Zobacz pełną wersję : nikon d 60 ciemne foty
Może będzie mało profesjonalnie , mowa o opisie , ale proszę o pomoc :
otóż sytuacja następująca : 2 body D60 , ten sam obiektyw , te same ustawienia aparatu
problem : w jednym aparacie foty jasne , w drugim ciemne ....
Gdzie tkwi problem ?? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę .
Foty robione z tego samego miejsca w tym samym czasie ( no prawie ... sekundy różnicy)
otóż sytuacja następująca : 2 body D60 , ten sam obiektyw , te same ustawienia aparatu
Czyli jakie te ustawienia ??
wrzuć też przykładowe ciemne zdjęcie.
andrstac
21-03-2010, 16:53
A jaki tryb auto, pół-auto (PASM) czy manual? To wiele wyjaśni. Może wstaw z exifem, to pomędrkujemy:)
to się z kolegą "prokuratorem" zgraliśmy:)
Pokaż te fotki na forum :)
Zaraz wstawię z mojego , z tego drugiego aparatu muszą przyjść mailem bo zapomniałam zrzucić jak był u mnie
http://img265.imageshack.us/i/dsc4549.jpg/
http://img705.imageshack.us/i/dsc4550.jpg/
z drugiego aparatu jak dojedzie do domu i podeślą mi na maila
Sprawdź, czy nie masz przestawionej kompensacji ekspozycji (ma być na 0)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/fxqo3p-1.jpg
źródło (http://i39.tinypic.com/fxqo3p.jpg)
mam 0.0 , sprawdziłam ...
Spojrzałem na informacje z tego zdjęcia. Masz włączony pomiar punktowy, czyli światłomierz mierzy światło, tylko dla wybranego centralnego punktu. Akurat na tym zdjęciu wydaje mi się, że pomiar poszedł na okolice drzwi od balkonu, dlatego postacie na zdjęciu są przyciemnione, a np. pościel(?) za drzwiami balkonu jest poprawnie naświetlona.
Aby to rozwiązać masz wiele sposobów.
1. Jeśli chcesz zostać przy punktowym pomiarze światła, to wybierz punkt pomiaru poprawnie i jeśli chcesz przekadrować, to zablokuj pomiar przyciskiem AE/AF Lock. Równie dobrze, możesz na manualu ustawić czas i przysłonę wg pomiaru i przekadrować bez obaw. Minusem tego będzie przepalenie całego okna.
2. Zmienić pomiar światła na matrycowy. Aparat dobierze najodpowiedniejsze ustawienia dla tego kadru. Zboczeńcy twierdzą, że pomiar matrycowy, to już nie fotografia.
3. Możesz doświetlić scenę lampą błyskową, wtedy będzie poprawnie naświetlone okno i postacie na pierwszym planie. Za takiej odległości palnik lampy w górę i ew. odbłyśnik. Jeśli nie masz zewnętrznej lampy i korzystasz tylko z wbudowanej, to wyjdzie Ci mocno nienaturalne. Możesz to zmienić przez zasłonięcie lampy kawałkiem kartki, chusteczki. Pod kątem 45st, żeby światło lampy skierować na sufit. Oczywiście kombinowanie z ustawieniami jest tutaj wskazane, np. ustaw czas migawki, tak, aby poprawnie naświetlony był drugi plan (okno, balkon). Jeśli za jasne postacie, to ustaw mniejszą moc błysku.
Można kombinować dużo.
Jeśli się mylę, to poproszę o naganę od speców, bo ja tylko amator szary.
Nadal czekam na foty z drugiego aparatu ...właśnie problem w tym że oba były tak samo ustawione a foty diametralnie różne
I jesteś na 100% pewna, że w obu puszkach był punktowy pomiar światła? Jeśli jesteś, to rozwiązanie mogłoby być takie: pierwszym aparatem akurat udało Ci się zmierzyć światło spotem na balkon, a drugim aparatem na osobę. Pomiar na balkon dał krótki czas migawki, pomiar na osobę dał dłuższy czas. Zobaczymy jak podeślesz zdjęcia z drugiego.
Pozdrawiam
PS: przekadrowałaś to zdjęcie na komputerze, czy potrafisz tak na oko trafić w mocny punkt 3podziału (głowy)?:D
Nic nie kadrowałam .
Foty robiła jedna osoba z tego samego miejsca , nie sugerować sie czasem bo ustawienie złe
(tu z tego drugiego aparatu)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/exif/be92f466a5de70f6.html
po obejrzeniu exit , dopatrzyłyśmy sie jednej rzeczy ....na aparacie ustawione 200 a na exit 1600
Foty robione na S podobno na S funkcja ISO aut. jest niedostępna... nawet jak chce ustawić automata w ustawieniach to taki kom. mi wyskakuje.... a na wyśw. miga ISO-A ....
Czyli tu tkwi problem czy psikus ...ale dlaczego tak sie stało ??
andrstac
21-03-2010, 23:53
No i wszystko jasne - twoje zdjęcia o około 2 - 2,5EV ciemniejsze. Czas u Ciebie o 0,5 - 1EV dłuższy, zaś ISO o 3EV niższe.
Prawdopodobnie AutoISO było włączone z czasem max 1/100 i ISO max 1600. Czyli wychodzi że aparaty sprawne:)
1. Auto ISO nie działa w trybach PSAM
2. Robiłaś na A, a nie na S
3. Zdjęcia są zrobione na różnych ustawieniach:
"złe" foto: f/5,3 1/60s ISO200
"dobre" foto: f/5.3 1/100s ISO1600
Jeśli jesteś świadoma tego jakie możliwości daje oraz jakie konsekewncje niesie korzystanie z punktowego pomiaru światła, który masz włączony w aparacie, to OK, jeśli nie, to poczytaj działaniu światłomierza. Ja osobiście korzystam z punktowca tylko czasami, na co dzień pomiar ważony.
andrstac
22-03-2010, 00:40
Jeśli jesteś świadoma tego jakie możliwości daje oraz jakie konsekewncje niesie korzystanie z punktowego pomiaru światła, który masz włączony w aparacie, to OK, jeśli nie, to poczytaj działaniu światłomierza. Ja osobiście korzystam z punktowca tylko czasami, na co dzień pomiar ważony.
ad1 Jak nie działa, jak działa. Może mówimy o innej funkcji. Ja o AutoISO, a Ty o ISO automatycznym - to dwie róże rzeczy
ad2. Patrzyłeś w exif? wszystkie zdjęcia w priorytecie migawki - S
ad3. Przeciez właśnie o te ustawienia chodzi. Wskazują one tylko tyle że pomiar był zrobiony inaczej, ale puszki są w porządku (a o to było pytanie) - różnica w naświetleniu odpowiada różnicy parametrów co napisałem w poprzednim poście
Osz kurde, przepraszam, mea culpa
ad.1. Prawda - autoISO a ISO automatyczne to dwie różne sprawy, ja się kierowałem na ISO automatyczne
ad.2. Prawda - spojrzałem jeszcze raz na exify - S. Nawet chciałem pisać S, ale w trakcie pisania zmyliły mnie te same wartości przysłony i odruchowo mi wyszło A:D
ad.3 No tu się chyba zgadzamy, co do różnego pomiaru.
Przepraszam ogromnie za wprowadzanie w błąd.
Foty robione na S podobno na S funkcja ISO aut. jest niedostępna... nawet jak chce ustawić automata w ustawieniach to taki kom. mi wyskakuje.... a na wyśw. miga ISO-A ....
ISO automatyczne jest do wyboru w ustawieniach wartości ISO. A druga opcja AutoISO jest dostępna w D60 menu/menu ustawień osobistych/10.Auto.czułość ISO. (tam można sobie dodatkowo dwa warunki ustawić - maksymalna czułość i najdłuższy czas migawki
Ale to wszystko i tak nie zmienia faktu, że nie przepadam za pomiarem punktowym;)
andrstac
22-03-2010, 09:23
Bez stresu, każdemu się zdarza pomylić. A tutaj to na dobre wyjdzie autorce wątku, bo im więcej się oczyta, tym mniej problemów technicznych potem:)
na aparacie na 100% ustawione jest 200 iso ...tak już powyżej napisano zadziałało auto iso , foty robione na trybie S
Dzięki ... obie właścicielki obu puszek obczytują teraz instrukcje ;) ...serio nie wiedziała żadna z nas że tak sie z iso pomieszało
o tym punktowym już czytam , jeszcze raz dzieki