PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Śnieżka z torfowisk

december
25-03-2010, 18:08
Zapraszam, choć też z szuflady :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img715.imageshack.us/img715/302/sniecha.jpg)

Bartek_902
25-03-2010, 18:30
Dobry kadr fajne kolory ale jak dla mnie niebo za intensywne ;)

Pozdrawiam

Duca
25-03-2010, 19:14
Dobry kadr fajne kolory ale jak dla mnie niebo za intensywne ;)

Pozdrawiam

nie da się ukryć,
niebo jak i odbicie w wodzie aż poraża swoją niebieskością ;)

Karbulot
25-03-2010, 19:52
Napisalbym cos o tym przesadnym granacie, ale znowu zostane "pouczony" o tym, jak funkcjonuje ludzki mozg i jak postrzega barwy, wiec chyba dam sobie spokoj ;) .

zaza67
25-03-2010, 19:55
kadr fajny ale rozpedziles sie z obrobka nieba

mozna przyciac prawej te ciemne drzewka

ostrytux
25-03-2010, 19:59
Doskonale pamiętam ten październikowy wypad w Karkonosze, było zacnie 8)
Miejsce jedno z moich ulubionych, kadr klasyczny, natomiast co do kolorystyki to powiem tylko i aż tyle, ilu oglądających tyle opinii i dodam jeszcze polar zrobił swoje :D

rainer
25-03-2010, 20:17
Niebieskości zdecydowanie przesadzone. ;)

Meggido
25-03-2010, 20:23
Może i przesadzona, ale klimat taki baśniowy. Mnie sie podoba. :-)

MR
25-03-2010, 20:26
swietnie !

borregaard
25-03-2010, 20:26
Doskonale pamiętam ten październikowy wypad w Karkonosze, było zacnie 8)
Miejsce jedno z moich ulubionych, kadr klasyczny, natomiast co do kolorystyki to powiem tylko i aż tyle, ilu oglądających tyle opinii i dodam jeszcze polar zrobił swoje :D
Jeśli tak ,to był to dziwny polar.Polaryzował ,chyba, opinie...;)
Ten kolor popsuł odbiór foto,a wystarczy deko pojechać suwaczkiem "hue"...Krzaczki
z prawej mają trochę zbyt głębokie cienie.

Paablitos
25-03-2010, 20:37
borregaard
a wystarczy deko pojechać suwaczkiem "hue"
Nie wiem czy hue czy nie hue... :D ale jeśli tam tak jest, to chce się tam wybrać i zobaczyć to na własne oczy:D.

Nikonozaur
25-03-2010, 20:43
Istotnie, niebo wydaje się ciut za mocne. Reszta ok.

Pablo 77
25-03-2010, 21:21
Ładne foto ale z niebem przesadziłeś:)

december
25-03-2010, 21:33
Napisalbym cos o tym przesadnym granacie, ale znowu zostane "pouczony" o tym, jak funkcjonuje ludzki mozg i jak postrzega barwy, wiec chyba dam sobie spokoj ;) .
Dawaj dawaj. To nie to samo co śnieg. To jest typowe działanie polaru pod idealnym kątem w stosunku do słońca. Białe chmury, błękitne niebo, poza tym, polar działa jeszcze lepiej powyżej 1200 m.n.p.m., skąd zostało zrobione to zdjęcie. Jeżeli uważacie że jest za błękitne, to ok, można zdjąć ale żadna obróbka nie zastąpi dobrego polara. Natomiast do borregaarda: jeśli chodzi o polaryzowanie opinii - to po kruchym stąpasz lodzie.

borregaard
25-03-2010, 21:37
Dawaj dawaj. To nie to samo co śnieg. To jest typowe działanie polaru pod idealnym kątem w stosunku do słońca. Białe chmury, błękitne niebo, poza tym, polar działa jeszcze lepiej powyżej 1200 m.n.p.m., skąd zostało zrobione to zdjęcie. Jeżeli uważacie że jest za błękitne, to ok, można zdjąć ale żadna obróbka nie zastąpi dobrego polara. Natomiast do borregaarda: jeśli chodzi o polaryzowanie opinii - to po kruchym stąpasz lodzie.
Oooo....znowu mam się zamknąć....Zaczynasz przesadzać...:mrgreen:

Locter
25-03-2010, 21:39
Przedobrzyłes z niebem, a moglo byc fajnie, skupiłbym sie bardziej na tej gorze (ciachnąłbym ten pas wody na dole).

Paablitos
25-03-2010, 21:52
To jest typowe działanie polaru pod idealnym kątem w stosunku do słońca
Zapachniało UBootem...

december
25-03-2010, 22:48
Oooo....znowu mam się zamknąć....Zaczynasz przesadzać...:mrgreen:
Hm hm to nie ja rozpoczynam osobiste wycieczki. I komentuj sobie do woli, przynajmniej można trochę podyskutować. Bo w zasadzie zrobiło się nieco ciekawiej, nieprawdaż?

borregaard
25-03-2010, 23:34
Hm hm to nie ja rozpoczynam osobiste wycieczki. I komentuj sobie do woli, przynajmniej można trochę podyskutować. Bo w zasadzie zrobiło się nieco ciekawiej, nieprawdaż?
Dobra,ja będę komentował foty,a Ty skup się na tym "nadsupernaturalnym" fioleciku "spolaryzowanym"..." pod idealnym kątem".....:mrgreen: :mrgreen:

harb
25-03-2010, 23:49

trzeba pisać nie ma się co przejmować byle nie obrazliwie - więc ja tym razem napiszę december przewaliłeś niebo na prawie fioletowo i wodę też (ogladam na monitorze w domu nie na lapku)

pozdro :)

Karbulot
26-03-2010, 00:30
Wiesz harb, nie chce mi sie przepychac na forum. Szczegolnie z osobami, ktore pouczaja innych na temat kolorystyki. december zamiescil fotke pejzażu, gdzie snieg byl nieco zbyt niebieski. Kiedy to napisalem, zostalem zbesztany jak jakis pieciolatek, zebym sobie poczytal o funkcjonowaniu ludzkiego mozgu, o postrzeganiu kolorow. Potraktowano mnie jak jakiegos daltoniste. A wlasnie w fotografii najwazniejsze jest, jak ja odbiera szary zwykly czlowiek a nie zawodowy fotograf, chyba ze fotografie sie trzyma dla wybranych. Zreszta o czym tutaj piszemy. Juz wtedy zauwazylem, ze december nalezy do ludzi, ktorzy nie potrafia zniesc krytyki. Z poczatku myslalem, ze moze faktycznie sie myle, ale opinia Andrzeja dala mi do zrozumienia, ze jednak nie - mial podobne zdanie.

Teraz zauwazylem to samo, ze fotka ma za niebieskie niebo. I nie tylko ja, niemal wszyscy. Nie wiem, czemu december tak sobie upodobal ten granat? Moze w poprzednim wcieleniu byl milicjantem? Tak czy siak nie zamierzam wnikac w jakies przepychanki na forum, za powazny czlowiek jestem zeby sie droczyc z ludzmi o kolory. Irytuje mnie tylko, ze osoba ktora niby jest taka obeznana w kolorach sypiaca linkami do Wikipedii popelnia fotki z bledami i jeszcze sie wykloca z innymi, ze to oni sie nie znaja. A przeciez miliony much nie moga sie mylic.

telly
26-03-2010, 16:01
prowokacja

docentx
26-03-2010, 18:11
Co poradzę? Mi się podoba. Właśnie ten INNY NIEBIESKI. Czemu? Bo inny.

erde
26-03-2010, 18:19
december, zobacz czy czasem ktoś ci nie podmienił tego polara na jakiegoś sunpaka czy cuś :D

nie lubię tak nienaturalnie obrobionych zdjęć - mnie się nie podoba

december
26-03-2010, 23:09
Jeżeli uważacie że jest za błękitne, to ok, można zdjąć ale żadna obróbka nie zastąpi dobrego polara.
Zacytuję sam siebie. Ponieważ niektórzy wciąż nie rozumieją co napisałem kilka postów wyżej.