PDA

Zobacz pełną wersję : Powierzchnia i ściany.

Jatin
20-03-2010, 10:54
Witam
Mam od jakiegoś czasu pewien dylemat z dobraniem odpowiedniej powierzchni do studia.
Dysponuję pomieszczeniem o pow. 100m2 i po miesiącu prób wymyśliłem coś takiego.

Ograniczę się ściankami działowymi do 15-20m2 sufit zrobię biały gładki, podłogę też białą i białą ścianę na której są tła.
Na pozostałych ściana będzie czarny materiał.

Obecnie mam 2x lampy studyjne+softboxy 60x90 i dwie sabiny do tego blendy, wystarcza mi to w 100% jak na razie.

Chciałem się poradzić (zanim postawie ściany) czy taki wymiar i koncepcja pomieszczenia będą optymalne czy może coś zmienić.

Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam.

Art Erie
20-03-2010, 11:24
Tematy studyjne są mi kompletnie obce, ale czy stawianie ścian dysponując taka powierzchnią ma sens? Rozumiem terażniejszą potrzebę ograniczenia powierzchni jaką dysponujesz w tej chwili, ale to może się zmienić szybciej niż myślisz. Sądzę, że zamiast stawiania ścian warto pomyśleć o jakiś zastawkach (płyty wiórowe, regips itp montowane na stojakach z kształtowników; mogą być skręcane). Takie rozwiązanie mogłoby umożliwic dostosowanie powierzchni w kilka godzin (a nawet szybciej w zależności od konstrukcji) do różnych potrzeb.

Jatin
20-03-2010, 11:31
Pisząc ściany miałem na myśli konstrukcję z płyty wiórowej, nie upadłem na głowę żeby murowane stawiać :)

Art Erie
20-03-2010, 12:01
Pisząc ściany miałem na myśli konstrukcję z płyty wiórowej, nie upadłem na głowę żeby murowane stawiać :)

Domyślam się, że to nie będą konstrukce żelbetowe :) Ale gdyby wykonac ramy z kształtownika, zrobić klamry/śuby do łączenia i wyposażyc w kółka do przemieszczania...
Pisząc piewrwszy post miałem na myśli nie tyle materiał i sposób wykonania ścian, co ich mobilność.

motyl
20-03-2010, 20:49
Jakiemu celowi ma służyć ta szachownica, czyli część pomalowana na biało część wyłożona materiałem na czarno. Maluj na czarno (szaro) całe studio. Białe to zły pomysł. Pomalowane ściany na taki kolor będą robić za ekrany odbijające światło. Co do wielkości i układu ścian, to proponuje zwyczajnie wykonać przymiarkę z aparatem i obiektywem i sprawdzić czy będzie odejście pamiętając o miejscu dla lamp. A tak po prawdzie to po co chcesz ograniczać powierzchnię ?

Kundzior
20-03-2010, 21:15
Ja w studio mam około szary 18%, na ścianach, sufit zostawiłem biały. szary jest na tyle komfortowy ze nie hula mi światłem.

r_m
20-03-2010, 21:32
[...]
Ograniczę się ściankami działowymi do 15-20m2
Nie jestem pewien, czy to doby pomysł, standardowe tło ma 2.75m, aby zrobić zdjęcie stojącego człowieka przy (dość małej) ogniskowej 50mm musisz odejść też na kilka (powiedzmy około 5) m, lampy trzeba gdzieś postawić, niekoniecznie na tle, "obiekt" nie zawsze będzie przyklejony do tła, więc wypadałoby dodać jakieś 1-2m, i to nam daje (bardzo skromnie licząc) 3-4 x 7, czyli min. 21m2, i naprawdę będzie ciasno. Sugerowałbym pomnożenie Twoich planów przez 2, czyli np. 4x10m, ale jeśli możesz, zostaw całą powierzchnię, a zabuduj "pomieszczenia dodatkowe" - magazynek, część socjalną, może jakąś garderobę. Co do koloru sufitu i podłogi, to nie wspomniałeś o wysokości pomieszczenia, nieco inaczej "działa" biały sufit na wysokości 2.75m, a inaczej na 4m

Jatin
20-03-2010, 22:32
Wysokość pomieszczenia to około 3m, w sumie mam dowolność w aranżacji ale maksymalna powierzchnia użytkowa to jakieś 70m2 bo z jednej strony jest spad dachu ale jak teraz przemierzyłem to
mogę spokojnie wygospodarować 5x8 metrów czyli równe 40m2 tylko jeszcze ten kolor ścian i sufitu bo już sam nie wiem. Jak na razie w konfiguracji biały sufit i podłoga, czarne ściany całkiem fajnie mi się pracuje ale zawsze może być lepiej.

Motyl tak sobie pomyślałem że biały sufit daje mi naturalną blendę i całkiem fajnie się to sprawdza ale spróbuje go zasłonić czarnym materiałem i zobaczę jak będzie.
co do podłogi to jest biała bo jak fotografuję na stole to odbijam od podłogi sabinki żeby równo rozłożyć światło na stole od spodu. Efekt mnie zadowala ale jeśli robię źle to proszę o rady.

Michał Jędrak
21-03-2010, 00:02
Nie do końca rozumiem ile masz tej powierzchni. Najpierw miało być 100m2, potem pomysł aby zmniejszyć to do 20m2, teraz informacja o 70m2.

Jeśli chcesz mieć studio portretowe czy do zdjęć pojedynczej osoby to minimalna powierzchnia to 50m2. Jeśli chcesz robić coś więcej, to niestety 100m2 to minimum, aby mieć komfort. A dlaczego? Otóż początkowo będziesz się cieszył, że masz sporo miejsca, ale po jakimś czasie będziesz chciał robić zdjęcia z jakimiś rekwizytami. Kupisz kanapę, jeden fotel, drugi fotel, jakiś szezlong, wentylator, więcej świateł itd. Po około roku zacznie się robić graciarnia. Dlatego ja bym od razu myślał o zagospodarowaniu całej powierzchni. Nie musi być wszystko jednym pomieszczeniem, ale przygotuj powierzchnię tak, aby można było część wykorzystać jako magazyn. Jak dla mnie to 50m2 na studio, 10m2 na makeup i 40m2 na magazyn. No chyba, że robisz tylko jakieś drobiazgi, to faktycznie odpuść sobie mój wpis :-)

sailor
21-03-2010, 01:30
Witam
Mam od jakiegoś czasu pewien dylemat z dobraniem odpowiedniej powierzchni do studia.
Dysponuję pomieszczeniem o pow. 100m2

w rogu zrob kacik organizacyjny typu kanapa i czajnik
w drugim rogu kacik do wizazu.
cala reszta na plan zdjeciowy, to i tak nie za wiele, jesli wezmiesz pod uwage szpargaly ktore beda sie gromadzic w trakcie sesji.

Kundzior
21-03-2010, 01:51
Co do koloru. Kolor powinien być neutralny. czarny m to do siebie że pochłania światło, czyli nie jest neutralny. Optymalny jest szarny i to neutralny szary.

Jatin
21-03-2010, 10:17
No to już widzę że źle podszedłem do tematu :) nie pracowałem wcześniej w takim dużym pomieszczeniu i miałem obawy że przy takiej powierzchni będzie mi światło siało wszędzie tylko nie tam gdzie chce :) ale skoro tak piszecie to nie będę stawiał ścianek wydzielę sobie tylko pomieszczenie na magazyn i jakiś kącik do wizażu. Jak wszystko poustawiam to zrobię foty może wtedy coś konkretnego doradzicie, co poprzestawiać lub zmienić.
W każdym razie dzięki za rady.

Michał Jędrak
21-03-2010, 11:17
Ja mam studio o szerokości około 6 metrów i ściany są białe. Nie mam jakoś odbić światła. Jak się ustawi softbox w odległości 2 metrów od modelki stojącej na środku, to światło musi pokonac prawie 6 metrów do ściany, potem się odbija i wraca na odległość 4 metrów. Traci przy tym tyle mocy, że jest po prostu czarno. Według zasady, że im bliżej jest źródło światła, tym większy jest kontrast.

conik
21-03-2010, 13:37
kundzior pokaz jakies zdjecia;)

Kundzior
21-03-2010, 14:26
wieczorem coś wstawię teraz w pracy siedzę.

BorysR
21-03-2010, 15:34
w rogu zrob kacik organizacyjny typu kanapa i czajnik
w drugim rogu kacik do wizazu.
cala reszta na plan zdjeciowy, to i tak nie za wiele, jesli wezmiesz pod uwage szpargaly ktore beda sie gromadzic w trakcie sesji.

True. jak chcesz oddzielic czesc biurowa od planu zdjeciowego to moze jakies eleganckie parawany?

Jacek_Z
22-03-2010, 02:42
...czarny m to do siebie że pochłania światło, czyli nie jest neutralny. .
hm. Co to znaczy? Coś, co nie jest neutralne wprowadza zabarwienie. Jakie zabarwienie wprowadza czarny, skoro nie odbija światła?
Czarny jest neutralny, nie zmienia koloru.

Kundzior
22-03-2010, 13:46
Tak, tak wiem źle się wyraziłem. Chodziło i o totalną obojętność dla swiatła. Czarny i biały są obojętne kolorystycznie, przynajmniej w teorii. U mnei świetnie mniej więcej 18% szarego sie świetnie spisuje. Światło nie hula po studiu.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://kundzior.psfoto.org/photos/Inne/Domowe%20studio/DSC_5954.jpg)

j_szczygiel
24-03-2010, 16:16
Jatin - zabrales sie juz do pracy, kupiles materialy? Jesli nie, polecam zamiast malowania, stawiania scian i innych cudow zakupic gruba geowloknine w Castoramie/Obi czy innym przybytku dla majsterkowiczow. Mozesz dac do krawcowej aby obszyla Ci oba konce, pod sufitem rozpinasz stalowe linki, w czesci dolnej wsuwasz cos dla obciazenia i dzielisz pomieszczenie jak chcesz, malowanie masz z glowy. Sposob szybki, tani i wygodny - mozesz wszystko szybko zwinac. Malowanie czesci studyjnej na bialo nie jest zbyt dobrym pomyslem - zapewniam. Jesli koniecznie chcesz postawic sciane - pomysl o PCV komorowym. Nie orientuje sie w kosztach, ale jest to lekkie i latwe w obrobce.

Jatin
24-03-2010, 22:25
No właśnie skończyło się na czarnym materiale z hurtowni za 100 pln za belkę :) i jest ok a że mam drewniane belki pod sufitem to przymocowałem takerem tapicerskim.