PDA

Zobacz pełną wersję : Plecak z szybkim dostępem

hepihipi
21-03-2010, 12:27
Witam

Szukam plecaka z szybkim dostępem, aby pomieścił to co mam w stopce (ale też niekoniecznie wszystko) plus laptopa 14''. Posiadam już Lowepro Compurover i jest super plecakiem na dłuższe wypady. Potrzebuję teraz czegoś mniejszego, tak na szybkie wypady na miasto. Mam na oku dwa plecaki :

- Lowepro Fastpack 250
- Kata 3n1-20

Oba mają szybki dostęp co jest dla mnie bardzo ważne. Czy ktoś może zna jeszcze jakieś inne plecaki z podobnymi rozwiązaniami jak dwa powyższe ? A może właściciele tych plecaków mogą coś o nich opisać jakieś wady, zalety etc ?

Malik84
21-03-2010, 15:42
Zobacz jeszcze Delta SX2. Jest tego sporo na alledrogo.

Cena jest bardziej atrakcyjna od ww, za to jakość SX2 jest pewnie trochę niższa.

hepihipi
21-03-2010, 18:19
Dzięki za podpowiedź. Zaraz sobie obadam :)

hepihipi
23-03-2010, 09:46
Jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś z was ma może tą Deltę ? Czy naprawdę jest duża różnica w porównaniu z Fastpackiem w jakości ew. ergonomii ?

pete777
23-03-2010, 11:41
hej,
mam Fastpacka 250 i jestem strasznie zadowolony:) dostęp pierwszorzędny - boczny z jednego ramienia, przeleciałem z nim pół Tatr i ani chwilę nie narzekałem. Nawet podczas sporego oberwania chmury się ładnie zachował - nic nie przesiąknęło do środka:) a jak wyrżnąłem na szlaku i łupnąłem plecakiem o drewnianą belkę podtrzymującą kamienie na drodze to nic nie chrupnęło w środku - spód dobrze amortyzuje. Na rowerek też daje radę, troszkę może mógłby być wtedy mniejszy;)

Plecaczek dość pojemny - d90 z podpiętym N105VR + osobno S10-20, N35, plus ładowarki itp - to wszystko się mieści w komorze foto, do tego komora górna - spokojnie mieści kanapki, małą wodę i kurtkę p/deszcz + kieszeń na średniego laptopa wzdłuż plecków odpinana z boku (baaardzo przydatna w codziennym użytkowaniu). Do tego kieszonka na komórkę ramieniu plecaka i siatka z boku - na butelkę z wodą, mapkę albo coś takiego.

Dla mnie jedyny słuszny wybór;p ;) zwłaszcza w opcji koloru blue:D
Jedyny minus - brak naciąganej folii przeciwdeszczowej w zestawie - ale można dokupić innej firmy:) - chociaż mi nigdy bez folii nie przemiękł jak dotąd.

A co do plusów jeszcze - wykonanie z dobrego niepylącego do wewnątrz (tak jak w niektórych innych) i nieprzyjmującego brudu materiału:) I fajnie wyprofilowane "plecy", zmniejszające pocenie się;p

pozdrawiam

hepihipi
23-03-2010, 12:02
Dzięki za opinie. A masz może jakieś porównanie jego z Compuroverem ? Jest znacznie mniejszy ?

wojtas0009
24-03-2010, 19:17
hej,
mam Fastpacka 250 i jestem strasznie zadowolony:) dostęp pierwszorzędny - boczny z jednego ramienia, przeleciałem z nim pół Tatr i ani chwilę nie narzekałem. Nawet podczas sporego oberwania chmury się ładnie zachował - nic nie przesiąknęło do środka:) a jak wyrżnąłem na szlaku i łupnąłem plecakiem o drewnianą belkę podtrzymującą kamienie na drodze to nic nie chrupnęło w środku - spód dobrze amortyzuje. Na rowerek też daje radę, troszkę może mógłby być wtedy mniejszy;)

Plecaczek dość pojemny - d90 z podpiętym N105VR + osobno S10-20, N35, plus ładowarki itp - to wszystko się mieści w komorze foto, do tego komora górna - spokojnie mieści kanapki, małą wodę i kurtkę p/deszcz + kieszeń na średniego laptopa wzdłuż plecków odpinana z boku (baaardzo przydatna w codziennym użytkowaniu). Do tego kieszonka na komórkę ramieniu plecaka i siatka z boku - na butelkę z wodą, mapkę albo coś takiego.

Dla mnie jedyny słuszny wybór;p ;) zwłaszcza w opcji koloru blue:D
Jedyny minus - brak naciąganej folii przeciwdeszczowej w zestawie - ale można dokupić innej firmy:) - chociaż mi nigdy bez folii nie przemiękł jak dotąd.

A co do plusów jeszcze - wykonanie z dobrego niepylącego do wewnątrz (tak jak w niektórych innych) i nieprzyjmującego brudu materiału:) I fajnie wyprofilowane "plecy", zmniejszające pocenie się;p

pozdrawiam

Potwierdzam :) u mnie do 250 mieści się D40 z gripem i podpiętym 70-300VR+ (osobno) lampa+ 18-55+ obiektyw wielkości 50mm 1.4G z podpiętą osłonką przeciwsłoneczną+ ładowarka i graty :) do góry też sporo się zmieści
Dużym plusem jest miejsce na laptopa- bez problemu zmieszczą się 3-4 zeszyty A4.
Dostęp do sprzętu ok.
Też przeszedłem z nim sporo w górach i w 100% zgadzam się z przedmówcą
polecam i pozdrawiam

hepihipi
24-03-2010, 20:18
No i słowo się rzekło, kobyłka u płotu :) Plecak zamówiony. Mam nadzieję przed weekendem potestować :)

mOSAd
01-04-2010, 06:39
Napisz o wrażeniach proszę. I do pozostałych mam przede wszystkim pytanie jak wygląda sprawa otwierania tej komory z boku. Na ile wygodne jest to z plecakiem wiszącym na jednym ramieniu oraz jak oceniacie niebezpieczeństwo wypadnięcia obiektywów "na glebę". Jak wygląda sprawa tej klapki przykrywającej kieszeń - czy trzeba ją odpinać, czy mozna tam po suwak sięgnąć w miarę wygodnie itp. Jak to rozwiązanie się sprawdza? Mój MikroTrekker kiedyś w końcu padnie (no chyba, żeby nie) i takie coś mogłoby być alternatywą.

hepihipi
01-04-2010, 09:24
Wrażenia na razie same pozytywne :) W następnym tygodniu zabieram w nim wszystko do Tajlandii, więc sprawdzę go w warunkach bojowych. Jeśli chodzi o klapkę z boku to jest rewelacyjna. Na jednym ramieniu bez problemu wyciągasz sprzęt z niej bez odpinania dodatkowej klapki (warunek nierozpięcia się całej komory i wypadnięcia sprzętu). Czuję że mój Compurover niedługo trafi na forumową giełdę (może ktoś jest zainteresowany ?) . W komorze fotograficznej mieści mi się wszystko co mam w stopce (oprócz statywu oczywiście). Plecak niestety nie ma mocowania na statyw, ale znalazłem na to patent. Z boku jest dodatkowa, siatkowa kieszonka np. na wodę. W nią wstawiam statyw a od góry przypinam go opaską na rzep "własnej konstrukcji" do rączki na górze plecaka.

Podsumowując, jestem bardzo zadowolony z zakupu.

szarakdorsz
01-04-2010, 22:04
A myślałeś o SlingShotach od Lowepro? Trzysetka ma bodajże miejsce na laptopa. Ja używam dwusetki na codzienne wypady i nie narzekam na wygodę w dostaniu się do aparatu, nawet w biegu.

Jaannoo
03-04-2010, 22:30
Z racji że jestem nowy na forum Witam Wszystkich.

Mam pytanie czy ktoś z Forumowiczów używa może plecaka Vanguard up-rise 43 [typ: sling shot] i ma jakąś opinię na temat tego modelu. Wstępnie miał by się w nim znaleźć Nikon d90 + obiektyw 18-105. Oglądałem go w MM i podoba mi się w nim to że nie rzuca się w oczy i nie przypomina "typowego" plecaka/torby foto, jak i robi wrażenie „solidności” no i jest szybki dostęp do sprzętu, ale może ktoś używa go na co dzień bądź ma styczność z tym sprzętem i ma lepszy ogląd sytuacji. Dodam jeszcze że miał by to być plecak na rower.

Z góry dzięki za info.