Zobacz pełną wersję : Lampy do strobingu
Proste pytanie:
mam sb600 z d80. Wiadomo, zdalnie to cls.
Chcę dokupić jakąś błyskotkę. Chciałem sb900 ale życie zweryfikowało zawartość portfela więc odpuścić ją muszę.
Chcę się zdecydować na coś tańszego:
Nissin 622 - mam wątpliwość bo z jednej strony widzę na aukcji:
Lampa Di622 posiada bezprzewodowy system zdalnego wyzwalania błysku
- jako lampa sterowana (slave),
- jako lampa sterująca (master),
natomiast na forum widziałem wypowiedzi, że ma to zwykłą fotocelę.
Więc nie wiem już gdzie jest prawda. Jeżeli ma cls to super, jeżeli fotocelę to jak to zgrać z sb600 którą wyzwalać mam cls'em?
Ma fotocelę ignorującą przedbłysk, i w CLS błyska razem z SB-600. Ale moc ustawiasz na lampie. No i czułość tej fotoceli jest dość mocno ograniczona. Najtańsza lampa obsługująca CLS to w tej chwili Metz 48 AF-1
Wiec jest już jasne. Zastanowić się muszę nad innym zestawem teraz. Myślę o czymś takim:
Wyzwalcze radiowe: http://cgi.ebay.pl/RF-602-Remote-Trigger-3-Receiver-NIKON-D70s-D80_W0QQitemZ180478492858QQcmdZViewItemQQptZUK_Cam erasPhoto_CameraAccessories_CameraFlashUnits_JN?ha sh=item2a055b40ba#shId
+ do tego 2 lampy http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.32981
Wiec jest już jasne.
+ do tego 2 lampy http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.32981
To już chyba lepiej:
http://cgi.ebay.pl/YN460-II-Flash-Speedlite-4-Nikon-D300-D700-D90-D80-D70s_W0QQitemZ320499673159QQcmdZViewItemQQptZDigit al_Camera_Flashes?hash=item4a9f44e847
adam.dorozinski
21-03-2010, 14:22
To już chyba lepiej:
http://cgi.ebay.pl/YN460-II-Flash-Speedlite-4-Nikon-D300-D700-D90-D80-D70s_W0QQitemZ320499673159QQcmdZViewItemQQptZDigit al_Camera_Flashes?hash=item4a9f44e847
Lepiej lepiej :-) I cena widzę spadła od czasu kiedy kupowałem swoją.
w granicach 100usd można trafić SB28 na ebay
O....cena bardzo spadła i to w krótkim czasie.. Ciekawe czemu w niektórych aukcjach dodawany jest dyruzor a w innych nie..
Pantani> czyli za cenę dwóch chińczyków masz jedną SB28, która nie wiadomo ile błysków ma za sobą.
adam.dorozinski
21-03-2010, 14:29
Przy czym cena $100 wydaje mi się osobiście nadmiernie optymistyczna. Koszty transportu w zależności od aukcji to $20 - $40, czyli licytacja musiałaby się skończyć gdzieś na $70. I trzeba jeszcze trafić sprzedawcę wysyłającego towar do Europy. Próbowałem jakiś czas temu upolować tanie SB, ale po ładnych paru tygodniach odpuściłem.
kupowane u producenta (hkyongnuophotoequipment) nadal kosztują około 170zł
Zgadza się, sam tam zamówiłem tydzień temu. Ciekawe czy też obniżą. Czy ktoś się orientuje, czy dyfuzor z sb-600 będzie pasował?
andrstac
21-03-2010, 17:09
Wiec jest już jasne. Zastanowić się muszę nad innym zestawem teraz. Myślę o czymś takim:
Wyzwalcze radiowe: http://cgi.ebay.pl/RF-602-Remote-Trigger-3-Receiver-NIKON-D70s-D80_W0QQitemZ180478492858QQcmdZViewItemQQptZUK_Cam erasPhoto_CameraAccessories_CameraFlashUnits_JN?ha sh=item2a055b40ba#shId
Tu masz wyzwalacze taniej link (http://cgi.ebay.pl/RF602-RF-602-for-Nikon-D90-D5000-with-3-receivers_W0QQitemZ220536444789QQcmdZViewItemQQptZ LH_DefaultDomain_0?hash=item3358ff1775)
sprawdzone
Ciekawe,że tu cena dwójki jest porównywalna z ceną jedynki u innych sprzedawców
adam.dorozinski
21-03-2010, 18:07
Zgadza się, sam tam zamówiłem tydzień temu. Ciekawe czy też obniżą. Czy ktoś się orientuje, czy dyfuzor z sb-600 będzie pasował?
Jak zobaczyłem cenę dyfuzorów do YN460 (http://cgi.ebay.com/Bounce-Flash-Diffuser-for-YongNong-YN460-YN-460-NEW_W0QQitemZ260503436843QQcmdZViewItemQQptZCamera _Flash_Accessories?hash=item3ca736fe2b) na ebayu, to nawet nie próbowałem kombinować z jakimikolwiek innymi ;)
Jak zobaczyłem cenę dyfuzorów do YN460 (http://cgi.ebay.com/Bounce-Flash-Diffuser-for-YongNong-YN460-YN-460-NEW_W0QQitemZ260503436843QQcmdZViewItemQQptZCamera _Flash_Accessories?hash=item3ca736fe2b) na ebayu, to nawet nie próbowałem kombinować z jakimikolwiek innymi ;)
Faktycznie, to zamówie również i je.
Dzięki lazik_s za linkę do YN 460 II
Aby nie było, ze pusty temat dokładam dwa linki:
Test lampy błyskowej YN460 II http://www.wiejaczka.pl/test-lampy-blyskowej-yn-460-ii/
a tu jest porównanie PHOTTIX TETRA PT-04 II oraz YONGNUO RF-602 http://forys.net/test-phottix-pt-04-ii-vs-yongnuo-rf-602/
...kupiłem niedawno SB-28, za coś w okolicach 200pln z dostawą z USA. Co do ceny biorę pod uwagę licytacje, nie "kup teraz"
Zgadzam się, że to używki i maja niewiadomo ile trzaśnięć za sobą, ...ale, po pierwsze można tanio kupić samą żarówkę na wymianę i inne części zamienne do sabinek, po drugie tamte to z koleji chińszczyzna, czyli nie wiadomo z koleji ile mają błysków przed sobą :))
..jak obserwowałem aukcje kończyły się wtedy ok 100-130 USD
Cieszmy się, ze mamy możliwość wyboru. Dzięki temu jest kilka, kilkanaście rozwiązań. Osobiście skłaniam się ku lampą z YT
Przepraszam za offtop, ale czy kupowanie u tych kolegow z Hong-Kongu przez ebay jest bezpieczne i czy to jest serio free shipping ?
andrstac
23-03-2010, 09:37
Przepraszam za offtop, ale czy kupowanie u tych kolegow z Hong-Kongu przez ebay jest bezpieczne i czy to jest serio free shipping ?
Serio free shipping. A w kwestii bezpieczeństwa, to najniebezpieczniejsze są nasz Urząd Celny i Poczta Polska:)
adam.dorozinski
23-03-2010, 10:20
Serio free shipping.
Serio serio. Ja do tej pory nie wymyśliłem jak to możliwe że opłaca się sprzedać dyfuzor z wysyłką hk->pl za niecałe $2, ale chłopcy jakoś dają radę ;)
Potwierdzam są bardziej serio niż nieraz na alledrogo kilka tysięcy kilometrów bliżej....
Zamówiłem. RF 602 jako wyzwalacze radiowe i od tego samego producenta lampki 460 wersje II. Teraz czekać na statek czy inne cudo. Ktoś z zamawiających w HK niech napisze o czasie oczekiwania na przesyłkę do PL.
adam.dorozinski
24-03-2010, 16:17
U mnie najszybciej ok. 10 dni. Najdłużej to nieco ponad miesiąc, ale stawiam że większość czasu paczka przeleżała na Łączyny, bo dotarła do mnie ostemplowana ze wszystkich stron przez urząd celny.
Ja zamówiłem dokładnie tydzień temu i cierpliwie czekam ;/ Potwierdzam - Łączyny to konkurencja dla trójkąta bermudzkiego niestety. Faktycznie czasem po stemplach widać, że paczka z końca świata po trzech dniach była w Warszawie a pokonanie ostatnich kilku kilometrów zajęło jej 3 tygodnie..
kisio - to daj znać jak otrzymasz paczuszkę. Będe wiedział, że jeszcze tydzień i otrzymam :)
Ja już nic nie kupuję na Allegro z tego co można dostać na Ebayu. Jak widzę jak Polak Polaka rżnie w d(...)ziurę, to mi się płakać chce. Ceny za te RFy są 5x większe na Allegro. Wstyd, zresztą jak zwykle ktoś się po prostu chce na rodakach szybko dorobić. Kupiłem YN-460 MK 2 z Anglii i RF-602 z 3ma odbiornikami z HongKongu. Wszystko doszło, działa elegancko. A co do gwarancji to podejrzewam, że i tak nie byłoby sensu tego oddawać, w Polsce gwarancje się i tak coraz gorzej realizuje, więc ja przyjmuję już z góry że towar gwarancji nie posiada i warto wybierać taki który oferuje dobry stosunek ryzyka zepsucia do ceny.
korsarz - święte słowa, jeśli się nie śpieszy lepiej w HK. O dziwo kupując w kraju gorzej jest z gwarancją u dystrybucji niż u jego producenta w HK. Miałem takie przeboje z gwarancją statywu Goldphoto, że już nie skorzystam z tej firmy ani z dystrybutora w PL. Małą pierdółkę do niego na którą kazano mi tu czekać rok z chin zaoferowano wysłać za darmo szybkim kurierem.
Czas oczekiwania jak u mnie dotąd min 7 dni max 2-3 tyg, no raz dodatkowo paczka poleżała na mojej poczcie 2 tyg ekstra :) z powodu nowej listonoszki :)
A jak wygląda sprawa cła czy podatku? Urząd celny tak o przepuszcza przesyłki co warte są dajmy około 200$ ?
bartoszkon314
25-03-2010, 11:10
czy ta lampa
SAKAR AUTO 27B
jest porównywalna do
Cactus KF36, lub vivitar 285hv
??
adam.dorozinski
25-03-2010, 11:13
Nie
Budziko> Przed chwilą listonosz przyniósł paczkę ;) Możesz zacząć odliczać ;)
Wrażenia na szybko: wszystko działa, poniżej 1/4 ładuje szybciutko, fotocela w jasnym pomieszczeniu nie reaguje, pomaga zasłonięcie jej z boków. W plenerze w pogodny dzień bez radyjka będzie pewnie ciężko. Nie piszczy przy ładowaniu. Zacząłem się zastanawiać, czy ma jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem, bo po kilku minutach ostrego katowania palnik robi się gorący ;)
andrstac
25-03-2010, 23:02
Mnie pierwsza paczka również dziś przyszła (zapłacone 17.03, wysłane chyba też). Na druczku napisane standardowo - GIFT:). Idą do mnie jeszcze dwie lampki YN-460II (to tak w temacie wątku). Zobaczymy, czy przed świętami dojdą...
Zaczynają mi się podobać te zakupy w HK:)
PS: Przez Urząd Celny oczywiście przeszło, tym razem bez cła i VAT, coś tam nabazgrolili tylko (nie zdołałem rozszyfrować). Ciekawe jak z następnymi; odpukać...
Czyli lampki YN 460II uważacie, że są warte swojej ceny?
Jak z powtarzalnością ich błysku? Uzywacie ich do zdalnej pracy czy manualnie na aparacie?
Zastanawiałem się czy nie zakupić tych z ttl'em ale generalnie mam do tego sb600 a te YN chciałem do zdalnej pracy z rf602. Więc raczej mi ttl nie potrzebny - lepsza większa moc.
andrstac
26-03-2010, 10:25
Ja jeszcze lampek nie dostałem - na razie tylko zestaw z RF. Dwie paczki z lampkami w drodze - powinny dojść jeszcze przed świętami. Nie omieszkam napisać jak się sprawują:)
Ja już nic nie kupuję na Allegro z tego co można dostać na Ebayu. Jak widzę jak Polak Polaka rżnie w d(...)ziurę, to mi się płakać chce. Ceny za te RFy są 5x większe na Allegro. Wstyd, zresztą jak zwykle ktoś się po prostu chce na rodakach szybko dorobić. Kupiłem YN-460 MK 2 z Anglii i RF-602 z 3ma odbiornikami z HongKongu. Wszystko doszło, działa elegancko. A co do gwarancji to podejrzewam, że i tak nie byłoby sensu tego oddawać, w Polsce gwarancje się i tak coraz gorzej realizuje, więc ja przyjmuję już z góry że towar gwarancji nie posiada i warto wybierać taki który oferuje dobry stosunek ryzyka zepsucia do ceny.
Co do tego to byłbym ostrożny z takim podsumowaniem. Zauważ, że jak ktoś (firma) sprowadzi tego jednorazowo z 50 szt, to na 100% dostanie cło i vat. Musi też (raczej) udzielić gwarancji (która sprowadza się w praktyce do wymiany sprzętu na nowy). Więc suma sumarum zarobek nie jest taki wielki.
...taaaa tylko ze potem tłumaczą jak się coś 3 raz zepsuje że to przecież chińszczyzna, albo na siłę że jest z winy użytkownika...
Zauważ, że jak ktoś (firma) sprowadzi tego jednorazowo z 50 szt, to na 100% dostanie cło i vat. Musi też (raczej) udzielić gwarancji (która sprowadza się w praktyce do wymiany sprzętu na nowy). Więc suma sumarum zarobek nie jest taki wielki.
Ale przy zakupach hutrowych cena tez jest inna niz przy detalu, można przyjąć, że upust z tego tytułu pokryje spora część vatu i cła. A co do gwarancji od polskeigo sprzedawcy, to nie jest ona do niczego potrzebna skoro za cenę jednego RF602 na Allegro mozna kupić dwie sztuki od sprzedawcy z Hong-Kongu.
Sam kupiłem RF602 za 85 zł z przesyłką, dotarła po 12 dniach.
a tu jest porównanie PHOTTIX TETRA PT-04 II oraz YONGNUO RF-602 http://forys.net/test-phottix-pt-04-ii-vs-yongnuo-rf-602/
Przeczytałem test i mam jedno pytanie. Chcę kupić zestaw z 3 odbiornikami, czy bedę musiał dokpić dodatkowe dwa kabelki, które jak jest napisane w teście, nie są dodawane?
andrstac
27-03-2010, 22:14
Dostajesz to co masz w opisie aukcji. Ja w zestawie RF-602 dostałem nadajnik, trzy odbiorniki, kabelek do wyzwalania aparatu i trzy kabelki do wyzwalania lamp, oprócz tego oczywiście baterie; cena zestawu 170 zł z wysyłką. I to dostałem
To jeszcze dopytam, może ktoś wie, czemu wersja do D90 http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220536444789&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
jest o ponad 40 PLN droższa od wersji do D300 http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220536443947&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
Czy końcówka jest aż tak droga?
Wydaje mi się, że sprzedawcy się po prostu pomyliło, to pewnie powinna być aukcja z 2 odbiornikami (cena jest taka sama jak zestawów z 2). Mi niepotrzebny ten kabelek, więc kupię pewnie właśnie wersję do d90 ;)
Ja zakupiłem do D80 i też jest trochę droższa : 216,59 zł
Ale już trudno. Dostałem za to przesyłkę rejestrowaną bo lampki 460 II które też kupiłem u innego poszły zwykłą przesyłką.
Porównując ceny tych produktów do naszego rynku 40 pln nie jest kwotą która zrównała by cenę w HK do cen krajowych
A i kabelki tez można znaleść :
http://cgi.ebay.pl/RF-602-YN-126-Remote-Cable-for-All-Brand-Cameras-Here_W0QQitemZ390111457567QQcmdZViewItemQQptZCamer a_Flash_Accessories?hash=item5ad474711f
Budziko, możesz u siebie sprawdzić jak z temperaturą błysku? Bo mi się wydaje, że to jednak bardziej 5300 niż 5600..
andrstac
29-03-2010, 13:16
To jeszcze dopytam, może ktoś wie, czemu wersja do D90 http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220536444789&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
jest o ponad 40 PLN droższa od wersji do D300 http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220536443947&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
Czy końcówka jest aż tak droga?
Wydaje mi się że właśnie o końcówki chodzi. Ja kupiłem zestaw do D90 tylko dlatego że był tańszy od tego samego do D80
Jak dopłyną to sprawdzę.
Ale one lecą, nie płyną...:)
Dotarły do mnie przedwczoraj RF-602. Wszystko ok. Jeszcze lampki zamówione 2 dni później. Dziwi mnie tylko fakt, ze było luzem bez blistera - sprawdzają przed wysyłką?
Blister kosztuje ;) a i celnicy czasem paczki oglądają.
Dotarły i lampy.Wszystko jest ok, działa, przesyłka ładnie zapakowana. Teraz czas na zabawę.
Pierwsze wrażenia - jakoś dziwnie podobne do sb 600, palnik jest wielkościowo taki sam (kupiłem przy okazji dyfuzor do sabiny i pasuje do YT). Zakładając lampę na sanki naciskam czasem czołem niefortunnie umieszczony przycisk od pilota. Za pieniążki które te lampki kosztują uważam, że to dość dobry zakup do strobingu.
Ja się jeszcze nie odważyłem zapiąć na sanki =) Sprawdź jak u Ciebie z temperaturą błysku.
Dobry? Chyba idealny. Świeci to tak samo mocno albo i mocniej jak SB-900. Temperatura może ciut chłodniejsza niż 900, ale ja jestem może przewrażliwiony. Poza tym SB-900 świeci przez żółte szkło jak się nia nią patrzy, YN szybka jest biała.
Wiesz, nie czuję jakość różnicy 53k a 56k. Chyba nie mam tak wrażliwego oka na to :)
Hmm.. ja jak ustawię WB na sztywno na 5300 a 5600 to wyraźnie na 5600 jest cieplej. Przy 5300 dopiero białe jest białe.
Budziko jaki okres czasu musiałeś poczekać żeby otrzymać lampy z HK?
Optymistyczna wersja to 8-9 dni. Żeby się nie denerwować przygotuj się na 2 tygodnie.
Uf, już myślałem że trzeba będzie poczekać około miesiąca.
Zaczyna mnie martwić jedna sprawa, po zakupie lampy wysłałem sprzedawcy zapytanie upewniając się ile mam za wszystko zapłacić. Nadal nie dostałem odpowiedzi zwrotnej.
Po zakupie od razu wysyłacie pieniądze i na tym cała transakcja się kończy?
Sorry za offtop, pierwszy raz robię zakupy przez pp.
Pozdrawiam.
marszull
08-04-2010, 18:26
Kupujesz, placisz, czekasz na przesylke.
andrstac
08-04-2010, 18:42
Potwierdzam - kupujesz, płacisz PP ( sam Ci sumuje wszystkie koszty, nawet z kilku aukcji) i czekasz.
U mnie obydwie paczki szły po 8 dni ( nie licząc świąt - na pocztę dotarły w sobotę, dostarczone we wtorek).
Fajnie je opisują:) RFy opisane jako "gift", Lampy jako "diffuser + free sample" ( z lampami szły trzy stofenki).
Dzięki za info chłopaki! :)
slider - tak jak chłopaki napisali powyżej, potwierdzam i ja.
Fajnie je opisują RFy opisane jako "gift", Lampy jako "diffuser + free sample" ( z lampami szły trzy stofenki). opisali i mi to w ten sposób.
Lampka właśnie dotarła :) Na pierwszy rzut oka solidnie wygląda, estetycznie jak za te pieniądze. Błyska równo :D Do jednej rzeczy do jakiej mogę się przyczepić to że nie ma złącza PC do synchronizacji i zewnętrznego zasilania. Złącze do synchronizacji pewnie się pojawi w nowych modelach aczkolwiek można samemu dorobić :)
Jeśli nie będę miał żadnych zastrzeżeń do niej to prawdopodobnie w poniedziałek jeszcze jedną zamówię YN-620|| :D
Do jednej rzeczy do jakiej mogę się przyczepić to że nie ma złącza PC do synchronizacji i zewnętrznego zasilania. Złącze do synchronizacji pewnie się pojawi w nowych modelach aczkolwiek można samemu dorobić :)
zewnętrzne zasilanie też można dorobić (akumulator żelowy)
arek-hs, też o tym właśnie pomyślałem. Znalazłem dwa akumulatory żelowe 12voltowe 2.5Ah, muszę do nich teraz jakaś przetwornice kupić żeby napięcie wyjściowe wynosiło 6volt. Myślę że takie zasilanie wystarczy mi do zasilenia dwóch może trzech lamp na sesji.
a nie lepiej do każdej lampy aku 6v po prostu? i chyba powinno się dać bezpiecznik
Nie znam się za bardzo na tym, ale moja sb-25 pobiera 4-5A prądu, yn460-II ładują się jeszcze szybciej, więc i pewnie więcej prądu, pomnóż to razy dwie-trzy lampy i wychodzi całkiem sporo, nie wiem czy przetwornica da radę.
Art Erie
16-04-2010, 21:58
arek-hs, też o tym właśnie pomyślałem. Znalazłem dwa akumulatory żelowe 12voltowe 2.5Ah, muszę do nich teraz jakaś przetwornice kupić żeby napięcie wyjściowe wynosiło 6volt. Myślę że takie zasilanie wystarczy mi do zasilenia dwóch może trzech lamp na sesji.
Taka przetwornica będzie kosztowała kilkaset złotych, lepiej użyć aku 6V lub włączyć w szereg odbiornik (żarówkę).
W ostateczności jakiś stabilizator na radiatorze (kilka/naście zł), ale połowa energii pójdzie w ciepło, a tak na marginesie 2.5Ah = 2500mAh, jaką masz pojemność akumulatorków "paluszków"? ;)