PDA

Zobacz pełną wersję : Zapisywanie plików w NX2

mirko33
26-03-2010, 13:41
Witam wszystkich serdecznie!

Ponieważ jestem ty poraz pierwszy, więc z gróy przepraszam za nieumiejętne poruszanie się po tym forum.
Zadam pytanie. Czy ktoś z Was wie, gdzie program Capture NX2 zapisuje dodatkowe inforamcje w postaci wszystkich akcji wykonanych na NEF-ie? Chodzi mi o to, że podczas obróbki (tj. WB, ekspozycja, wyostrzanie i inne parametry) zamykam plik i soft zaczyna zapisywać dane. Potem zauważam znaczek "piorunka: i stwierdzam, że plik powiększył swoją objętość. Dlaczego tak się dzieje? Czy to oznacza, że w pliku są zapisane moje ustawienia dot. wykonywanych ruchów podczas obróbki?
I jeszcze jedno. Czy ten sam plik, który jest już wagowo powiększony, będzie można później odczytać w NX2 (np. po formatowaniu PC-ta) ze wszystkimi ustawieniami, które na nim wcześniej dokonałem?
Za podpowiedzi będę wdzięczny.:|

sejmajnejm
26-03-2010, 13:55
tak, NX2 zapisuje wszystkie dane o edycji w exifie nefa (same dane raw sa nieruszone), tak wiec powinny one przetrwac formatowanie i dac sie otworzyc pownownie w NXie.
Plik powieksza swoja wielkosc przez wygenerowanie nowego pliku jpg z 'podgladem' zaszytego w nefie.

pzdr.
A.

mirko33
26-03-2010, 14:18
Dziękuję za szybką odpowiedź. Będzie mi bardzo pomocna.
Pozdrawiam..
M.

mirko33
26-03-2010, 14:29
Hm! Właśnie przypomniałem soboe jeszcze o jednej sprawie.
Mianowicie:
Skoro informacje o moich "ruchach" na NEF-ie są zapisywane w EXIF-ie, to po co w takim razie dodatkowe pliki XMP lub ITPC. Rozumiem, że ten ostatni przechowuje moje dane dot. praw autorskich itp.?
Jeśli jestem w błędzie, to proszę mnie poprawić.

Gio
26-03-2010, 14:44
Hm! Właśnie przypomniałem soboe jeszcze o jednej sprawie.
Mianowicie:
Skoro informacje o moich "ruchach" na NEF-ie są zapisywane w EXIF-ie, to po co w takim razie dodatkowe pliki XMP lub ITPC. Rozumiem, że ten ostatni przechowuje moje dane dot. praw autorskich itp.?
Jeśli jestem w błędzie, to proszę mnie poprawić.

A gdzie w przypadku NX2 widzisz te dodatkowe pliki??? Bo według mnie są one tworzone nie przez NX2 tylko np. przez ACR.

mirko33
26-03-2010, 14:57
Miałem na myśli o dodatkowe tworzenie plików XMP. Z tego co zauważyłem, to jest chyba taka możliwość?
Wiem, że jest coś takiego np. w LR, który testowałem. Teraz próbuję sił w NX-ie. Myślę, że będę osiągał lepsze efekty. W końcu to program pod Nikona, którego jestem posiadaczem.
A wracając do tematu, to w ustawieniach softu dopiero się rozeznaję. Myślę, że jeszcze będę musiał się wiele nauczyć i zajrzeć do instrukcji obsługi.
Póki co, to właśnie te informacje w postaci XMP, ITPC mnie trochę nurtują.
Pozdrawiam i zyczę miłego weekendu.
M.

markB
26-03-2010, 16:49
Witam wszystkich serdecznie!

Ponieważ jestem ty poraz pierwszy, więc z gróy przepraszam za nieumiejętne poruszanie się po tym forum.
Zadam pytanie. Czy ktoś z Was wie, gdzie program Capture NX2 zapisuje dodatkowe inforamcje w postaci wszystkich akcji wykonanych na NEF-ie? Chodzi mi o to, że podczas obróbki (tj. WB, ekspozycja, wyostrzanie i inne parametry) zamykam plik i soft zaczyna zapisywać dane. Potem zauważam znaczek "piorunka: i stwierdzam, że plik powiększył swoją objętość. Dlaczego tak się dzieje? Czy to oznacza, że w pliku są zapisane moje ustawienia dot. wykonywanych ruchów podczas obróbki?
I jeszcze jedno. Czy ten sam plik, który jest już wagowo powiększony, będzie można później odczytać w NX2 (np. po formatowaniu PC-ta) ze wszystkimi ustawieniami, które na nim wcześniej dokonałem?
Za podpowiedzi będę wdzięczny.:|

Wszystko co zrobiłeś i zapamiętałeś jako nef jest zapisane w pliku cache. Stąd zdjęcie tak puchnie. W momencie ponownego otwierania zdjęcia wczytywane są wszystkie dane dotyczące obróbki. Dzięki temu możesz cofnąć konkretną akcję, np. wyostrzanie, dla zdjęcia. To co koledzy piszą wyżej, to tylko metadane. Nie mają one wpływu na wielkość pliku zdjęciowego.

st
27-03-2010, 00:37
Wszystko co zrobiłeś i zapamiętałeś jako nef jest zapisane w pliku cache. Stąd zdjęcie tak puchnie. W momencie ponownego otwierania zdjęcia wczytywane są wszystkie dane dotyczące obróbki. Dzięki temu możesz cofnąć konkretną akcję, np. wyostrzanie, dla zdjęcia. To co koledzy piszą wyżej, to tylko metadane. Nie mają one wpływu na wielkość pliku zdjęciowego.

Ta.... Nie masz racji niestety. Cache przechowuje końcowy efekt po obróbce. Gdyby tak było jak mówisz po wyczyszczeniu tego katalogu straciłbyś całą obróbkę. A gdybyś chciał przesłać NEF-a z obróbką komuś w sieci musiałbyś znaleźć odpowiedni plik. Widziałeś ich nazwy? :D Gdyby było jak mówisz to wyglądało by to jak w choćby w PS który przy wołaniu RAW-ów dodaje pliki z ustawieniami o tej samej nazwie ale innym rozszerzeniu. Thumb. cache przechowuje z kolei "miniaturki" NEF-ów by nie NX nie musiał ich za każdym razem z nich "wyciągać". Natomiast wszystkie modyfikacje są zapisywane w NEF-ie. Stąd ten przyrost wielkości pliku. Jeśli nie wierzysz nadal to spróbuj takiego NEF-a wgrać na kartę i obejrzeć w aparacie.

Pozdrawiam

mirko33
29-03-2010, 07:07
Witam ponownie.
Sprawdzałem przez weekend pliki NEF. Faktycznie jest tak jak mówił "sejmajnejm". Przywróciłem system z kopii zapasowej (zanim był zainstalowany NX) i faktycznie program odczytuje NEF-y ze wszystkimi ustawieniami, jakie wykonałem podczas obrabiania pliku. Czyli wszystkie moje ruchy zostały zaszyte w NEF-ie.
Pzdr.
M

stig
29-03-2010, 08:06
Sprawdzałem przez weekend pliki NEF. Faktycznie jest tak jak mówił "sejmajnejm". Przywróciłem system z kopii zapasowej (zanim był zainstalowany NX) i faktycznie program odczytuje NEF-y ze wszystkimi ustawieniami, jakie wykonałem podczas obrabiania pliku.Ehhh... Niewierny Tomasz... ;) Gdyby sejmajnejm napisal nieprawde, to juz przynajmniej w kolejnych dwoch wpisach mialbys zaprzeczenie.

markB
29-03-2010, 17:12
Ta.... Nie masz racji niestety. Cache przechowuje końcowy efekt po obróbce. Gdyby tak było jak mówisz po wyczyszczeniu tego katalogu straciłbyś całą obróbkę. A gdybyś chciał przesłać NEF-a z obróbką komuś w sieci musiałbyś znaleźć odpowiedni plik. Widziałeś ich nazwy? :D Gdyby było jak mówisz to wyglądało by to jak w choćby w PS który przy wołaniu RAW-ów dodaje pliki z ustawieniami o tej samej nazwie ale innym rozszerzeniu. Thumb. cache przechowuje z kolei "miniaturki" NEF-ów by nie NX nie musiał ich za każdym razem z nich "wyciągać". Natomiast wszystkie modyfikacje są zapisywane w NEF-ie. Stąd ten przyrost wielkości pliku. Jeśli nie wierzysz nadal to spróbuj takiego NEF-a wgrać na kartę i obejrzeć w aparacie.

Pozdrawiam

Thumbnail cache i temporary cache do nef to dwie różne sprawy. Właśnie przed chwilą sprawdziłem: drobna zmiana w nefie i na pasku jest wyraźnie napisane: 15.9 MB + 80.9 MB temporary cache + pomarańczowy "piorunek". Chyba te 80.9 MB to nie miniaturka nef (takiej zresztą nie ma, bo nef to tylko zbiór danych, jest za to miniaturowy jpeg dołączany do nefa i generowany na nowo za każdym razem, kiedy coś zostaje zrobione na nefie), ani miniaturowy jpeg.

mirko33
30-03-2010, 12:15
Też zauważyłem ten "+" i dość spore rozmiary, ale zaczynam kumać.
Jak na razie dziękuję za posty, które mi pomogły.

Pozdrowienia
Mirek

markB
30-03-2010, 16:41
Dokładnie są dwa rodzaje cache:
1. Browsing cache, czyli to trzymające małe (w sensie jakości) jpegi (zwane thumbnails z angielskiego, czyli z luźnego tłumaczenia podglądowe miniaturki). Służy do przyspieszenia podglądu nefa. Łatwo to zauważyć - gdy otwiera się podgląd folderu w view nx lub capture nx, to natychmiast widać te małe jpegi dołączane do nefa, gdy otwiera się po raz pierwszy w podglądarce windows to widać jak się powoli ładują.
2. Editing cache - tutaj zapisywane są wszystkie zmiany, które związane są z edycją (obróbką) zdjęć. I te cache odpowiada za znaczne zwiększenie wielkości nefa.