PDA

Zobacz pełną wersję : D50 + non stop blyskajaca lampa

JohnnyB
26-03-2010, 15:02
W zwiazku z tym, ze w/w puszke uzywa od pewnego czasu zona i corka nie nadazam za tym co sie niej teraz dzieje no ale wciaz - dziala, majac przebiegu ponad 115 tysiecy :)
Ale niestety ostatnio pojawil sie problem, ni z gruszki ni z pietruszki..
Chodzi o to, ze lampa wbudowana blyska przy kazdym zdjeciu na programach A,P ,M, S (takze kiedy jest zamnieta). Dodatkowo nie mozna przyciskiem otworzyc lampy i nie otwiera sie automatycznie wiec zeby ja otworzyc trzeba podwazyc.
Lampa nie blyska na trybach w ktorych jest wylaczona odgornie (sport, krajobraz).
Wbudowana nie blyska takze kiedy wsuniemy w sanki sabinke.
Wyglada to tak - jakby cos sie zablokowalo, urwalo, ulamalo w pozycji "lampa otwarta" i za cholere nie chce popuscic. Szkoda aparatu wciaz dzialajacego a troche mnie martwi ewentualny koszt wysylki do serwisu + kurier... a robienie w taki sposob zdjec wykonczy w oczach lampe.
Moze ma ktos jakis pomysl na manufakture? Rozebrac? Wetknac srubokret? Rzucic o sciane? :)
Bede wdzieczny za wszelkie sensowne pomysly :)

Tommii
26-03-2010, 15:47
A czy w trybach A,P,M,S przy zamkniętej lampie aparat widzi lampę czynie? Tzn. możesz ustawić czas krótszy niż czas synchronizacji np 1/400s ? Czy w wizjerze wyświetla się symbol pioruna?

JohnnyB
26-03-2010, 16:26
W wizjerze wyswietla sie symbol pioruna i mozna ustawic najkrotszy czas 1/500s. Nie krocej :/

Megazordon
27-03-2010, 05:14
Moze ma ktos jakis pomysl na manufakture? Rozebrac? Wetknac srubokret? Rzucic o sciane? :)
Bede wdzieczny za wszelkie sensowne pomysly :)

Miałem z moim D50 problem odwrotny, mianowicie lampa nie błyskała w ogóle. Pomogło wetknięcie, ale nie śrubokręta, tylko tego co miałem pod ręką - jednej ze szpileczek, która tkwiła w szczotce do włosów mojej lubej. Po otwarciu lampy, w jednym z jej ramion znajduje się dziurka z jakimś zatrzaskiem. Tam to wsadziłem i problem zniknął.

december
27-03-2010, 08:01
Megazordon: brawo, brawo brawo - ty żyjesz :)

cardoptic
27-03-2010, 14:13
Podnies lampe, odkrec dwie srubki trzymajace gorna obudowe lampy i po stronie, gdzie doprowadzone sa kable, powinien byc bolec i dwie blaszki. Jesli bolec nie jest zlamany to wystarczy odpowiednio zagiac te blaszki zeby w pozycji zamknietej nie zwieraly, a w pozycji otwartej zwieraly (bedziesz widzial na gornym wyswietlaczu czy lampa wlaczona czy nie). Jesli bolec jest zlamany to blaszki beda do siebie dotykaly caly czas i lampa bedzie blyskac ciagle...

JohnnyB
27-03-2010, 14:30
Wielkie dzieki na razie za pomoc! Musze teraz poszukac na wsi srubokreta :)

JohnnyB
27-03-2010, 20:03
Cardoptic - jesteś wielki! Nie wiem tak naprawdę co zrobiłem bo otworzyłem lampę, "potykałem" blaszki i kiedy doszedłem do wniosku, że wszystko chyba jest tak jak być powinno - lampa zaczęła się otwierać a problem samoczynnego błysku zniknął.
Kosz - 12pln (komplet wkrętaków) ;)
WIELKI DZIĘKI! Wiszę Ci płynną rekompensatę ;)

cardoptic
28-03-2010, 23:51
Fajnie, ze moglem pomoc... Pozdrawiam :)