Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Śródziemnomorska wieloplanowość.
Inkognito
19-03-2010, 18:35
Witka!
Nie tak dawno temu, pokazywałem zdjęcie: "Wieloplanowość" (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=124956).
Pisałem wtedy o zamiłowaniu do takiego ukazywania architektury.
Teraz mam przyjemność zapytać Was o opinię na temat kolejnego zdjęcia z tego tematu:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/Alcudia_by_ink_gp-1.jpg
źródło (http://fc00.deviantart.net/fs70/f/2010/078/8/8/Alcudia_by_ink_gp.jpg)
:)
Tamta wieloplanowość w kadrze była ciekawa, treść tej mnie się nie podoba - nie przemawia do mnie, choć nie można zarzucić braku dobrego technicznego wykonania i dobrej obróbki. Może to jest kwestia tytułu zdjęcia i jego opisu, przy odpowiednim naświetleniu sytuacji przez autora obserwator może popatrzeć jego oczami.
Obróbka, tak.
Wieloplanowość, nie.
Inkognito
19-03-2010, 20:57
Nigdy nie rozumiałem tego rozróżnienia, którego wielu tak wiernie się trzyma. Temat i obróbka.
Jak obróbka jest dobra a temat jest do dupy to zdjęcie jest w połowie dobre?
A z kolei czy sam temat wystarcza?
...no właśnie. Więc po co takie rozróżnienie?
I komentarze tak lakoniczne jak "tak, nie" można śmiało sobie w moich wątkach odpuścić - serio.
Irytuje mnie to.
Inkognito
19-03-2010, 21:00
tak :-P
Przynajmniej widzę, że sobie jajca robisz :D
Weź mi lepiej w portrecie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=137338) doradź. ;)
Wieloplanowość jak najbardziej ale tutaj te plany są imho średnio atrakcyjne. Obróbka jak zwykle OK.
Inkognito
19-03-2010, 21:06
Jakbym chciał ładne plany to bym cyce fotografował - serio :D
Gdybym ruderę pokazał, zamiast średniowiecznego miasta, też byłaby kicha?
Tu po prostu nie czuć śródziemnomorskiego klimatu, bardziej mi to przypomina jakieś PRLowskie osiedle domków gdzieś w polskiej mieścinie a za takimi widokami nie przepadam.
PS. Fota nie jest zła, na swój sposób podoba mi się.
miałem napisać "tak", ale skoro nie chcesz....
Inkognito
19-03-2010, 22:31
miałem napisać "tak", ale skoro nie chcesz....
No ale zaraz... Robimy tu onet? Wprowadźmy gwiazdki - albo prościej tak/nie! Jak w "mam talent".
Serio taka lakoniczność - pozytywna lub negatywna (to nie ma znaczenia) zniechęca do wstawiania czegokolwiek.
Ja rozumiem, że nikomu się nie chce paru zdań odczuć napisać - wszystko rozumiem. Wolę zatem takich komentarzy nie czytać - bo co mi po nich?
Martix - ale nie będę brał odpowiedzialności za to, że miasto Alcudia na Majorce tak właśnie wygląda.
Ludzie płacą bajońskie sumy, żeby tam pojechać i pozwiedzać - z ciekawości zapytam - skoro my też takie mamy, dlaczego do nas nie przyjeżdżają? Fakt, sama majorka jest mało śródziemnomorska - ale czy na serio będziemy sie czepiać tytułu? Mogłem dać "Blokowiska w Sandomierzu" (nie obrażając Sandomierza) - czy wtedy byłoby to do przyjęcia?
Cieszę się, że coś w tym zdjęciu Ci się podoba.
Tylko dlaczego mam wrażenie, że większość wypowiadających się oceniała motyw?
Mjr nawet wyraźnie to zaznaczył w swojej finezyjnej ocenie cząstkowej.
Choć tak lakonicznie, że aż niezrozumiale.
Bo czy ja wiem, czy nie podoba mu się wieloplanowość jako taka - czy TA konkretna wieloplanowość - czy też sądzi, że jej nie ma?
Rozumiecie o co mi chodzi?
Jak mam się domyślać co autor komentarza chciał powiedzieć i czy aby nie znaczy to, że powinienem zacząć zbierać znaczki - to serdecznie dziękuję.
Matrix, cenię sobie Twoją gotowość do wyjaśnień.
Niezależnie od opinii (choćbyś nawet powiedział, że klapa jest - wytykając konkretne błędy) to ja to szanuje!
Faktycznie, dachówka a'la "rzymska" jednoznacznie wskazuje na polską lokalizację...co do zdjęcia, nie tyle zwróciłem uwagę na wieloplanowość (co ze względu na pewien "bałagan" może być nieczytelne - dla większości "wieloplanowość" to np pasma górskie itp.) a na ciekawe układy geometryczne - bryły budynków + ostre światło - dobre zdjęcie
No ale zaraz... Robimy tu onet? Wprowadźmy gwiazdki - albo prościej tak/nie! Jak w "mam talent".
Serio taka lakoniczność - pozytywna lub negatywna (to nie ma znaczenia) zniechęca do wstawiania czegokolwiek.
Ja rozumiem, że nikomu się nie chce paru zdań odczuć napisać - wszystko rozumiem. Wolę zatem takich komentarzy nie czytać - bo co mi po nich?
Przedstawiasz zdjęcie, skończoną pracę, ja jako oglądający mogę ją zaakceptować - zdjęcie się podoba lub nie - nie widzę w nim nic ciekawego. Jeśli zdjęcie ma jakieś techniczne wady, to można je opisać, jeśli fotografujący popełnia rażące błędy, to można je wymienić, ale nie lubię rozkładać na czynniki pierwsze zdjęć, które jako całość się podobają.
borregaard
20-03-2010, 05:23
Inku,mnie się podoba,chociaż to żadna pociecha.....:mrgreen:
Z uwag..;deko cieplej by się zdało i trochę WB w chmurach,poprawić...
Nigdy nie rozumiałem tego rozróżnienia, którego wielu tak wiernie się trzyma. Temat i obróbka.
Jak obróbka jest dobra a temat jest do dupy to zdjęcie jest w połowie dobre?
A z kolei czy sam temat wystarcza?
...no właśnie. Więc po co takie rozróżnienie?
I komentarze tak lakoniczne jak "tak, nie" można śmiało sobie w moich wątkach odpuścić - serio.
Irytuje mnie to.
Dokładnie tak samo myslę. Wiesz czego brakuje. Rozjasnij białzy domek i dodaj lekko jasności na ręcznikach. Zdjęcie nabierze głębi i będzie ok. Dla mnie wieloplanowość ok i edycja ok.
Inkognito
20-03-2010, 10:24
Dzięki Andrzej - można na Ciebie liczyć - niebo jest wynikiem niezdecydowania - w sensie podczas obróbki nie mogłem się zdecydować na jakiś konkretny wariant :)
borregaard
20-03-2010, 10:41
Dzięki Andrzej - można na Ciebie liczyć - niebo jest wynikiem niezdecydowania - w sensie podczas obróbki nie mogłem się zdecydować na jakiś konkretny wariant
Tak myślałem....ale,generalnie ,jeśli chodzi o kolor,to rozwalają mnie dwie Osoby...Ty i Bombel lub Bombel i Ty .....Chciałbym tak robić....8-)..Marzenia......:grin:
Inkognito
20-03-2010, 11:45
[/B]
Tak myślałem....ale,generalnie ,jeśli chodzi o kolor,to rozwalają mnie dwie Osoby...Ty i Bombel lub Bombel i Ty .....Chciałbym tak robić....8-)..Marzenia......:grin:
Jest mi niezmiernie miło za takie porównanie :)
nie znam sie na zdjeciach architektury, nigdy ich nie robiłem i nie zamierzam,
wogóle wydaje mi sie to niezwykle nudne bo nie można z nimi czyli budynkami nawiązać żadnego kontaktu, czyli po ludzku pogadać ;) i pewnie moja opinia ci wiele nie pomoże ;) ale zdjecie ma ładne kolory i jakies takie sympatyczne jest
choć nie ukrywam że nudne dla mnie ;)
to mój pierwszy wpis od dwóch lat w wątku o architekturze chyba...
andrzejp
24-03-2010, 00:19
podpiszę się pod słowami Andrzeja,
ponadto powiem, że zdjęcie jest ciekawe w każdym calu,
( do czego nas Inkognito przyzwyczaił )
jednakże lepiej się obroni gdy będzie w serii, dlatego myślę,
że na pojedyńcze zdjęcia są różne opinie.