Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tam gdzie smoki...
...mówią dobranoc...
* Zapraszam *
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
* Dziękuję *
Bardzo ładnie wyszło, szczególnie pierwszy plan. Maskowałeś drzewo, jesli moge spytać;-)?
jurek1906
27-03-2010, 17:25
Korzeń na pierwszym planie ok,fajne odbicie promieni słońca,ale drzewko coś mi nie pasi .
Maskowałeś drzewo, jesli moge spytać;-)?
To jest jedna ekspozycja 20 sekundowa i wiatr zrobił swoje ;).
Mam te same odczucia, co Jurek...
Nie wiem, czy bez tego drzewa nie byloby lepiej... wtedy mozna byloby przesunac korzena lekko w lewo i byloby miodzio :D
Ale wroce tutaj jeszcze ;)
Czy mi się wydaje, czy przy obróbce zapomniałeś o dwóch kikutach korzenia, które wystają ponad linię horyzontu?:D
Ja powiem tylko jedno - rewelacja.
ja też - swietne kolory motyw i kadr, gratki :)
Świetnie to wypatrzyłeś, miałeś ciekawy pomysł, ładne kolorki Ci wyszły, trochę gorzej z prawidłową ekspozycją, ale wiem, że to nie jest łatwe :-)
borregaard
27-03-2010, 19:24
Dla mnie wystarczy by napisać.....,że jest dobrze..nie ma co się wikłać w szczegóły...;) :smile:
praca jest dobra, byłaby dla mnnie super bez drzewka
ostrytux
27-03-2010, 19:27
Kadr bardzo fajnie zbudowany, ale szczerze to jakoś średnio podoba mi się taka woda.
borregaard
27-03-2010, 19:32
Kadr bardzo fajnie zbudowany, ale szczerze to jakoś średnio podoba mi się taka woda.
Jasne,Ostry..to normalne,bo wodę mamy w.....domyśle...:mrgreen:
ostrytux
27-03-2010, 19:35
Jasne,Ostry..to normalne,bo wodę mamy w.....domyśle...:mrgreen:
No tak zapomniałem, że to jest zsiadłe ... :mrgreen:
Nikonozaur
27-03-2010, 19:37
Dla mnie wystarczy by napisać....., że jest dobrze.. nie ma co się wikłać w szczegóły...;) :smile:
Jest dobrze. :D
Dziękuję wszystkim za opinie i wszelkie przemyślenia :smile:.
Dla mnie każda wskazówka i porada jest bezcenna, aby móc rozwijać się i udoskonalać swój warsztat.
To zdjęcie powstało właściwie trochę przypadkowo. No dobra nic przypadkiem się nie dzieje. Polazłem szukać miejscówek w dziewicze tereny "mojego" jeziora. Było już dobrze po 17. Autem dojechałem ile się dało, a następnie nawdziawszy kaloszki z bucika na łowy. Niestety poziom wody nadal dosyć wysoki, także samotne korzenie jeszcze "nurkują". Z daleka wypatrzyłem to drzewko z nogami w wodzie (widoczne w kadrze), jednak aby się do niego dostać musiałem przejść dość duże rozlewisko porośnięte bujnymi trzcinami. Dotarłem, wyrychtowałem sprzęta i tak się zafociłem, że zaczęło się zmierzchać. No zwijać się i wracać trzeba. Jak w jedną stronę w miarę sielska przechadzka była, to z powrotem niekoniecznie :twisted:. Nieprzygotowany, bez latarki i woderków zasuwałem przez te mokradła właściwie na oślep, nie zważając na coraz większe litry wody w moim nakryciu stóp. Co rusz z trzymetrowych trzcin jakieś ptaszyska z wrzaskiem wylatywały, a ja z lekkim cykorem i uzbrojeniem w postaci statywu. Wreszcie dotarłem, ale jak mnie żona w drzwiach zobaczyła to :shock::twisted:.
Więc nauczkę dostałem, aby każdy wypad solidnie zaplanować. Fakt, że poświęcenia sprzyjają dobrym i oryginalnym pracom, ale dobry plan i zimna głowa to podstawa :smile:.
A co do zdjęcia to akurat ten kadr uwieczniłem tylko na jednej ekspozycji. Mam inny kadr z podwójną ekspozycją, jak słoneczko było trochę w innym miejscu. Postaram się go poskładać i kiedyś pokazać. Obróbka takich zdjęć do łatwych nie należy, a i pracy z "memładłem" też się trzeba nauczyć.
Jeszcze raz wielkie dzięki za odwiedziny :-).
Ciekawe miejsce, ale przynajmniej na trzy ujęcia... Poza tym, jak już wskazano, drzewo wygląda jakby było wklejone - w szczególności patrząc na pozostałe elementy kadru, które "brodzą" w wodzie...
T_P_
borregaard
27-03-2010, 21:43
Dżizus,popłaczą się,zaraz......:wink: :mrgreen:
Dżizus,popłaczą się,zaraz......:wink: :mrgreen:
Ty się Andrzej nie nabijaj tylko nakręcaj memładło i do dzieła :wink::mrgreen:.
GUINNESSts
27-03-2010, 21:50
Wzbudziles emocje i moja tesknote za krajem swoim opisem.
Fota nie podoba mi sie kadrowo. Nie podobaja mi sie poruszone galezie. Podzial na pol rowniez sie nie podoba i mz nie pasuje. Wszystko ciasno a motyw piekny do wykorzystania w innym kadrze. Ale... do przemyslenia:)
Wyszło super, szczególnie dół. Gdyby nie poruszone gałęzie drzewa i trochę więcej przestrzeni nad nim byłoby świetnie.
...
Fota nie podoba mi sie kadrowo. Nie podobaja mi sie poruszone galezie. Podzial na pol rowniez sie nie podoba i mz nie pasuje. Wszystko ciasno a motyw piekny do wykorzystania w innym kadrze. Ale... do przemyslenia:)
Dzięki Tomku za opinię :smile:. Zdaję sobie sprawę z ułomności tego kadru, a poruszone gałęzie też mnie wkurzają :evil:. Ale na pewno do przemyślenia...:wink::-).
i mi tez sie podoba
jest klimacik i sloneczko w fajnym miejscu
december
28-03-2010, 09:44
Bardzo dobra praca,poruszone gałęzie dają fajny klimat. powiedz to jest j. Nyskie lub Otmuchowskie?
Uważam że bardzo dobre, więcej się nie wymądrzam bo nie ta wiedza i umiejętności .
Pozdrawiam Marian
Adrian d-_-b
29-03-2010, 13:21
Świetnie wypatrzyłeś motyw :) gratuluję!!! :P
krzysztofz24
29-03-2010, 15:59
Bardzo mi sie podoba kolorystycznie, fajnie sie rozmemlalo, drzewo rzeczywiscie moglo by miec nieporuszone galezie ale nie ma co sie czepiac, dla mnie jak najbardziej ok.:-)
... Poza tym, jak już wskazano, drzewo wygląda jakby było wklejone - w szczególności patrząc na pozostałe elementy kadru, które "brodzą" w wodzie...
T_P_
ale nie jest wklejone, to równiez widać - cóz może autor fotografii zrobić skoro szkło i matryca tak rejestruje, kiedyś zrobiłem z bardzo bliskiej odległości pale w Chałupach i też posypały sie komentarze że dwa pierwsze pale wygladaja jak wklejone, mimo tego ze nic przy nich nie robiłem a fotka po prostu wyglądała jak w trójwymiarze
trzeba się przestawić na odbiór cyfry nie jest to analog, ale moze kiedyś cyfra go dogoni albo może my musimy do niej dorosnąć ? bo chyba jeszcze w nas mocno siedzi stary wzorzec :)
Pablo 77
29-03-2010, 18:23
Kadrowo i kolorystycznie gra:)
Brak jakichkolwiek szczegółów (w sensie faktury) oraz barwa wody moim zdaniem rozwala to zdjęcie.
Zalążek tego co by mi się podobało jest w tym malutkim odbiciu słońca.
Dodatkowo fakt, że niektóre elementy wyglądają jakby były wklejone (choć nie są) pogłębia moją sceptyczną ocenę.
Wprawdzie ładnie to wyszło ogólnie, ale będę upierdliwa do szczegółów. Jak byś rozmył krzaczory tak jak krokodyla byłoby o wiele ciekawiej.:smile: