PDA

Zobacz pełną wersję : Zwrot kasy za Monitor BenQ w ramach gwarancji

DADI
20-03-2010, 19:29
Witam

Mam problem z serwisem LetMeRepair Poland Sp.z o.o. w Kaliszu. Firma ta realizuje gwarancie dla BenQ

4 stycznia oddałem do naprawy gwarancyjnej monitor BENQ LCD 19" FP93GP na matrycy MVA z powodu sub-pikseli.
Stwierdzili że mój monitor nie naprawią tylko wymienią mi na nowy. Więc przysłali mi jakiś monitor z matrycą TN i tak 3 razy wysyłali a ja odsyłałem z powodu niezgodności parametrów. W końcu po mojej ostrej interwencji że nie chcę TN tylko MVA napisali mi że producent BenQ zgodził się oddać mi pieniądze za monitor, było to na początku lutego.

O tego czasu napisałem kilka maili do nich co ze zwrotem gotówki i w ostatnim mailu poinformowałem że zawiadomię Rzecznika Praw Konsumenta bo to trwa za długo to mi odpisali:

"Witam,

Termin zwrotu gotówki przez producenta jest nam niestety nieznany. Po otrzymaniu pieniędzy zostaną one niezwłocznie przesłane na Pana konto.
Niestety nie umiem Panu określić kiedy procedura się zakończy."

Ręce mi opadły :-(

Czy ktoś się orientuje ile czasu ma producent na zwrot pieniędzy za monitor?

Pozdrawiam

DADI
22-03-2010, 10:55
Koledzy, czy nikt z was nie miał podobnego przypadku w którym producent musiał oddać pieniądze za wadliwy sprzęt?

freefly
22-03-2010, 14:52
Producent sprzedaje produkt dystrybutorowi. Dystrybutor sprzedawcy detalicznemu np. sklepowi. Sklep odbiorcy końcowemu np. konsumentowi. Każdy z pośredników sprzedaje produkt z marżą następnemu, dolicza podatki itp.
Wytłumacz mi jakim cudem producent ma zwrócić ci pieniądze które zapłaciłeś w sklepie ?
Tylko sprzedawca, który wystawił Ci rachunek sprzedaży może zwrócić ci kasę, którą zapłaciłeś za monitor. A co ma serwis do zwrotu pieniędzy?

DADI
22-03-2010, 18:33
A co ma zrobić serwis jak nie ma możliwości wymiany monitora na nowy o podobnych parametrach? Według mnie i serwisu to tylko zwrot kasy.

serwis napisał mi tak:
"Witam,
Producent zaproponował zwrot gotówki za sprzęt.
Proszę o przesłanie oświadczenia w którym zrzeka się Pan praw do sprzętu na rzecz BenQ, podając numer naprawy, dane sprzętu jak i Pana dane osobowe.
Proszę przesłac również numer konta bankowego na które maja być przelane pieniadze. Do oświadczenia proszę dołączyć orginał dowodu zakupu."

Czyli jest możliwość zwrotu kasy przez producenta, tylko pytanie jak długo trzeba na to czekać ?

freefly
22-03-2010, 19:57
A co ma zrobić serwis jak nie ma możliwości wymiany monitora na nowy o podobnych parametrach? Według mnie i serwisu to tylko zwrot kasy.

serwis napisał mi tak:
"Witam,
Producent zaproponował zwrot gotówki za sprzęt.
Proszę o przesłanie oświadczenia w którym zrzeka się Pan praw do sprzętu na rzecz BenQ, podając numer naprawy, dane sprzętu jak i Pana dane osobowe.
Proszę przesłac również numer konta bankowego na które maja być przelane pieniadze. Do oświadczenia proszę dołączyć orginał dowodu zakupu."

Czyli jest możliwość zwrotu kasy przez producenta, tylko pytanie jak długo trzeba na to czekać ?

No pięknie. Zrzekniesz się praw do własności za którą zapłaciłeś. Oddasz oryginał dowodu zakupu. Dalszy scenariusz można sobie wyobrazić.
A swoją drogą, dobry sposób na pozbycie się na amen upierdliwego klienta.
Żegnajcie pieniążki.

Jeśli zrzekniesz się praw do sprzętu na rzecz producenta, to rozumiem, że będziesz ścigał o kasę później firmę na Tajwanie?
I będziesz pisał do BenQ, żeby oddali Ci kasę?

Polsar74
23-03-2010, 00:13
to ja wam opiszę moją przygodę z LG :
lata temu nabyłem w sklepie monitor CRT 17" LG płaskaty ekran. Kosztował 1k zł. Psuł mi się francowaty chyba ze 3x w czasie 2-3 (dokładnie nie pamietam) letniej gwarancji. Przed jej upływem zepsuł się po raz 4. To - wg. warunków gw. uprawniało mnie do prośby o wymianę na nowy lyb zwrotu kasiory. Domyślacie się że po upływie tych 2 lat te monitory po pierwsze staniały, po drugie zmieniły design. Wybrałem kasę argumentując że nie podoba mi się nowe wzornictwo i kolorystyka obudowy :-) LG Polska zwróciła kasę. Pominęli sklep, oddali kasę prosto na moje konto. Nie wiem jak działa to teraz ale jakieś 5 lat temu tak właśnie działało LG - wg mnie bardzo frontem do klienta. Dlatego m.in. na moim biurku stoi dalej monitor LG :-)

teh_14m3
23-03-2010, 00:40
biegnij do rzecznika bo jeśli wysłałeś im ten druk to po pierwsze dałeś ciała, po drugie zrobili cię w balona i jest to nielegalne. Inaczej tego nie załatwisz.

DADI
23-03-2010, 01:32
Z tym drukiem to teraz daliście mi do myślenia.
Ale z drugiej strony to na jakiej podstawie mieliby mi wypłacić kasę?

Polsar74 Czy ty też musiałeś pisać pismo że się zrzekasz LCD na rzecz LG?
Jak długo czekałeś na kasę ?

Do rzecznika dzwoniłem wczoraj i polecił mi wysłać pismo z ostatecznym przed sądowym wezwaniem do zapłaty.

Polsar74
23-03-2010, 02:11
Polsar74 Czy ty też musiałeś pisać pismo że się zrzekasz LCD na rzecz LG?
Jak długo czekałeś na kasę ?

Napisałem im tylko pismo że nie jestem zainteresowany przyjęciem proponowanego przez nich monitora i proszę o zwrot kasy. Zwrot nastąpił bodajże po tygodniu.

DADI
02-05-2010, 16:21
Witam

Aby wątek nie został bez informacji jak sprawa się zakończyła to informuję że po prawie 4 miesiącach od wysłania monitora do reklamacji firma BenQ za pośrednictwem serwisu LetMeRepair Poland Sp.z o.o. przysłała mi na konto całą kwotę jaką zapłaciłem za monitor. Wniosek wyciągnięty, nigdy więcej nie kupię nic firmy BenQ ze względu na fatalną realizację warunków gwarancyjnych.

A teraz już sobie stoi na biurku NEC P221W :-)
Mam nadzieję że w razie usterki z serwisem nie będzie problemu.