Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektywy macro-co kupić??

sweetkinia
22-03-2010, 22:52
Witam!
Chciałabym sie Was poradzic... chce kupic macro, ale musi to byc nikkor i do "pewnej kwoty" dlatego waham sie pomiedzy:
1. Nikon Nikkor 60 mm f/2.8 D AF Micro
2. Nikon Nikkor 60 mm f/2.8G ED AF-S Micro
3. Nikon Nikkor 85 mm f/3.5 AF-S DX Micro ED VR

CO RADZICIE? Moze inne propozycje w tym przedziale cenowym ;-)

Z GÓRY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI:-)

wigi
22-03-2010, 23:51
Rzuć monetą, albo lepiej kostką, a najlepiej to użyj funkcji "Szukaj" na forum.
Poza tym wypadałoby podać co jest dla Ciebie ważne (może wygląd obudowy?) i do czego ma służyć ten obiektyw.

triops
23-03-2010, 00:00
Też do jakiego korpusu, i jak "głęboko" masz zamiar wejść w makro..
NO i jest jeszcze tamron i sigma w tych okolicach..

sweetkinia
23-03-2010, 08:40
TAk jak napisałam powyżej interesuje mnie tylko nikkor. Jestem posiadaczka D80 (jeszcze niestety ;-), foto macro beda sie skupiały na kwiatach (kolory, detale), pracuje w firmie nasiennej i moim nowym zadaniem bedzie własnie dokumentacja oraz foto do katalogów firmy.
A zatem? co proponujecie?

DOdam, ze gdybym miała mozliwosc wydac "ciut" wiecej kasy kupiłabym 105/2.8, no ale cóz :-)

Piotr_
23-03-2010, 08:46
A co powoduje, że skreślasz konstrukcje innych firm? Akurat w makro poziom jest bardzo wyrównany.

sweetkinia
23-03-2010, 08:59
MAm taki fetysz, tyle... nie chce sie nad tym rozwodzic i juz:-)
Focisz macro?

Ponadto czesałam forum i rzeczywiscie wszyscy MACRO chwala 105/2.8, ale ja tego dodatkowego tysiaka wydac nie moge, nie moge.
Ale wczytałam sie tez w pochlebstwa na temat 60/2.8, wiec pewnie kupie.

Ciezko mi wyczuc ta 85/3.5 ? Nie wiem czy f3.5 przy macro bedzie wystarczajace, bo jeszcze nie bawilam sie tak konkretnie z macro:-/

sokrates
23-03-2010, 09:16
Focisz macro?

Ponadto czesałam forum i rzeczywiscie wszyscy MACRO chwala 105/2.8, ale ja tego dodatkowego tysiaka wydac nie moge, nie moge.

Ciezko mi wyczuc ta 85/3.5 ? Nie wiem czy f3.5 przy macro bedzie wystarczajace, bo jeszcze nie bawilam sie tak konkretnie z macro:-/
z tych 3 to micro Nikkor 60mm f2,8 wersja AF (AF-S w macro i tak nie ma zastosowania bo wygodniej ostrzyć ręcznie)

w czemuż to f3,5 w 85 ma być niewystarczające? od kiedy to w macro używa się przesłony 2,8? raczej powyżej f5,6 - a nawet f8 i więcej... a i tak GO jest papierowa.

Piotr_
23-03-2010, 09:23

Rozumiem :smile:

Focisz macro?

Sporadycznie

Ponieważ chcesz się koncentrować na kwiatkach to każdy obiektyw makro doskonale spełni swoje zadanie. Kup sobie którąś z 60 i będzie dobrze. Jak kwiatki będą naprawdę małe (kilku/kilkunasto milimetrowe) to warto będzie dokupić pierścienie.

Dłuższe ogniskowe przydają się do owadów, bo dają większe odległości od przedniej soczewki czyli mniejsze prawdopodobieństwo spłoszenia lub rozgniecenia :smile:

Jeśli chodzi o przysłonę to w makro i tak pracuje się przymkniętych obiektywach f11-22 to raczej codzienność więc to czy jest 2.8-3.5 nie ma większego znaczenia.

Ten nowy 85mm f3,5 to taki obiektyw widmo. Podobno jest ale nikt go nie widział :smile: Od dłuższego czasu dostępny ale nikt spośród sporego grona forumowiczów go nie kupił a przynajmniej nie przyznał się do tego.

sweetkinia
23-03-2010, 09:43
Ten nowy 85mm f3,5 to taki obiektyw widmo. Podobno jest ale nikt go nie widział :smile: Od dłuższego czasu dostępny ale nikt spośród sporego grona forumowiczów go nie kupił a przynajmniej nie przyznał się do tego.[/QUOTE]

hehe, ja go spotkałam w sklepach internetowych... :-)

Dziekuje za podpowiedzi, zdecydowałam juz, iż ta 60 zakupie. Jesli rzeczywiscie sprawdze sie w tej nowej roli macro wymienie go na lepszy model. Ot i tyle :-)

mirroo
23-03-2010, 10:22
MAm taki fetysz... Podobno dobry psychoanalityk da sobie z tym radę ;)

Ponadto czesałam forum i rzeczywiscie wszyscy MACRO chwala 105/2.8...
Chwalą bo to bardzo dobre szkło, jednak jest bardzo drogie i dlatego chwalą też na przykład Tamrona 90, który jakością optyczną niewiele ustępuje Nikkorowi 105 a cena jest bardzo, bardzo przystępna. Moim zdaniem Tamron 90 nad Nikkorem 60 ma tę przewagę, że ma większą odległość od fotografowanego obiektu, mniejszy kąt widzenia (ma to wpływ na to co widać w tle). No i jest nowszą konstrukcją. Mechanicznie lepszą niż Nikkor 60 (to moje prywatne zdanie. Miałem w ręku dwa Nikkory 60 i dwa Tamrony 90), optycznie jeśli nie lepszą, to na pewno równą.
Pozdrawiam.

PiterM
23-03-2010, 10:38
1. Nikon Nikkor 60 mm f/2.8 D AF Micro
2. Nikon Nikkor 60 mm f/2.8G ED AF-S Micro
3. Nikon Nikkor 85 mm f/3.5 AF-S DX Micro ED VR

Ja bym chyba wszedł w AF Micro-NIKKOR 60mm f/2.8D, sam się nad nim zastanawiam. W wersji G nie przekonuje mnie ta malutka soczewka z przodu, choć ma go mój znajomy w USA i zdjęcia z niego wyglądają świetnie... ale widziałem je tylko na monitorze. Szkło marco dedykowane pod DX całkowicie bym odpuścił, taka 60tka podpięta do DX widzi jak 90mm czyli spokojnie starczy ci miejsca na oświetlenie np. z lampy z dyfuzorem.

Piotr_
23-03-2010, 11:25
hehe, ja go spotkałam w sklepach internetowych... :-)

W sklepach internetowych to i owszem jest ale ponieważ chyba nikt go nie kupuje to w realnym świecie ciężko spotkać bo żaden sprzedawca nie chce obciążać półek niesprzedawalnym towarem. Ten 85f3,5 to ostatnio chyba najbardziej nietrafiony produkt Nikona.

dzej
23-03-2010, 13:34
Ten nowy 85mm f3,5 to taki obiektyw widmo. Podobno jest ale nikt go nie widział :smile: Od dłuższego czasu dostępny ale nikt spośród sporego grona forumowiczów go nie kupił a przynajmniej nie przyznał się do tego.

Ten obiektyw zostal tak obsmarowany, ze nikt sie nie przyzna, ze go ma:D

sweetkinia
23-03-2010, 18:51
NO i kupiłam...
Nikon Nikkor 60 mm f/2.8G ED AF-S Micro

Znalazłm taniej w jednym ze sklepow w sieci, jak tylko go dostane w swe rece, to sie mam nadzieje przekonam o jego zaletach ;-)
Wszystkim dziekuje za opinie!

deep
23-03-2010, 19:15
Jeśli to nie tajemnica, to za ile udało się kupić?

sweetkinia
24-03-2010, 10:00
Z przesyłka wyjdzie ciut ponad 2 tysiace :-)

deep
24-03-2010, 10:12
eee to normalna cena, myślałem że jakaś super promocja :)

deep
26-03-2010, 18:08
Małe porównanie szkieł micro nikona:
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/special/20100326_356429.html

Karbulot
27-03-2010, 09:55
Ten nowy 85mm f3,5 to taki obiektyw widmo. Podobno jest ale nikt go nie widział :smile:
Jest i ja go widzialem. Trzymalem nawet w rece - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=117658&page=27
Wrazenia? Duzo plastiku, lekki. Wyglad nawet solidny, ale za taka kase to ja dziekuje. Kosztuje wiecej niz T 90.