PDA

Zobacz pełną wersję : Redukcje filtrowe

sokmarcin
23-03-2010, 21:56
Witam
Mam pytanie dotyczące redukcji filtrowych: posiadam trzy obiektywy dwa sigmy o średnicach filtrów 82mm (stałka sigmy0 20mm) i 62mm (stałka sigmy 70mm) oraz nikora (standard kitowy 18-135) o średnicy 67mm. Chciałbym wyposażyć się dodatkowo w filtr polaryzacyjny i połówkowy ( do nikora już posiadam polar więc jeden odpada). Gdybym chciał dokupić do każdego filtr z osobna to uzbierała by się ładna kwota na nowy obiektyw. Tak więc wykombinowałem sobie kupno filtrów o średnicy 82mm i do tego redukcje filtrowe. problem w tym, że po pierwsze jak się będą zachowywały obiektywy o mniejszym gwincie z redukcją i filtrem czy nie stworzy się za duży tunel i pojawią zaciemnione rogi, po drugie nie znalazłem redukcji 62->82mm. Z tego co się zorientowałem potrzebowałby dwie redukcje 67->82 i 62->67. Czy ktoś ma doświadczenia w stosowaniu takich kombinacji filtrowych niekoniecznie na tych samych obiektywach. Za wszelkie rady będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Piotr_
23-03-2010, 22:01
Jeśli średnica filtra jest większa niż mocowania na obiektywie to nie musisz obawiać się wystąpienia winietowania. Przejściówki w niczym nie przeszkadzają i można je swobodnie skręcać w zestawy. Te które opisałeś będą dobre do twoich obiektywów.

markB
26-03-2010, 16:27
Słabo szukałeś. Redukcje z 82 na 62 są np. tutaj w cenie 45 zł: http://digishop.pl//Users/56/Files/adaptery_i_redukcje.pdf#page=1. Bo Heliopana za 156 zł to raczej nie polecam, ze względów cenowych, rzecz jasna, a nie jakościowych. Dużo lepiej niż wojowanie z dwoma redukcjami.