PDA

Zobacz pełną wersję : Ile mocy?

BorysR
21-03-2010, 15:39
Moze glupie pytanie ale nigdzie nie moge znalesc odpowiedzi. Ile WS powinno miec normalne uzyteczne studio? Nie planuje fotografowac samochodow ale chce miec ze tak ujme wolny wybor w kreacji. Czy to sa kwestie 2000 ws w 5 lampach czy np 5000-7000 ws?

Bartek - NinoVeron
21-03-2010, 15:55
Moze glupie pytanie ale nigdzie nie moge znalesc odpowiedzi. Ile WS powinno miec normalne uzyteczne studio?

nie możesz znaleźć odpowiedzi - bo takiej nie ma i nie będzie
jedni lubią fotografować z użyciem jednej czy dwóch lamp a inni lubią się bawić np. 5 lampami
do jednej sceny potrzebujesz fajny klimat i słabe światło a do innej sceny potrzebujesz dużą moc
jedni mają małe pomieszczenia a inni mają duże hale przez co potrzebują mocniejszych lamp
itp... itd...

napiszę Ci to co było tu już pisane wiele razy
nie wiesz co Ci będziesz potrzebne? to idź na kurs lub wynajmij jakieś studio
wtedy sam się dowiesz co akurat dla Ciebie będzie najlepsze

BorysR
21-03-2010, 16:09
Tak. To wiem ale zastanawia mnie bardziej jak duze sceny mozna oswietlic np za pomoca 5000 ws. Tak srednio. :)

bogdi64
21-03-2010, 18:38
znów pytasz o to samo ------
w specyfikacji lamp masz też podaną liczbę przewodnią, do tego sprawdzasz jaką ilość światła zabiera ci softbox lub parasol którego chcesz używać, przeanalizuj na jakich przysłonach będziesz głównie pracował i policz użyteczny zasięg lamp i po kłopocie, kolega ci odpisał, że pytasz jak słodka może być herbata którą pijesz on nie wie

Michał Jędrak
21-03-2010, 20:21
Dokładnie, odpowiedzi nie ma jednej ta takie pytanie. Ja, na przykład, lubię przysłony pomiędzy 5.6 a 8 do studio (około f8 obiektywy dają z siebie to co najlepsze) i ja fotografuję głównie ludzi. Mi wystarczyłyby 3 lampy po 300Ws i pracowałyby na 30-40% mocy zależnie od tego jaki jest na nich modyfikator światła. Fotografuję na ISO200. Dla mnie więc studio z czterema lampami po 300Ws to wypas, bo najczęściej używam dwóch.

Są jednak ludzie, którzy na ISO100 czy ISO50 widzą coś czego ja nie widzę i w dodatku lubią przysłonę f11. Na dodatek może się okazać, że fotografują większe grupy ludzi z dużej odległości. Wtedy to każda lampa powinna mieć 1000Ws.

Są też tacy, którzy błyskają lampami aparatowymi i im też to wystarcza...

Odpowiedzi na pytanie jak duże sceny możesz oświetlić zestawem 5000Ws też nie uzyskasz. Ja bym Ci takim zestawem dał spokojnie radę równomiernie oświetlić całe boisko do koszykówki. Podejrzewam też że przy dwóch lampach po 1000Ws i jedynie założonych czaszach zrobiłbym ładny portret bloku 10-piętrowego, a jakbym się upierał na fotografię przy ISO800 (co przy D3 nie robi różnicy), to spokojnie sfotografuję 20-piętrowy.

Wszystko jest względne i nie ma cudów: nie nauczysz się fotografii bez robienia zdjęć. Tzw. no pain no gain. Ja musiałem w swoim życiu ileś tam filmów napsuć i teraz wiem czego chcę, Ty musisz napełnić kilkanaście kart i też Ci się będzie obraz klarował

sailor
22-03-2010, 10:05
Ile WS powinno miec normalne uzyteczne studio?

mniej wiecej w granicach od 100Ws do jakis 20000Ws. potem to juz sie nikt nie bawi w lampy tylko inwestuje w oswietlenie filmowe

BorysR
22-03-2010, 15:42
Dziekuje bardzo. Daja mi te wszystkie wypowiedzi jakies pojecie o mocy lamp.

marszull
22-03-2010, 16:30
Najlepszy wyjsciem (przy takim pytaniu) jest przejrzenie co proponuja np. duze warszawskie studia i bedziesz mial rozeznanie, mniej wiecej, jaka moc jest potrzebna
Oczywiscie jesli studio ma byc tylko dla Ciebie to moc musisz sobie sam okreslic ;-)