PDA

Zobacz pełną wersję : D80 CLS lampa wbudowana

Tworas
27-03-2010, 11:48
Mam problem z lampą wbudowaną podczas pracy w CLS
ustawiam niby wszystko jak trzeba, steruje Sabinką z body wbudowana ustawiona na „--„ więc powinna tylko wyzwalać… przy ustawieniach ISO 100-200 przesłona 5.6 – 8.0 wszystko jest super, w oczach ludzi widać tylko maleńką białą kropeczkę od lampy wbudowanej i wielkie światło od SB…myślę sobie, światło od SB odbija się od lampy wbudowanej i widać ten mały błysk tylko w oczach. Problem pojawia się gdy ustawiam ISO 400 – 800 lub/i przesłona 1.8 - 2.8 wtedy widać na zdjęciach, że lampa wbudowana błyska razem z zewnętrzną mimo ustawienia na -- :/ nie jest to mocny błysk 1/128 albo i słabszy ale widoczny i przeszkadzający wręcz czasem psujący zdjęcie… szczególnie gdy zakłada się kolorowe filtry na SB wtedy np. z boku jest światło pomarańczowe a na wprost wali białe… :/ ktoś wie o co tu chodzi i dlaczego tak się dzieje i jak sobie z tym poradzić ?

Aha sprawdziłem sobie jeszcze raz jak to wygląda. Ustawiłem wszystkie parametry wbudowana na -- tryb i czas naświetlania 3s i widać wyraźnie, że lampa wbudowana błyska sobie na ostatnią kurtynę a nie powinna... :/ gdy nie ustawiam REAR to lampa wbudowana oczywiście nie błyska na koniec naświetlania a na początek i ten błysk również jest widoczny na zdjęciach...

Grzybu
27-03-2010, 11:55
Bo tak ma być. Wbudowana lampa błyska zawsze. Nawet jak ją "wyłączysz" trybem --. Jeśli nie chcesz żeby brała udział w ekspozycji to musisz kupić panel IR.
Można poczytać o nim tu
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=85197
Spróbuj też ustawić lampę na 1/128, nie wiem czy wtedy mimo wszystko nie daje słabszego światła niż --

Art Erie
27-03-2010, 11:58
Wpisz w szukajkę forumową SG-3 IR

Tworas
27-03-2010, 12:00
no tego się nie spodziewałem :P dzięki Grzybu !
Art Erie już szukam :)

kemot
27-03-2010, 13:16
Z rozwiązań tańszych: wystarczy zasłonić wbudowaną np kartonikiem ,światło odbite również wyzwoli sb, lub panel ir wykonać ze starej kliszy.

Tworas
27-03-2010, 15:09
kemot przeczytałem właśnie cały wątek na ten temat więc znam zalety i wady wszystkich rozwiązań ;) pomyśle nad tym i coś wybiorę a może coś nowego wymyślę hehe :P i znając życie na koniec kupię Panel IR Nikona :P