PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tam gdzie smoki...

PABLOOK
27-03-2010, 17:16
...mówią dobranoc...

* Zapraszam *

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)

* Dziękuję *

Mich77
27-03-2010, 17:24
Bardzo ładnie wyszło, szczególnie pierwszy plan. Maskowałeś drzewo, jesli moge spytać;-)?

jurek1906
27-03-2010, 17:25
Korzeń na pierwszym planie ok,fajne odbicie promieni słońca,ale drzewko coś mi nie pasi .

PABLOOK
27-03-2010, 17:26
Maskowałeś drzewo, jesli moge spytać;-)?

To jest jedna ekspozycja 20 sekundowa i wiatr zrobił swoje ;).

Hoobie
27-03-2010, 17:33
Mam te same odczucia, co Jurek...
Nie wiem, czy bez tego drzewa nie byloby lepiej... wtedy mozna byloby przesunac korzena lekko w lewo i byloby miodzio :D

Ale wroce tutaj jeszcze ;)

KaeF
27-03-2010, 18:46
Czy mi się wydaje, czy przy obróbce zapomniałeś o dwóch kikutach korzenia, które wystają ponad linię horyzontu?:D

Locter
27-03-2010, 18:48
Ja powiem tylko jedno - rewelacja.

harb
27-03-2010, 18:58
ja też - swietne kolory motyw i kadr, gratki :)

ART69
27-03-2010, 19:00
Świetnie to wypatrzyłeś, miałeś ciekawy pomysł, ładne kolorki Ci wyszły, trochę gorzej z prawidłową ekspozycją, ale wiem, że to nie jest łatwe :-)

borregaard
27-03-2010, 19:24
Dla mnie wystarczy by napisać.....,że jest dobrze..nie ma co się wikłać w szczegóły...;) :smile:

darek_d
27-03-2010, 19:25
praca jest dobra, byłaby dla mnnie super bez drzewka

ostrytux
27-03-2010, 19:27
Kadr bardzo fajnie zbudowany, ale szczerze to jakoś średnio podoba mi się taka woda.

borregaard
27-03-2010, 19:32
Kadr bardzo fajnie zbudowany, ale szczerze to jakoś średnio podoba mi się taka woda.
Jasne,Ostry..to normalne,bo wodę mamy w.....domyśle...:mrgreen:

ostrytux
27-03-2010, 19:35
Jasne,Ostry..to normalne,bo wodę mamy w.....domyśle...:mrgreen:
No tak zapomniałem, że to jest zsiadłe ... :mrgreen:

Nikonozaur
27-03-2010, 19:37
Dla mnie wystarczy by napisać....., że jest dobrze.. nie ma co się wikłać w szczegóły...;) :smile:
Jest dobrze. :D

Pienia
27-03-2010, 20:48
bardzo dobra robota!

PABLOOK
27-03-2010, 21:32
Dziękuję wszystkim za opinie i wszelkie przemyślenia :smile:.
Dla mnie każda wskazówka i porada jest bezcenna, aby móc rozwijać się i udoskonalać swój warsztat.
To zdjęcie powstało właściwie trochę przypadkowo. No dobra nic przypadkiem się nie dzieje. Polazłem szukać miejscówek w dziewicze tereny "mojego" jeziora. Było już dobrze po 17. Autem dojechałem ile się dało, a następnie nawdziawszy kaloszki z bucika na łowy. Niestety poziom wody nadal dosyć wysoki, także samotne korzenie jeszcze "nurkują". Z daleka wypatrzyłem to drzewko z nogami w wodzie (widoczne w kadrze), jednak aby się do niego dostać musiałem przejść dość duże rozlewisko porośnięte bujnymi trzcinami. Dotarłem, wyrychtowałem sprzęta i tak się zafociłem, że zaczęło się zmierzchać. No zwijać się i wracać trzeba. Jak w jedną stronę w miarę sielska przechadzka była, to z powrotem niekoniecznie :twisted:. Nieprzygotowany, bez latarki i woderków zasuwałem przez te mokradła właściwie na oślep, nie zważając na coraz większe litry wody w moim nakryciu stóp. Co rusz z trzymetrowych trzcin jakieś ptaszyska z wrzaskiem wylatywały, a ja z lekkim cykorem i uzbrojeniem w postaci statywu. Wreszcie dotarłem, ale jak mnie żona w drzwiach zobaczyła to :shock::twisted:.
Więc nauczkę dostałem, aby każdy wypad solidnie zaplanować. Fakt, że poświęcenia sprzyjają dobrym i oryginalnym pracom, ale dobry plan i zimna głowa to podstawa :smile:.
A co do zdjęcia to akurat ten kadr uwieczniłem tylko na jednej ekspozycji. Mam inny kadr z podwójną ekspozycją, jak słoneczko było trochę w innym miejscu. Postaram się go poskładać i kiedyś pokazać. Obróbka takich zdjęć do łatwych nie należy, a i pracy z "memładłem" też się trzeba nauczyć.

Jeszcze raz wielkie dzięki za odwiedziny :-).

T_P_
27-03-2010, 21:40
Ciekawe miejsce, ale przynajmniej na trzy ujęcia... Poza tym, jak już wskazano, drzewo wygląda jakby było wklejone - w szczególności patrząc na pozostałe elementy kadru, które "brodzą" w wodzie...

T_P_

mswilk
27-03-2010, 21:41
Bardzo ładne

borregaard
27-03-2010, 21:43
Dżizus,popłaczą się,zaraz......:wink: :mrgreen:

PABLOOK
27-03-2010, 21:48
Dżizus,popłaczą się,zaraz......:wink: :mrgreen:

Ty się Andrzej nie nabijaj tylko nakręcaj memładło i do dzieła :wink::mrgreen:.

GUINNESSts
27-03-2010, 21:50
Wzbudziles emocje i moja tesknote za krajem swoim opisem.
Fota nie podoba mi sie kadrowo. Nie podobaja mi sie poruszone galezie. Podzial na pol rowniez sie nie podoba i mz nie pasuje. Wszystko ciasno a motyw piekny do wykorzystania w innym kadrze. Ale... do przemyslenia:)

Martix
27-03-2010, 22:05
Wyszło super, szczególnie dół. Gdyby nie poruszone gałęzie drzewa i trochę więcej przestrzeni nad nim byłoby świetnie.

PABLOOK
27-03-2010, 22:07
...
Fota nie podoba mi sie kadrowo. Nie podobaja mi sie poruszone galezie. Podzial na pol rowniez sie nie podoba i mz nie pasuje. Wszystko ciasno a motyw piekny do wykorzystania w innym kadrze. Ale... do przemyslenia:)

Dzięki Tomku za opinię :smile:. Zdaję sobie sprawę z ułomności tego kadru, a poruszone gałęzie też mnie wkurzają :evil:. Ale na pewno do przemyślenia...:wink::-).

zaza67
28-03-2010, 08:17
i mi tez sie podoba

jest klimacik i sloneczko w fajnym miejscu

december
28-03-2010, 09:44
Bardzo dobra praca,poruszone gałęzie dają fajny klimat. powiedz to jest j. Nyskie lub Otmuchowskie?

MarianS
28-03-2010, 10:03
Uważam że bardzo dobre, więcej się nie wymądrzam bo nie ta wiedza i umiejętności .
Pozdrawiam Marian

Adrian d-_-b
29-03-2010, 13:21
Świetnie wypatrzyłeś motyw :) gratuluję!!! :P

krzysztofz24
29-03-2010, 15:59
Bardzo mi sie podoba kolorystycznie, fajnie sie rozmemlalo, drzewo rzeczywiscie moglo by miec nieporuszone galezie ale nie ma co sie czepiac, dla mnie jak najbardziej ok.:-)

harb
29-03-2010, 16:10
... Poza tym, jak już wskazano, drzewo wygląda jakby było wklejone - w szczególności patrząc na pozostałe elementy kadru, które "brodzą" w wodzie...

T_P_

ale nie jest wklejone, to równiez widać - cóz może autor fotografii zrobić skoro szkło i matryca tak rejestruje, kiedyś zrobiłem z bardzo bliskiej odległości pale w Chałupach i też posypały sie komentarze że dwa pierwsze pale wygladaja jak wklejone, mimo tego ze nic przy nich nie robiłem a fotka po prostu wyglądała jak w trójwymiarze
trzeba się przestawić na odbiór cyfry nie jest to analog, ale moze kiedyś cyfra go dogoni albo może my musimy do niej dorosnąć ? bo chyba jeszcze w nas mocno siedzi stary wzorzec :)

Pablo 77
29-03-2010, 18:23
Kadrowo i kolorystycznie gra:)

Szuwar
29-03-2010, 21:31
Brak jakichkolwiek szczegółów (w sensie faktury) oraz barwa wody moim zdaniem rozwala to zdjęcie.

Zalążek tego co by mi się podobało jest w tym malutkim odbiciu słońca.

Dodatkowo fakt, że niektóre elementy wyglądają jakby były wklejone (choć nie są) pogłębia moją sceptyczną ocenę.

barbi
29-03-2010, 21:44
Wprawdzie ładnie to wyszło ogólnie, ale będę upierdliwa do szczegółów. Jak byś rozmył krzaczory tak jak krokodyla byłoby o wiele ciekawiej.:smile: