PDA

Zobacz pełną wersję : Wskaźnik korekty ekspozycji D90 + wbudowana lampa

sebasbox
21-03-2010, 23:40
Witam,

mam następujący problem; chcę zrobić fotkę w pomieszczeniu gdzie jest słabe oświetlenie, koryguje ekspozycję za pomocą ISO i czasu otwarcia migawki, i wtedy wszystko działa jak trzeba tzn. wskaźnik ekspozycji przesuwa się do zera i widzę w związku z tym zdjęcie powinno być dobrze doświetlone...Problem w tym że bez lampy muszę mieć ustawiony bardzo długi czas otwarcia migawki a konsekwencje każdy zna.
Skracając czas otwarcia migawki oczywiście wskaźnik pokazuje że zdjęcie będzie niedoświetlone i gdy otwieram lampę wskaźnik wcale się nie zmienia, nawet o jedna kreseczkę (aparat cały czas pokazuję tę samą wartość ekspozycji, i a tym samym że zdjęcie będzie niedoświetlone). Lampa oczywiście działa i zdjęcia wychodzą "ok", ale nigdy nigdy nie wiem jak dokładnie ustawić np. ISO.
Co zrobić żeby przy otwarciu lampy aparat zmieniał (korygował) wskaźnik ekspozycji?

Aparat ustawiony jest na Manual

Pozdrawiam

Piotr_
21-03-2010, 23:51
W tym przypadku wskaźnik pokazuje ile brakuje do poprawnej ekspozycji dla światła zastanego i tym samym ile aparat doda światła z lampy. Pozwala to zorientować się jaki będzie udział błysku w ekspozycji.

Tommii
21-03-2010, 23:52
Tryb Manual to taki tryb w którym aparat sam nic nie zrobi i nie skoryguje wskaźnika ekspozycji. Dlatego własnie ten tryb nazywa się Manual.

sebasbox
22-03-2010, 00:04
W tym przypadku wskaźnik pokazuje ile brakuje do poprawnej ekspozycji dla światła zastanego i tym samym ile aparat doda światła z lampy. Pozwala to zorientować się jaki będzie udział błysku w ekspozycji.

no właśnie po otwarciu lampy nic się nie zmienia (wskaźnik ekspozycji jest taki sam niezależnie od tego czy lampa jest otwarta czy nie), w związku z tym nie widzę jaki będzie udział błysku w ekspozycji...a chciałbym to własnie widzieć

Piotr_
22-03-2010, 00:28
no właśnie po otwarciu lampy nic się nie zmienia (wskaźnik ekspozycji jest taki sam niezależnie od tego czy lampa jest otwarta czy nie), w związku z tym nie widzę jaki będzie udział błysku w ekspozycji...a chciałbym to własnie widzieć

Wskaźnik ekspozycji pokazuje zawsze ile brakuje do poprawnej ekspozycji światła zastanego bo to mierzy światłomierz i to czy lampa jest włączona czy nie nie ma znaczenia. Im większe niedoświetlenie pokazuje wskaźnik tym mocniej błyśnie lampa (jej udział w ekspozycji będzie większy). Jeśli manewrując przysłoną, czasem i ISO doprowadzisz wskaźnik na 0 to lampa nie błyśnie nawet jak będzie otwarta.

stef
22-03-2010, 00:35
Teoretycznie, jeśli masz lampę ustawioną w trybie TTL, to gdy wskaźnik ekspozycji wskazuje niedoświetlenie o np. 1 EV, to lampa doświetli o 1 EV.
Wskaźnik ekspozycji w aparacie zawsze będzie pokazywał w trybie manualnym pomiar dla światła zastanego - gdy używasz przy okazji
lampy, właśnie po to abyś wiedział jak mocny będzie udział błysku (to pomiar decyduje o tym jak mocno ma błysnąć, a nie odwrotnie - lampa ma błysnąć tak, aby wyrównać do "zera" - teoretycznie)
Bardzo sprawę uprościłem i jeśli coś namotałem, niech mądrzejsi ode mnie się wypowiedzą.

camilia
24-03-2010, 00:57
Czemu lampy do D90 są dosyć drogie ?

Antonioo
24-03-2010, 01:04

a Koleżance o co chodzi?

ad2122
24-03-2010, 01:25
a które?

marcello78
06-04-2010, 14:51
wg mnie są dość tanie - zależy jeszcze jakie

Kundzior
07-04-2010, 11:30
One nie są drogie, Ty za mało zarabiasz :P

look
07-04-2010, 11:45
Teoretycznie, jeśli masz lampę ustawioną w trybie TTL, to gdy wskaźnik ekspozycji wskazuje niedoświetlenie o np. 1 EV, to lampa doświetli o 1 EV.
Wskaźnik ekspozycji w aparacie zawsze będzie pokazywał w trybie manualnym pomiar dla światła zastanego - gdy używasz przy okazji
lampy, właśnie po to abyś wiedział jak mocny będzie udział błysku (to pomiar decyduje o tym jak mocno ma błysnąć, a nie odwrotnie - lampa ma błysnąć tak, aby wyrównać do "zera" - teoretycznie)

zasadniczo wszystko ok :)
światłomierz mierzy światło zastane i zawsze pokazuje wartości dla światła zastanego.
Jeśli pracujemy w trybie M nie możemy włączyć opcji synchronizacji lampy ze światłem zastanym. Dlaczego? otóż dlatego, że automatyka aparatu zawsze będzie dążyła do wyrównania światła zastanego błyskowym, tak to po prostu jest skonstruowane (dlatego ta funkcja musi być nieaktywna w M). Czyli pracując w manualu z lampą błyskową w ttl zawsze będziemy mieli zdjęcie naświetlone poprawnie światłem błyskowym (o ile oczywiście lampa się nie "pomyli" albo nie wprowadzimy korekty błysku, no i oczywiście o ile wystarczy światła błyskowego). O tym jak mocno ma błysnąć lampa decyduje kilka czynników, dlatego tak przydatny jest FV lock, niestety w nikonach czasami zgubne bywa przekonanie, że informacja o odległości z obiektywu da właściwe efekty zwłaszcza po przekadrowaniu (chociaż imo i tak jest o niebo lepiej nic w "C", dzięki nikonowi za BL :D ). Podsumowując, nie ma w żadnej lustrzance opcji pomiaru światła błyskowego przed błyskiem, bo być takowego nie może, natomiast w celu oceny oświetlenia w niektórych trybach pracy używane są przedbłyski