Zobacz pełną wersję : Dylemat- stalka vs zoom
brayan20
20-03-2010, 23:01
Witam, posiadam D70 N18-70 i SB-600, najwięcej robię raczej zdjęć reporterskich gdzie wszystko szybko się dzieje, w różnych pomieszczeniach, dużych małych jak i na otwartej przestrzeni ale i nie tylko lubię też fotografować ludzi tak na spokojnie portrety, krajobrazy . Mam 800 zł i myślałem żeby kupić 35 mm 1.8 bo w 18-70 brakuje mi tej jasności i jakości zdjęć ale po dłuższych przemyśleniach sam nie wiem czy to dobry pomysł czy będzie to za mało uniwersalne. Myslałem też o Tamronie 17-50 ale obawiam się ze AF będzie dużo wolniejszy w porównaniu z 18-70. Co o tym myślicie 18-70 vs T17-50 ? Brałem pod uwagę tez S 17-70 18-50/2.8 i N50 1.8.
Kordian d70
21-03-2010, 00:04
to i ja sie podepne, bo niedlugo mam zamiar troszke pozmieniac i sprzedac n 18-70, S 70 - 300, heliosa 44 itp
i tez myslalem wlasnie o T 17 - 50 2.8, ale zastanawia mnie jakosc w porownaniu do N 35 1.8 na tej samej ogniskowej, czy ktos moglby dac linka z porownaniem.
Hamarama
21-03-2010, 16:31
Miałem T 17-50 VC. Jakość obrazu rewelacyjna. Jedyna wada to był AF ale z tego co wiem to moja sztuka miała wadę. Teraz mam T 28-75 2.8 i wszystko śmiga jak należy. Szkło ma silniczek wbudowany i działa bardzo szybko i sprawnie. Ze stałek posiadam 35tke, 50tke i 85tke ale szczerze zoom przydaje się najbardziej. Stałki używam jedynie do portretu. NA codzień mam podpięty zoom ze względu na uniwersalność.
Ja bym zostawił 18-70 i dokupił 35/1.8DX, byłbym bardzo zadowolony z takiego zestawu.
maciey75
22-03-2010, 15:29
Ja bym zostawił 18-70 i dokupił 35/1.8DX, byłbym bardzo zadowolony z takiego zestawu.
Ja wlasnie taki zestaw mam i powiem szczerze jakosc zdjec pomiedzy 18-70 a 35 to przepasc (na korzysc 35 oczywiscie). Jakos 18-70 nie chce mi sie juz do body przyczepiac....
Ciezko porownywac stalki i zoomy. W zapewne zdecydowanej wiekszosci przypadkow, jezeli bedziesz porownywal ogniskowa stalki z taka sama ogniskowa na zoomie bedzie wygrywala opcja pierwsza - czyli stalka. Tyle, ze trzeba sie liczyc wtedy z zoomem w nogach ;) Jednym to pasuje, i nie przeszkadza, wola miec lepsze swiatlo i plastyke, inni jednak wybiora komfort krecenia zoomem. Wszystko juz zalezy od Ciebie.
Co o tym myślicie 18-70 vs T17-50 ?
Mialam 18-70, zamienilam na 17-50, ktory sluzyl mi dzielnie i bezproblemowo 2 lata. Tamron to bardzo dobre szklo, w swojej klasie i przedziale cenowym. Jak trafisz na ostry egzemplarz napewno bedziesz zadowolony. No chyba, ze planujesz nim focic sport, wtedy moze byc problem z szybkoscia, bo demonem predkosci to on nie jest ;), ale do reporterki jak najbardziej bedzie ok.
Nieglupi pomysl. ;) 35mm to taki standart, i moze sprawdzic sie w naprawde wielu przypadkach. Zaleta jest niewatpliwie cena, i 1.8.
Ja wlasnie taki zestaw mam i powiem szczerze jakosc zdjec pomiedzy 18-70 a 35 to przepasc (na korzysc 35 oczywiscie). Jakos 18-70 nie chce mi sie juz do body przyczepiac....
Mógłbyś rozwinąć temat ? Albo jakieś sample z porównaniem zapodać...
Też mam 18-70 oraz 35 i polecam ten drugi, chociaż pierwszy też jest bdb jak na swoją cenę.
maciey75
22-03-2010, 23:36
Mógłbyś rozwinąć temat ? Albo jakieś sample z porównaniem zapodać...
Postaram sie cos zrobic ale nie wiem czy uda sie przed weekendem. A jakis pomysl/zyczenia na test?
Na zachete zdjecie z 35 ponizej. 18-70 nie ma szans zrobic takiego zdjecia. Dane w EXIF
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.semirades.com/_tem/DSC_0043.JPG)
Postaram sie cos zrobic ale nie wiem czy uda sie przed weekendem. A jakis pomysl/zyczenia na test?
Bardzo fajne zdjęcie i jak na przysłonę f2 całkiem duża głębia ostrości. W jakiej mniej więcej odległości byłeś od tych dzieci na pierwszym planie ?
Fakt, 18-70 nie dałby rady przy takim świetle ze względu na jasność i tutaj przewaga 35-tki jest bezapelacyjna. Ale zdjęcia robisz również w warunkach, gdzie światła nie brakuje. Napisałeś o przepaści między tymi dwoma szkłami i chciałbym abyś rozwinął myśl...
maciey75
23-03-2010, 00:24
Bardzo fajne zdjęcie i jak na przysłonę f2 całkiem duża głębia ostrości. W jakiej mniej więcej odległości byłeś od tych dzieci na pierwszym planie ?
Z tego co pamietam to odleglosc byla pomeidzy 2-3 metry.
Fakt, 18-70 nie dałby rady przy takim świetle ze względu na jasność i tutaj przewaga 35-tki jest bezapelacyjna. Ale zdjęcia robisz również w warunkach, gdzie światła nie brakuje. Napisałeś o przepaści między tymi dwoma szkłami i chciałbym abyś rozwinął myśl...
Oczywiscie masz racje :) Cos postaram sie wymyslic, chyba ze podrzucisz jakis pomysl albo masz jakies "zyczenia" jak ten test miałbym zrobic (ogniskowe, przyslony....).
siedemczwartych
23-03-2010, 10:20
Kup 35... rewelacyjne szkiełko.
Ono powinno kosztować z 1500 patrząc na jakość.
Mało tego. Jak przesiądziesz się na FX też się sprawdza.
Dwie fotki z D700 + 35, przesłona 1,8.
Świetnie, naturalnie winietuje na FX. Niestety po przymkknięciu winieta staje się mnie akceptowalna.
1.
źródło (http://www.stefanolszak.pl/FORUM/s35-1.jpg)
1.
źródło (http://www.stefanolszak.pl/FORUM/s35-2.jpg)
dareknik
23-03-2010, 11:30
W reporterce lub tam gdzie nie można się ruszyć, stałką można sobie zrobić co najwyżej parę zdjęć o tych samych kadrach (ogniskowych). Zoom jest bardziej przydatny.
W sytuacji gdzie można się poruszać lub w ciężkich warunkach oświetleniowych chcąc oddać nastrój miejsca (zdjęcie z aniołkami) bądź do portretów (takich czy innych) lepiej sprawdzi się stałka.
Jak masz 18-70 to przecież dobry obiektyw, to dokup Sobie 35/1.8. Będziesz miał obiektywy na każdą okazję.
lukaszD1x
23-03-2010, 13:12
Zastanów się nad Sigmą 18-50 f/2.8 fajne szkło naprawde dobre ,Tamron fakt wolny troche jeśli chcesz mieć super jakość wiadomo stałki są BEZKONKURENCYJNE