PDA

Zobacz pełną wersję : w jaki "zestaw startowy" Cokin P warto zainwestować a w jaki nie?

limakk
23-03-2010, 23:52
Witam
Właśnie będę zaczynać przygodę z d90 + 18-200 VR i od razu chciałem zainwestować w system Cokin P, a pieniążków na ten cel za wiele nie posiadam, powiedzmy że max 300. Wiedzę w tym temacie mam co najwyżej podstawową i w związku z tym specjalnie wymagający nie jestem jeżeli idzie o jakość (ogólnie rzecz ujmując), no chyba że gołym okiem widać różnicę... I tu mam pytanie do użytkowników filtrów cokin - czy warto zainwestować np. w coś takiego (http://www.allegro.pl/item961060599_cokin_p_zestaw_pro_masz_w_nim_wszyst ko_wawa.html) ?
jeśli macie jakieś propozycje innych "gotowych" zestawów to chętnie się z nimi zapoznam :) piszę o gotowych zestawach bo nie ukrywam, że tak będzie dla mnie łatwiej (wiem... idę na łatwiznę...)
jeśli zaś idzie o rodzaje filtrów to przy żadnym konkretnym się nie upieram, ot po prostu na początek przyda się poeksperymentować z kilkoma...
z góry dzięki za propozycje!
pozdrawiam

Art Erie
24-03-2010, 09:08
MZ nie ma sensu kupowania tego typu zestawów; pomijając jakośc filtrów po porostu do niczego Ci się nie przydadzą.
Jeśli chcesz pobawić się systemem Cokin, kup holder i redukcję na obiektyw ( nie muszą być w oryginale, mogą być tańsze zamienniki), oraz na poczatek jeden filtr - szara połówka ND 09 Cokin, lub HiTech.

limakk
24-03-2010, 12:17
wniosek nasuwa się taki :
holder + adapter tańszy, a filtry droższe?

Art Erie
24-03-2010, 12:24
Dokładnie; filtry droższe (lepszej jakości) i tylko takie jakich potrzebujesz ( nie takie jakie są w zestawie). Szara połówka ND 09 służy do wyciągania nieba w krajobrazie i jest chyba najbardziej przydatny filtrem w systemie, resztę dokupisz w miarę potrzeb.

kh29228
25-03-2010, 01:25
wydaje mi się, że szara połówka Hitecha daje mniejsze zafarby niż oryginalna Cokina

rainer
27-03-2010, 09:58
Najlepiej na początek kupić wspomnianą ND 0,9.
Ja mam Hitecha i polecam, daje co prawda fioletowy zafarb ale jest on bardzo łatwy do usunięcia... nasycenie fioletu na minus i problem znika, czasami też zafarb może wyjść na korzyść dla zdjęcia. ;)

krzy krzy
27-03-2010, 23:06
Przyłącze się do tematu.
Od niedawna mam Nikona D3000 + Kit, więc jestem jeszcze zielony, jeżeli chodzi o zagadnienia związane w fotografią.

Jakich najczęściej używa się gradientów filtrów połówkowych oraz jakie przydadzą się podczas wycieczki do Egiptu?
W przypadku zastosowania filtra połówkowego można robić zdjęcia z "ręki" czy lepiej wspomagać się statywem?

kh29228
29-03-2010, 10:44
Przyłącze się do tematu.
Od niedawna mam Nikona D3000 + Kit, więc jestem jeszcze zielony, jeżeli chodzi o zagadnienia związane w fotografią.

Jakich najczęściej używa się gradientów filtrów połówkowych oraz jakie przydadzą się podczas wycieczki do Egiptu?
W przypadku zastosowania filtra połówkowego można robić zdjęcia z "ręki" czy lepiej wspomagać się statywem?

Ad. 1 to nie jest taka prosta odpowiedź:
1. 0,9 soft chyba najbardziej uniwersalny, ale
2. 0,9 hard będize idealny do zdjęć morza, ze względu na równy horyzont

jeśli może kupić tylko jeden, to bierz soft, ale jeśli kasy starczy na dwa to bym brał i soft i hard

Ad. 2 to czy z ręki czy ze statywu to zależy ile będzie światła i co chcesz uzyskać. normalna fota w dzień spokojnie z ręki, ale gdy będziesz chciał mieć celowo dłuższe naświetlanie, np 1-2sek wówczas niestety statyw potrzebny

akustyk
29-03-2010, 10:58
jesli chodzi o filtry to dobrym zestawem na start sa Cokiny P120 i P121.
mozna tez Hitecha (wtedy 0.6 Soft i 0.9 Soft), ktory jest nieco drozszy ale jest lepszy pod wzgledem neutralnosci kolorow.

w kwestii oprzyrzadowania - pierscien moze byc made in china, uchwyty osobiscie wole samego Cokina, bo sa z lepszego plastiku.
wiekszego znaczenia to nie ma, ale bywa odrobine przyjemniejsze w uzytkowaniu

kh29228
29-03-2010, 18:15
Ad. 1 to nie jest taka prosta odpowiedź:
1. 0,9 soft chyba najbardziej uniwersalny, ale
2. 0,9 hard będize idealny do zdjęć morza, ze względu na równy horyzont

jeśli może kupić tylko jeden, to bierz soft, ale jeśli kasy starczy na dwa to bym brał i soft i hard

oczywiście miałem na myśli Hitech'a, bo moim zdaniem jest bardziej neutralny kolorystycznie niż Cokin