Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nocne zabawy z fotografią
GUINNESSts
21-03-2010, 03:28
:)Chcąc sprawdzić okoliczne opowieści o podwodnych słoniach, wybrałem sie na poszukiwania:)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/27792519030733356966.jpg)
borregaard
21-03-2010, 07:40
Najfajniejsza fota "Potwora" jaką,ostatnio,widziałem....;) :D
Fajna trąba , ale Tomku jak dla mnie to za niebiesko
wzgórza powinieneś dla zróznicowania kolorystycznego zrobić w takim szarawym lekko grafitowym kolorze byłoby wówczas zróznicowanie pomiedzy niebem i wodą, bo kadr fajny kolory dołu i góry również tylko nie pasuje srodek :)
Zaskoczenie..., jeszcze sam nie wiem. Jeszcze tu wrócę :smile:.
Nikonozaur
21-03-2010, 11:13
Albo znalazłeś legendarnego słonia, albo robisz nasz w trąbę... :mrgreen:
Gdybym ja wrzucił tą fotkę to od razu dostałbym kopa typu, cytuję: "balans bieli w d..." :mrgreen:
Dla Ciebie "towarzystwo" jest łagodniejsze, bo sobie na to zapracowałeś ;-)
Tymczasem obaj wiemy, że o takiej porze jest niebiesko i nawet matryce o tym wiedzą :D
borregaard
21-03-2010, 13:33
Dla Ciebie "towarzystwo" jest łagodniejsze, bo sobie na to zapracowałeś
Zauważyłeś różnicę.....8-)
Potwór z Loch Blue? Fajne te warstwy.
wojtek6308
21-03-2010, 13:44
Kadr, kolor nieba i wody OK :) , środek może ciut za niebiesko.
Sam kadr jest dla mnie bdb! Pokombinowałbym jednak z kolorystyka :)
Gdybym ja wrzucił tą fotkę to od razu dostałbym kopa typu, cytuję: "balans bieli w d..." :mrgreen:
Dla Ciebie "towarzystwo" jest łagodniejsze, bo sobie na to zapracowałeś ;-)
Tymczasem obaj wiemy, że o takiej porze jest niebiesko i nawet matryce o tym wiedzą :D
po pierwsze matryce są omylne szczególnie w nocy i każdy o tym wie, po drugie u tego autora można już podejrzewać celową modyfikację fotografii i masz rację w tym przypadku iż podejscie do autora który dał się już poznać jako ktoś kto potrafi zrobić i zrobił już nie jedną piękna fotografię jest inne, z prostej przyczyny - wiemy ze on już umie obrabiać, a końcowy efekt w postaci takiego a nie innego zdjecia może być działaniem celowym np. dla podkreślenia artyzmu zdjęcia ( to hipoteza nie kojarzyć z tą fotą )
natomiast u autora którego kunszt jest że tak powiem w powijakach, takie pokazanie fotografii zostanie bardziej przyjęte jako błąd - i chyba nie powinno to nikogo dziwić na opinię i pozycję trzeba zapracować, autor u którego w wątku piszemy te słowa na taką pozycję już sobie zapracował - stąd podpowiedzi i rozważania w jakiej opcji ta fotografia moze się lepiej prezentować, i nie dopatrywanie się błędu obróbkowego :)
po pierwsze matryce są omylne szczególnie w nocy i każdy o tym wie, po drugie u tego autora można już podejrzewać celową modyfikację fotografii i masz rację w tym przypadku iż podejscie do autora który dał się już poznać jako ktoś kto potrafi zrobić i zrobił już nie jedną piękna fotografię jest inne, z prostej przyczyny - wiemy ze on już umie obrabiać, a końcowy efekt w postaci takiego a nie innego zdjecia może być działaniem celowym np. dla podkreślenia artyzmu zdjęcia ( to hipoteza nie kojarzyć z tą fotą )
natomiast u autora którego kunszt jest że tak powiem w powijakach, takie pokazanie fotografii zostanie bardziej przyjęte jako błąd - i chyba nie powinno to nikogo dziwić na opinię i pozycję trzeba zapracować, autor u którego w wątku piszemy te słowa na taką pozycję już sobie zapracował - stąd podpowiedzi i rozważania w jakiej opcji ta fotografia moze się lepiej prezentować, i nie dopatrywanie się błędu obróbkowego :)
Miło, że ponownie zabrałeś głos, trochę nawet liczyłem na to. We wszystkim się zgadzamy, ująłeś tylko to samo w stosowną ilosć figur retorycznych :)
Zresztą, dla w miarę normalnych ludzi są to rzeczy oczywiste. Twórcy raz zaszufladkowani traktowani są z rozpędu w kontekście danej szuflady. Ale biada tym, których wtrącono do szuflady niskiej :D
Ja nie za bardzo zgadzam się tylko z ogólnie przyjętym podejściem do niebieskiej dominanty o zmierzchu. Ona po prostu w przyrodzie występuje, czy ktoś ją lubi, czy nie. Jeśli jej nie dostrzega, to trudno, ale chyba nie tylko ja (i matryce) ją widzę. W tej chwili nie chodzi mi o to, czy zdjęcie jest moje, czy kogoś na forum uznanego, tylko o sam fakt. Dla uwypuklenia problemu weźmy pod uwagę inną porę dnia. Wtedy z reguły podoba nam się barwy podkreślać dla większego efektu, aby robiły "lepsze", mocniejsze wrażenie. Podkręcamy nasycenie, saturację, wibrancję czy co tam kto ma lub lubi. Nawet o zachodzie słońca, gdy wszystko potrafi być pomarańczowe, nie korygujemy tego w czambuł tak, jak robimy to z niebieskością o zmierzchu. Więc o co tu chodzi? Czy to jakiś KANON? Więc może należałoby zmienić go na NIKON? :D Żarty żartami, ale interesuje mnie, jak Ty to interpretujesz.
Pewnie zaraz znajdą się poczciwcy, sugerujący że mi się Prima Aprilis za wcześnie załączył ewentualnie radzący mi założenie różowych okularów, niemniej oczekuję bardziej merytorycznych wypowiedzi.
december
21-03-2010, 18:05
Najpierw o zdjęciu: fajna trąba i podoba mi się wieloplanowość tego kadru. Osobiście podoba mi się biały odblask na wodzie - rewelacja, natomiast coś dziwnego dzieje się na 2 planie, chodzi mi o te drzewa i krzewy - wg ostro to ciągnąłeś w górę, ale do zaakceptowania, natomiast kolorystyka zdjęcia - UWAGA!!! W dzisiejszych czasach, gdy dowolnie można operować wb (jeśli robi się raw) i można olać bieżące ustawienie wb na aparacie, kolorystyka i dominanta barw zależy wyłącznie od autora. Od tego jak daną scenerię pamięta i jak chce to oddać na zdjęciu. W związku z tym, oczywiście można komentować ten element, jakkolwiek pozostaje on w sferze wysoce subiektywnej i kolorystyka, szczególnie takich zdjęć (robionych o zmierzchu i o świcie), jest bardzo peioratywna.
Przypomnę batalię o śnieg, który wg niektórych zawsze ma być biały...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=84364
borregaard
21-03-2010, 18:18
Kolor śniegu zależy od"okoliczności przyrody".Nie szukałbym go tam,gdzie nie powinno go być.....Niektórzy,upraszczając,przyjmują,że zawsze ma być biały.
GUINNESSts
21-03-2010, 19:40
wpkx.
Wszyscy juz tutaj napisali bardzo madre slowa. Nic tylko wyciagnac wnioski. Ja juz to zrobilem i u siebie mam poprawiona fotografie.
Ciebie prosze nie podejmuj takich dyskusji a skup sie na fotografii. Po to ja tu umiescilem aby posluchac rowniez Twojej opinii.
Nie chce sie rozpisywac ale zamiast biadolic, zbieraj cztery litery i w plener. Fotografii nie robi sie na forum a jedynie o nich dyskutuje.
Te zdjecia zrobilem wczoraj o 21-szej. Twojej 22-giej. Masz jeszcze czas wiec bierz sie do roboty. A ja i pozostali, ktorzy sie wypowiedzieli chetnie pomoga bez wzgledu na niebieski i matryce.
Zamiast sie rozczulac pokazuj gnioty i ucz sie. Gnioty najwiekszych tego swiata sprzedawane sa dzis za ogromne sumy. A ja na gniotach nauczylem sie wlasnie tu wszystkiego i nadal to robie.;)
:)Przy okazji kolejne podwodne slonie pod ocene. Tym razem mama z synkiem:)
:)Z dedykacja dla wpkx:)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/08885113208142036238.jpg)
Nocne zdjecie... Nocne:)
jurek1906
21-03-2010, 19:45
Oba ładne,bw nawet bardziej mi pasuje:).
Oba mi pasują, jedynka bardziej, w BW coś jest, musze popatrzeć dłuzej.
wpkx.
Wszyscy juz tutaj napisali bardzo madre slowa. Nic tylko wyciagnac wnioski. Ja juz to zrobilem i u siebie mam poprawiona fotografie.
Ciebie prosze nie podejmuj takich dyskusji a skup sie na fotografii. Po to ja tu umiescilem aby posluchac rowniez Twojej opinii.
Nie chce sie rozpisywac ale zamiast biadolic, zbieraj cztery litery i w plener. Fotografii nie robi sie na forum a jedynie o nich dyskutuje.
Te zdjecia zrobilem wczoraj o 21-szej. Twojej 22-giej. Masz jeszcze czas wiec bierz sie do roboty. A ja i pozostali, ktorzy sie wypowiedzieli chetnie pomoga bez wzgledu na niebieski i matryce.
Zamiast sie rozczulac pokazuj gnioty i ucz sie. Gnioty najwiekszych tego swiata sprzedawane sa dzis za ogromne sumy. A ja na gniotach nauczylem sie wlasnie tu wszystkiego i nadal to robie.;)
[CENTER]:)Przy okazji kolejne podwodne slonie pod ocene. Tym razem mama z synkiem:)
:)Z dedykacja dla wpkx:)
Dziękuję, doceniam, itp... i przepraszam, że ośmieliłem się zaśmiecić Ci wątek.
Mam nie podejmować dyskusji bo... na forum się dyskutuje :D
Domyślam się, że zneutralizowałeś środek zgodnie z sugestiami.
Szkoda, bo sądziłem, że napiszesz, jak widziałeś barwy robiąc zdjęcie i tak a nie inaczej je publikując.
Moje wątpliwości pozostają aktualne i mobilizują mnie do ich fotografowania.
Acha: synek z mamą lepszy od trąby ;-)
(...) natomiast kolorystyka zdjęcia - UWAGA!!! W dzisiejszych czasach, gdy dowolnie można operować wb (jeśli robi się raw) i można olać bieżące ustawienie wb na aparacie, kolorystyka i dominanta barw zależy wyłącznie od autora. Od tego jak daną scenerię pamięta i jak chce to oddać na zdjęciu. W związku z tym, oczywiście można komentować ten element, jakkolwiek pozostaje on w sferze wysoce subiektywnej i kolorystyka, szczególnie takich zdjęć (robionych o zmierzchu i o świcie), jest bardzo peioratywna.
Przypomnę batalię o śnieg, który wg niektórych zawsze ma być biały...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=84364
Bardzo dobrze to ująłeś.
december
21-03-2010, 23:24
Kolor śniegu zależy od"okoliczności przyrody".Nie szukałbym go tam,gdzie nie powinno go być.....Niektórzy,upraszczając,przyjmują,że zawsze ma być biały.
Dokładnie. Ale idąc dalej: poranki i zachody słońca to róże, pomarańcze, fiolety i niebieskości. Feria barw przeogromna, trzeba tylko tyłki ruszyć o tych porach. Pamiętam zdjęcie Ostrego z Tatr, gdzie również ten temat został ruszony.
GUINNESSts
22-03-2010, 00:30
[QUOTE=wpkx;1816805]
Szkoda, bo sądziłem, że napiszesz, jak widziałeś barwy robiąc zdjęcie i tak a nie inaczej je publikując.
QUOTE]
Juz Tobie napisalem, ze sie tutaj ucze...
Nie przepraszaj. Wrzucaj foty:) Smialo:)
drugie ladniutkie
takie male zastanowienie mnie naszlo patrzac na foto a jakby tak to odbicie chmury na wodzie zrobic ciemniej w takiej tonacji jak na niebie
No robi się z tego taka rodzinna opowieść :wink:.
Podczas gdy tato do domu wraca z wieczornego wypadu, jeszcze mu kolorowo, i światła miasta w tle grają. A impreza udana była, o czym świadczyć może finezyjnie zakręcona trąbka :wink::mrgreen:.
To w domu już wieczór, światła zgasły. Mama z małym do snu się ułożyła, nie mogąc się doczekać powrotu głowy rodziny ;-):evil:.
P.S. Na BW jakoś tak trochę podział mi nie podchodzi. Chociaż nie bardzo wiem co z tym zrobić, ani w tą, ani w tamtą...hmm. Chyba tak jest dobrze :smile: