PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 i ERR EFF przy manualnej przyslonie

Jarek78
21-03-2010, 13:04
W sumie pisze w imieniu zalamanego kolegi...
Szybko i rzeczowo - podpialem do D90 Tamrona 90 mm i przy probie ustawienia przeslony manualnie wyskakuje mi blad EFF , nie da sie zrobic foto. NIe pomaga ustawienie na M w korpusie ani na pokretle ani przy mocowaniu obiektywu. Jesli przestawie przyslone na 32, wszystko dziala bez zarzutu. Jak tylko zmienie przyslone, niezaleznie czy Tamrona czy 50 1.4 czy jaki inny to zaraz wywala Err EFF. Myslalem ze to moze u mnie ale i na 2 innych dokladnie to samo. Chyba, ze jednak cos zle ustawiam.

Dziekuje za odpowiedzi.

Piotr_
21-03-2010, 13:18
Wszystko jest w porządku D90 tak ma. Przysłona w obiektywie musi być max przymknięta inaczej body wywala błędy.

Jarek78
21-03-2010, 13:24
Dziękuje Piotr. Przekaze, bo juz chcial do serwisu slac....niemniej jest to dziwne ze tak to musi byc ustawione...

mpwt
21-03-2010, 13:27
niemniej jest to dziwne ze tak to musi byc ustawione...

Dlaczego dziwne?

Piotr_
21-03-2010, 13:31
Dziękuje Piotr. Przekaze, bo juz chcial do serwisu slac....niemniej jest to dziwne ze tak to musi byc ustawione...

Nikon przyjął, że przysłonę ustawiać się będzie z body i dlatego wszystkie nowe obiektywy są już pozbawione pierścienia przysłony.

Jarek78
21-03-2010, 13:32
Dlaczego dziwne?

Wydawalo mi sie ze po prostu przy ustawieniu M, obiektyw bedzie dzialal jak w przypadku kiedy podpinam Pentacona czy Zenitara. Ja zawsze ustawialem przyslone z body jesli się dało, dlatego nie zwracalem uwagi na te niuanse. DOpiero znajomy zadzwonil ze ma problem tego typu.

Piotr_
21-03-2010, 13:47
Wydawalo mi sie ze po prostu przy ustawieniu M, obiektyw bedzie dzialal jak w przypadku kiedy podpinam Pentacona czy Zenitara. Ja zawsze ustawialem przyslone z body jesli się dało, dlatego nie zwracalem uwagi na te niuanse. DOpiero znajomy zadzwonil ze ma problem tego typu.

Trzeba by zakleić styki obiektywu ale przy D90 tracimy wtedy pomiar światła.