Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D5000 zamienia sie w zombie przy ustawieniu bulb.

Butler
27-03-2010, 20:14
Aparat po rozpoczeciu dlugiego naswietlania za pomoca oryginalnego pilota ml-3l wpada w.. petle? Jedyny sposob aby przestal robic zdjecia to wylaczenie go. Kazde wcisniecie guzika w pilocie konczy naswietlanie by po chwili zaczac je ponownie.. Logicznie mozna wytlumaczyc to sobie blednym sygnalem pochodzacym z pilota..

Pilot wymieniany raz, poprzedni mial juz taka wade. Serwis przyczyne rowniez widzi w pilocie. Posta pisze z nadzieja ze znajdzie sie ktos z podobnym porblemem. Mam odnosnie tego pytanie. Czy taka sytuacja jest czesta i czy jest wam znana jakas tania chalupnicza metoda na rozwiazanie tego irytujacego problemu? Pytam, choc szczerze watpie.

Wybaczcie brak polskiej klawiatury, sprawdzilem rowniez wyniki w wyszukiwarce forum, nie zauwazylem podobnego zagadnienia.

Michal.

Antonioo
27-03-2010, 21:41
rzeczywiście niespotykany przypadek....pierwsze słyszę....

umów się z kimś z Twojego rejonu...niech ktoś na to rzuci okiem

Butler
27-03-2010, 22:33
Dzieki Antonioo. Zapytam więc w watku, jako malo obyta osoba na tym forum. Czy jest tu ktos z okolic Ostrowii Mazowieckiej?

photez
29-03-2010, 11:36
A jak wygląda sprawa, gdy używasz do wyzwalania spustu migawki? Też od razu robi kolejne zdjęcie czy dzieje się tak tylko podczas używania pilota?

Butler
29-03-2010, 13:40
Dzieje sie tak tylko z pilotem, uzywam spustu migawki w trybie bulb wszystko dzieje sie we wlasciwy sposob, ale to sie mija z celem. Nie jestem w stanie sprawdzic czy tak sie dzieje tylko w moim aparacie. Wydaje sie ze pilot wysyla zbyt dlugi sygnal, widoczne jest to na nagraniu wideo.

photez
30-03-2010, 12:17
Jeszcze jedno pytanie... Po wciśnięciu przycisku na pilocie aparat cały czas robi zdjęcia, a co się dzieje gdy zabierzesz pilot z pola widzenia czujnika? Jeżeli nadal robi zdjęcia to raczej nie jest to wina pilota lecz aparatu.

Butler
30-03-2010, 22:03
Moze zle wytlumaczylem... Gdy wciskam przycisk na pilocie aparat rozpoczyna robic zdjecie (dlugie nawietlanie), kiedy chce zeby przestal je robic wciskam przycisk ponownie. Wtedy wedle mojego zyczenia naswietlanie zostaje przerwane, aby automatycznie zaczac wszystko od nowa i to jest ten sek. Moglbym tak wciskac w nieskonczonosc a on i tak zacznie robic kolejne zdjecie.

Antonioo
30-03-2010, 22:42
a nie masz włączonego bracketingu?

KaeF
30-03-2010, 23:20
Nie ma przypadkiem opcji "czarna klatka"? Aparat po bulbie robi drugie zdjęcie na tych samych ustawieniach, ale z zamkniętą migawką, żeby wyłapać błędy matrycy tj bad pixele i usuwa je z oryginalnego zdjęcia. Wiem, że taka opcja istnieje, ale nie wiem czy w Nikonie - ja bynajmniej w d60 nie mam

Wesoły_pstrykacz
30-03-2010, 23:56
Nie ma przypadkiem opcji "czarna klatka"? Aparat po bulbie robi drugie zdjęcie na tych samych ustawieniach, ale z zamkniętą migawką, żeby wyłapać błędy matrycy tj bad pixele i usuwa je z oryginalnego zdjęcia. Wiem, że taka opcja istnieje, ale nie wiem czy w Nikonie - ja bynajmniej w d60 nie mam

Taka opcja istnieje "Long Exp. NR-R" , ale to chyba nie to skoro przy wyzwalaniu migawki poprzez spust nie ma takich objawów. Podczas działania tej opcji po zrobieniu zdjęcia na wyświetlaczu powinno się pojawić "Job nr" czy cos w tym stylu. "Czyszczenie" podwaja czas wykonania zdjęcia czyli przy 30s naświetlania, aparat przez kolejne 30 s po zrobieniu zdjęcia będzie je czyścił.

Butler
31-03-2010, 01:22
Zadnego bracketingu, "czarna klatka" rowniez wykluczona. Czy mowilem, ze aparat dzialal (jakis czas temu) jak nalezy z innym pilotem (ten sam model)? Najbardziej ciekawi mnie to, czy ktos mial taka sama badz podobna sytuacje, wspomnialem o tym na poczatku. Mimo to dziekuje za zainteresowanie tematem.

Zink
31-03-2010, 12:52
Ktoś miał. Pamiętam taki temat sprzed ok. pół roku, ale nie chce mi się szukać :). W każdym razie tam chyba nie padły żadne użyteczne informacje na temat rozwiązania. Najlepiej sprawdzić z innym aparatem/pilotem, bo tak to nie wiadomo, co jest zepsute. Nie ma tutaj (aluzja do twojego miejsca zamieszkania :)) żadnych forumowiczów z pilotem albo Nikonem, żeby to przetestować?

Butler
31-03-2010, 20:22
Pytalem juz w watku o kogos z okolic Ostrowii Mazowieckiej. Gdybym mogl sprawdzic... ach, uroki zycia na prowincji. ;)

KaeF
31-03-2010, 22:09
Ale skoro pilot jest oryginalny, aparat na gwarancyi, to możesz się udać na Postępu w W-wie. Jeśli aparat tak będzie pracować z każdym nowym pilotem, to zostaniesz stałym klientem serwisu:D

Butler
31-03-2010, 22:51
Mam za soba dwie wizyty w ukrytym lokalu na ulicy Postepu i w sumie obu wcale nie wspominam z trauma. Pierwsza w zwiazku z pierworodna usterka D5000 - czas trwania naprawy to niecale dwa tygodnie. Druga, mapowanie matrycy (niebieski sukin...)- aparat spedzil kilka minut na zapleczu, ale mimo to podroz do Warszawy tylko w sprawie pilota jakos mi sie nie widzi. Odbylem wyczerpujaca rozmowe telefoniczna z milym panem z obslugi klienta, nie zwiazanej z serwisem. Wniosek jaki sie nasuwal temu panu, po dosc dlugim badaniu aparatu z moja pomoca to: "wadliwy jest raczej pilot", ale stu procent pewnosci niestety nie mielismy. No, ale ja mam drugi juz pilot. Pierwszy zostal wymieniony na nowy w firmie spod Czeskiej granicy (nie ma to jak szybkie zakupy u SS na Allegro ;)), a uprzejmy pan sprzedawca ponoc przetestowal go na swoim D90. Niestety wiecej faktow nie przytocze, na tyle pozwala mi pamiec. ;)

PS. Ma ktos moze zamiennik tego pilota i moze wyrazic krotka opinie na jego temat?

Antonioo
31-03-2010, 23:09
mam pilot za 19 zł i śmiga aż mimło:D, choć nie powiem żre baterie wg mnie aż nadto, no ale cóż nie można mieć wszystkiego:)......

ad2122
31-03-2010, 23:22
Butler, może to tylko Twój "czeski błąd", ale używasz Bulb'a z pilotem, czy "Time"? Przy przełączeniu wyzwalania na pilot powinien Ci się uaktywnić "Time"... Bulba wówczas nie ma.

Butler
31-03-2010, 23:39
ad2122 - Moj blad, zapomnialem o tym ze Bulb automatycznie zmienia sie w Time w takiej sytuacji, ale to nic nie zmienia odnosnie pilota. :)

Antonioo - Dzieki za zwiezla opinie. ;)

ad2122
01-04-2010, 00:04
no wiesz, jeśli byś robił jednak w Bulb, to oznaczałoby, że nie przełączyłeś sterowania na pilota, a on pomimo to jest wykrywany i jakoś inicjuje fotkę (choć nieprawidłowo - pętla). Ty masz jednak "Time", więc wszystko ok :)
Ale (wiem, nie zaczyna się zdania od "ale"), w instrukcji jest taka oto wzmianka o zakończeniu naświetlania w trybie "Time":
str. 87 pkt 5
Zamknij migawkę.
.
.
Czas: naciśnij do końca spust migawki na pilocie (chyba ma oznaczać koniec ujęcia, ale dalej...). Ujęcie zakończy się automatycznie po trzydziestu minutach.
I to drugie zdanie jest ciekawe, bo może być wynikiem błędu (np powinno być: W przypadku nie naciśnięcia przycisku na pilocie ujęcie...) lub oznaczać właśnie pętlę (tak jak Ty masz, aż do 30 min).
Nie mam pilota więc nie mogę tego zweryfikować. Chyba jednak jest to błąd, bo wspomniałeś, że wcześniej pilot działał przez jakiś czas ok. Również wcześniej wspominają o tym, że jest tak lub tak (tabelka przed pkt 1 str 86. Wniosek - specjaliści piszą/tłumaczą instrukcje, a ty człowieku zgaduj :)
IMO, chyba i tak nie obędzie się bez porównania Twojego pilota z innym body lub Twojego body z innym pilotem. A tak na marginesie, ten gość, który Ci go sprzedał, powinien przetestować pilota raczej z D5000, a nie z D90.

To są tylko takie moje dywagacje...

Hmm, i jeszcze jedno: po co masz jechać do W-awy? Nie masz w pobliżu jakiegoś sklepu ze sprzętem foto? Zajdź i zobacz - może mają D5000 na stanie i poproś o możliwość przetestowania kompatybilności z pilotem. Czasem sprzedawca też człowiek :)

Butler
01-04-2010, 07:41
Instrukcje mam zawsze pod reka, zagladam, i rzeczywiscie z interpretacja moze byc problem. Miejmy nadzieje, ze to jakis ukryty feature. ;) Uprzejmy pan ze sklepu widocznie mial pod reka wylacznie d90, a Warszawa jest jedynym rozsadnym miejscem ze sklepami gdzie moge sie udac. Sprawa nie jest palaca, raczej irytujaca, dlatego postanowilem zaprzyjaznic sie z forum. ;)