PDA

Zobacz pełną wersję : Kasia w plenerze :-)

ART69
24-03-2010, 20:35
Przedstawiam jedno zdjęcie Kasi, powiedzcie czy WB jest poprawnie skorygowany? Miałem w aparacie ustawiony na pochmurny dzień i taki był w rzeczywistości, a nef wyszedł dużo za ciepło i był bardzo jasny, czyżby D-lighting ustawiony na auto namieszał ?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img28.imageshack.us/i/kasia1f.jpg/)

NBA
24-03-2010, 20:51
Przedstawiam jedno zdjęcie Kasi, powiedzcie czy WB jest poprawnie skorygowany? Miałem w aparacie ustawiony na pochmurny dzień i taki był w rzeczywistości, a nef wyszedł dużo za ciepło i był bardzo jasny, czyżby D-lighting ustawiony na auto namieszał ?

D-lighting - jak robisz w NEF-ach, RAW-ach to wyłącz to cholerstwo, bo sztucznie wyciąga cienie, to samo zrobisz w PS.

WB chyba nie za bardzo - blado jakoś tak, ale przecież to też możesz skorygować... Wgraj sobie profile z D2H

Co powiesz na coś takiego? Jeśli można...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img708.imageshack.us/img708/125/kasia1f2.jpg)

ART69
24-03-2010, 21:14
U mnie na monitorze to Twoja wersja jest bardziej blada :-)

NBA
24-03-2010, 21:32
Blado w sensie, blado z tym WB:) bo przecież różowy wali mocno po oczkach:)... Ale ogólnie tylko korekcja kolorków i poziomy/krzywe... jakbym miał RAW, to można się pobawić:)

ART69
24-03-2010, 22:02
A jak to widzą inni ? proszę o opinie :-)

Bett
24-03-2010, 22:41
Dla mnie pierwsza wersja bardziej naturalna, druga wygląda już jak po obróbce (ale też nieźle) :)

mjr
24-03-2010, 22:45
ART, wersja NBA jest bardziej naturalna, choć tez nie idealna.
Bo należało by ją bardziej nasycić i ożywić kolorki.
:)

A tak wg to wyjmij mała z tych gałęzi będzie piękne zdjęcie.

ART69
24-03-2010, 22:55
A tak wg to wyjmij mała z tych gałęzi będzie piękne zdjęcie.

No taki magik to ja nie jestem :mrgreen: dzięki za odpowiedź

hobbits
24-03-2010, 23:06
ART69, moim zdaniem Twoja wersja jest OK jeśli chodzi o balans bieli. Tylko bym ją ciut rozjaśnił i... zaniósł do wywołania :)

Pozdrawiam :)

Zen
24-03-2010, 23:10
U mnie również wersja ART69 bardziej mi odpowiada. Chociaż wersja NBA też nie jest zła.

ART69
24-03-2010, 23:19
ART69, moim zdaniem Twoja wersja jest OK jeśli chodzi o balans bieli. Tylko bym ją ciut rozjaśnił i... zaniósł do wywołania :)

Pozdrawiam :)

Dzięki za opinię, na pewno trafi do albumu w wersji papierowej, mam jeszcze kilka z tej sesji więc wstawię później do oceny :-)

mOSAd
25-03-2010, 00:40
Pierwsza wersja ok. Co do DL, to w D90 jest chyba tylko DL, brak A-DL prawda? W tym momencie wpływa on tylko na JPEGa oraz NEFa obrabianego przez NX chyba. Wywołanie czymkolwiek innym chyba tego nie uwzględnia. Piszę z głowy, bo jakoś tej opcji nie używam. Jeżeli byłby to A-DL, to polecam wyłączyć cholerstwo bo tylko zaburza pomiar światła, przynajmniej w D700, gdy chcesz obrobić w czymś co A-DLa nie wspiera. W ogóle lepiej to wyłączyć, chyba, że robisz zdjęcia w JPEGach ORAZ przy bardzo dynamicznych scenach. Przy niespełnieniu jakiegokolwiek z tych dwóch warunków, lepiej nie polegać na tym wynalazku. Po prostu sa sytuacje gdy nie rozumiesz co się dzieje, szczególnie jeśli do tego dochodzi jeszcze lampa błyskowa. No, albo ja byłem na to za głupi, co tez jest możliwe.
A to że NEF wyszedł tak a nie inaczej, to już kwestia automatyki - czasem należy jej pomóc (na przykład w postprocesie lub jak ktoś umie - przed) i tyle.

ART69
25-03-2010, 08:57
Pierwsza wersja ok. Co do DL, to w D90 jest chyba tylko DL, brak A-DL prawda? W tym momencie wpływa on tylko na JPEGa oraz NEFa obrabianego przez NX chyba. Wywołanie czymkolwiek innym chyba tego nie uwzględnia. Piszę z głowy, bo jakoś tej opcji nie używam. Jeżeli byłby to A-DL, to polecam wyłączyć cholerstwo bo tylko zaburza pomiar światła, przynajmniej w D700, gdy chcesz obrobić w czymś co A-DLa nie wspiera. W ogóle lepiej to wyłączyć, chyba, że robisz zdjęcia w JPEGach ORAZ przy bardzo dynamicznych scenach. Przy niespełnieniu jakiegokolwiek z tych dwóch warunków, lepiej nie polegać na tym wynalazku. Po prostu sa sytuacje gdy nie rozumiesz co się dzieje, szczególnie jeśli do tego dochodzi jeszcze lampa błyskowa. No, albo ja byłem na to za głupi, co tez jest możliwe.
A to że NEF wyszedł tak a nie inaczej, to już kwestia automatyki - czasem należy jej pomóc (na przykład w postprocesie lub jak ktoś umie - przed) i tyle.

Dzięki za komentarz, dla pewności wyłączyłem już DL. Zobaczymy czy będzie różnica :-)