PDA

Zobacz pełną wersję : Padła ładowarka BC-700

Le Sir
25-03-2010, 12:55
Przestała mi działaś kupiona na allegro ładowarka BC-700.
Miał ktoś podobne problemy. Gdzie to serwisować i czy w ogóle ma to sens ?

MikeS
25-03-2010, 13:07
Najłatwiej serwisować chyba u sprzedawcy. A zamiast gwarancji, lepiej skorzystać z niezgodności towaru z umową.
Jakie są objawy? Nic na wyświetlaczu się nie pokazuje? Może się spaliła. Jeśli tak to reklamacja pewnie nic nie da, bo producent/sprzedawca za wady instalacji elektrycznej, przepięcia w Twoim domu itp nie odpowiada.

Szprychu
25-03-2010, 13:14
Jak wyżej, pisz/dzwoń do sprzedawcy i się z nim ugadaj. Jak długo miałeś ładowarkę?

Le Sir
25-03-2010, 13:27
Nie mam już nigdzie w archiwum allegro, ani na mailu zapisanego od kogo kupowałem tą ładowarkę.
Paragonu też nie mogę się doszukać.
Kupiłem ją jakieś 2 lata temu.
Obajwy są takie, że na wyświetlaczu coś tam ledwo miga, ale prawie nic nie widać. No i nie ładuje ;)

MikeS
25-03-2010, 13:42
Jeśli nie masz dowodu zakupu to "po ptokach". Jeśli minęły 2 lata to tak samo. Jeśli ładowarka działa, w sensie "żyje" to prędzej (w sensie że szybciej) uzyskasz pomoc na forum elektroda.pl bo prawie na pewno będziesz ją musiał rozebrać i pokombinować w środku.

Matey3000
25-03-2010, 14:11
Sprawdz zasilacz. Ladowarka moze jest ok?

MicSzu
25-03-2010, 14:52
Chlopie.. ciesz się, ze 2 lata śmigała...;) --> najprostsza metoda --> kupic nową.:)

MikeS
25-03-2010, 15:36
Chlopie.. ciesz się, ze 2 lata śmigała...;) --> najprostsza metoda --> kupic nową.:)
Jak złapiesz gumę w aucie to też kupujesz nowe auto? ;) Oby mniej takich rad bo a nóż to jakiś drobiazg typu "dokręć śrubkę" a kasa zostaje w kieszeni ;)

McSimus
25-03-2010, 15:55
MikeS - z tym samochodem to po bandzie pojechałeś :)
Niestety biorąc pod uwagę to co ta ładowarka ma pod maską ( a tam naprawdę niewiele jest) to kupno nowej to najszybsze i najlepsze rozwiązanie, może nie oszczędzi tych kilku złotych w portfelu ale na pewno czas i nerwy.
Ojciec mojego teścia też swego czasu narzekał jak mu się złamał wkręt do wkładki w zamku w drzwiach, że szkoda że juz do pracy nie chodzi bo chłopaki by wytoczyli ;)
Najszybciej i najtaniej chyba kupisz nową tu https://www.hurt.com.pl/?o=shpc&i=275

MikeS
25-03-2010, 16:22
Może i porównanie trochę wyolbrzymione ale czasem jest tak że głupia drobnostka załatwia sprawę ;)

Tok'Ra
25-03-2010, 17:17
W tej ładowarce częstym problemem są słabe luty - w chińskim ZDZ-cie być może się nie przyłożyli do roboty - i teraz trzeba samemu ją przelutować. Polecam to jako ewentualną ostateczną metodę naprawszą przed zakupem nowej - bo jeśli nie luty - to naprawa elektroniki może być nieopłacalna. No i sprawdzić obowiązkowo trzeba napięcie wyjściowe z zasilacza ładowarki.

thor88
25-03-2010, 17:38
MikeS ale jak padnie ci silnik w aucie to zmieniasz auto czy rozbierasz silnik?? jak się znasz na silnikach to rozbierasz, jak się nie znasz to albo mechanik albo nowe auto! po twoich postach widać że nie jesteś elektronik więc albo nowa ładowarka albo serwis.

MicSzu
25-03-2010, 20:05
Jak złapiesz gumę w aucie to też kupujesz nowe auto? ;) Oby mniej takich rad bo a nóż to jakiś drobiazg typu "dokręć śrubkę" a kasa zostaje w kieszeni ;)

Człowieku... nie masz jak mniemam ZIELONEGO pojecia o elektronice więc nie porównuj jej do czego kolwiek. Żeby w niej ( w tej ładowarce) co kolwiek ''dłubać'' trzeba miec POJĘCIE ... bo ''lewe raczki'' i rady na forum typu ''dokręć śrubkę'' nic nie pomogą niestety, po mimo WIELKIEJ chęci ''naprawy''.

yhtis
21-04-2010, 16:43
mi tez padla ta ladowarka po 2 tygodniach, po włączeniu na lcd wyswietlaly sie wszystkie dane jakie fabryka dala, wyslalem do sklepu i wymienili na nowa zreszta bardzo polecam ten sklep, ale niewiem czy moge ttu podac wiec pw jak cos:) pozdrawiam

TomaSzSz
26-04-2010, 13:11
Miałem podobny problem, ładowarka ześwirowała, sama się wyłączała i ogólnie nie ładowała, było ponad 2 lata od zakupu, wysłałem do sklepu z allegro i wymienili mi na nową, czego się nie spodziewałem.

gregzorba
21-05-2011, 19:33
Witam, niedawno kupiłem ładowarkę BC700, i dziwne rzeczy sie z nia dzieją. Jak chce naładować puste Akumulatorki, to na wyświetlaczu pisze "NULL", i nic nie moge zrobić więcej. Wczoraj włożyłem 4 Enelopy i tak na 1-2-3 było NULL, a na 4 zaczęło ładować, a że ładowałem 200mA, po kilku godzinach bateria sie naładowała. a po zakończeniu ładowania (może ciut wczesniej-nie wiem) zaczęła sie ładować bateria z nr.1.
Ta się naładowała za kolejne kilka godzin, no ale te z 2 i 3, nic nie ruszyło. W końcu sie wkurzyłem i włożyłem je do swojej starej szybkiej ładowarki, i załadowały sie do Full, w 3h.

Dzisiaj zaś chciałem naładować Sony akumulatorki 2100mAh, i to samo, wkładam i "NULL" i nic nie mogę wybrać, ani Testu, ani napięcia ładowania, po prostu pisze NULL i koniec.

Czy to jest normalne w tych ładowarkach?? No chyba że mam padniętą ładowarkę?

Proszę o radę.

J51
21-05-2011, 19:56
U mnie działa jak należy,skoro takie rzeczy robi i jest na gwarancji,to musisz ją zareklamować,niech tobie dadzą nową,bo to nie jest normalne zachowanie.

ruffio
22-05-2011, 00:59
Witam, niedawno kupiłem ładowarkę BC700, i dziwne rzeczy sie z nia dzieją. Jak chce naładować puste Akumulatorki, to na wyświetlaczu pisze "NULL", i nic nie moge zrobić więcej. Wczoraj włożyłem 4 Enelopy i tak na 1-2-3 było NULL, a na 4 zaczęło ładować, a że ładowałem 200mA, po kilku godzinach bateria sie naładowała. a po zakończeniu ładowania (może ciut wczesniej-nie wiem) zaczęła sie ładować bateria z nr.1.
Ta się naładowała za kolejne kilka godzin, no ale te z 2 i 3, nic nie ruszyło. W końcu sie wkurzyłem i włożyłem je do swojej starej szybkiej ładowarki, i załadowały sie do Full, w 3h.

Dzisiaj zaś chciałem naładować Sony akumulatorki 2100mAh, i to samo, wkładam i "NULL" i nic nie mogę wybrać, ani Testu, ani napięcia ładowania, po prostu pisze NULL i koniec.

Czy to jest normalne w tych ładowarkach?? No chyba że mam padniętą ładowarkę?

Proszę o radę.
Problem w ładowarce, ale to nie znaczy że jest niesprawna. Seria BC-xxx nie posiada funkcji "force charge". Rozwiązaniem jest wrzucenie do jakiejkolwiek nie-procesorowej na choćby minutę.
Inna sprawa że rozładowujesz aku do zera, co do zasady się nigdy nie robi. Chyba nie szanujesz swoich pieniędzy? Przez takie działanie dobijasz akumulatory, które szybciej się zużywają. Lepiej je częściej ładować / doładowywać, niż rozładować do zera. Ja w ten sposób załatwiłęm komplet Sanyo 2700, który chodził cudnie. Po rozładowaniu do zera i ponownym naładowaniu przez ładowarkę BC, lampę ładował mi 20 sekund mimo, iż były naładowane na full.

gregzorba
22-05-2011, 09:42
Problem w ładowarce, ale to nie znaczy że jest niesprawna. Seria BC-xxx nie posiada funkcji "force charge".Inna sprawa że rozładowujesz aku do zera, co do zasady się nigdy nie robi. Lepiej je częściej ładować / doładowywać, niż rozładować do zera.

No tak, tyle że ja mam 20 pare akumulatorków, i nie jestem w stanie doładowywać ich na bieżąco.

Rozwiązaniem jest wrzucenie do jakiejkolwiek nie-procesorowej na choćby minutę.

Ale że co mam wrzucić na minutę? Baterię alkaiczną?? czy co? Bo nie rozumiem tego co napisałeś

ruffio
22-05-2011, 11:38
Ale że co mam wrzucić na minutę? Baterię alkaiczną?? czy co? Bo nie rozumiem tego co napisałeś
Cały czas jest mowa o akumulatorach (choć sam używasz zamiennie akumulatorów i baterii w odniesieniu do akumulatorów). Co ty ładujesz alkaiczne w ładowarce ?

gregzorba
22-05-2011, 13:13
Cały czas jest mowa o akumulatorach (choć sam używasz zamiennie akumulatorów i baterii w odniesieniu do akumulatorów). Co ty ładujesz alkaiczne w ładowarce ?
no co ty :)

Po prostu źle zrozumiałem twoja odpowiedź, i dlatego mnie to dziwiło.

ruffio
22-05-2011, 16:07
no co ty :)

hehe się rozumie :)

@Le Sir
Jak nie masz ochoty realizować gwarancji z jakiegokolwiek powodu, to może pomyśl o rozbiórce. Jak rozbierzesz ładowarkę, to na elektronice jest prążkowany pasek. Spróbuj go przetrzeć spirytem, a potem dokładnie złóż wszystko do kupy. Uważaj bo jak krzywo poskładasz to nic nie będzie wyświetlać, dlatego trzeba to zrobić w miarę dokładnie.

yacekk
12-04-2015, 10:39
No i padła mi BC-700. Znacie jakiś serwis gdzie ożywia mi ładowarkę?

KaarooL
12-04-2015, 20:55
Naprawdę chcesz naprawiać (i płacić za wysyłkę) ładowarkę za 100 zł? Mnie kiedyś padła IC-8800, więc poszła na śmietnik a potem kupiłem kolejną wersję tego urządzenia... Trudno oczekiwać, że będzie to działać przez 5-8 lat.

malibu
12-04-2015, 21:03
Moja BC-700 padła po 4 latach aktualnie rozglądam się za następca. Niestety z tego co się czyta padają czesto.

Władca Pixeli
12-04-2015, 21:25
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=99774

yacekk
12-04-2015, 22:56
Wiadomo, że koszt nowej, a cena naprawy musi się opłacać. Czasami można zasięgnąć opinii serwisu i samemu naprawić.

Wojteksw
13-04-2015, 10:36
W tych ładowarkach bardzo słabym ogniwem jest połączenie wyświetlacza z płytą ładowarki, jest to na zasadzie tylko dotyku. Wystarczy małe przesunięcie i już brak połączenia. Ja po rozkręceniu musiałem kilka razy pasować, bo nie wszystko miało kontakt, nawet nie wszystkie segmenty wyświetlacza były aktywne.

dziulas
07-02-2016, 01:01
U mnie jest tak, że gdy ładuję to staram się w ogóle nie dotykać tej ładowarki. Czasem puknięcie czy przesunięcie powoduje przerwanie ładowania.

Badol
22-03-2016, 22:02
Cześć,
dziś padła mi jedna ładowarka BC-700. (Po gwarancji).
Wyświetlacz nic nie pokazuje. Nie jest to wina zasilacza, bo w drugiej działają oba. (druga ładowarka działa).
Na elektronice się nie znam, więc sam dłubać nie będę.
Zna ktoś jakiś serwis w Wawie, który będzie w stanie zdiagnozować usterkę?
Może to jakaś pierdoła. Jak coś poważniejszego, to kupię drugą bo często potrzebuję dwóch ładowarek :)

update - zostawiłem w niej accu na kilka minut pod prądem.
Wyświetlacz dalej nic nie pokazuje, a same akumulatory bardzo się nagrzały....
Jakieś pomysły?

Wojteksw
23-03-2016, 17:58
Zadzwoń do Rafała http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=257141, mnie naprawiał pilota radiowego.