Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-200 VR II vs Tamron 17-50 VC - jakość ?

Paweł Kania
23-03-2010, 16:17
Witam,

1)jakie są różnice (poza ogniskową i światłem 'ofkors') jakościowe miedzy tymi obiektywami ?

2)Jak wygląda ostrość, kontrast - generalnie czy podobne obrazki generują te obiektywy ?

3)Do jakich czasów mniej wiecej można zejśc jednym i drugim na stabilizacji ?

Miałem wersje 17-50 bez VC, do Nikkora 17-55 troche mu brakowało...

Obiektyw nie jest dla mnie, 'poręczniejszy' i wygodniejszy byłby 18-200, ale czy dorównuje 17-50 ?
Światlo 2.8 jeszcze z VC też si eczasem może przydac...

Bedzie pracował z D90

Kurde nie wiem...

gsh
23-03-2010, 18:27
Ja również przyłączę się do pytania NeroN6.
Jestem właśnie na etapie uzupełniania szklarni do D90 ( po przesiadce z olympusa najbardziej brakuje mi zuiko 14-54 ) i zastanawiam się mocno nad 18-105 + 35, 18-200 lub 17-50. Na tą chwilę mam N50 1.8, S10-20 i F 8mm, jutro stanę się szczęśliwym posiadaczem SB900. Móstwo informacji o tych obiektywach przeczytałem ale nadal nie wiem w co wejść. Może jakiś użytkownik ma/miał 18-200 VR i 17-50 VC i napisze subiektywne odczucia, również zastosowanie VC na stosunkowo krótkim 17-50.

melechesh
24-03-2010, 13:44
Tak sie składa, że i mnie to bardzo interesuje. Więc fajnie by było gdyby wypowiedzial się na ten temat jakiś doświadczony fotopstrykacz.

Kundzior
30-03-2010, 10:17
Tu zbytnio nie ma co porównywać, 18-200 wypada bardzo blado pod względem jakośći obrazu w porónaniu do 17-50 tamrona. Nikkor ma przewagę uniwersalności, nic pozatym.

krokoo
30-03-2010, 12:47
mam tamrona bez stabilizacji 17-50/2.8 i jestem z niego bardzo zadowolony, jest niesamowity, nikkor 18-200 vr wbrew temu co niektorzy sadza tez jest bardzo udanym szklem, ma go kolega z naprzeciwka z ktorym bardzo czesto focimy razem wiec tez mialem okazje porownac nie raz, optycznie jest minimalnie ale naprawde bardzo minimalnie gorszy od tamrona, jest wiekszy , mniej poreczny ale ma bardziej uniwersalny zakres ogniskowych, oba bija wszystkie zoomy nikkorra do 2 tys zlotych i jeszcze sporo innych drozszych, tamron jest u mnie punkcik wyzej z jakoscia no i ma lepsze swiatlo to jest olbrzymi plus dla jednych dla innych juz nie tak duzy, nikkor lubi sie rozsuwac jak machasz aparatem, tamron jest malutki, wiele osob uwaza ze 18-200 musi byc gorszy optycznie, bo ma wiekszy rozstaw ogniskowych nikon udowodnil ze tak byc nie musi to szklo naprawde kopie tylki , mimo wszystko mi plastycznie bardziej odpowiada tamron ,cena bardzo podobna minimalnie na korzysc tamrona chyba ,
jezeli to pierwsze szklo dla danej osoby i ma zadatki na robienie fotek na wycieczkach to bierz nikkora 18-200VR i bedzie bardzo zadowolona, jezeli to kolejne szklo to tamron jednak punkcik wyzej ale oba sa bardzo dobre i w tym przedziale cenowym warte wydanych pieniedzy

edit: na pozostale pytania nikt Ci raczej nie odpowie, to do jakich czasow dasz rade zejsc zalezy od tego jak ostre zdjecie uwazasz za ostre, jak pewna masz reke itp, nikkor jest ostrzejszy, ale ma brzydszy bokeh jak dla mnie

krokoo
30-03-2010, 12:54
mam tamrona bez stabilizacji 17-50/2.8 i jestem z niego bardzo zadowolony, jest niesamowity, nikkor 18-200 vr wbrew temu co niektorzy sadza tez jest bardzo udanym szklem, ma go kolega z naprzeciwka z ktorym bardzo czesto focimy razem wiec tez mialem okazje porownac nie raz, optycznie jest minimalnie ale naprawde bardzo minimalnie gorszy od tamrona, jest wiekszy , mniej poreczny ale ma bardziej uniwersalny zakres ogniskowych, oba bija wszystkie zoomy nikkorra do 2 tys zlotych i jeszcze sporo innych drozszych, tamron jest u mnie punkcik wyzej z jakoscia no i ma lepsze swiatlo to jest olbrzymi plus dla jednych dla innych juz nie tak duzy, nikkor lubi sie rozsuwac jak machasz aparatem, tamron jest malutki, wiele osob uwaza ze 18-200 musi byc gorszy optycznie, bo ma wiekszy rozstaw ogniskowych nikon udowodnil ze tak byc nie musi to szklo naprawde kopie tylki , mimo wszystko mi plastycznie bardziej odpowiada tamron ,cena bardzo podobna minimalnie na korzysc tamrona chyba ,
jezeli to pierwsze szklo dla danej osoby i ma zadatki na robienie fotek na wycieczkach to bierz nikkora 18-200VR i bedzie bardzo zadowolona, jezeli to kolejne szklo to tamron jednak punkcik wyzej ale oba sa bardzo dobre i w tym przedziale cenowym warte wydanych pieniedzy