Zobacz pełną wersję : d90 + pierwsze obiektywy
Czekam na dostawę mojej pierwszej lustrzanki. Kupiłem body D90 i przeglądam forum w poszukiwaniu informacji na temat szkieł. Jestem dość zielony w tych sprawach, przeczytałem jednak trochę Waszych komentarzy, proszę o indywidualną radę.
Do wydania na obiektywy mam max 1200 (niedużo, to już wiem).
Zapotrzebowanie:
Na początku maja jadę na 3-4 miesiące do Włoch i aparat potrzebował będę do panoram, widoków, portretów
+ prowadzę blog kulinarny i robię (do tej pory kompaktem) zdjęcia potraw w takim stylu:
KLIK (http://2.bp.blogspot.com/_NzhlXdWH7RI/S6drCQHbXbI/AAAAAAAAFnQ/W8NG-gEFO68/s1600-h/aglio-1.jpg)
KLIK (http://3.bp.blogspot.com/_NzhlXdWH7RI/S4ptvMbukWI/AAAAAAAAFeI/FTYudLk1BVA/s1600-h/spiralki-m.jpg)
KLIK (http://www.flickr.com/photos/40995944@N00/4368568735/)
KLIK (http://www.flickr.com/photos/40995944@N00/4141513175/)
(to już makro czy nie?)
Na podstawie informacji z forum skłaniam się ku 18-105 VR za jego uniwersalność (koszt ok 850zł).
Możecie polecić mi najbardziej korzystny Waszym zdaniem zakup? Pierścienie do makro? Inny obiektyw/-y?
ps. na optyczne.pl przy D5000 znalazłem informację o braku silniczka do AF w body. W przypadku D90 jest - może będą tańsze obiektywy bez silniczka? (mam nadzieję, że się teraz nie wygłupiam?!)
dzięki
co sądzicie o takim zestawie do potrzeb opisanych powyżej?
Nikon AF-S 18-105 f/3.5-5.6 VR (840)
Nikkor 50mm f/1,8D (505)
Masaccio
23-03-2010, 12:48
18-105 VR będzie dość dobrym wyborem na początek. Obiektyw ten jest stosunkowo uniwersalny. Ewentualnie do zdjęć na blog dokupisz sobie pierścienie do makro lub nawet soczewkę, sprawdzi się przy amatorskim zastosowaniu. Z czasem uzupełnisz szklarnię wedle potrzeb.
lukaszD1x
23-03-2010, 12:55
Ja proponował bym używke Sigme 18-50 f/2.8 lub Tamrona 17-50 f/2.8 jeśli miał by być nowy to 18-105 VR lub 18-70 Nikkor
cheyenne
23-03-2010, 12:57
a ja dołożyłbym w miejsce 50/1.8 nikkora 35/1.8 ze względu na ostrość i szerokość
Dzięki, wieczorem będę wybierał i decydował.
Napiszcie mi jeszcze proszę czy zestaw: Helios 44-2 + pierścienie makro M42 + przejściówka F-M42 będzie w porządku z D90?
może to i głupie pytania ale nie mam komu ich zadać.
Znalazłem na forum informację, że to tani zestaw do makro. Wtedy 8-105 VR lub 18-70 Nikkor + ten zestaw...
Dzięki, wieczorem będę wybierał i decydował.
Napiszcie mi jeszcze proszę czy zestaw: Helios 44-2 + pierścienie makro M42 + przejściówka F-M42 będzie w porządku z D90?
może to i głupie pytania ale nie mam komu ich zadać.
Znalazłem na forum informację, że to tani zestaw do makro. Wtedy 8-105 VR lub 18-70 Nikkor + ten zestaw...
Jak podobno zielony jesteś, to całkowicie ręczna praca. Biorąc coś manualnego natywnego na nikona masz przysłonę, biorąc AF choćby nie strojący (śrubokręt do D5000) masz przynajmniej pomiar. Z soczewką jak ci radzą, też masz pomiar i jakieś szanse na AF. Jeśli chcesz sprawnie, szybko i w niewielu próbach, pomyśl o tym.
Cholera, ja też.
Mam się za to nie brać bo to całkiem ręczna praca i nie dla zielonych?
Cholera, ja też.
Mam się za to nie brać bo to całkiem ręczna praca i nie dla zielonych?
na przykład samo ustawienie ekspozycji, nas starej daty uczyli zasad typu "słoneczna szesnastka". Powiem ci, że dziś wpiąłem stary obiektyw, popatrzyłem w górę, podrapałem się uchem, i ustawiłem na czuja, trafiając ekspozycję już w pierwszym zdjęciu. (nie zawsze się uda). Fakt, w cyfrze masz podgląd a zwłaszcza histogram, można w kilku próbach dojść do dobrej ekspozycji (pod warunkiem że model nie ucieknie). Zielony tych prób będzie miał na poczatku nawet do 10-ciu (skoro staremu zdarza się spieprzyć pięć). O szybkości jak widzisz trudno tu mówić.
Przymykanie przysłony to drugie: celujemy przy otwartej, domyka się do zdjęcia, jak coś bagnetowego to sama, jak przejściówki to tzreba domknąć, a jak domknąć to można kadr ruszyć albo nie zdążyć.
AF versus manual chyba dośc jasne, nie przedłużam.
Piszę, nie żeby zniechęcać, ale może bardziej żeby przeciwstawić się religijnemu niemal kultowi m42 (który w Nikonie niesie liczne problemy). Jesli widzisz gdzies w sieci zdjęcia z m42 i rzucają na kolana, zwróć uwagę, że zwykle doświadczony fotograf je pieścił przynajmniej kilka minut. Dlaczego by miały nie rzucać? To nie jest obietnica dla wszystkich. Lubię manuale, ale nie m42. Obecna szajba: adaptall.
dzięki,
temat obiektywu uniwersalnego jest mi już bliższy (18-105 VR lub 18-70 Nikkor, wybiorę nowe szkła, standardowa przypadłość amatorów pewnie). Jak ze stałką?
Nikkor 50mm f/1,8D vs. nikkor 35/1.8? Mam jeszcze jakiś wybór zdaniem zaprawionych w bojach?
cezar1972
24-03-2010, 14:37
Na DX bardziej uniwersalnna będzie 35-tka. Poza tym ma sielnik AF-S i bez problemu będzie śmigać (AF) z D5000
tyle, że piszę o D90, która silnik ma w body:)
Witam wszystkich (jako nowy) podpinając się pod post kolegi - żeby nie dublować pytań - bo problem mam trochę podobny...
W zasadzie nie spodziewałem się, że będę się przesiadać na Nikona - ale mniejsza o rozterki...
Do D90 chciałbym dokupić stałoogniskowy 50/1.8 Nikkora - w miejsce dotychczasowego 50/1.7 minolty.
Pytanie - dlaczego polecacie 35/1.8 zamiast 50?
To szkło potrzebuje głównie do portretów i wszędzie tam, gdzie ostrość będzie priorytetem - bo na kit nie zamierzam się zdawać :)
A może lepiej kupić coś z Sigmy?
Neemeste
26-03-2010, 10:04
Polecamy 35/1.8 gdyż po croppie daje on ogniskową uniwersalną/standardową czyli 50mm ( jest bardziej uniwersalny :)) ) natomiast 50 staje ciut za wąska do krajobrazu a za szeroka do portretu....
Nie mniej jednak jeśli wybór do portretów tak jak w Twoim przypadku a finansowo stałka 85 jest poza zasięgiem to 50 jak najbardziej się nada :) 85 IMHO będzie lepsze ale wiadomo...jak się nie ma co się lubi...to się lubi co się ma ;)
Dzięki za opinię!
Wygląda na to że kupię na początek samo body i 35/1.8
A później się zastanowię jaki zoom - jak sprzedam szkła minolty...
Co lepszego od kitowego 18-105 może być w zakresie do 1300 pln?
Póki co pewnie nic większego nie kupię...
starszy model tamrona 17-50 ? Jeśli ogniskowa ci pasuje i sprawdzisz egzemplarz lepszej możliwości nie ma.
Tylko że dla mnie 17-50 taki zakres obejmuje 35/ 1.8 . Mam tez coś szerszego. A można kupić choćby nikona 18-105 i masz przede wszystkim większą ogniskowa.
Co lepszego od kitowego 18-105 może być w zakresie do 1300 pln?
Póki co pewnie nic większego nie kupię...
Może używany Nikkor 16-85 VR ;)
Dzięki za podpowiedź. Sprawdzę. Póki co kupiłem body ze słojem 18-105. Nie powiem - mimo plastikowej konstrukcji jest świetnym obiektywem "podstawowym".
Teraz jeszcze stałka - jak tylko ochłonę... :)