Zobacz pełną wersję : Pitu Pitu Fotographhy
:-)
Chciałem sobie zrobić watermarki do tworzącej się galerii internetowej. Jak najszybciej przygotować zdjęcia do publikacji by nie traciły na jakości - obrałem taki algorytm, że najpierw przygotuję przez zmniejszenie ew. wyostrzenie przy zadanym rozmiarze wiele zdjęć, a potem je hurtowo oznaczę wodnie.
Pytanie: czy hurtowy watermarking programami takimi jak Visual Watermark nie pogorszy mi jakości zdjęć?
Nie podales, jakiego konkretnie programu uzywasz, wiec nie wiadomo co Ci odpowiedziec.
Ja to robie akcja w Photoshopie: skalowanie, ostrzenie, dodanie pikselowej ramki, dodanie przygotowanego wczesniej podpisu, wypozycjonowanie go, zapis do JPGa. Wszystko w jednej akcji, zeby nie otwierac i nie zapisywac JPGa po kilka razy, albo zeby tym bardziej nie mielic po kilka razy TIFFow, w roznych programach.
Dzięki serdeczne, proces mam taki: puszka -> LR -> PS CS4. Tyle, że nie jestem na tyle wprawny w akcjach by ułożyć taką, która mi ładnie dopasuje do zdjęcia napis i umieści go raz w takim raz w innym rogu... Raz trochę da jaśniej, raz ciemniej, w zależności od tła by napis był w sam raz widoczny. Znalazłem coś takiego jak Visual Watermark do tego, tylko się zastanawiam czy nie pogarsza to jakoś jakości takie naniesienie napisu po tym wyostrzeniu już gotowym?
Tyle, że nie jestem na tyle wprawny w akcjach by ułożyć taką, która mi ładnie dopasuje do zdjęcia napis i umieści go raz w takim raz w innym rogu...Samo zbudowanie akcji nie jest zadna filozofia, ale zanim sie za nia zabierzesz musisz po prostu przemyslec, co chcesz uzyskac. Akcja, jako procedura, ktora ma potwarzac zawsze te same czynnosci, nie daje mozliwosci (w zaleznosci od tego, co jest na zdjeciu) roznych zachowan. Tak wiec to, co chcesz zrobic, nie jest mozliwe do zrealizowania za pomoca akcji. Pozostaje Ci reczna zabawa, bo przeciez zaden program nie rozpozna, w ktorym miejscu danego zdjecia chcesz miec swoj podpis i jak bardzo ma byc widoczny.
Znalazłem coś takiego jak Visual Watermark do tego, tylko się zastanawiam czy nie pogarsza to jakoś jakości takie naniesienie napisu po tym wyostrzeniu już gotowym?Jesli podasz mu JPGi (ktore juz z definicji sa skompresowane stratnie), a on po naniesieniu na nie napisu, raz jeszcze zapisze do JPGa, to masz podwojna strate jakosci. Mozesz mu oczywiscie podac TIFFy czy zdjecia w jakimkolwiek innym formacie, a potem (po zapisie zdjecia z naniesionym watermarkiem), skompresowac je (czyli zapisac do JPGa) wszystkie po swojemu, wedlug wlasnych preferencji.
Czyli jednak TIFF + ręczna robota, bo program nie zdecyduje w akcji czy chcę mieć jaśniej czy ciemniej ten napis w przypadku tła, albo czy chcę go mieć pionowo czy poziomo, no i ta jakość. Dzięki jeszcze raz stig, BTW, świetne zdjęcia masz w galerii ;-) Ale widzę, że nie zabezpieczyłeś ani napisem, ani prawego przycisku myszy nie zablokowałeś, nie boisz się, że ktoś Ci ukradnie?
Czyli jednak TIFF + ręczna robotaMozesz ja sobie na wpol zautomatyzowac tym Visual Watermark. Przynajmniej nie bedziesz musial ich po kolei otwierac i recznie wrzucac na nie warstwe z podpisem, tylko zajmiesz sie jego pozycjnowaniem. Ja tam wielkiej oszczednosci czasowej w tym nie widze, ale skoro w ogole wziales pod uwage ten program, to widocznie daje Ci wieksza wygode, niz Photoshop. :)
Ale widzę, że nie zabezpieczyłeś ani napisem, ani prawego przycisku myszy nie zablokowałeś, nie boisz się, że ktoś Ci ukradnie?Czy sie boje? :) Ukradna, to ukradna. Kilku juz takich zlapalem. Po zaplaceniu 1000 zl za pizdrykowatego JPGa, z ktorego zrobili chamski plakat, nastepnym razem tego nie zrobia. Oczywiscie, ze wszystkich nie zlapie, ale tez wszystkiego nie da sie zrobic z takich malych plikow. Gdybym mial zyc myslac o tym, czy czasami ktos nie kradnie mi zdjec, to bym w ogole ich nie wystawial. Do konca zabezpieczyc zdjec sie nie da. Zawsze znajdzie sie jakis wytrwaly, ktory podpis pracowicie wystempluje. Chyba, ze bedziesz wrzucal tak wielkie i tak mocno widoczne znaki, ze zniszczysz sobie zdjecia. Wtedy raczej nikt nie bedzie ich kradl. :)