Zobacz pełną wersję : Crumpler New Delhi 510
fotodemon
24-03-2010, 11:39
Chciałbym się zapytać czy może ktoś uzytkuje i powie mi czy zmieszci mi się tam d300 z podpietym obiektywem oraz 3 dodatkowe w tym jedno tele( n 70-300). Chodzi mi najbardziej o to tele czy zmieści się w pionie?
Pozdrawiam ;)
W moim odczuciu torby Crumplera wyglądają na zdjęciach na dużo bardziej pojemne, niż w praktyce. Upchać można rożne rzeczy, ale mz chodzi nie tylko o to, żeby je przechowywać, ale też, żeby z nich wygodnie korzystać. Nie są tanie, nie ryzykowałbym zakupu bez pomacania i przymierzenia (mam inny model, ale wydaje mi się patrząc na zdjęcia, że ten Crumpler będzie dla Ciebie za mały).
fotodemon
28-03-2010, 18:29
Zamowiłem przez internet wiec jak by cos było nie tak to mam 10dni na zwrot...
Chętnie zapoznam się Twoja opinią, jak już trochę jej poużywasz.
Mam Crumplera, choć inny model. Podpowiem coś, mimo że już zamówiona... One mają RZEPY. To dziadostwo jest na dłuższą metę wkurzające. Tylko i wyłącznie z tego powodu bym mojego zamienił, na coś podobnego, ale z delikatnie innym zapięciem. Po prostu czasem chcemy CICHO wyjąć sprzęt, lub zmienić obiektyw. A tu WRRRRRAAAACH! Rzepa odpięta i wszyscy wokół patrzą co ty tam robisz?! W moim modelu jest do tego gorzej rozwiązany pasek do zapinania klapy - musiałem go "usprawnić" trochę, bo zwisał mu taki długi ogonek, bez sensu.
Poza tymi drobiazgami, torby są dość fajne, małe, całkiem pakowne i przede wszystkim poręczne i nie rzucające się w oczy. Ja w moją po wyjęciu przegródek, wkładam D700+70-200VR. Oczywiście więcej już za wiele nie wejdzie, no może lampa na górę. Ale powinno to dać pojęcie o możliwościach. Normalnie biorę ją w codzienne podróże po mieście z D700+35-70, dodatkowo na przykład lampa + 85/1.4. Kolejna wada to brak zewnętrznych kieszonek w moim modelu - jest jedna dodatkowa płaska pod klapą, ale to czasem mało. No i ta rzepa...
Mam Crumplera, choć inny model.
A jaki? (powinna być w śrosku wszywka z nazwą modelu)
Leatherface
02-04-2010, 23:25
wkładam D700+70-200VR.
Ale szkło zapięte?
Fajna torba, szukam czegoś niepozornego co by zmieściło moje body z ww. szkłem.
Ale szkło zapięte?
Fajna torba, szukam czegoś niepozornego co by zmieściło moje body z ww. szkłem.
Właśnie sprawdziłem, dla pewności. Jeszcze raz podkreślę, dla pewności dla wyrywkowych czytelników - offtop mowa teraz o torbie: Pretty Boy 7500 XXXL. Wchodzi D700+70-200 VR (wersja pierwsza długaśna), + filterek nie slim + dekielek - spięte razem oczywiście. Wchodzi "na wcisk", z zapiętym gripem próbowałem, ale nie chcąc niczego narazić na szwank, dałem sobie spokój po chwili. Jakby nawet udało się włożyć, to wyjąć już byłoby trudno. Ale...
Oprócz D700+70-200, jest sporo miejsca pod obiektywem oraz mnóstwo nad. Zatem SB-800 leci na dół, na górę spokojnie mogę wrzucić ze dwa małe zoomy standardowe (w poprzek), ale typowo dorzuciłbym tu tylko jeden obiektyw jeśli w ogóle (24-70 raczej już nie wejdzie, a jeśli już to niekomfortowo psychicznie), bo potem szkoda by się to wszystko obijało gdy będziemy podmieniać obiektyw. A, no tak, zapomniałem. Oczywiście zabieram też gripa, tyle że odłączonego - tu przewaga tego rozwiązania nad D3. Natychmiast zestaw nie jest gotowy do współpracy, wymaga chwilki, na wyjęcie, podczepienie gripa, ale za to nie spotkałem się z mniejszą torbą, która by umożliwiała transport takiego tele wraz z aparatem. Ja korzystałem z D80+70-200 jak się wybierałem do zoo, stąd musiałem jeszcze raz sprawdzić jak jest z większym D700.
Torba jest świetna do zabrania zestawu reporterskiego (jak widać nawet dużego od biedy) na miasto. Do codziennego poruszania się po mieście. Ja używałem do wieczornego fotografowania, szybciej niż wyjmowanie z plecaka, niepozornie, tylko rzepy czymś zakryć i spokojnie na przystanku, czy gdzieś pod budynkiem aparat wyjmiesz, zrobisz zdjęcie, schowasz i nikt się nie zorientuje. Do większych rzeczy używam plecaka, torbę dokupiłem do D700 i swoistego "street foto" - tak by codziennie nie nosić plecaka wszędzie. A dokumenty, klucze i tak trzeba gdzieś mieć. Ja mam w kolorze zgniłozielonym - to był dobry wybór, mimo jej wad.
Leatherface
03-04-2010, 11:07
Cholera, szkoda że wchodzi na styk. Oprócz wspomnianego body z 70-200 chciałbym jeszcze mieć gripa ale podłączonego, choć d90 jest chyba i tak mniejsze więc kto wie? Musiałbym sprawdzić jak to gra w praktyce...
edit, Daily Fourninety L zdaje się być odpowiednią
fotodemon
03-04-2010, 12:36
Ja jednak zmieniłem na wiekszą tj new delhi 620 bo jeszcze mogłem, jak tylko dojedzie, podziele sie wrazeniami;)
No właśnie, rozmiarów jest sporo, z wyjmowanymi bebechami lub nie - wystarczy po prostu dobrać rozmiar jeśli design pasuje. Mnie wkurzają te rzepy tylko... ale zawsze można przesłonić, odpruć itp. :idea:
Leatherface
03-04-2010, 22:32
Powiedzcie mi jeszcze, czy wszędzie ceny toreb crumplera uzależnione są także od koloru? Ten sam model i rozmiar - różne kolory, różne ceny.
Możecie polecić jakiś sklep mający w ofercie te torby?
Powiedzcie mi jeszcze, czy wszędzie ceny toreb crumplera uzależnione są także od koloru?...
Ja sugeruję pytać o szczegóły różne sklepy drogą e-mail. Piszesz jedno zapytanie, wlejasz i wysyłasz.
Zauważyłem, że różnice między cenami internetowymi, a faktycznymi często są rozbieżne, także na korzyść klienta.