Zobacz pełną wersję : jak osiągnąć taki efekt?
Łukasz F.
21-03-2010, 14:40
Heja. Ostatnio przeglądałem jeden z portali fotograficznych i trafiłem na takie zdjęci http://plfoto.com/2070934/zdjecie.html. Pomijam fakt, że dla niektórych to zdjęcie może być kiczowate. Zakładam, że zaprezentowany obraz składa się z 5 lub nawet 7 zdjęć. Interesuje mnie jednak kwestia taka: jakimi suwaczkami i w jakim programie ta fotka była zrobiona - w sensie tych łagodnych przejść tonalnych i niejakiej "bajkowości". Ma ktoś jakieś pomysły?
donkiszot
21-03-2010, 17:40
To tzw. pseudoHaDeeR (pominę nazwę stosowaną przez bombla ;)). Przesadne użycie suwaków w programach typu "photomatix" (a niektórzy twierdzą, że samo użycie tychże programów).
Heja. Ostatnio przeglądałem jeden z portali fotograficznych i trafiłem na takie zdjęci http://plfoto.com/2070934/zdjecie.html. Pomijam fakt, że dla niektórych to zdjęcie może być kiczowate. Zakładam, że zaprezentowany obraz składa się z 5 lub nawet 7 zdjęć. Interesuje mnie jednak kwestia taka: jakimi suwaczkami i w jakim programie ta fotka była zrobiona - w sensie tych łagodnych przejść tonalnych i niejakiej "bajkowości". Ma ktoś jakieś pomysły?
Duży poziom mikrokontrastu, przy niskim poziomie kontrastu średniego. W niektórych programach mikrokontrast jest ukryty pod nazwą "detale".
To tzw. pseudoHaDeeR (pominę nazwę stosowaną przez bombla ;)).
Nie nazywałbym tego obrazu pseudo HDR-em, gdyż wszystkie obrazy HDR oglądane na ekranie monitora musiałyby się do tej grupy zaliczać.
takie coś wydaje źle skonfigurowany photomatix z jednego RAW-a
takie coś wydaje źle skonfigurowany photomatix z jednego RAW-a
Wątpię aby ten obraz był wykonany z jednego RAW-a.
zainteresuj sie programem machinery
http://www.marekduda.pl/machinery/
w tym programie czasem z jednego jpg mozna cos na ten ksztalt wyciagnac
donkiszot
22-03-2010, 13:19
[...]Nie nazywałbym tego obrazu pseudo HDR-em, gdyż wszystkie obrazy HDR oglądane na ekranie monitora musiałyby się do tej grupy zaliczać.
Problem polega na tym, że znakomita większość prezentowanych w sieci HDR-ów (nawet przykład obok definicji w Wikipedii) jest tak naprawdę "pseudo". Ludzie się przyzwyczaili i zmienili definicje do przyzwyczajenia.
HDR, który został poprawnie wykonany, nie powinien się na pierwszy rzut oka niczym odróżniać od normalnego zdjęcia z jednej ekspozycji. Przy drugim rzucie oka, widz powinien się tylko zastanowić, w jaki sposób fotografowi udało się upchnąć tak rozpiętą tonalnie scenę na jednym obrazku.
Jeśli obrazek ma wyraźnie pochrzanione kolory i przejścia tonalne, to jest pseudo HDR-em.
W każdym razie, zachęcam do przestudiowania archiwum tegoż forum, bo dyskusji na ten temat było sporo, a ja niczego nowego do tematu nie wniosę.
Problem polega na tym, że znakomita większość prezentowanych w sieci HDR-ów (nawet przykład obok definicji w Wikipedii) jest tak naprawdę "pseudo". Ludzie się przyzwyczaili i zmienili definicje do przyzwyczajenia.
Nie ma jednolitej i spójnej definicji obrazu HDR więc nie wiadomo także co jest pseudo HDR-em. Z pewnością to co widzimy na ekranie monitora nie jest prawdziwym obrazem HDR, gdyż na chwilę obecną monitor nie jest wstanie wyświetlić natywnie takiego obrazu. To co widzimy na monitorze może być co najwyżej obrazem poddanym obróbce HDR. Obróbka HDR to zaś nic innego jak mapowanie tonów a więc prezentowany przykład jak najbardziej pod taką obróbkę podpada.
HDR, który został poprawnie wykonany, nie powinien się na pierwszy rzut oka niczym odróżniać od normalnego zdjęcia z jednej ekspozycji. Przy drugim rzucie oka, widz powinien się tylko zastanowić, w jaki sposób fotografowi udało się upchnąć tak rozpiętą tonalnie scenę na jednym obrazku.
Takie założenie jest pobożnym życzeniem ludzi uczulonych na "bajkowe" obrazy.
Jeśli obrazek ma wyraźnie pochrzanione kolory i przejścia tonalne, to jest pseudo HDR-em.
Nie można opierać definicji na subiektywnym odczuciu.
Przyjęło się pseudo HDR-ami nazywać zdjęcia otrzymane z jednego pliku RAW. To jest jednak błędne założenie, gdyż w większości przypadków w pojedynczym pliku RAW rejestrowany jest większy zakres od możliwego do zaprezentowania. Trzeba ten zakres kompresować a to jest właśnie istotą obróbki HDR.
donkiszot
22-03-2010, 13:58
Powtórzę tylko:
zachęcam do przestudiowania archiwum tegoż forum, bo dyskusji na ten temat było sporo, a ja niczego nowego do tematu nie wniosę.
Powtórzę tylko:
zachęcam do przestudiowania archiwum tegoż forum, bo dyskusji na ten temat było sporo, a ja niczego nowego do tematu nie wniosę.
Studiowałem wiele dyskusji dotyczących HDR, nie tylko na tym forum.
donkiszot
22-03-2010, 14:07
Studiowałem wiele dyskusji dotyczących HDR, nie tylko na tym forum.
Nie wątpię (szczególnie znając Twoje poczynania programowe). Chodziło mi tylko o to, że ta zbytnio by od pozostałych nie odbiegała, ani treścią, ani argumentami, dlatego nie chcę jej kontynuować.
Łukasz F.
22-03-2010, 19:13
Panowie Panowie... pytałem o to w jaki sposób uzyskać taki efekt, a nie czy to jest HDR z definicji czy pseudo HDR czy cokolwiek innegoHDR. Jak zwykle wdajecie się w niepotrzebne dysputy definicyjne, zamiast wprost odpowiedzieć (w ramach posiadanej wiedzy) na moje pytanie. Tym którzy to zrobili, serdecznie dziękuję:)
Jak zwykle wdajecie się w niepotrzebne dysputy definicyjne...
Czy ja wiem, czy takie niepotrzebne dysputy. Problem z obecną definicją obrazów HDR jest taki, że jest ona do bani, gdyż nie wyznacza ram dla tego co definiuje.
Łukasz F.
22-03-2010, 19:29
Pebal... pytalem o sposob zrobienia a nie definicje. Jak ktos chce zastanawiac sie nad definicja HDR-a, to niech sobie osobny watek zalozy. Pytam po to, aby uzyskac odpowiedz. Nie chce mi sie przegladac oftopow na temat definicji.
Pebal... pytalem o sposob zrobienia a nie definicje. Jak ktos chce zastanawiac sie nad definicja HDR-a, to niech sobie osobny watek zalozy. Pytam po to, aby uzyskac odpowiedz. Nie chce mi sie przegladac oftopow na temat definicji.
Czy ja Cię odesłałem do definicji HDR? Napisałem Ci jakie parametry należy modyfikować, aby osiągnąć efekt z zaprezentowanego zdjęcia.
Łukasz F.
22-03-2010, 19:57
Czy ja wiem, czy takie niepotrzebne dysputy. Problem z obecną definicją obrazów HDR jest taki, że jest ona do bani, gdyż nie wyznacza ram dla tego co definiuje.
To co wcześniej napisałem było do Twojej powyższej wypowiedzi, a za wskazówki dziękuję Ci bardzo:)