PDA

Zobacz pełną wersję : Prawo: dlaczego billboardy nie są podpisane autorem zdjęć?

Draku
28-03-2010, 00:32
Krótko: taka refleksja. Które paragrafy prawa autorskiego i jakie punkty umowy z klientem sprawiają, że zdjęcia wykorzystane np. na billboardach reklamowych nie są podpisywane nazwiskiem autora zdjęcia? Wie ktoś?

Pytam, bo moja żona przygotowuje pracę na temat prawnych aspektów wykorzystania fotografii w kampaniach politycznego PR i tak szukamy źródeł z różnych stron.

sailor
28-03-2010, 00:53
zadne. mozesz zadac publikacji nazwiska na billboardzie, ale ogolnie przyjete zasady sprawiaja ze nikt tego nie robi.

doktor
28-03-2010, 01:07
W reklamach także nie są podpisane (może z jakimiś wyjątkami). Poza tym robienie zdjęć politykom do kampanii poza rzetelnym rzemiosłem może nie być żadnym powodem do chwały :-)

Michał Jędrak
28-03-2010, 01:19
Są to takie niepisane zasady, których nawet często nie ma w umowach. Po prostu reklama to reklama produktu a nie fotografika. Poza tym nie zawsze fotografik chce być kojarzony z jakimś tam produktem (np. całostronicowa reklama maści na hemoroidy) a z pewnością firmy nie chcą odwracać uwagi od reklamy jakimś tam wpisem...

st
28-03-2010, 03:41
A może dlatego że fotografia to tylko część tej reklamy? Wszak dochodzi tu jeszcze często znacząca obróbka zdjęcia i zawsze dodatkowe elementy graficzne. Dochodzi slogan reklamowy i kompozycja tego wszystkiego. A publikowana jest całość, więc chcielibyście się podpisać pod tym wszystkim Waszym nazwiskiem? Czy może z boku, wzorem napisów filmowych, wyszczególnić kto i co? :D Oczywiście możecie żądać umieszczenia Waszego nazwiska ale wtedy agencja zrezygnuje w Waszych usług na bank. No chyba że nosicie nazwisko np. Armani ;)

Pozdrawiam

P.S. A w spotach tv tez aktorzy nie żądają napisów kto wystąpił.

conra
28-03-2010, 09:01
Albo wykupuje się wszystkie prawa do danego zdjęcia i wtedy autorem zdjęcia jest ta firma co się reklamuje :)

Marian K
28-03-2010, 09:03
"Co by tu jeszcze spieprzyć panowie, co by tu jeszcze?!"
Bez urazy, ale tak mi się skojarzyło.
Można zapytać też, dlaczego nie ma autora na zdjęciu w dowodzie, paszporcie.

mateo912
28-03-2010, 11:36
Conra mylisz się.
Nawet po wykupieniu wszelkich praw do zdjęcia przez firmie X nadal TY jesteś autorem zdjęcia. Ale nie masz już do niego praw.

Rafał_Sz
28-03-2010, 12:15
A dentysta też ma się podpisywać pod swoją robotą? :)

jackrabbit
28-03-2010, 13:32
A dentysta też ma się podpisywać pod swoją robotą? :)

a ginekolog? :D

mikkay
28-03-2010, 23:23
Albo wykupuje się wszystkie prawa do danego zdjęcia i wtedy autorem zdjęcia jest ta firma co się reklamuje :)

Głupie głupoty.

Brak podpisu związany jest z powierzeniem prawa do wykonywania autorskich praw osobistych (przykładowo podpis, gdyż generalnie wszystkich praw osobistych powierzyć nie można). Wynika to IMHO z charakteru tego utworu, oraz oczywiście z konkretnych umów.

docxxx
28-03-2010, 23:29
Nawet po wykupieniu wszelkich praw do zdjęcia przez firmie X nadal TY jesteś autorem zdjęcia. Ale nie masz już do niego praw.

Prawa (bodaj nazywalo sie to "autorskie") sa niezbywalne, a wiec masz racje:)

st
29-03-2010, 00:34
Prawa (bodaj nazywalo sie to "autorskie") sa niezbywalne, a wiec masz racje:)

WRONG! Prawa autorskie dzielimy na zbywalne i niezbywalne. Te drugie to choćby to, że zawsze masz prawo mówić, że jesteś autorem. Pierwsze to na ogół prawa majątkowe.

Pozdrawiam

sailor
29-03-2010, 00:43
wiekszej glupoty dawno nie czytalem na forum

! Pierwsze to na ogół prawa majątkowe.

tyle lat istnienje to forum i od samego poczatku jest gadanie o prawaach autorskich i od samego poczatku ludzi emisza glupoty. to si echyba nie zmieni.
ustawa o prawach autorskich zostal opublikowana w lutym 1994r.
w ciagu 16 lat wyapdaloby przynajmniej do niej zajrzec jak sie chce wypowiadc o jej zawartosci.

mozna powtorzyc do usranej smierci - niezbywalne na calym swiecie prawo autorskie do utworu oraz zbywalne na calym swiecie prawo majatkowe do zarzadania utworem.

st
29-03-2010, 23:11
Sailor, już nie wiem co ci zaszkodziło? Czy te stare wino czy spleśniały ser? A może miałeś wypadek starym samochodem? Wszak napisałem:

WRONG! Prawa autorskie dzielimy na zbywalne i niezbywalne. Te drugie to choćby to, że zawsze masz prawo mówić, że jesteś autorem. Pierwsze to na ogół prawa majątkowe.

A Ty mnie poprawiasz:

mozna powtorzyc do usranej smierci - niezbywalne na calym swiecie prawo autorskie do utworu oraz zbywalne na calym swiecie prawo majatkowe do zarzadania utworem.

No chyba ze uważasz że prawa majątkowe to nie są prawami autorskimi? Te pierwsze o których pisałem to prawa osobiste a nie jak piszesz prawo autorskie do utworu. Bo prawem autorskim do utworu jest również prawo majątkowe.

Pozdrawiam

P.S. A z mojego posta mogłeś zacytować tylko "majątkowe". Albo sam wykrzyknik... było by śmieszniej...:D

sailor
29-03-2010, 23:16
Pierwsze to na ogół prawa majątkowe.

a jakie sa inne zbywalne poza tym "na ogol majatkowe"?

sailor
29-03-2010, 23:21
Te pierwsze o których pisałem to prawa osobiste a nie jak piszesz prawo autorskie do utworu.

ustawa o prawie autorskim art 16, pkt 1

Bo prawem autorskim do utworu jest również prawo majątkowe.

widze ze jednak dla ciebie rozroznienie majatkowych od autorskich jest wciaz trudne. ale grunt ze sens ten sam :D

st
30-03-2010, 01:44
widze ze jednak dla ciebie rozroznienie majatkowych od autorskich jest wciaz trudne. ale grunt ze sens ten sam :D

Toż Ci piszę, że że oba są autorskie!!! A Twoje "autorskie prawo do utworu" może się odnosić do ogółu praw autorskich a nie jak sugerujesz do praw osobistych czyli niezbywalnych. W ustawie stoi:
Autorskie prawa osobiste i Autorskie prawa majątkowe.

a jakie sa inne zbywalne poza tym "na ogol majatkowe"?

Więc śpieszę z wyjaśnieniem. Gdy pisałem że zbywalne są:

na ogół majątkowe
pisałem wierząc, że tak światły w tym temacie człowiek jak Ty, wie że są również zbywane prawa, które nie są prawami stricto majątkowymi: jak na przykład prawo do zrzeczenia się lub cesji onych. Prawa majątkowe określa Rozdział 3 Oddział 2. A paragrafy określające możliwość przejścia praw majątkowych ujęte są w Rozdziale 5. A to prawo do przeniesienia również jest zbywalne. Choć w umowie cesji praw możesz zastrzec oczywiście że beneficjent nie może przenieść już praw majątkowych lub że np. zachowujesz je dla siebie. Napisałem lapidarnie "na ogół majątkowe", tak jak pisząc o prawach niezbywalnych, napisałem, że chodzi między innymi o to, że zawsze można się chwalić autorstwem. A ustawę wierz mi że czytałem... pewnie wcześniej od Ciebie... Te 16 lat temu to miałem tyle lat ile pewnie teraz Ty masz. Wnioskuję po cynizmie Twych postów. Choć niektórzy nigdy nie dorastają.

Pozdrawiam

Nemeth
30-03-2010, 11:46

Jak już to zbyć i nabyć można wyłącznie prawa majątkowe do utworu.

W przypadku ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (jak i w niestety wielu pozostałych) nie wystarczy jej przeczytanie ale zrozumienie jej zapisów. Pomocne w tym będą stosowne komentarze, bo sama ustawa w wielu jej fragmentach nie jest precyzyjna, bądź operuje tymi samymi terminami w różnym znaczeniu.
Nie wnikając w szczegóły:

Autorskie prawa osobiste - nie można się ich zrzec ani ich zbyć. Ich ochrona, w przeciwieństwie do innych dóbr osobistych nie jest ograniczona w czasie i "trwa wiecznie". Cudzysłów użyty jest z tego względu, że od strony praktycznej, po śmierci autora, ochrona jego praw z czasem ulega osłabieniu.

Możliwe jest natomiast zobowiązanie się w pewnych sytuacjach do niewykorzystywania a zatem zrzeczenia się wykonywania praw autorskich osobistych, np. w przypadku tzw. ghostwriter'ów. W innym przypadku osobie trzeciej można zezwolić na wykonywanie tego prawa w jego imieniu, np. art. 8 ust. 3 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Koniec kropka.