PDA

Zobacz pełną wersję : Skutecznie wyciszona D700

Jarek78
21-03-2010, 18:20
Mam taki "problem"... wchodzę w tygodniu z kapełą do studia na nagrywanie plyty. Podczas nagrywania beda dokumentowani kamerami (potem to jako bonus DVD do plytki) no i dokumentowani zdjęciami. Nie chcialbym ograniczac się tylko do focenia w przerwach bo wiadomo , ze podczas grania najlepsze skupienia i emocje.. Obawiam sie jednak ze w jakis sposob moze przeszkadzac klapanie lustra. Czy jest jakis skuteczny sposob zeby jakos to wyciszyc? WIem ze Canon 7D ma cos takiego, ale to Canon.. Moze ktos mial podobne historie i skutecznie sobie z tym poradzil?

tomek20stencel5
21-03-2010, 18:36
Owiń korpus w szmaty i zrobi się wiele cichszy :D

Wesoły_pstrykacz
21-03-2010, 19:12
Kilka razy miałem okazje fotografować w studiu w czasie audycji na żywo i nikt nigdy nie zwracał mi uwagi, że słychać klapanie lustra więc, albo nie słychać, albo ludzie od dźwięku znają jakieś sztuczki żeby ten dżwięk usunąć z nagrania ;) Najprościej będzie przed rozpoczęciem pogadać z dźwiękowcem i zrobić test z jakiej odległości zbierają mikrofony. Nie wiem ile będziesz miał miejsca w tym studiu ale ja w czasie audycji fociłem z odległości 1,5 - 2m od mikrofonów i było OK.

Jarek78
21-03-2010, 19:34
Ok. dzieki za podpowiedz :) Pewnie jest jak mowisz.. ze dzwiek instrumentu moze tez przygluszyc skutecznie dzwiek lusterka.

kamillo44
21-03-2010, 20:06
nie wiem jak D700, (D90, D5000 ma, więc D700 tym bardziej) możesz użyć cichego trybu podnoszenia lustra, trochę robi się wtedy ciszej :)

fafniak
21-03-2010, 20:24
Możesz kupić szalik z takiego gęstego materiału (nie pamiętam jak się toto nazywa) i uszyć taką gigantyczna "rękawiczkę" z otworem na obiektyw i dwoma otworami po bokach na ręce - jakaś firma oferuje taki produkt

funkey
21-03-2010, 20:35
podczas nagrywania gitar czy bebnow nie powinno raczej byc problemu. mikrofony przy piecach + ich moc skutecznie powinny zniwelowac mozliwosc nagrania sie dzwieku lustra. najwazniejsze to zapytanie przed rozpoczeciem nagrywek realizatora/producenta o to na co mozesz sobie pozwolic. pamietaj ze w studiu to on rzadzi ;)

ps. jaka kapela? :)

Jarek78
22-03-2010, 14:26
No to wiadome , ze trzeba ustalic :) Kapela jak pewien przetwór z owoców na litere D. (zreszta glownie z tą pracuje)

Digital Story
22-03-2010, 14:31
Radio to jedno, tam faktycznie może być słychać klapnięcie, jak mają mikrofony pojemnościowe czy coś a gada tylko człowiek, ale w studiu/sali gdzie będzie grał głośny instrument - nie ma się co obawiać. Już sama perkusja zagłuszy konkretnie wszystko :)

Jarek78
22-03-2010, 14:47
nie wiem jak D700, (D90, D5000 ma, więc D700 tym bardziej) możesz użyć cichego trybu podnoszenia lustra, trochę robi się wtedy ciszej :)

Hmm.. przelecialem cale menu ale jedyne co znalazlem to opozniony tryb migawki. (jakas 1 sek) o tym mowisz?

Widzialem na necie ze D300S i D3s maja tryby cichej migawki

prz3mo
22-03-2010, 15:36
Widzialem na necie ze D300S i D3s maja tryby cichej migawki

D700 nie ma takiego trybu.

BorysR
22-03-2010, 15:40
Tak jak kolega powiedzial wczesniej. Pogadaj z dzwiekowcem pamietam jeszcze z pracy w radiu ze pojemnosciowe wygarniaja na jakas tam odleglosc i da sie to ustawic dosc prosto.

Wesoły_pstrykacz
22-03-2010, 15:47
Nikon nie ma trybu "cichego" z prawdziwego zdarzenia np takiego jak Canon. W nikonie tryb cichy polega na odwleczeniu drugiego klapnięcia lustra.

Jarema
22-03-2010, 16:00
Cholera, jestem realizatorem dzwieku i niestety nie moge sie z Wami zgodzic.

Jak posłuchacie sobie radia- to słychac nawet szmer obracanych kartek. I nie mowie tu o byle jakich stacjach, tylko tych prezentujacych nawyzsza jakosc transmisji dzwieku- jak chocby trójka.

Przy gitarze- zgodze sie. Jesli to gitara elektryczna- napedzana przez porządną lampe, ktora musi byc rozkrecona - trzaskanie lustra bedzie pomijalne, ale juz przy bebnach - bedzie je slychac na nagraniu. Nie wspominajac o wokalu, czy innych instrumentach akustycznych, jak smyczki, dete, etc.

Ale pogadaj z dzwiekowcem. na pewno jakos to sie Wam uda zgrac.

Sam pozwalam na robienie zdjec podczas sesji nagraniowych- ale nie w kazdej chwili.
Wyjątkiem są nagrania klasyczne, ale to inny swiat.
Tam ziewniecie realizatora mikrofony zlapia.

PS. BorysR, nie mozna zmieniac odleglosci, z jakiej dany mikrofon zbiera dzwiek. W niektorych modelach można zmieniać jego charakterystyke, ale to nie to samo.

Wycinanie takich klapniec tez do przyjemnym zadan nie nalezy.

Martini30
22-03-2010, 16:05
Nikon nie ma trybu "cichego" z prawdziwego zdarzenia np takiego jak Canon. W nikonie tryb cichy polega na odwleczeniu drugiego klapnięcia lustra.

A słyszałeś oba tryby czy tylko tak wnioskujesz? Wg mnie jest różnica i to wyraźna. To bardzo przydatna funkcja ;)

Wesoły_pstrykacz
22-03-2010, 17:16
Słyszałem (D300s) i moim zdaniem ciężko to nazwać cichym trybem.

Jarek78
22-03-2010, 20:12
Cholera, jestem realizatorem dzwieku i niestety nie moge sie z Wami zgodzic.

.

W Radio Katowice moze??

Zobacze jak to się z dzwiękowcami uda... zaluje ze nie ma cichego trybu pracy migawki. Jesli sie nie da wyciszyc bede radzil inaczej.... Czy faktycznie w D3s i D300s jest to takie zauwazalne?

A słyszałeś oba tryby czy tylko tak wnioskujesz? Wg mnie jest różnica i to wyraźna. To bardzo przydatna funkcja ;)

Czy tryb ten powoduje tylko to ze lustro opada po jakis tam ms ? czy sa jakies inne minusy tego ustawienia (poza tym ze serii chyba sie nie da) ?

tomek...
22-03-2010, 20:30
W D300s ten tryb działa bardzo przyzwoicie.
Podniesienie lustra i klapnięcie migawki jest rozłożone w czasie, czyli dźwięki się nie nakładają, a więc subiektywnie dla mnie jest trochę ciszej. A powrót lustra jest opóźniony aż do puszczenia przycisku migawki, czyli spokojnie można schować aparat "pod pazuchę".
Robię czasem w teatrze i jestem sporo cichszy od D700-ek.
Ale miałem kiedyś D5000 i tam tryb cichy jest jeszcze duuuużo cichszy.

Pozdrawiam
Tomek...

Jarema
22-03-2010, 21:18
Jarku, ale podczas nagran jest kupa czasu, gdy muzycy graja- a rzecz nie jest jeszcze docelowym ujeciem - ustawianie brzmienia, mikrofonow, testy, etc etc etc.

Wtedy nie bedziesz przeszkadzał robiac zdjecia, bo nikt sie nie obrazi na jakies halasy na sladach.

Dogadaj sie tylko z dzwiekowcami, zeby Ci powiedzieli kiedy co i jak.

W radio katowice trzymaja wybitnie wysoki poziom, ale sa ok. chyba. bo dawno z nimi nie mialem kontaktu.

Czy ja w radio katowice?
nie ma tak dobrze : ).

Ja głównie ludzi z akademii muzycznej nagrywam. i w ogole- na akademii. pomijajac jakies zlecenia zespolow rozrywkowych, ze tak to nazwe.

popi
10-05-2011, 13:49
Nawet d3s klepie lustrem niezbyt cicho w trybie Q; sprawdzone i porównane do D700 (chyba, że mam zbyt wyczulone ucho).

Dziś 700-tką robiłem "reportaż" w Szkole Muz. i niestety, lustro klapie - jak dla mnie - zbyt głośno; moje myśli chyżo podążyły do bezlusterkowców...

Cold
10-05-2011, 15:00
Możesz jeszcze zainwestować ze 200-250 zł w F80 plus kilka rolek negatywu. F80 to aparat o niezwykłej kulturze pracy lustra i wyjątkowo cichy jak na lustrzankę. :)

popi
10-05-2011, 20:53
Moja d50 też cicho sobie rzęzi; gdy robię foty za każdym razem gdy zwalniam migawkę mam wrażenie, że to jej ostatnie podrywy :)

AlleG
11-05-2011, 20:09
wypowiedzieli sie dzwiekowycy wiec niewazne :)

piotrrodzoch
15-05-2011, 19:04
Możesz jeszcze zainwestować ze 200-250 zł w F80 plus kilka rolek negatywu. F80 to aparat o niezwykłej kulturze pracy lustra i wyjątkowo cichy jak na lustrzankę. :)

Przyznaję ... miałem i chwalę ;) Ale śmiem twierdzić, że F70 jest praktycznie niesłyszalny ;)