Zobacz pełną wersję : Problemy z kalibracją monitora
Witam
Mam problem ze skalibrowaniem monitora.
Mam nowy zestaw komp oraz monitor LCD ale jak zawsze pracuje u mnie poczciwe CRT.
Kłopot w tym, ze przy tej nowej konfiguracji mam problemy.
system - Win7 x64
karta: ATI Radeon HD5770 1GB
monitory:
LCD: IIyama Prolite B2206WS
CRT: Samsung Syncmaster 755DF
kalibrator: Sypder2 Express
Oprogramowanie kalibrujące: Argyll CMS
W poprzednim zestawie komp dzialalo wszystko ok. Ale tam pracowalem na XP 32bit.
Problem polega a tym, że po kalibracji dzieje się jedna z dwóch rzeczy:
1. wyskakuje błąd, że danego profilu utworzonego przez Argyll nie mozna zaladować do systemu i ze moze mieć to związek z systemem.
2. ekran robi się bardzo jasny (mimo ciemnego ustawienia w samym monitorze). Gubi gammę. Wygląda bardziej, jakby został rozkalibrowany. Jasności i ciemności się nie zgadzają, nie mówiąc już o oddaniu barw....
Nie wiem co robić. Walczę z tym od kilku dni. W różnych ustawieniach samego oprogramowania.
Za kazdym razem jeden z powyższych błędów.
Zna ktoś przyczynę??
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Kundzior
20-03-2010, 20:31
Widzę tu 4 podstawowe błędy:
1. Win 7
2. IIyama Prolite B2206WS
3. Samsung Syncmaster 755DF
4. Sypder2 Express
a.d 1. Winda w wersji 7 ma wbudowane zarządzanie barwą już w sam system, i często to wbudowane sprawia problemy.
a.d 2. To sie nadaje tylko do pseudo kalibracji, nie da się tego skalibrować poprawnie, a jedynie mniej więcej.
a.d 3. Ten samsung jakościowo jest bardzo słaby, na masce inwarowej. Nie widzę sensu kalibracji tego typu monitora.
a.d 4. To zabawka. Myślę że aktualne oprogramowanie pozwoli Ci zaspokoić chęć choć pseudokalibracji.
i zamiast pomóc, nagadałeś się jaki to mam kiepski sprzęt.
a ja nie pytałem o opinie o nim.
Jaka jest wartość i przydatność tego sprzętu - to jest mi znane.
Opisałem konkretny problem powyżej, a Twoja odpowiedź w ogóle go nie dotyka...
Ma ktoś inny jakieś propozycje?
Kundzior
20-03-2010, 21:05
Dotyka a.d. 1. i a.d. 2.
ad 2 mnie nie interesuje. Ten monitor jest kalibrowany "poprawnie".
Wszystko rozbija się tylko o CRT.
Po kalibracji tak jak pisałem powyzej - albo nie moze utworzyć profilu i go załadować, albo jak najbardziej tworzy i ładuje, ale ekran traci kontrast podbija jasność i tym podobne.
Obraz jest tragiczny.
Ale tak jak pisze - dzieje się to tylko z CRT.
LCD hula jak nalezy.
A tak poza tym - ludzie pracują na W7 x64 przy edycji obrazu, więc nie mów, ze to jest problemem i najlepiej zmienić system.
Musi być jakieś rozwiązanie dlaczego kalibracja CRT wariuje...
Kundzior
21-03-2010, 01:46
Napisałem Ci przecież że może aktualnego softu do kalibracji. Choć by głupi przykład. CNX na Viście śmigał aż miło, na XP też (chodzi o profilowanie obrazu), niestety W7 i zaczęły się schody, wersje NXa przed 2.2.4 brały pod uwagę przy zapisie profil windowsa i dorzucały jeszcze profil ustawiony we własnych ustawieniach, ogólnie zdjęcia wyglądały masakryczne, w wersji 2.2.4 ten błąd został naprawiony. Bardzo prawdopodobne że soft którym profilujesz gryzie się z w7 na poziomie profili, i z stąd te kruczki.
Nic nie mówię o zmianie systemu a o aktualizacji softu do profilowania.
sory za uniesienie, ale już zaczynało mi brakować sił...
Zadziałało wreszcie.
A więc co potrzeba, aby zadziałało.
Argyll CMS v. 1.1.0
Argyll CMS v. 1.1.1
DispcalGUI ver. 0.3.6.4
ZAINSTALOWANE OPROGRAMOWANIE ORYGINALNE SPYDER2EXPRESS aby DispcalGUI miało skąd czerpać niektóre pliki wykonawcze
Uruchomienie w DispcalGUI kolorymetru Spyder2
Pozdrawiam
ja mam Win 7 w 64bit i jakoś wszystko działa:)
a na jakim oprogramowaniu?
kalibrator eye one display 2
oprogramowanie eye one
a grafika to PS CS4, LR2, Infra view, View NX, CNX2
no to mozesz sie zainteresowac powyzej, na jakim sprzęcie i z jakim oprogramowaniem mialem problemy
ale ja nie "piłem" do ciebie Slepy. Po prostu powiedziałem, że na windzie 7 64bit moze wszystko działać...
Kundzior
21-03-2010, 16:21
Może byle aktualne.
niestety z akutalnością niektorych sterowników jest kłopot ..
dzisiaj wlasnie zaczalem nierówną walkę z tabletem :)
ale to akurat sprzęt marginalnie przeze mnie wykorzystywany, więc i problem mariginalizuje
dzięki za pomoc
pozdrawiam
aaa... z tabletem to masakra od Visty w górę. Po prostu nie da się używać, windows ma jakieś chore własne zarządzanie tabletem i nic nie dają sterowniki itp. Pod XP tablet był ideałem a pod Vistą i 7ką to jakaś masakra jest:( przynajmniej u mnie nie działa nic poprawnie, nie można dobrze zdefiniować nacisku itp. A tablet to volito 2.