Zobacz pełną wersję : 17-50 w porównaniu z 18-105 + sb900
Witam,
Jako że niedawno przesiadłem się z Olympusa na Nikona jestem właśnie na etapie doposażania się. Na chwilę obecną mam D90 + N50mm 1.8 + S10-20 + F8mm + SB900. Praktycznie większość informacji zdobyłem czytając forum już od dłuższego czasu jeszcze posiadając Olka. Niestety mam jeden dylemat dość spory, dotyczący zoom`a. Mianowicie wybór N18-105 + N35 1.8 czy T17-50.
18-105 będzie fajny ze względu na zakres a dodatkowo 35mm da mi jakość kiedy będę tego potrzebował, jednak nie wiem jak można by porównać w pomieszczeniu 18-105 ( w zakresie do 40-50mm ) z T17-50 biorąc pod uwagę użycie w obu przypadkach SB900. Czy w tym momencie światło 2.8 będzie nadal przewagą Tamrona ( nie zwracając uwagi na GO )? Czy lepiej przy wykorzystaniu SB900 wybrać w tym momencie 18-105 i dokupić 35mm? Wiem, że temat wyboru szkła a zwłaszcza porównania 17-50 do innych szkieł się powtarzają często na forum i przeważnie większość forumowiczów doradza tamrona, jednak co w sytuacji gdy jest lampa, czy nadal samo światło będzie miało takie znaczenie i warto zrezygnować z 35mm i 18-105 i kupić tylko tamrona? Czy jakościowo pomijając jasność obiektywu przewaga Tamrona nad 18-105 jest bardzo duża? Ehh brakuje mi w Nikonie zuiko 14-54 2.8-3.5 jednak to jedyne za czym tęsknie po odejściu od Olka. Jest jeszcze kwestia 18-200 który jest również jednym z moich typów jednak sporo czytam o strobingu, sporo bawiłem się w olku FL50 i chciałbym spróbować swoich sił w tym temacie stąd biorąc różnice w cenie 18-105 a 18-200 wolę te pieniądze przeznaczyć na druga lampę i jak starczy na statyw, parasolki itp.
Ciężki wybór, może pomożecie w wyborze:
1 - d90, 8mm, 35mm 1.8, 50mm 1.8, 10-20mm, 18-105, sb900
2 - d90, 8mm, 50mm 1.8, 10-20mm, 17-50, sb900
Wielkie dzięki za odpowiedzi które mam nadzieję że się pojawią :)
siwyozzman
24-03-2010, 23:30
Ja bym postawił na N18-105Vr + N35/1.8. Posiadam te obiektywy i jestem zadowolony z jakości obrazu. N35/1.8 jest ostry od pełnej dziury a to pozwala na dużo więcej jeśli chodzi o GO w porównaniu z Tamronem. Zważywszy że posiadasz też N50/1.8 to nawet bym nie pomyślał o Tamronie...Stałki to stałki jakość obrazu będzie zawsze na ich korzyść...dodatkowo zapas światła w porównaniu z T17-50. N18-105 dobrze nadaje się na spacery, oczywiście korzystając z SB900 spokojnie możesz go używać w pomieszczeniach (nie twierdzę że nadaje się w pełnym zakresie np. do ciemnego kościoła , ale okazjonalnie na szerokim kącie spokojnie da radę ). Pomimo że AF w N35 i N18-105 nie jest specjalnie szybki to i tak działa pewniej od AF w Tamronie. Dodatkową atrakcją jest znalezienie sztuki dobrze współpracującej z Twoim egzemplarzem korpusu...Z Nikkorami nie powinno być kłopotu choć wyjątki się zdarzają...
ja osobiści polecam 18-200 jako "spacerzoom" - mimo iż posiadam stałki to jest często zakładany obiektyw, ale skoro masz 10-20 to proponuję ci na spacery porozglądać się za starszym i naprawdę dobrym 28-105 - jakość wykonania do 18-105 jest nie do porównania, jak również optyka na bardzo przyzwoitym poziomie i dostaniesz jeszcze namiastkę makro
dareknik
30-03-2010, 07:04
Brałbym zestaw 1, tyle że 35/1.8 zamieniłbym na używaną sigmę 20/1.8 lub 24/1.8. Wtedy Miałbyś zakres w jasnych stałkach (f1.8, 20mm i 50mm) z Tamrona 17-50/2.8 do wnętrz lub portretu. Do tego ten 18-105 na spacery i gites.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Jako, że nic i nikt mnie nie popędza nadal rozważam różne opcje dotyczące uzupełnienia już posiadanego zestawu. Coraz bardziej skłaniam się do 35mm + 18-105 .18-200 gdyby było tańsze,tak do 1000zł to było by opcją ze względu na zakres i uniwersalność jednak ceny są za wysokie nawet używek zwłaszcza że jednak powyżej 105mm pewno rzadko bym go wykorzystywał. Miałem w Olku zuiko 14-54 i zuiko 40-150 w starszej jaśniejszej wersji i ten drugi obiektyw używałem sporadycznie, więc myślę jednak lepiej dobrze wybrać będzie od 105 w dól.
Sporo na razie bawię się 50mm + sb900 w mieszkaniu jednak jest zdecydowanie za wąsko i będę coś musiał wybrać. Miałem okazję podczas kupowania s10-20 przetestować tamrona 17-50 i odstraszył mnie FF - mieli tylko jedną sztukę więc póki co mam mieszane uczucia co do tego obiektywu zwłaszcza że sporo problemów jest z celnością tego obiektywu a na dodatek sam miałem przykład, z drugiej jednak strony bardzo dużo osób jest zadowolonych z tamrona. Myślę też na opcją t17-50 i sensem posiadania stałek - znając się pewno lenistwo by w tym momencie zwyciężyło i tamron by nie schodził z obiektywu.
Sprawdziłem swoje możliwości finansowe i myślę że prócz kupna drugiej lampy ( starsze Sb lub sb600 ), 35mm i 18-105 ( ewentualnie coś lub ktoś mnie przekona jednak tylko do T17-50 zamiast tych dwóch ) będę w stanie za kilka miesięcy jeszcze wydać co nieco na n85mm 1.8. Co do tele to nie mam tutaj wymagań większych i w razie potrzeby na wakacyjny wyjazd z pewnością wystarczyłby mi np. n55-200 żeby upolować jakąś naturystkę w chorwacji :) żartowałem oczywiście. Nie poluję na ptactwo, sarny itp więc powyżej 200mm w ogóle nie widzę dla siebie zastosowania, a miałem na długim końcu 150mm w olku (odpowiednik 200 w nikonie ) i prócz ustrzelenia rybaka wyciągającego sieci z wody nie pamiętam więcej aby wykorzystywał sensownie ten zakres.
Ehh jeżeli człowiek trochę liźnie tematu to robi się problematycznie, zaczyna się rozważać, kombinować a na dodatek większość ogranicza budżet.
Może jeszcze wypowiem się na temat tego co lubię fotografować : uwielbiam wąskie uliczki, stare części miasta, bramy, przejścia, klaustrofobiczne podwórka, trochę street`u, widoki zwłaszcza wakacyjne, staram się być z aparatem na większości domówek, spotkań ze znajomymi ( twarze, całe postaci ). Z pewnością zero polowań z aparatem w ręku na zwierzęta, ptactwo itp, nie mam zamiaru parać się ślubami i w ogóle pchać się tam gdzie są od tego zawodowcy, tylko hobby. Chcę chociaż liznąć strobingu w praktyce i zobaczyć czym to się je,sama teoria i setki przeczytanych stron i wątków na forum i poza nim coraz bardziej podnoszą mój apetyt w tym kierunku.
serafin1
31-03-2010, 20:33
@ gsh
Możesz się zainteresować. Gość ma pewne słoiki (Tamrony)
http://www.allegro.pl/item970403840_tamron_17_50_2_8_vc_od_cichego_f_vat .html
NIKON D80
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img405.imageshack.us/i/50mmvc.jpg/)
Pozdrawiam
edit
Co do szkła Nikonowy 18-105 to " profesjonalny " obiektyw zamknięty w paskudnej plastikowej obudowie, jeśli snobem nie jesteś to ci to nie będzie przeszkadzało :) Znajomemu, który odbył dość egzotyczną wycieczkę, bagnet się nie urwał, ani pyłka kurzu po parodniowej podróży po pustyni w Maroku, niezliczoną ilość zawadził obiektywem po ścianie - więc wystarczająco wytrzymały też jest. naprawdę dobre szkiełko.
Także 18-105 idealnym szkłem nie jest - bo np. za ciemny. W ogóle nie ma ideałów ale biorąc pod uwagę że obiektyw za 875 zł może śmiało stanąć do walki z obiektywami za 2800 (Sony 16-80/3.5-4.5) czy 2400 zł (nowy Canon 15-85/3.5-5.6) i walczyć jak równy z równym to jest naprawdę ewenement. Przy czym np. za jednego Canona 15-85 mógłbyś kupić 3 Nikkory 18-105 - więc rachunek prosty - nawet jak ci się posypie za 3 lata obiektyw, to sobie bez żalu kupisz nowy :) Polecam 18-105
Acha... jeszcze jedno mi umknęło. Jeśli miałbym wybrać coś możliwie najlepszego za rozsądne pieniądze to wybrał bym : N + 18-105 a do zadań specjalnych dokupił bym Tamiego 17-50 VC (właśnie tą nową wersję ze stabilizacją). Tylko w tamronie AF siada, czasem nie trafia. Sprawdziłem kilka sztuk i jest OK ale bez rewelacji. Na pewno lepiej jak w porównaniu z nową sigmą 17-70/2.8-4.5 HSM, tam to jest ciut gorzej.
aha doczytałem, że to ma być pasa/hobby, zero ślubów eee to jednak 18-105
Ciekawe testy( dystorsja, MTF/rozdzielczość etc) :
T 17-50
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/290-tamron-af-17-50mm-f28-sp-xr-di-ii-ld-aspherical-if-nikon-test-report--review?start=1
N 18-105
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/410-nikkor_18105_3556vr?start=1
Nie wiem czemu niektórzy się wręcz wstydzą n18-105. Praktyczny i uniwersalny zakres, optycznie w przedziale <1000zł kładzie wszystko poza stałkami. Ok, jest ciemny, ale skoro do pomieszczeń masz lampę i w założeniu jasne stałki to nie jest to problemem. A do pieszych wycieczek, czy to po uliczkach czy w okolicznościach przyrody będzie jak znalazł.
Skoro piszesz, że lubisz widoczki i uliczki to ja w przyszłości polecam Ci jeszcze np. S10-20 - może być ta starsza, przy widoczkach zmienne światło nie jest tak uciążliwe. A do uliczek Samyanga 8mm.
Jeśli będziesz się jednak zastanawiał nad 85/1.8 to może warto poczekać na pojawienie się Samyanga 85/1.4 w wersji z prockiem.
Panowie wielkie dzięki.
serafin1 o 17-50 naczytałem się bardzo dużo i sprzęt polecany przez forumowiczów od Cichego też już oglądałem - oczywiście pomimo wszystko dzięki za namiary na allegro. Tak jak pisałem wcześniej nie będę focił zawodowo, chociaż fotografia jako hobby trwa u mnie już od kilku lat to nawet nie wpadłbym na pomysł aby choćby do znajomych na ślub brać sprzęt. Skoro jest zawodowiec od tego wynajęty to po co mam komuś w drogę wchodzić, a na weselu wolę się wybawić (chociaż ostatnio na weselu miałem u kumpla styczność z "zawodowcem" że żałowałem że chociaż małpki nie wziąłem bo szkoda fajnych straconych chwil na zdjęciach, a nie pozowanych przy stoliku na zapleczu fotek młodych oraz filmowania z oślepiającym halogenem).
kisio co do sigmy 10-20 i fisza to już mam. Nabyłem już sigme 10-20 ciemniejszą oraz falcona 8mm ( falcona mam jeszcze z czasów posiadania olympusa, używałem z przejściówką Nikon/Olek ). Jedyne co potrzebuję to zoomik.
Coraz bardziej jestem za opcją 18-105mm + 35mm + 50mm + w ciągu kilku miesięcy 85mm ( może pojawi się S85 1.4 jak wspominał kisio), niż 17-50mm + 50mm. Wiem że optymalnie było by mieć wszystko ale portfel niestety ma ograniczenia. Zawsze jeżeli stałki okażą się nie dla mnie będę mógł je sprzedać i kupić zooma lepszego jakościowo niż 18-105 ( myślę że wartość stałek + parę stówek i wyjdzie mi n17-55 ).
Obserwuję mocno giełdę na forum, allegro i pokrewne stronki z ogłoszeniami - może trafi się okazyjnie tanio tamron 17-50 wtedy wezmę go, chociaż obawiam się tego jak długo taka używka pociągnie.
Może ktoś wypowiedziałby się jednak na taka zupełnie inną opcję niż te które wcześniej opisywałem, tzn. dokupić używaną Sigmę 50-150 2.8 i wymienić n50 na nowego n35. Wtedy miałbym taki zestaw:
- falcon 8mm, s10-20, n35 1.8, s50-150
Do wypełnienia luki między 20-50 ( prócz 35mm ) na wakacje kupiłbym tani używany zoomik n18-70.
Valdek_Tychy
03-04-2010, 16:15
Może ktoś wypowiedziałby się jednak na taka zupełnie inną opcję niż te które wcześniej opisywałem, tzn. dokupić używaną Sigmę 50-150 2.8 i wymienić n50 na nowego n35. Wtedy miałbym taki zestaw:
Do wypełnienia luki między 20-50 ( prócz 35mm ) na wakacje kupiłbym tani używany zoomik n18-70.
To moim zdaniem jest rozsądne wyjście mające jedynie tą wadę,że trzeba trochę żonglować szkłami i sporo ze sobą nosić w teren. Osobiście przerobiłem 2x tamrona 17-50 i ... nigdy więcej.
bardzo dobry pomysł. Właściwie kopiujesz mój pomysł na szklarnię. Mam S10-20 oraz 35/1.8 . I moim zdaniem to rozwiązanie jest nie wiele droższe od T17-50 a jest w moim odczuciu lepszą alternatywą . T17-50 ani to za szerokie a tym bardziej za długie. Po za tym wiem że 2.8 to często za mało . Też chciałbym S 50-150 ale chyba pójdę na razie w używanego N 70-300 VR Potrzebuję po prostu dużego zooma.