Zobacz pełną wersję : Jak wyciagnac zdjecia z prezentacji?
Kwiatek111
24-03-2010, 10:46
Znajomy poprosil mnie o pomoc, przyniosl mi prezentacje (nazwa pliku SlideShow.exe), nie wiem w jakim programie ta prezetacja zostala zrobiona, podejrzewam ze jakis podstawowy program gdyz wyglada to biednie, zero przejsc, efektow, poprostu zmieniaja sie zdjecia. problem w tym ze studio ktore robilo mu zdjecia juz nie istnieje a on posiada tylko prezentacje. Czy ktos wie czy mozna wyciagnac zdjecia z tego pliku i zapisac je w jpg?
zajrzalem w wlasciwosci i jest to "ACD Slide Show"
Najprosciej sprobowac print screenem
Jesli zawiedzie, to pozostaje grzebanie jakims resourcerem.
z tego co wiem, to są takie grabbery, które potrafią wyciągnąć pliki muzyczne, video i graficzne z dowolnego *.exe, coś na wzór icon grabbera
postaram się poszukać
A próbowałeś otworzyć ją z Power Pointa? Jeśli się nie uda, to pozostaje tylko program, w którym najprowdopodobniej została utworzona, tzn. ACDSee.
Ewentualnie zrzutem z ekranu. Ale wtedy jakość zdjęcia jest raczej kiepska.
A próbowałeś otworzyć ją z Power Pointa?Jak chcesz otworzyc PowerPointem plik wykonywalny? :twisted:
Jeśli się nie uda, to pozostaje tylko program, w którym najprowdopodobniej została utworzona, tzn. ACDSee.Skad Ci przyszlo do glowy, ze akurat ACDSee? Malo jest programow, ktore generuja pokazy slajdow, ze tylko o ACDSee pomyslales? Przeczytaj raz jeszcze pytanie tworcy watku. On ma tylko plik *.exe! Edytory nie otwieraja plikow wykonywalnych! To tak, jakbys zeskanowany wydruk projektu chcial otworzyc w Photoshopie i miec warstwy, maski i edytowalne efekty, jak na etapie przed wydrukiem. :) Albo jak po wypiciu mleka chcial wydalic trawe, ktora zzarla krowa.
Ewentualnie zrzutem z ekranu. Ale wtedy jakość zdjęcia jest raczej kiepska.A tego nie mozna byc pewnym. Jesli pliki do prezentacji zostaly wrzucone w takiej rozdzielczosci, w jakiej sa wyswietlane podczas jej odtwarzania, to nie musi byc zadnej straty jakosci.
Paweł Kania
25-03-2010, 10:37
poczytaj to - KLIK (http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=75451)
Albo jak po wypiciu mleka chcial wydalic trawe, ktora zzarla krowa.
Hehehehe...
polecam Restorator (http://www.instalki.pl/programy/download/narzedzia_systemowe/Restorator.php). sam kiedyś używałem do manipulacji w kodzie skompilowanych programów. bez problemu wyciągał także ikony i wszelkie inne grafiki, czy dźwięki schowane w pliku programu czy DLL'u bądź innym pliku z zasobami.
Jak chcesz otworzyc PowerPointem plik wykonywalny? :twisted:
Skad Ci przyszlo do glowy, ze akurat ACDSee? Malo jest programow, ktore generuja pokazy slajdow, ze tylko o ACDSee pomyslales? Przeczytaj raz jeszcze pytanie tworcy watku. On ma tylko plik *.exe! Edytory nie otwieraja plikow wykonywalnych! To tak, jakbys zeskanowany wydruk projektu chcial otworzyc w Photoshopie i miec warstwy, maski i edytowalne efekty, jak na etapie przed wydrukiem. :) Albo jak po wypiciu mleka chcial wydalic trawe, ktora zzarla krowa.
A tego nie mozna byc pewnym. Jesli pliki do prezentacji zostaly wrzucone w takiej rozdzielczosci, w jakiej sa wyswietlane podczas jej odtwarzania, to nie musi byc zadnej straty jakosci.
Chyba za dużo nerwowości. Proponuję Panu fakytycznie przeczytać pytanie twórcy wątku. ACDSee przyszedł mi do głowy, bo autor wąku sam napisał, że we właściwościach odkrył
-- zajrzalem w wlasciwosci i jest to "ACD Slide Show"-- Sugeruję więc, że tym programem był zrobiony.
I nadal wydaje mi się to logiczne.
A jeśli chodzi o pliki wykonywalne, zdarzyło mi się otwierać je Power Pointem.
Pozdrawiam.
Chyba za dużo nerwowości.Gdzie widzisz nerwowosc? :)
-- zajrzalem w wlasciwosci i jest to "ACD Slide Show"-- Sugeruję więc, że tym programem był zrobiony.
I nadal wydaje mi się to logiczne.No to wygeneruj sobie prezentacje EXE w tym ACDSee, i sprobuj ja pozniej tym ACDSee otworzyc. :)
A jeśli chodzi o pliki wykonywalne, zdarzyło mi się otwierać je Power PointemWiesz... Mi tez sie zdarzalo otwierac pliki wykonywalne edytorem tekstu -- kiedy chcialem obejrzec naglowek pliku. Nie znaczy to, ze taki np. TextPad otworzy mi pliki zawarte w archiwum selfextract. Tak samo PP nie umiesci na slajdach obrazkow zawartych w prezentacji EXE.
Gdzie widzisz nerwowosc? :)
No to wygeneruj sobie prezentacje EXE w tym ACDSee, i sprobuj ja pozniej tym ACDSee otworzyc. :)
Wiesz... Mi tez sie zdarzalo otwierac pliki wykonywalne edytorem tekstu -- kiedy chcialem obejrzec naglowek pliku. Nie znaczy to, ze taki np. TextPad otworzy mi pliki zawarte w archiwum selfextract. Tak samo PP nie umiesci na slajdach obrazkow zawartych w prezentacji EXE.
No i zmusił mnie kolega do wysiłku, a tego nie lubię, bo leniwy jestem z natury.
ZROBIŁEM!!!
W ACDSee zakładka Utwórz/Utwórz pokaz slajdów
Zaznaczam Opcję samodzielny pokaz slajdów .exe
I wychodzi prezentacja jako plik wykonalny exe.
Przed chwilą to zrobiłem.
A żeby było śmieszniej, faktycznie we właściwościach stoi to co autor ujął w pierwszym poście.
Nie komentuję.
No i zmusił mnie kolega do wysiłku, a tego nie lubię, bo leniwy jestem z natury.
ZROBIŁEM!!!
W ACDSee zakładka Utwórz/Utwórz pokaz slajdów
Zaznaczam Opcję samodzielny pokaz slajdów .exe
I wychodzi prezentacja jako plik wykonalny exe.
Przed chwilą to zrobiłem.
A żeby było śmieszniej, faktycznie we właściwościach stoi to co autor ujął w pierwszym poście.
Nie komentuję.Kryste! Ty kompletnie nic nie rozumiesz! Co z tego, ze zrobiles prezentacje EXE? :) Napisalem, ze masz ja zrobic, a nastepnie to EXE otworzyc w ACDSee, jak sugerowales autorowi watku. :)
Niestety, nie dysponuję pełną wersją rzeczonego programu.
Ta, którą zainstalowałem, celem sprawdzenia to wersja sharewere-owa, w dodatku z zamierzchłych czasów i trudno wykonać nią cokolwiek poważnieszego, poza wyświetlaniem plików graficznych.
Musiałby się tym programem pobawić ktoś, kto dysponuje pełną wersją.
Starałem się tylko wskazać program, którym ta prezentacja została zrobiona, być może to w jakikolwiek sposób pomoże w rozwiązaniu problemu.
Pozdrawiam.
Niestety, nie dysponuję pełną wersją rzeczonego programu.
Ta, którą zainstalowałem, celem sprawdzenia to wersja sharewere-owa, w dodatku z zamierzchłych czasów i trudno wykonać nią cokolwiek poważnieszego, poza wyświetlaniem plików graficznych.
Musiałby się tym programem pobawić ktoś, kto dysponuje pełną wersją.Skoro Twoja wersja ACDSee potrafi wykonac prezentacje do pliku samodzielnie sie uruchamiajacego (czyli nie jest w tej materii ograniczona), to wedlug Twojego sposobu myslenia, powinna tez moc go otworzyc. :D Pojmij w koncu, ze edytor jesli juz cos wygeneruje do pliku exe, to juz tego nie otworzy do ponownej edycji! Z czyms takim poradza sobie jedynie "resourcery" czyli specjalne programy przygotowane do grzebania w zamknietych plikach (Restorator, ResHack, ExeScope, etc.). Niemniej nawet i one co najwyzej moga pomoc w wyciagnieciu zaszytych w takim execku plikow, ale nie zdekompiluja tego exe do prezentacji zrozumialej dla modulu ACDSee, tworzacego slideshow. Raz zamkniete cokolwiek w takim pliku da sie wydobyc jedynie szczatkowo, a nie przywrocic do postaci oryginalnego projektu. Podalem juz przyklad z Photoshopem. Jesli wydrykujesz z niego projekt graficzny, i wydruk nazwiemy umownie plikiem *.exe, to po zeskanowaniu tego wydruku i otwarciu go w Photoshopie, bedziesz mial co najwyzej obraz tego projektu, ale nie jego strukture (warstw, maski, efekty, sciezki, etc.).
najprościej - pliki jpg, muzyczki itd w prezentacji to składniki, prezentacja to ciasto - jezeli mamy prezentację w postaci pliku wykonywalnego, jeszcze najczęściej zakodowanego w jakiś sposób, często skompresowanego to możemy ja sobie obejrzeć i żadnych zdjęć z niej nie wyjmiemy (bo między innymi po to się je robi - np. prezentując zdjęcia do wyboru nie chcemy aby ktoś sobie sam te zdjęcia z prezentacji wyjął i nastepnie wywołał sam)
możemy się bawić w zrzuty ekranu, czasem nawet można zdekodować plik i rozłożyć na czynniki pierwotne, ale raczej w tym przypadku będzie konieczny ten pierwszy tryb zabawy - wyświetlane jest zdjęcie x - print screen, zdjęcie x2 - print screen, zdjęcie x3 itd... najlepiej jakby się dało wyświetlić tą prezentację bez skalowania - wówczas będziemy mieli brak dodatkowych strat jakości (no chyba że zalezy nam na zdjęciu, które jest w tle, a w prezentacji przesłaniają je główne obiekty - tekst, ilustracje etc)
OK, pojąłem. Moim zamiarem było naprowadzenie na program, którym była ta prezentacja wykonana, z nadzieją, że może to komuś pomóc w znalezieniu rozwiązania problemu.
Tylko tyle i aż tyle.
Inne programy, które potrafią wyciągać zasoby z exeków to: Resource Hacker i XN Resource Editor. W przeciwieństwie do Restoratora są one darmowe.