PDA

Zobacz pełną wersję : Google chrome - wrażenia

Waldy
19-03-2010, 22:43
Zaskoczyła mnie poprawa szybkości, rewelacja. Od wyboru skórek może głowa rozboleć. Przy tym prosty, bez nadmiaru zbędnych ficzerów. Polubiłem go...

dominik77
20-03-2010, 00:07
Polecam wtyczkę do Chrome o nazwie "Exponator". Pokazuje exif po najechaniu myszką na zdjęcie. :-)

https://chrome.google.com/extensions/detail/npdclakkbcpndnjlnajapdlbdncpijdg

durom
20-03-2010, 10:34
No dobra, podejdę do tematu jeszcze raz. Dwa razy próbowałem ale jakoś nie podchodzi mi ta przeglądarka. Może za bardzo przyzwyczaiłem się do liska?

manfred
05-01-2013, 21:08
Odświeżam wg mnie najszybsza przeglądarka. Liska lubię za ... w sumie nie wiem za co. Operę lubię za wznowienie pobierania pliku, możliwość tworzenia szablonów wypełnienia, wbudowany czytnik kanałów rss, czytanie exiff. Chroma przede wszystkim za szybkość i stabilność. Czy to tak dużo aby była numerem 1?

Johanan
05-01-2013, 21:17
Zamiast chromać przestankowo, lepiej pobratać się z chytrym liskiem, który ma więcej możliwości, niż inne przeglądarki.

Ba, właściwie w naszej materii nie ma konkurentów, przynajmniej na razie.

manfred
05-01-2013, 21:19
Ej no ale jest wolniejszy jak chrom

Johanan
05-01-2013, 21:24
Ej no ale jest wolniejszy jak chrom

Szybszy, bo lżejszy, bez nastu wtyczek,

Niemniej, co mi po tej hipotetycznej prędkości, skoro ten claudicatio intermittens, nie potrafi wyświetlić fotki tak jak trzeba?

rychu_cmg
05-01-2013, 21:45
Zamiast chromać przestankowo, lepiej pobratać się z chytrym liskiem, który ma więcej możliwości, niż inne przeglądarki.

Ba, właściwie w naszej materii nie ma konkurentów, przynajmniej na razie.
Do Chrome i Firefoxa jest cała masa rozszerzeń i wtyczek. Funkcjonalność mają niemal identyczną. Co wg. Ciebie sprawia, że Firefox jest lepszą przeglądarką niż cała reszta ?

Ogryzek
05-01-2013, 22:25
Pokaż mi wtyczkę DownloadHelper na inne przeglądarki. Pokaż mi wtyczkę działającą tak prosto jak Adblock Plus.
Brakuje mi natywnej wersji 64bit FF.

rychu_cmg
05-01-2013, 22:39
Pokaż mi wtyczkę DownloadHelper na inne przeglądarki. Pokaż mi wtyczkę działającą tak prosto jak Adblock Plus.
Brakuje mi natywnej wersji 64bit FF.
Filmy z YouTube i podobnych serwisów potrafi sciągać wiele rozszerzeń i stron www, na których wystarczy tylko podać odnośnik. Najbardziej podobne roszerzenie do tego co podałęś: https://chrome.google.com/webstore/detail/fvd-video-downloader-laun/ahlokhnddogldlplgkdgmfidibpgenoi?hl=pl
AdblockPlus jest już od dawna w Chrome.......

hydra_nt
05-01-2013, 23:07
Niemniej, co mi po tej hipotetycznej prędkości, skoro ten claudicatio intermittens, nie potrafi wyświetlić fotki tak jak trzeba?

No cóż, od jakiegoś czasu niedowład ustąpił i CMS działa.

T&T
06-01-2013, 00:04

No chyba, że jest coś o czym nie wiem bo u mnie źle wyświetla zdjęcia. Jeśli to można zmienić to napiszcie jak.

manfred
06-01-2013, 13:07
Jakie najlepsze rozszerzenie polecacie aby czytać szybko i przyjemnie exiff ?

rychu_cmg
06-01-2013, 13:15
Jakie najlepsze rozszerzenie polecacie aby czytać szybko i przyjemnie exiff ?
https://chrome.google.com/webstore/detail/exponator/npdclakkbcpndnjlnajapdlbdncpijdg

manfred
06-01-2013, 13:17
Za mało wiadomości brakuje mi info o szkle.

RobertMiernik
06-01-2013, 14:17
Ja używam "EXIF Viewer" jest chyba wszystko.

Do chroma podchodzę już trzeci albo czwarty raz i wytrzymuję za każdym razem od miesiąca do trzech, aktualnie już jakieś 6 tygodni z nim walczę i chyba znów się poddam.

Rzeczy, które mi przeszkadzają:
1. Osobny wątek na każdą zakładkę (na raz mam uruchomione zwykle od 20-45 zakładek do tego aktywnie korzystam z Menadżera zadań, co przy takiej ilości procesów Chrome doprowadza mnie do szału)
2. Nie mogę ogarnąć zakładek właśnie - jak zrobić, żeby to dziadostwo się w rzędach wyświetlało!?
3. Dodatki, duża część jest inna niż w firefoxie, mimo że się tak samo nazywają są w bardzo upierdliwy sposób ograniczone w stosunku do swoich starszych odpowiedników

Ogryzek
06-01-2013, 15:32
FF w wersji Nightly rządzi :mrgreen:

Bartek - NinoVeron
06-01-2013, 16:15
niestety Chrome, IE i Opera nie mają "zarządzania kolorem" :( i to je dyskwalifikuje jeśli ktoś chce przeglądać ogromne ilości zdjęć w necie
tylko FF (choć nie przy domyślnych ustawieniach) i Safari radzą sobie np. ze zdjęciami zapisanymi w AdobeRGB

hydra_nt
06-01-2013, 16:41
No chyba, że jest coś o czym nie wiem bo u mnie źle wyświetla zdjęcia. Jeśli to można zmienić to napiszcie jak.

Ja się dowiedziałem tu - http://photographylife.com/chrome-color-management.

Bartek - NinoVeron
06-01-2013, 16:42
Polecam poczytać troszkę o zarządzaniu kolorem
ogólnie - http://www.gballard.net/psd/cmstheory.html
w przeglądarkach - http://www.gballard.net/psd/go_live_page_profile/embeddedJPEGprofiles.html
oraz jak ustawić w FF zarządzanie kolorem - http://www.gballard.net/firefox/ (bo domyślnie jest wyłączone)
instrukcja jest w akapicie "HOW TO SETUP & ENABLE VALUE 1 FULL COLOR MANAGEMENT IN FIREFOX:"

Johanan
06-01-2013, 17:57

Tylko połowicznie, czyli dla plików niewypranych z metadanych, głównie z profilu icc, czyli dla de facto wcale nie tak dużej liczby grafiki, która to przez użytkowników, to przez oprogramowanie jest z metadanych skutecznie odzierana.

Tak, jak chrome, działa też opera, ale psu na budę takie działanie.

Na chwilę obecną, do przeglądania zdjęć, pozostaje tylko FF.

Greg77
07-01-2013, 00:19
tylko FF (choć nie przy domyślnych ustawieniach) i Safari radzą sobie np. ze zdjęciami zapisanymi w AdobeRGB

No tak, ale ten kto przygotowuje zdjecia do sieci w adobeRGB to chyba lekko przesadza, od kiedy pamietam moja przygode z fotografia cyfrowa to zdjecia przygotowuje sie w sRGB i problemu nie ma;)
A zarzadzanie kolorem w chromie to masakra, prawda, ze tylko FF, tylko, ze ja uzywam chroma od poczatku jego istnienia i daje rade;)

Bartek - NinoVeron
07-01-2013, 00:47
No tak, ale ten kto przygotowuje zdjecia do sieci w adobeRGB to chyba lekko przesadza, od kiedy pamietam moja przygode z fotografia cyfrowa to zdjecia przygotowuje sie w sRGB

ja to wiem, Ty to wiesz ... wielu innych też to wie ... ale jest ogromna ilość osób, która nie ma o tym pojęcia
albo co najwyżej wie, że w trybie AdobeRGB mają większą gamę kolorów i domyślnie ustawiają w swoich aparatach aby zdjęcia były robione w AdobeRGB ... ale nie wiedzą, że po obróbce a przed wstawieniem zdjęć do internetu należy zrobić jeszcze konwersję na sRGB
później efekt jest taki, że wiele osób się dziwi dlaczego ich zdjęcie ma inne kolory w Photoshopie a inne na stronie internetowej
dlatego ważne jest by z jednej strony uświadomić te osoby by pamiętały o konwersji na sRGB a z drugiej strony ważne jest by mieć w swoich przeglądarkach włączone "zarządzanie kolorem" by móc prawidłowo oglądać zdjęcia, które są zapisane w innej przestrzeni kolorystycznej :)

Greg77
07-01-2013, 01:55
A ilu ma monitor ktory nie wyswietli adobeRGB i wydaje im sie, ze cos ten poszerzony profil da:mrgreen: