Zobacz pełną wersję : Lampka wspomagajaca AF
BialyBST
20-03-2010, 01:11
Witam, tak sie bawie poznaje ucze mojego D90 i dzisiaj zauwazylem pewna nieprawidlowosc. Chodzi o zapalanie sie lampki wspomagajace AF minanowicie nie zapala sie ona w trybie M A S P , w pozostalych automatycznych oprocz sport i krajobraz sie zapala. Mam watpliwosci czy to normalne czy moze cos z aparatem nie tak ,a moze z ustawieniami.
Antonioo
20-03-2010, 01:14
a masz ją włączoną w ustawieniach?
lampa wspomagająca af.....tak się to zwie
BialyBST
20-03-2010, 01:21
Tak mam. Problem sie wlasnie rozwiazal sory za zamieszanie poprostu AF mialem przelaczony na C zamiast na A albo S.
Karbulot
20-03-2010, 12:02
Lampa wspomagajaca sluzy do tego, aby w nieco gorszych warunkach podswietlic najblizszy obiekt na tyle, aby AF zlapal jakis punkt odniesienia. W krajobrazie raczej sie to mija z celem, raczej nie ma ani sensu ani mozliwosci, zeby podswietlic jakies odlegle drzewo czy gore aby zlapalo ostrosc. Krajobraz to nie portret, to olbrzymia i odlegla przestrzen. Podobnie moze byc w przypadku zdjec sportowych. Akcja jest za szybka, aby tutaj wspomaganie dalo rezultaty.
Ale to tylko moje gdybanie wynikajace z dedukcji, moge sie mylic.
Lampa wspomagajaca sluzy do tego, aby w nieco gorszych warunkach podswietlic najblizszy obiekt na tyle, aby AF zlapal jakis punkt odniesienia. W krajobrazie raczej sie to mija z celem, raczej nie ma ani sensu ani mozliwosci, zeby podswietlic jakies odlegle drzewo czy gore aby zlapalo ostrosc. Krajobraz to nie portret, to olbrzymia i odlegla przestrzen. Podobnie moze byc w przypadku zdjec sportowych. Akcja jest za szybka, aby tutaj wspomaganie dalo rezultaty.
Ale to tylko moje gdybanie wynikajace z dedukcji, moge sie mylic.
Dobrze dedukujesz.Ważny jest sposób pomiaru ostrości.Przez przypadek miałem przestawiony i jak lampka nie zadziałała w kompletnych ciemnościach tez wpadłem w "chwilową" panikę do czasu wyjaśnienia.............