Zobacz pełną wersję : FX i ruskie Heliosy... jak to chodzi???
music2000
25-03-2010, 11:01
witam , ciekawi mnie jak to bedzie pracowac i jaka jakosc bedziemy w stanie uzyskac np d700 plus rosyjskie szkla manulane,, moze ktos robil czyms takim i moze sie podzielic wiedza...
mam heliosa mc 44m-4 58mm/2 i planuje go podpiac w przyszlosci do d700
pozdr
Marek
Jest wielki wątek o manualnych stałkach, poszukaj.
Używałem heliosa 81H z DX i byłem zadowolony z jakości zdjęć. Pod FX powinno być równie dobrze a nawet lepiej, bo przecież te obiektywy były tworzone pod pełną klatkę. Akurat optykę Rosjanie mieli bardzo dobrej jakości - przynajmniej te starsze modele (jeszcze z czasów radzieckich). No i z D700 będziesz miał pomiar światła. Co prawda była to wersja heliosa pod kieva z bagnetem kiev/nikon. Nie wiem jak będzie przy typowych szkłach M42 + przejściówka, ale z tego co czytałem na forum nie jest źle. No i podstawowa zaleta - cena tych obiektywów.
Kordian d70
25-03-2010, 12:04
mam tego heliosa i powiem szczerze, ze spodziewalem sie wiecej.
moze z D700 bedzie lepiej, bo o ile pamietam takie bylo pierwotne zastosowanie tych
szkiel - pelna klatka.
jak juz mialbym isc w manualne stalki, to odbiegajac troszke od Twojego
pytania poszedlbym raczej w strone Zeissa, mozna naprawde wylapac fajne szkielka
za niewielkie pieniadze.
music2000
25-03-2010, 12:23
ja uzywam mojego heliosa z d90 do makro. mam adapter bez szkla wiec mam ostrosc tak do 1,5 metra. ogolnie jestem zadowolony z jakosci zdejec. a kolega wspomiail cos o zeiss.. co bys polecil dobrego?
Kordian d70
25-03-2010, 13:28
pancolar, sonnar i jena ;-)
zalezy co chcesz focic.
witam , ciekawi mnie jak to bedzie pracowac i jaka jakosc bedziemy w stanie uzyskac np d700 plus rosyjskie szkla manulane,, moze ktos robil czyms takim i moze sie podzielic wiedza...
mam heliosa mc 44m-4 58mm/2 i planuje go podpiac w przyszlosci do d700
pozdr
Marek
Rozrzut jakościowy heliosów to masakra. Jak już musisz, lepiej kup jupitera 135 z "dupką" do Nikona. Znacznie lepszy a i portrecik zacny nim zrobisz. Wielolistkowa przesłona i "złote" powłoki pomogą :)
music2000
25-03-2010, 15:34
co znaczy z dupka do nikona :) to jak podepne pod d90 to kolo 200mm bedzie? mozesz wstawic jakiehos sampla z tego heliosa 135mm?
Rozrzut jakościowy heliosów to masakra. Jak już musisz, lepiej kup jupitera 135 z "dupką" do Nikona. Znacznie lepszy a i portrecik zacny nim zrobisz. Wielolistkowa przesłona i "złote" powłoki pomogą :).
Faktycznie ponoć rozrzut w jakości był, ale z tego co słyszałem dotyczyło to głównie ostatnich egzemplarzy. Dalatego też celowo napisałem o dobrej jakości starszych modeli. Oczywiście jupitery czy zeissy są dużo lepsze (tego drugiego miałem kiedyś z Prakticą i był super)
rozrzut jakościowy to mitologia powtarzana przez ludzi którzy nie mieli heliosa w ręku albo mieli kilka szt które były rozbierane
przez łapki przepuściłem kilkanaście nowych plus kilkadziesiąt używanych[nie rozkręcanych] różnej maści heliosów - wszystkie prezentowały i prezentują podobną jakość optyczną
kilka ważnych rzeczy
matówka z klinem to raczej obowiązek, potwierdzenie ostrości to przydatna funkcja
praktyka dużo pomaga w opanowaniu pierścienia ostrości i przysłony
przy pracy pod światło strasznie leci kontrast
ostre od 2,8 w centrum kadru
średnio na brzegach
pobieżnie
od 44-2 do 44m mają 8 listków przysłony
od 44m4 już 6 listków ale trochę lepiej pracują pod bezpośrednie oświetlenie
rozrzut jakościowy to mitologia powtarzana przez ludzi którzy nie mieli heliosa w ręku albo mieli kilka szt które były rozbierane
Możliwe, że tak jest. Tak jak pisałem ze swego heliosa byłem zadowolony. Kiedyś jeszcze w latach 80-tych miałem Zenita ET również z Heliosem i nie przypominam sobie by był jakiś zły optycznie (oczywiście biorąc pod uwagę możliwości Zenita).
co znaczy z dupka do nikona :) to jak podepne pod d90 to kolo 200mm bedzie? mozesz wstawic jakiehos sampla z tego heliosa 135mm?
Jupiter 135 3,5 ma zamienne bagnety. Odkręca się 3 śrubki, zmienia "dupkę" i ostrzy w nieskończoność bez adapterów itp. Fotka z Jupitera, surowy jpg bez obróbki. Pełna dziura prosto z D70S:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img12.imageshack.us/i/dsc1077x.jpg/)
music2000
25-03-2010, 20:10
super zdjecie, piekne rozmycie tla! chyba bede szukal jupiterka pod nikona
Mam tego Jupitera tylko gdzie kupić "dupkę". Na allegro nie spotkałem.
Na Allegro bywają. Jupiter jest godny uwagi, ale uwaga, ociepla zdjęcie. W Gdyni w komisie foto są dwie sztuki, od pół roku nikt ich nie chce kupić :D (moje) Jedną sztukę, mogę oddać za dwa dobre piwa w Gdańsku:)
Są na allegro bagnety do obiektywów 18-55/18-105/18-135. Może coś takiego dałoby się dopasować. W sumie jupiter nie ma elektroniki więc to kwestia odpowiedniego przymocowania. Bagnety są z tworzywa, więc nie byłoby również w razie czego problemu by coś podszlifować.
Np coś takiego http://allegro.pl/item962635450_oryginalne_mocowanie_obiektywu_nikon _nikkor_18_135.html
jeśli szukałeś "dupki" na allegro to faktycznie ciężko spotkać, :)
Klik :
http://allegro.pl/item970433164_aj_nieskonczonosc_dla_nikon_i_ob_man ualnych.html
jeśli szukałeś "dupki" na allegro to faktycznie ciężko spotkać, :)
Klik :
http://allegro.pl/item970433164_aj_nieskonczonosc_dla_nikon_i_ob_man ualnych.html
ale to nei pasuje do jupka 9 :)
stecarlos
26-03-2010, 09:01
Do Jupitera 21 też, ale co z tego jeśli mowa jest o 37A. Z tego co widziałem to trafiały się przejustowane wersje dziewiątki.