Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Napie****** wiosno !!!!!!!!
drumwoman
24-03-2010, 11:18
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/3382/tndsc1841.jpg)
2.
źródło (http://img87.imageshack.us/img87/303/tnwiosna.jpg)
3.
źródło (http://img341.imageshack.us/img341/2141/tnwiosna2.jpg)
zdjecia zrobilam na
czasie 1/80 i f 8 balans bieli slonecznie + iso 200 no i obrobka minimalna w rawtherapee
jacek.gold
24-03-2010, 11:21
no szału nie ma
ot zielenina wychodzi a kadry tego nie przedstawiają ciekawie
drumwoman
24-03-2010, 11:23
dzieki za opinie ja natomiast mam inne zdanie................:D
jacek.gold
24-03-2010, 11:28
aha
tytuł beznadziejny
no zielone wychodzi - aczkolwiek zdjęcia nie porywają.
dzieki za opinie ja natomiast mam inne zdanie................:D
czyli wg ciebie to arcydziela?
malasana
24-03-2010, 11:41
Pomijajac tytul, zdjecia maja wartosc tylko dokumentacyjna mz.
balans bieli slonecznieRozumiem (i widze), ze pierwsze tez na "slonecznie"...? Dlaczego, skoro jest w cieniu? :)
Tytuł średnio mnie się podoba ale to, że wiosna idzie bardzo:D
.
I mnie z butów nie wyrwało. Po prostu takie sobie pstryknięcie i tyle.
drumwoman
24-03-2010, 11:52
arcydziela no co ty....moze dlatego ze lezalam na trawie jak robilam foty..........wrzucialam te zdjecia po to bys cie mi ewentualnie doradzili co robie zle.........
a co do tematu tak mi jakos wlecial do glowy
Karbulot
24-03-2010, 12:25
wrzucialam te zdjecia po to bys cie mi ewentualnie doradzili co robie zle.........
Przede wszzystkim kadry, kadry i jeszcze raz kadry. Obserwuje Twoje zdjecia i widze, ze probujesz znalezc swojego konika. Robisz rozmaite zdjecia w nadziei, ze utrafisz w cos, co bedzie Twoim fotograficznym powolaniem. Na razie slabo idzie, ale sie nie przejmuj. Nikt od poczatku nie byl wirtuozem. Musisz tylko pamietac, zeby sie nie obruszac na komentarze. Pamietaj, ze na tym forum ludzie maja owszem, wysokie wymagania. Ale wszyscy chetnie pomagaja poczatkujacym i nie wysmiewaja ich, jak przykladowo bywa to na Obiektywnych PL, gdzie kazdy chodzi wysoko z zadartym nosem. Ja tez jestem stosunkowo poczatkujacym fotografem i moje pierwsze prace byly takze torpedowane. To mnie nauczylo samokrytycyzmu i chociaz mialem drobne utarczki z niektorymi osobami, to tak czy siak cenie sobie ich zdanie i opinie. Wtedy wydawalo mi sie, ze moje foty sa fajne, teraz jak na nie patrze to widze zwykle gnioty.
Przede wszystkim nie zrazaj sie. I nie stawaj okoniem, piszac "a mnie sie podobaja" bo tym sugerujesz, ze ludzie tutaj sie nie znaja i sie Ciebie czepiaja. Wierz mi, ci ludzie sie tutaj znaja. Odwiedzilem galerie wielu osob, szczegolnie tych co krytykowali moje fotki a w stopkach maja galerie. Zagladalem wiec na te ich galerie aby sprawdzic, jakimi sa fotografami. O podziwialem ich prace, bo sa naprawde cholernie dobrzy i wiedza o czym pisza. Dlatego nie zrazaj sie i strzelaj fotki. Podgladaj innych a wtedy zobaczysz, gdzie popelniasz bledy.
Twoje fotki sa przede wszystkim nieostre. Ostrosc to jedna z podstawowych rzeczy. Mozna uratowac fotke niedoswietlana, mozna przyciac kadr i fotke obrobic. Ale poruszonej i nieostrej fotki nie uratujesz w zadnym programie graficznym. Drugi blad jaki popelniasz, to same kadry. Dwa listki na ziemi, galazka, jakies drzewa z dachu czy kilka bialych kulek na galeziach... To nie sa kadry przemyslane, chociaz sa ludzie, ktorzy stworza arcydzielo fotografujac zwykla krople wody. Znajdz ladnego kwiatka i sfotografuj jego. I trzeci blad, to obrobka. Twoim fotkom brakuje wlasciwej obrobki. I tutaj to juz Ci nikt nie pomoze, musisz sama po prostu sie jej nauczyc. Pisalas wczesniej, ze uzywasz Corela. To nie jest dobre rozwiazanie, nie jesli uzywasz Photopainta. Photoshop z kolei jest dosc trudny. Ktos Ci poradzil Lightrooma. To swietny program, dobskonaly dla ludzi nieobeznanych z grafika. Ale musisz uwazac, jest dosc siermiezny w obsludze.
arcydziela no co ty....moze dlatego ze lezalam na trawie jak robilam foty..........wrzucialam te zdjecia po to bys cie mi ewentualnie doradzili co robie zle.........
a co do tematu tak mi jakos wlecial do glowy
tylko po co mamy Ci doradzac skoro sama uwazasz że te foty są nad wyraz genialne ? A to ze robiąc foty pewnie ustawilibyśmy balans bieli na inne wartości niż w słońcu, a to ze skadrowalibysmy nieco inaczej - to już mało istotne szczegóły :)
Ostrosc to jedna z podstawowych rzeczy. Mozna uratowac fotke niedoswietlana, mozna przyciac kadr i fotke obrobic. Ale poruszonej i nieostrej fotki nie uratujesz w zadnym programie graficznym.
zbytnie uogólnienie - o dobrej focie nie świadczy ostrość. Nieostrośc moze być równiez środkiem wyrazu. Musi to być tylko swiadoma nieostrośc lub poruszenie.
Kordian d70
24-03-2010, 12:42
moim zdaniem musisz jeszcze troszke popracowac, przede wszystkim nad kadrami.
i taka moja rada dla nowicjusza na forum, nie atakuj ludzi komentujacych Twoje fotki, to ze ktos napisal, ze jest zle to znaczy, ze cos jest nie tak, a twoje stwierdzenie: mi sie podobaja, to tylko spowoduje, ze komentujacy moga pomyslec, ze jestes zarozumiala i podwazasz ich autorytet i przestana wogole komentowac, tego chcesz?
Juz jeden taki jest na forum, mysle, ze wszyscy wiedza o kim mowa ;-))
troszke pokory, kazdy przez to przechodzil, wiesz ile razy na poczatku mowilem: Boze to jest chyba forum dla narcyzow chwalacych swoje fotki na zmiane a pozostali sa dyskryminowani i juz mialem usunac konto, ale po tych trzech latach naprawde wiem, ze mozna sie czegos nauczyc podgladajac innych i to, ze tak mi czasami ktos pocisnal o moich pracach wyszlo mi tylko na dobre i teraz tez uwazam ze pierwsze fotki to byly gnioty ;-)
Karbulot
24-03-2010, 12:55
zbytnie uogólnienie - o dobrej focie nie świadczy ostrość. Nieostrośc moze być równiez środkiem wyrazu. Musi to być tylko swiadoma nieostrośc lub poruszenie.
Oczywiscie. Ale nie chcialem dziewczynie na poczatek w glowie mieszac zdjeciami obrazujacymi ruch czy celowe poruszenie. 99% fotek to fotki wymagajace ostrosci i nie wyciagajmy niuansow bo tyko ja zakrecimy niepotrzebnie.
99% fotek to fotki wymagajace ostrosci i nie wyciagajmy niuansow bo tyko ja zakrecimy niepotrzebnie.
fotek tak, zdjec juz niekoniecznie. co do zakrecania to przed tym jak sie wezmie aparat do reki warto by bylo pprzeczytac i poogladac na przykladach przynajmniej pare stron o kadrze i kompozycji. tak z zupelnych podstaw. to naprawd nie boli.
a frazesy typu "wszystkie zdjecia wymagaja ostrosci" czy "musisz doszlifowac ustawienia balansu beili" mozna sobie w buty wsadzic
drumwoman
24-03-2010, 13:28
moi drodzy alez ja sie nie obrazam bo przeciez nie ma o co.......jak napisal karbulot ciagle szukam moze mi to wychodzi moze i nie.......teraz jak patrze na te swoje wypociny to zgadzam sie jak najbardziej dalam wielu osobom te zdjecia do oceny i faktycznie powinnam skupic sie na jakims szczegole a nie na *******ach.....pozostaje mi ino szukac dalej robic bardziej przemyslane foty........z gory dziekuje za opinie i rady napewno mi to wiele pomoga......a szybko sie ucze na swoich bledach....ostrosc hmmmm na aparacie tego nie bylo widac ze brak ostrosci czy cos dopiero wychodzi wszystko na kompie :D
a przeciez d40 nie jest trudna w obsludze.......taka robie teraz ale zaczynam juz zbierac kase na 90
Karbulot
24-03-2010, 13:43
fotek tak, zdjec juz niekoniecznie. co do zakrecania to przed tym jak sie wezmie aparat do reki warto by bylo pprzeczytac i poogladac na przykladach przynajmniej pare stron o kadrze i kompozycji. tak z zupelnych podstaw. to naprawd nie boli.
a frazesy typu "wszystkie zdjecia wymagaja ostrosci" czy "musisz doszlifowac ustawienia balansu beili" mozna sobie w buty wsadzic
Wiesz, problem z tym, ze nie kazdy lubi czytac lub analizowac czyjes. Wielu kupuje aparat i od razu chce robic zdjecia. I jak takim ludziom w trzech zdaniach chcesz przekazac doglebne informacje? Po prostu mowi sie podstawowe informacje (frazesy jak to nazywasz), ze fotki wymagaja ostrosci czy ciekawego materialu. Jak komus mozna poklecac bardziej zaawansowana lekture, jak widzisz ze popelnia podstawowe i typowe bledy. To tak, jakbys pierwszoklasisty w podstawowce chcial uczyc od razu wielomianow.
Ciekawe, co sie drumwoman bardziej przyda. Nasze rzeczowe "frazesy", czy Twoje torpedowanie innych za ich pomoc, same nie wnoszace nic ciekawego ani pozytecznego do tematu.
drumwoman
24-03-2010, 13:55
wyciagam wnioski i biore sie do roboty :D
Kordian d70
24-03-2010, 14:12
powodzenia zycze na tej ciezkiej drodze ;-)
zobaczysz, za rok bedziesz kilka poziomow wyzej ;-)
Proponowałbym Ci zainteresować się zestawem książek Petersona. Mi otworzyły oczy. Nie wystarczy wziąć aparat do ręki i pstryk. Teoria również się przyda w tym hobby - a nawet przede wszystkim.
Wiesz, problem z tym, ze nie kazdy lubi czytac lub analizowac czyjes. Wielu kupuje aparat i od razu chce robic zdjecia.
masz racje .. analogicznie do tytulu trzeba napie...c zdjecia bezmyslnie a na penwo cos wyjdize.
I jak takim ludziom w trzech zdaniach chcesz przekazac doglebne informacje?
jednak czytanie ze zrozumieniem w naszym kraju jest duzym problemem. ale skoro uwazasz ze w 3 zdaniach jestes w stanie udzielic komus rad dotyczacych fotografii i w dodatku wytlumaczyc to co w fotografii wazne to gratuluje.
Po prostu mowi sie podstawowe informacje (frazesy jak to nazywasz), ze fotki wymagaja ostrosci czy ciekawego materialu.
podkresle - fotki wymagaja - zdjecia niekoniecznie. zdjecia wymagaja przede wszystkim myslenia
Jak komus mozna poklecac bardziej zaawansowana lekture, jak widzisz ze popelnia podstawowe i typowe bledy. To tak, jakbys pierwszoklasisty w podstawowce chcial uczyc od razu wielomianow.
powiedz mi prosze od kiedy podstawy kadru i kompozycji w ksiazcze sa zaawansowana lektura? bardzo chcialbym uzyskac odpowiedz na to pytanie bo od momentu przeczytania twojej wypowiedzi nurtuje mnie niesamowicie.
za moich czasow podstaw kompozycji obrazu uczono na lekcjach plastyki w szkole podstawowej. jesli w tej chwili stalo sie to zaawansowana wiedza to dziekuje za taka mlodziez ktora podobno jest przyszloscia narodu.
Ciekawe, co sie drumwoman bardziej przyda. Nasze rzeczowe "frazesy", czy Twoje torpedowanie innych za ich pomoc, same nie wnoszace nic ciekawego ani pozytecznego do tematu.
jesli przeczyta choby jeden rozdzial z jakiejkolwiek ksiazki gwarantuje ci ze zyska z tego wiecej niz twoich swiatlych wypowiedzi
Sailor, powinieneś dostać status Syzyfa tego forum :)
Karbulot
24-03-2010, 16:16
jesli przeczyta choby jeden rozdzial z jakiejkolwiek ksiazki gwarantuje ci ze zyska z tego wiecej niz twoich swiatlych wypowiedzi
A Ty rozumiem przeczytales ksiazek mnostwo. Widac to szczegolnie po tych razacych bledach ortograficznych, zdan zaczynanych z malej litery i "twoich" pisanych rowniez z malej litery. Tak lubisz pouczac innych? To teraz sam poczuj sie "pouczony". Odsylasz dziewczyne do ksiazek, zamiast napisac co robi zle w swoich fotkach (a ostrosc wlasnie w nich kuleje przede wszystkim). I to jest MZ klepanie frazesow piszac: "Zajrzyj do ksiazek o kadrowaniu". Kazdemu nowicjuszowi powtarzasz te samo zdanie?
owszem przeczytalem mnostwo. zarwono z litereatury stricte fotograficznej jak i zakresu historii sztuki. w podstawowce z przymusu a potem dla frajdy poznania rozmaitych dziedzin sztuki.
co zas do twoich uwag o ortografii - to myslalem ze rozmawiamy o fotografii a nie jezyku polskim.
odpowiesz mi na pytanie czemu twoim zdaniem ksiazki o podstawach kompozycji naleza do zaawansowanej literatury fotograficznej ktorej nie nalezy polecac poczatkuajcym czy nadal bedziemy rozmawiac o przecinkach?
bo gdyby na forum ludzie nie wrzucali zdjęć o tak niskim poziomie (czyli gniotów) to by nie było takich opinii jak sailora, jacka.gold i tak dalej... Tutaj wymagamy poziomu... nawet najlepsze zdjęcia czasami są poddawane trafnym komentarzom, które wytykają drobne błędy. Tutaj tych błędów jest dużo, za dużo by je wszystkie omawiać a autor jeszcze się obraża.
I zdjęcia są ważne i literatura fotograficzna jest istotna i przecinki też są ważne!
W tym ostatnim przypadku tekst wygląda zwyczajnie mało profi ;)
Karbulot
24-03-2010, 19:17
odpowiesz mi na pytanie czemu twoim zdaniem ksiazki o podstawach kompozycji naleza do zaawansowanej literatury fotograficznej ktorej nie nalezy polecac poczatkuajcym
Nie pisze, zeby jej nie polecac poczatkujacym. Ale przesledz z laski swojej bieg topiku i zobacz jak sie rozwijal.
drumwoman zamiescila swoje trzy fotki roslinek. Ludzie na forum przyjeli je z gleboka krytyka, wiec drumwoman poprosila, aby jej doradzic co zrobila zle. Co chciales, zeby ludzie jej napisali? Odeslali ja do literatury? Czy ksiazka powie jej, co w jej fotkach jest nie tak? Dlatego napisalem jej, ze fotki sa nieostre, nieciekawie skadrowane i nie za dobrze obrobione w programie graficznym. Ponadto pocieszylem, zeby sie nie zrazala niepowodzeniami oraz parla do przodu.
W odpowiedzi stock napisal, ze to jest zbyt ogolnikowe, jesli chodzi o ostrosc. Pierwszy zgrzyt. Ja wiem, ze nie we wszystkich fotkach wymaga sie ostrosci, ale akurat na tyle wiem, ze we fotkach ktore pokazala drumwoman, ostrosc wlasnie byc powinna. Ona sie pytala o swoje fotki a nie o wszystkie. A jej fotki, to nie sa ani zdjecia pokazujace ruch, ani nic takiego - zwykla roslinnosc. I w tym kontekscie jaki przedstawila wlasnie ostrosc jest istotna.
Potem wtraciles sie Ty, piszac zeby lepiej polecic jakas lekture, zamiast pisac oklepane frazesy "za mala ostrosc" itd. Skoro dziewczyna prosi o rade, co w swoich fotkach zrobila zle a my napiszemy, zeby odpowiedzi szukala w ksiazkach, to nie uwazasz ze to niezbyt ladnie? Predzej to ty napisales oklepany frazes, bo zbyles ja niczym. Zebys jeszcze napisal konkretnie jaka ksiazke i podal konkretny rozdzial dotyczacy bledu jaki popelnila, to by bylo OK. Ale nie napisales, zas storpedowales innych, ktorzy to zrobili. Z mojej wypowiedzi dowiedziala sie, ze w tych trzech fotkach brakuje ostrosci, ze niezbyt przemyslala kadry i ze obrobka w programie szwankuje. Powiedz mi, czego na temat swoich bledow dowiedziala sie z twojej wypowiedzi? Tyle tylko, ze ja odsylasz do ksiazek i ze sa to ksiazki o kadrowaniu, wiec jedynie moze domyslac sie, ze kadry same w sobie leza.
I tyle co mam do powiedzenia w tym temacie.
Aha, ja pisze czasem "zdjecia", czasem "fotki". Fotki sa czestsze, bardziej slangowe. Ale znacza u mnie to samo co "zdjecia".
drumwoman
24-03-2010, 22:26
bo gdyby na forum ludzie nie wrzucali zdjęć o tak niskim poziomie (czyli gniotów) to by nie było takich opinii jak sailora, jacka.gold i tak dalej... Tutaj wymagamy poziomu... nawet najlepsze zdjęcia czasami są poddawane trafnym komentarzom, które wytykają drobne błędy. Tutaj tych błędów jest dużo, za dużo by je wszystkie omawiać a autor jeszcze się obraża.
eeeeeeeee ze niby ja sie obrazam.........no co ty wlasnie dobrze przynajmniej teraz inaczej patrze na swoje zdjecia...gdybym ich tu nie powrzucala to dalej zylabym swiadomoscia ze moje zdjecia sa super!!!!
niestety nie dowiem sie z ksiazek co zrobilam zle...
podkreslam nie obrazilam sie nie stroje fochow.............poprostu slucham waszych rad ktore mi pomoga :D
Karbulot
25-03-2010, 09:27
No i wszystko jasne.
gdyby tak bylo to cala literatura by byla niepotrzebna :) jesli poczytasz w ksiazce o podstawach kompozycji i przez ten pryzmat spojrzysz na swoje dziela to uwazasz ze nie dowiesz sie co jest zle?
co wiecej - nauczysz sie tego SAMA na penwo zapamietasz. bo bedizesz wiedziec dlaczego tak i z czego na przyklad wynikaja mocne punkty obrazu.
stwierdzenie ze nie dowiesz sie z ksiazek co zrobilas zle jest bledne z zalozenia. mozesz czegos z teorii nie zrozumiec i poprosic na forum o wyjasnienie - na pewno znajdzie sie mnostwo osob kotre pomoga. ale fotogafia polega na SAMODZIELNYM mysleniu o kompozycji i swietle. to trzeba miec lub sie nauczyc i wciaz doskonalic. i robi sie to wlasnie przez czytanie literatury fachowej i analizowanie wlasnej tworczosci.
zrob tak jak juz poczytasz troche. wypisz sobie na kartce podstawowe reguly fotograficzne z kompozycji swiatla itp. nic bardzo skomplikowanego - same podstawy. po czym wez swoje zdjecia i popatrz na nie pod tym katem.
potem przy nastepnych zdjeciach spojrz na nie i zadaj sobie pytanie "co zrobilam zle?" rob tak do momentu az sobie odpowiesz "nic. wszysto jest dokladnie tak jak chcialam". wtedy pokaz prace na forum i zacznij dyskutowac o tym zdjeciu - bo na pewno znajda sie tacy ktorzy o tym zdjeciu dyskutowac beda chcieli
to naprawde proste jest. powodzenia
No i wszystko jasne.
bylo juz paru takich nawolujacych do publicznego palenia ksiazek ... widze ze jestes na najlepszej drodze by do nich dolaczyc.
Karbulot
25-03-2010, 13:59
Oj pomyliles sie co do mnie. Ja sie na ksiazkach wychowalem. Mam 41 lat i w czasach mojej mlodosci nie bylo ani komputerow, ani DVD ani video. A w telewizji byly dwa programy, gdzie albo nadawano kolejna przemowe Edwarda Gierka, albo katowano nas rosyjskimi filmami wojennymi. Kocham ksiazki i przeczytalem ich w zyciu tysiace. Gdybaj sobie dalej.
Zas co do ciebie drogi sailorze, jak widze twoje wszechobecne literowki i bledy smiem watpic, czy aby ty przeczytales jakies ksiazki moze poza tymi kilkoma o fotografii. Osoba czytajaca ksiazki nie popelnia tak tragicznych bledow. Wiem cos o tym.
Karbulot
25-03-2010, 14:43
Niestety, nie moge edytowac swojego postu (za pozno), wiec dopisze tutaj.
Z mojej strony EOT. Co mialem do napisania, to napisalem. Wiecej drazyc tematu i robic offtopa nie zamierzam. Grunt, ze drumwoman wyraznie napisala, ze moja pomoc jej sie przydala i to mnie cieszy. Jak ktos ma jakies ambicje udoskonalenia swiata, to jego sprawa. Pustej polemiki prowadzil nie bede bo i po co. Szkoda tylko klawiatury. Nie przekonam cie i przekonywac nie zamierzam. Grunt, ze przekazalem co mialem do przekazania odnosnie tych zdjec zamieszczonych w tym topiku. Dalszego roztrzasywania tematu ksiazkowego prowadzil nie bede. Przywyklem juz do pojawiania sie na rozmaitych forach roznej masci filozofow i staram sie ich zawsze omijac. Tak zrobie i tym razem. Nie pisz do mnie juz nic, bo nie odpowiem, dla mnie koniec tej dyskusji, ide na obiad :) .
drumwoman
25-03-2010, 17:13
jesli chodzi o literature jaka kolwiek to ja czytac uwielbiam :D......ale w ksiazce nie beda opisane moje zdjecia :P
obecnie czytam ksiazke fotografia od a do z micheala landforda encyklopedia ksiazkowa :D
jesli chodzi o literature jaka kolwiek to ja czytac uwielbiam :D......ale w ksiazce nie beda opisane moje zdjecia :P
obecnie czytam ksiazke fotografia od a do z micheala landforda encyklopedia ksiazkowa :D
Przeczytaj to co sailor napisał. Nie będą opisane Twoje zdjęcia ale po przeczytaniu sama dostrzeżesz błędy. Jeżeli będziesz miała choćby elementarną wiedzę to bardziej będziesz rozumiała krytykę swoich prac. Bo chyba sama przyznasz że jak Ci zjadą zdjęcie to nie jest nic miłego. Fakt pewnych rzeczy nie ma w książkach ale tę podstawową trzeba przyswoić. Także zabieraj się za czytanie i sama zobaczysz co sknociłaś :)
no to skoro nie "strzelasz fochów" to już cię lubię, powodzenia w czytaniu:)
widze twoje wszechobecne literowki i bledy smiem watpic, czy aby ty przeczytales jakies ksiazki moze poza tymi kilkoma o fotografii. Osoba czytajaca ksiazki nie popelnia tak tragicznych bledow. Wiem cos o tym.
moje literowki to niestety pozostalosc po paru latach administrowania systemami i zarywania nocy na ircu na poczatku internetu w polsce. da sie przezyc.
co zas do nieprzeczytanej literatury z checia podyskutuje. od steinbecka goldinga nerudy i singera zaczynajac na frommie konczac. (mam nadzieje ze wybaczysz iz skupimy sia na literaturze nowoczesnej a niechetnie bede rozmawial o wieszczach polskich bo najnormlaniej w swiecie mnie nudza) po drodze mozemy sie przeslizgnac przez poe'a, yeatsa czy mrozka. a na koniec upodlimy sie przy beletrystyce pokroju ludluma cusslera czy sapkowskiego. ale do tego proponuje dobra flaszke wina i pudelko wybornych cygar a nie forum internetowe.
Karbulot, jak na osobę, która nie używa w swoich wypowiedział polskich znaków diakrytycznych, to całkiem śmiałe stwierdzenie :lol: Tylko nie tłumacz się, że mieszkasz zagranicą, bo znam ludzi pracujących w Tokio, którzy jakoś dają sobie radę :p
december
25-03-2010, 17:31
Sailor daj sobie spokój, do pewnych forumowiczów nic nie dociera, a cieszą się jedynie, gdy zostaną połechtani przez nabijaczy postów, którym zresztą przeciętne zdjęcia komentują jako baardzo wybitne prace....
Koleżanka drumwoman nie lubi czytać za to lubi pisać. W ciągu paru dni nabić tyle postów? Ja zachęcam jednak do czytania, jak nie literatury to przynajmniej to forum.Pozdrawiam
Karbulot
25-03-2010, 19:40
Karbulot, jak na osobę, która nie używa w swoich wypowiedział polskich znaków diakrytycznych, to całkiem śmiałe stwierdzenie :lol: Tylko nie tłumacz się, że mieszkasz zagranicą, bo znam ludzi pracujących w Tokio, którzy jakoś dają sobie radę :p
O widze kolejny "gdybacz". A widziales kiedys dunska klawiature? Tak wyglada - http://img517.imageshack.us/img517/9392/mbadkrw3.jpg . I zeby na niej pisac, trzeba uzywac znakow klawiszowych dunskich w Windowsie a nie polskich, bo polowa znakow specjalnych jest porozmieszczana inaczej. A w dunskim zestawie nie ma polskiej diaktryki, wciskanie RCTRL+E wywola co najwyzej znaczek euro.
Sailor daj sobie spokój, do pewnych forumowiczów nic nie dociera, a cieszą się jedynie, gdy zostaną połechtani przez nabijaczy postów, którym zresztą przeciętne zdjęcia komentują jako baardzo wybitne prace....
Tak widze. Oto kolejna osoba sie zjednoczyla z sailorem. A czemu? Bo skrytykowalem jego fotografie a raczej kolor sniegu. To tez mi nie nowosc, ze niektore osoby jednocza sie przeciw wspolnemu "wrogowi". Na szczescie mi to...
A w dunskim zestawie nie ma polskiej diaktryki, wciskanie RCTRL+E wywola co najwyzej znaczek euro.Nawet na polskiej klawiaturze, w polskim systemie, za Chiny Ludowe nie udaloby sie wpisac diakrytyku kombinacja Ctrl + odpowiednia litera. ;)
Karbulot
25-03-2010, 20:42
No fakt, masz racje chodzilo mi o RALT + E :) .
drumwoman
25-03-2010, 22:16
nie nabijam sobie postow........co wam sie dzieje????
O widze kolejny "gdybacz". A widziales kiedys dunska klawiature? Tak wyglada
przez pol roku pracowalem na francuskiej, dlugi czas na niemieckiej bo takie byly wymogi korporacyjne i nie bylo problemow z polskiemi znakami. to ze ich nie uzywam to moj wybor. ale zupelnie nie rozumiem walki o pisownie gdy samemu sie tej pisowni nie przestrzega.
Tak widze. Oto kolejna osoba sie zjednoczyla z sailorem. A czemu? Bo skrytykowalem jego fotografie a raczej kolor sniegu.
dzizas .. jaki kolor sniegu??? ostatnie zdjecia ze sniegiem robilem w 2004roku!!! :D:D:D czlowieku jakbym pamietal kto mi jakie komentarze wystawia pod zdjeciami musialbym miec dwie sekretatki ktore by to notowaly i sprawdzaly kto gdzie sie wypowiedzial. od poczatku istnienia forum umiescilem conajmniej kilkaset zdjec .. przepraszam ale nie wymagaj bym pamietal ktore skomentowales
Karbulot
26-03-2010, 00:16
dzizas .. jaki kolor sniegu??? ostatnie zdjecia ze sniegiem robilem w 2004roku!!! :D:D:D czlowieku jakbym pamietal kto mi jakie komentarze wystawia pod zdjeciami musialbym miec dwie sekretatki ktore by to notowaly i sprawdzaly kto gdzie sie wypowiedzial. od poczatku istnienia forum umiescilem conajmniej kilkaset zdjec .. przepraszam ale nie wymagaj bym pamietal ktore skomentowales
Przeczytaj DOKLADNIE co napisalem, pomysl, to bedziesz wiedzial, co mialem na mysli piszac:
Oto kolejna osoba sie zjednoczyla z sailorem. A czemu? Bo skrytykowalem jego fotografie a raczej kolor sniegu.
Piotrek Charchuła
26-03-2010, 00:34
Przepraszam że wam się wcinam w tą nader ciekawą dyskusję ale mam pytanie. Czy nie szkoda wam czasu na polemiki na temat literówek, ortografii, duńskich klawiatur, i niebieskiego śniegu ? Koleżanka drumwoman prosiła o rady i je otrzymała a wy już 5 stronę ciągniecie te niczemu nie służące potyczki słowne
Przeczytaj DOKLADNIE co napisalem, pomysl, to bedziesz wiedzial, co mialem na mysli
jesli wymagasz dokladnego czytania ZACZNIJ DOKLADNIE FORMULOWAC WYPOWIEDZI.
po pierwsze zdania nie zaczyna sie od BO :)
po drugie przeprowadzmy w takim razie analize zdania:
"Oto kolejna osoba sie zjednoczyla z sailorem. /.../ Bo skrytykowalem jego fotografie a raczej kolor sniegu
osoba zjednoczyla sie z (kim czym?) z sailorem. Bo skrytykowalem (czyje?) jego (kogo co?) fotografie
jego czyli osoby jednoczacej sie czy sailora ? cos nei bardzo ci wyszlo :)
proponuje poczytac o dopelnieniach blizszych i dalszych, oraz podmiocie glownym i domyslnym w zdaniu. stworzyles zdanie ktore interpretowane w obie strony ma sens zarowno logiczny jak i merytoryczny. jesli chcesz by bylo rozumiane jednoznacznie wypadaloby je formulowac w sposob ktory uniemozliwi dwuznaczna interpretacje.
skoro podpierasz sie olbrzymia wiedza ksiazkowa i dopatrujesz w literowkach braku umiejetnosci czytania ze zrozumeiniem wypadaloby sie chociaz odrobine wysilic we wlasnych wypowiedziach :)
milej nocy zycze :)
Zdjęcia niestety, tak jak już napisano, słabe. Tytułu nie skomentuje...
przez pol roku pracowalem na francuskiej, dlugi czas na niemieckiej bo takie byly wymogi korporacyjne i nie bylo problemow z polskiemi znakami. to ze ich nie uzywam to moj wybor. ale zupelnie nie rozumiem walki o pisownie gdy samemu sie tej pisowni nie przestrzega.
A tak przy okazji pewien kawałek (http://w693.wrzuta.pl/audio/239IYKkNzDy/lona_-_a_e) i tekst do niego (http://www.emuzyka.pl/piosenki/Lona,A_-E,142523.html). ;)
u mnie wielki minus już na starcie za tytul wątku :(
i ja zachecam do zapoznania się z kilkoma podręcznikami o fotografii. Na pewno nie zaszkodzi ich przeczytanie a może bardzo pomóc. Nie jest to stracony czas i zawarta w nich wiedza nie zepsuje twojego talentu ;)
istotnie tytuł wręcz odstrasza :) Bardziej przyciaga ilość odsłon i wpisów :) :) :)
drumwoman
26-03-2010, 16:32
moj blad moglam inaczej zatytulowac ale to byla moja pierwsza mysl.........
moj blad moglam inaczej zatytulowac ale to byla moja pierwsza mysl.........
Co się przejmujesz? Patrz ile masz za to komentarzy :D
drumwoman
26-03-2010, 17:43
tyle ze nie na temat wiekszosc :P
To już najmniej istotne... Nie ważne co gadają byleby gadali :lol: ;)