PDA

Zobacz pełną wersję : SB-900 - pytanie o rozpraszacz i luz w główce

qwerty44
23-03-2010, 10:12
Witam !

Moja prośba i pytanie do użytkowników lampy SB-900:
- nabyłem tą lampę NOWĄ (firmware 5.02) - co mnie niepokoi to dosyć duży luz główki gdy ta ustawiona jest w pozycji NA WPROST (główka nie jest zaklinowana na sztywno - można ją lekko unieść do góry lub opuścić w dół)
Czy Wasze lampy też tak mają ?

I jeszcze jedno pytanie dotyczące nakładanego na główkę rozpraszacza (dyfuzora).
U mnie działa to tak - w zależności od wyboru wzorca oświetlenia - zoom lampy ustawia się automatycznie na ogniskową 8, 10 lub 11 mm (dla DX) i nie można jej zmienić gdy zmienia się ogniskową obiektywu.
Natomiast w serwisie FOTOGRAFUJ.PL piszą tak:
"Również jego funkcjonowanie różni się nieco od tego dołączanego do modelu SB-800. W przeciwieństwie do niego, jego założenie nie powoduje przestawienia na stałe palnika lampy w pozycję odpowiadającą najkrótszej ogniskowej – jego położenie w dalszym ciągu regulowane jest w zależności od ogniskowej obiektywu. Nie znaczy to bynajmniej, iż lampa nie reaguje na fakt założenia rozpraszacza. Odpowiedni czujnik na spodniej stronie palnika powoduje, iż po założeniu rozpraszacza lekko zmieniają się wartości ogniskowych krytych przy poszczególnych położeniach palnika – np. przy położeniu najbardziej szerokokątnym zamiast 18 mm otrzymujemy 17 mm."
Link:
http://www.fotografuj.pl/News/Speedlight_SB_900_nowa_lampa_blyskowa_Nikona/id/1957/page/2#content

Czyżby były różne wersje SB-900 ? Jak to w końcu jest z tym zoomem gdy założony jest rozpraszacz ?
Jak jest w Waszych lampach ?

Pozdrawiam

Polsar74
23-03-2010, 14:26
co do drugiego pytania - z dyfuzorem ma być 10mm w DX-ie

!AGresT
23-03-2010, 15:00
w pozycji NA WPROST (główka nie jest zaklinowana na sztywno - można ją lekko unieść do góry lub opuścić w dół)
Czy Wasze lampy też tak mają ?

Jeżeli mówisz o ruchu rzędu 1-2 stopni, to moja też tak ma.

wist
23-03-2010, 16:59
Taki minimalny ruch o wartości 1-2 stopni to każdy typ lampy ma, moja też (nawet innych producentów lampy też taki luz mają). Tym się nie przejmuj tylko korzystaj z lampy.

qwerty44
24-03-2010, 09:56
Dziękuję za odpowiedzi.
Sprawę "luzu główki" uważam za wyjaśnioną - skoro potwierdzacie, że ten minimalny ruch o wartości 1-2 stopnie to norma.
Odnośnie działania zoomu lampy z dyfuzorem - sprawa jest dla mnie dziwna - czytając wcześniejszy opis.
Być może autor miał założony dyfuzor "do góry nogami" - bo i tak można go założyć - wtedy oczywiście działa zoom lampy dostosowując się do ogniskowej obiektywu.
Ale to już raczej szczegół - w instrukcji obsługi SB-900 nic nie ma na ten temat.
Pozdrawiam i życzę owocnej pracy z SB-900.

tomitom
24-03-2010, 10:36
dobra ale tak szczerze - bo nie widzę w tym sensu - po jakiego wała dyfuzor i palnik ustawiony na dużą ogniskową?

qwerty44
24-03-2010, 11:58
Traktując poważnie treść przytoczonego opisu z FOTOGRAFUJ.PL - też mnie to zdziwiło.
W dodatku - w opisywanej lampie działała taka funkcja:
"Odpowiedni czujnik na spodniej stronie palnika powoduje, iż po założeniu rozpraszacza lekko zmieniają się wartości ogniskowych krytych przy poszczególnych położeniach palnika – np. przy położeniu najbardziej szerokokątnym zamiast 18 mm otrzymujemy 17 mm."

Ale sprawa chyba definitywnie się wyjaśnia - przyglądając się dokładnie załączonej fotografii - rozpraszacz jest założony "do góry nogamI"

Wywołując ten post - moim celem było wyjaśnienie tej kwestii - bo np. przyszły potencjalny nabywca tej lampy czytając ten artykuł zostaje wprowadzony w błąd co do możliwości i funkcji SB-900.

qwerty44
24-03-2010, 14:36
Można i tak.

http://www.youtube.com/watch?v=eXs8PxkUs1Y&feature=related

Dogi77
24-03-2010, 16:17
A ja właśnie w dniu dzisiejszym złożyłem zamówienie na moja Sabinke :-) i z niecierpliwościa oczekuje sygnału ze sklepu o jej przybyciu. A potem sprawdzimy owe dylematy kolegi na wlasniej Sb i dam znac oczywiście.

tomitom
24-03-2010, 18:30
jak to mówią :
"jedna sabinka wiosny nie robi ale 2 to już na bank" ;)

TOP67
25-03-2010, 18:31
Witam !

Czyżby były różne wersje SB-900 ? Jak to w końcu jest z tym zoomem gdy założony jest rozpraszacz ?
Jak jest w Waszych lampach ?

Pozdrawiam

Dyfuzor można założyć na 2 sposoby. W jednym działa zoom, a w drugim ustawia na 10mm

Jatin
27-03-2010, 18:53
Dziękuję za odpowiedzi.
.........Być może autor miał założony dyfuzor "do góry nogami" - bo i tak można go założyć - wtedy oczywiście działa zoom lampy dostosowując się do ogniskowej obiektywu.
Ale to już raczej szczegół - w instrukcji obsługi SB-900 nic nie ma na ten temat.
Pozdrawiam i życzę owocnej pracy z SB-900.

W instrukcji (strona 29 rozdział D) jest dokładnie napisane i zilustrowane jak założyć nasadkę i w jakiej pozycji ustawia się zoom. To że na portalach typu tego przytoczonego wyżej pracują kretyni nie potrafiący założyć dyfuzora a co gorsza przeczytać instrukcji i tym samym wprowadzający ludzi w błąd to inna sprawa.