Zobacz pełną wersję : D700 i długie naswietlanie
Czy bardzo niewskazana jest dlugie naswietlanie w tym aparacie? Uslyszalem ostatnio, ze mniej wskazana dlugie naswietlanie bylo np w d70 anizeli d700. Czy faktycznie tak jest? Mocno niszczy sie matryca? Mam tu namysli czasu rzedu 3-6min.
Pozdrawiam
3-6 min? no ja cie prosze..
40 min to już byśmy zaczęli rozmawiać o szkodliwości długiego naświetlania ;)
Niszczy sie matryca? A w LV sie nie niszczy? 3-6 minut to na rozgrzewkę możesz naświetlić. Kiedyś przez pomyłkę naświetliłem 15 minut na iso 6400 i to 4 razy :) Nie zauważyłem żeby coś się stało matrycy.
w d70 jest matryca ccd, w d700 cmos, ccd podczas naświetlania nagrzewa się dużo mocniej niż cmos, innymi słowy w obu można naświetlać długo (w końcu to sprzęt jest dla człowieka a nie człowiek dla sprzętu), ale w przypadku matryc ccd dużo większe ryzyko różnych "brzydkich" pikseli
tomek20stencel5
25-03-2010, 09:38
Kiedy miałem D70s, to naświetlałem najwięcej 75min i nic się nie stało.
Wyjątkiem jest matryca Fuji która grzeje się niemiłosiernie już przy 5 minutach
Można naświetlać bez obaw ja naświetlałem jeszcze d50 coś około 30 minut i nic się stało. Jedyną wadą takiego długiego czasu może być uwidocznienie na zdjęciu miejsc mocniej się nagrzewających od elementów elektroniki zlokalizowanych blisko matrycy.
Kup F4 i wszelkie problemy znikną, włącznie z zasilaniem :-) Możesz naświetlać w nieskończoność.
A tak z ciekawosci...
Czy matrycy moze sie cos "stac" od czasu naswietlania ?? Teoretycznie wydaje sie to niemozliwe.
Moze inaczej - czy komukolwiek stalo sie cos z matryca od dlugiego czasu naswietlania (poza pixelami i negatywnym wplywem pobliskiej elektroniki) ?
Kup F4 i wszelkie problemy znikną, włącznie z zasilaniem :-) Możesz naświetlać w nieskończoność.
Gdzie tam znikną pojawi się choćby efekt Schwarzschilda.