Zobacz pełną wersję : d5000
witam,
jestem od niedawna posiadaczem d5000 + 18-55 VR,
mam pytanie czy funkcja dalmierz działa z innymi starszymi i tańszymi obiektywami które nie mają silnika AF?
po tygodniu używania waham się czy nie wymienić go na 450D ale nie wiem czy to dobry pomys, może ktoś doradzi.
irek6311
28-03-2010, 00:34
Nikon D5000 nie posiada silnika i obiektywy bez silniczka obsłużysz tylko manualnie (ręczne ustawianie ostrości) ,
u Nikona taka zależność ... tanie body droższe obiektywy .
OK, ale czy podpinając obiektywy bez silniczka w trybie manualnym będzie działać funkcja dalmierz która pozwala ustawić ostrość ręcznie obserwując diody w wizjerze
W instrukcji o dalmierzu piszą tylko, że w trybie fotografowania "M" jest niedostępny (pełni wówczas funkcję wskaźnika ekspozycji). Na stronie 194-195 instrukcji masz tabelki, gdzie podane są funkcje dostępne z różnymi obiektywami - w tym bez procesora. Wynika z nich, że dalmierz działa ze wszystkimi obiektywami, tylko wskaźnik może się kłócić z trybem "M". Wtedy chyba tylko potwierdzenie ostrości. Ludzie ostrzą na obiektywach manualnych np. z dawnego CCCP, więc chyba to jakoś działa. Tyle teoria, a praktyka... niestety nie mam jeszcze możliwości podpięcia manuala do D5k, więc może ktoś inny się wypowie.
Krzysi3k
28-03-2010, 12:17
OK, ale czy podpinając obiektywy bez silniczka w trybie manualnym będzie działać funkcja dalmierz która pozwala ustawić ostrość ręcznie obserwując diody w wizjerze
myslę, że tak jest. W D40 z manualami M42 można ostrzyc "na kropkę". W D5000 przypuszczam, że będzie tak samo.
velaskez
28-03-2010, 12:57
Tak jest, można ostrzyć na kropkę. Sprawdziłem z 50/1.8 i 135/3.5 ;) Nie ma diod, jest tylko jedna dioda, brak pomiaru światła. I działa to tylko w trybie M.
Dalmierz w D5000 można włączyć w menu i drabinka ekspozycji zamienia się we wskazania dalmierza. Przy poprawnym ustawieniu dodatkowo zapala się zielona kropka potwierdzająca ostrość.
Kundzior
28-03-2010, 16:42
Kropka działa z manualnymi szkłami.