Zobacz pełną wersję : HAMA EN-EL3e nie działa z D300s?
PanomeiK
23-03-2010, 16:49
Zakupiłem zamiennik TAKI (http://www.komputronik.pl/index.php/product/74101/Fotografia_cyfrowa/Akcesoria_fotograficzne/Hama_akumulator_zamiennik_Nikon_EN_EL3e.html) akumulatorka EN-EL3e i niestety nie działa mi z D300s ;[
Niby obsługiwane modele to D50/D70s/D80/D90/D200/D300/D700.
Pytanie, czy jeśli działa z D300 to może nie działać z D300s?
Pozdrawiam!
Wydaje mi się że głównym problemem tutaj jest sam fakt, iż jest to zamiennik, który nie ważne czy za 20zł czy za 80zł zawsze może źle współpracować z aparatem. Jest opisanych wiele przypadków gdy komuś aparat czy grip źle działało po użyciu zamiennika aku. Tu chyba nic nie poradzisz.
stecarlos
23-03-2010, 17:10
Mam taką Hamę i złego słowa nie można powiedzieć. Oczywiście twój akumulator ma 2 styki?(tyle powinien mieć EN-EL3e)
mój en-el3e ma 3 styki (zarówno oryginalny jak i zamiennik delty) wiec może dlatego ...
PanomeiK
23-03-2010, 17:36
Mój ma 3 styki.
Czy oznaczenie "s" w nazwie aparatu ma jakieś znaczenie?
stecarlos
23-03-2010, 18:33
Sory Panowie pomyliłem się, mam EN-EL3 bez e, no i on ma 2 styki. Zawsze byłem przekonany, że mam EN-EL3e, jak łatwo dzięki forum wyprowadzić się z błędu.
Odkopuję. Mam zamiennik Hama EN-EL3E z 3 stykami. Z D90 działał identycznie jak oryginał, z D300s po włożeniu pokazuje od razu, że jest rozładowany ( a nie jest ). Czy z tym aparatem tylko oryginalne akumulatory działają normalnie?
Odkopuję. Mam zamiennik Hama EN-EL3E z 3 stykami. Z D90 działał identycznie jak oryginał, z D300s po włożeniu pokazuje od razu, że jest rozładowany ( a nie jest ). Czy z tym aparatem tylko oryginalne akumulatory działają normalnie?
D300s działa również z zamiennikami.
Borat1979
12-01-2013, 18:08
Często jest tak, że zamiennik nawet ten dość marnej jakości idealnie działa z D80/D90 i nie ma różnicy z oryginałem a po włożeniu do D300/D300s pada po niewielkiej liczbie zdjęć. D300/D300s po prostu wymaga dobrej jakości akumulatora. Poza tym produkty Hama to w większości lipa. Nie rozumiem po co płacić 150-170 za zamiennik Hama skoro niewiele więcej kosztuje oryginał Nikona z którym nie będzie żadnych problemów.
wasilewk
12-01-2013, 18:12
A możesz spróbowac u kogoś z D300 ?
nie rozumiem - kupować aparat za 4 tysie (bez słoikuf) i żałować na bateryje :P
ech
Hama została mi po D90, jak nie będzie chciała działać, oddam nowemu właścicielowi ;)
zyzio666
14-02-2013, 12:45
Miałem kiedyś taki problem w d60. Zamienik nie chciał gadać z aparatem. Okazało sie, że jedna z blaszek jest minimalnie krótsza. Po podgięciu "do góry" aparat nagle zaczął z nią gadać. Najwyraźniej był problem ze stykiem i tyle. Która to była blaszka- nie pamiętam. Ale przez odgięcie blaszki od korpusu aku zyskałem w pełni użyteczne dodatkowe źródełko zasilania.
kupiłem jakiś rok temu (może troszkę więcej niż rok) jeden akumulator hamy, używam zamiennie z trzema oryginalnymi akumulatorami nikona, nie zauważyłem żeby d300s (oraz jakikolwiek inny nikon którego używam) miał jakikolwiek problem z tym akumulatorem. Nawet nie wiem czy aby na tym aku hamy nie robię trochę więcej zdjęć, w każdym razie takie wrażenie odniosłem, jakby działał trochę dłużej niż oryginały.
W ostatnim czasie pojawiły się na znanym portalu aukcyjnym pojawiły się akumulatory EN-EL3e w cenie od 89 zł do 100 zł, oraz ładowarki MH-18a w tej samej cenie.
Są to oryginalne produkty Nikona pochodzące prawdopodobnie z zestawu z D300s, sam skorzystałem z okazji i kupiłem akumulator z ładowarką.
Z informacji jakie uzyskałem przed zakupem aparat pracuje w urządzeniu gdzie jest potrzebne znacznie lepsze zasilanie, prawdopodobnie w fotoradarze, a akumulatory i ładowarki są sprzedawane w takim opakowaniu jakie otrzymujemy w zestawie, czyli worek foliowy.