Zobacz pełną wersję : filtr szufladkowy
Witam
Mam AF Nikkora 300 f4 IF ED,ma on kieszeń na wewnętrzne filtry,39 mm chyba.Czy koledzy wiedzą gdzie można nabyć takowy filtr?Chodzi mi konkretnie o polarycacyjny.
nie wystarczy, ze kupisz filtr polaryzacyjny na 39mm. do tego typu szkiel sa specjalnie oprawione filtry polaryzacyjne, ktore maja mozliwosc obracania nimi, gdy filtr jest wsuniety w obiektyw. nie wiem czy istnieje cos takiego do 300/4, ale z pewnoscia jest do 300/2,8 i kosztuje to okolo 1 tys zl.
Nie wystarczy, bo szufladka na filtry 39 przyjmuje chyba tylko wyroby Nikona (gwint o specyficznym skoku). Potrzebujesz szufladki L37c (powinna byc w zestawie, bo rozumiem, że chodzi o starszy typ AF 300/4, ten bez S) + oryginalnego polara Nikona. Z tym będzie problem, bo Nikon zmienił standard - kiedyś było to 39 mm, a teraz filtry szufladkowe są na 52 mm. Obawiam się, że w Polsce praktycznie niedostępne. Pozostaje e-bay lub np. tutaj: http://www.microglobe.co.uk/catalog/product_info.php?pName=nikon-39mm-circular-polarizer-dropin-filter-for-telephoto-lens. Cena się zgadza.