Zobacz pełną wersję : Nikon D80 - profil kolorów.
Czy ktoś posiada profile kolorów do Nikon D80 ?
Jak można je zdobyć.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdawiam.
Czy ktoś posiada profile kolorów do Nikon D80 ?
Jak można je zdobyć.
A mógłbyś sprecyzować pytanie?
Hmm, a więc jeśli robisz zdjęcia w trybie RAW to masz do czynienia z następującym zjawiskiem.
Matryca aparatu nie ma tej cudownej właściwości, że "widzi" gamę docierających do niej kolorów w ten sam sposób co człowiek przez wizjer. Software aparatu używa profili kolorów i jeszcze kilku trików do upodobnienia obrazu pokazywanego na wyświetlaczu do tego co widziałeś przez wizjer (tak to mniej więcej działa).
W każdym razie wyświetlając potem pliki raw na komputerze, albo drukując je okazuje się, że kolory na zdjęciu nie przypominają tych z monitorka LCD (zaakceptowanych przez ciebie).
Aby odtworzyć pożadany wygląd zdjęcia na urządzaniu należy posiadać 2 profile kolorów.
Działa to tak:
Zdjęcie RAW -> Profil kolorów aparatu -> uniwersalny standard zapisu kolorów -> Profil kolorów monitora/drukarki.
Po takich zabiegach (przy założeniu że monitor jest skalibrowany, lub masz specyficzny dla niego profil kolorów)
zobaczysz na ekranie kolory jak z małego LCD. Również drukarka wydrukuje to samo.
Dlatego, zwykle jak patrzysz na plik raw na monitorze albo na wydruku, to średnio on przypomina to co widziałeś na wyświetlaczu swojego aparatu.
I teraz podsumowując: profil kolorów, który chcę jest w aparacie (do robienia JPG) i w sofcie dodanym do Nikona (narzędzia do konwersji RAW -> JPG).
Niestety ja nie posiadam Windows i nie mogę się nimi posłużyć.
Wydaje mi się, że znalazłem profile kolorów, których używa oprogramowanie firmowe nikona do konwersji raw-ów.
Podsłuchałem pod Windowsem, jakie pliki otwiera PictureProject podczas operacji na moich obrazkach.
Oto one:
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NkCBoost.nlc
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NkCMYK.icm
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKDBase_NEF.icm
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKLch2.icm
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NkLchCal.nla
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKMonitor_Win.icm
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKsRGB.icm
Pliki icm to profile kolorów.
Użycie poniższych profili na Linuxie w programie ufraw dało bardzo pomyślne rezultaty.
Input profile: NKDBase_NEF.icm
Output profile: NKMonitor_Win.icm
Kolory właściwie nie różnią się od wywietlanych na LCD aparatu (mają trochę mniejszy kontrast, ale to chyba z powodu gorszej jakośći LCD w laptopie).
Winda u koleżanki używała jako wyjścia NKsRGB.icm, pomimo to u mnie na Linuxie lepsze efekty są na NKMonitor_Win.icm (może brak kalibracji monitora).
Jeśli ktoś używa mac-a to pewnie NKMonitor_Mac.icm będzie na miejscu.
Aha: Niestety nie wiem jakich ustawień "Gamma" i "Linearity" używa PictureProject.
Ja użyłem następujących:
Gamma = 0.45
Linearity = 0.02
W dokumantacji ufraw znalazłem szereg profili do innych nikonów dla których zalecano właśnie takie ustawienia.
Omawiane profile można znaleźć w "legalnej" instalacji PictureProject w C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\.
Na zakończenie poproszę osoby, które mogą i chcą wykazać trochę inicjatywy o weryfikację moich ustaleń na skalibrowanych monitorach.