Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] dziewczyna z kwiatem
modelka Marysia Gaca...inne foty z tej sesji - jak więcej obrobię :)
specjalne podziekowania dla Tadzia Wilka za jego "super wypasione" szkło :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img638.imageshack.us/i/dsc9731bw2.jpg/)
Prześliczne. Dziesięć razy lepsze od dziesięciu ostatnich phoenixowych;)
rkaniews
19-03-2010, 15:19
P-r-z-e-p-i-ę-k-n-e!!!
Rewelacja :) Piekne zdjecie, dopracowane w kazdym calu.
super, świetne, bdb !
hmm sam bym przyciął górę tak troszkę nad kwiatem, ale to już mało istotne
szkło też się spisało tylko dlaczego takie drogie... :)
Bardzo mi się podoba. Takie lubię... bo widać pewność i świadomość działania fotografa,...bo kolor nie zabija, a potęguje nastrój, ...bo piękna, delikatna obróbka, ....bo widać to, co powinno być widać, ... bo nie wydumane, ...bo modelka naturalna, wyprostowana i się nie przewraca, ...bo chciałbym dalej lekko odsunąć ten rąbek bluzeczki :X, ... bo zastanawiam się nad czym ona w tej chwili się zastanawiała, jaki ma charakter, co lubi... . Fajny kwiatek, ale uciekają mi przez niego jej oczy ...
Pozdrawiam
..... A i jeszcze..... bo po raz kolejny otworzyłem to zdjęcie...
pozaswiatemslow
19-03-2010, 16:19
Technicznie bardzo dobre
całość robi wrażenie
aż miło się ogląda:)
przepiękna modelka, zdjęcie świetnie to podkreśla!!!
Przepiękna fotografia.
Co to za super wypasione szkło ? :D
krolewicz
19-03-2010, 16:37
200 f/2
zdjęcie podoba się :D
domelmel
19-03-2010, 17:56
Piekne! To pierwsze slowo jakie sie cisnie na jezyk
Cuuuuudooo !! I wiecej nie napisze.
Nie no kurde dopisze jeszcze :)
REWELACYJNE !! Dla mnie, to jeden z najlepszych, jak nie najlepszy portret jaki w zyciu widzialem.
Amadeusz
19-03-2010, 21:00
Ja właściwie niegodzien..., nie znam się a Twoje zdjęcia podziwiam... ale zapytam bo widzę takie jakieś plamki na nosie i grzywkę trochę rozczochraną, czy tak miało być?
bukkake cowboys
19-03-2010, 23:25
forma powraca :)
patrze na twoje zdjęcia i widzę że retuszem w pewien sposób próbujesz imitować analoga|||nie jest tak :)???
może się mylę.. a może warto było by wreszcie wydać te 500zł na 180/2.8 Sonnar/CJZ?? - miałbyś wreszcie miękką GO w kwadratowym formacie :)
reasumując - zdjęcie bardzo się podoba a Marysia uzależnia :)
krzysztofz24
19-03-2010, 23:32
Nie moj dzial;-)...ale wyeaze swoja opinie, ze pieknie i malarsko to wyszlo...
Pięknie :)
Nic dodać nic ując!
Fotka elgenacka, gratki dla Ciebie.
mamil_km
20-03-2010, 09:18
Pięknie i super obróbka. Naprawdę EXTRA ;)
Zdjęcie rewelacja, modelka piękna, obróbka, świetna :)... aaa zapomniałem szkło zajeb...... :D
Mogę tylko powtórzyć że bardzo, bardzo, przyklasnąć i poprosić o jeszcze.
no istotnie, stopien subtelnosci tego portretu delikatnosci i ..takiej dziewczecosci jest maxymalny praktycznie.. piekna sprawa.. a co to za tlo tam jeszcze? maziajkowate takie cos
forma powraca :)
patrze na twoje zdjęcia i widzę że retuszem w pewien sposób próbujesz imitować analoga|||nie jest tak :)???
może się mylę.. a może warto było by wreszcie wydać te 500zł na 180/2.8 Sonnar/CJZ?? - miałbyś wreszcie miękką GO w kwadratowym formacie :)
reasumując - zdjęcie bardzo się podoba a Marysia uzależnia :)
przez całe moje "cyfrowe życie" próbuje osiągnąć plastykę, sposób obrazowania jaki można osiągnąć na analogach ..i nawet w duzej części juz mi się to udało, jesli chodzi o mały obrazek praktycznie jest juz tak samo..ale co z tego jak dla mnie w tej chwili punktem odniesienia jest MF czy nawet LF :D
niemniej zgadza się obróbką również staram się jak najbardziej upodobnic obraz do analogowego, uzywam praktycznie tylko gotowych foitrów z nik pro color czy silver ale takich co symulują filtry/procesy analogowe (crossowanie, film effects itp), ostatnio również dokładam tekstury (da się to zrobic i w procesie wywoływania ;) ale w przeciwieństwie do innych warstwę z teksturą nie nakładam z mniejszym kryciem i maskowaniem, ale za pomocą mieszania warstw (soft light) , znacznie ciekawiej to wychodzi :)
Mnie się podoba całość, natomiast denerwuje szczegół - usta kontra oczy. Ostrość na tych pierwszych, spękanych, powiększonych, a oczy ciut już nieostre. No i tyle, poza tym miodnie.
Nie mam pytań! Świetna robota! Wszystko subtelne i delikatne. Brawa!
wasilewk
22-03-2010, 21:08
Podoba się bardzo !
Pzdr.
P.S.
No i nie musi być WB, jak niektórzy sądzą.
mariusz2704
24-03-2010, 01:57
Pięknie!!!!!!
najlepsza fota jaką widziałem w tym roku!!! Przez Ciebie mam ochotę sprzedać sprzęt...
Madlenne
25-03-2010, 23:51
Klimatyczna, ładna fotografia. Brawa!
bukkake cowboys
27-03-2010, 01:21
przez całe moje "cyfrowe życie" próbuje osiągnąć plastykę, sposób obrazowania jaki można osiągnąć na analogach ..i nawet w duzej części juz mi się to udało, jesli chodzi o mały obrazek praktycznie jest juz tak samo..ale co z tego jak dla mnie w tej chwili punktem odniesienia jest MF czy nawet LF :D
niemniej zgadza się obróbką również staram się jak najbardziej upodobnic obraz do analogowego, uzywam praktycznie tylko gotowych foitrów z nik pro color czy silver ale takich co symulują filtry/procesy analogowe (crossowanie, film effects itp), ostatnio również dokładam tekstury (da się to zrobic i w procesie wywoływania ;) ale w przeciwieństwie do innych warstwę z teksturą nie nakładam z mniejszym kryciem i maskowaniem, ale za pomocą mieszania warstw (soft light) , znacznie ciekawiej to wychodzi :)
180 sonnar to typowe szkło pod 6x6 więc średni..:) polecam i zachwalam
Gotowe filtry [nik pro czy silver] - spróbuj sobie Real Graina - z charakterystykami podstawowych ilfordów czy kodaków - ziarno oddaje praktycznie te same co koreks kaisera:) - poważnie Silver wymięka w przedbiegach..
Co do warstw - nie lepiej mnożenie/mnożenie odwrotności :)? - patent stary jak świat :) soft jest dobry na oczy + górnoprzepustowy na wysokich wartościach..
180 sonnar to typowe szkło pod 6x6 więc średni..:) polecam i zachwalam
Gotowe filtry [nik pro czy silver] - spróbuj sobie Real Graina - z charakterystykami podstawowych ilfordów czy kodaków - ziarno oddaje praktycznie te same co koreks kaisera:) - poważnie Silver wymięka w przedbiegach..
Co do warstw - nie lepiej mnożenie/mnożenie odwrotności :)? - patent stary jak świat :) soft jest dobry na oczy + górnoprzepustowy na wysokich wartościach..
z pewnością spróbuję - real grain, co do szkła - również zobaczę, zawsze warto cos nowego :)
a mnozenie - to pamietam chyba na deszcz często robią...tak mi jakos przypasił ten mój patent, bo inny :D
kilka nowych obrobiłem - więc dodam:
2.
źródło (http://img717.imageshack.us/i/dsc0018n.jpg/)
3.
źródło (http://img28.imageshack.us/i/dsc9937b.jpg/)
4.
źródło (http://img690.imageshack.us/i/dsc9787.jpg/)
5.
źródło (http://img717.imageshack.us/i/dsc9800b.jpg/)
mrstatler
28-03-2010, 00:25
ehhhh, cudowne
Świetne prace - wszystkie. Modelka - mniam!
2 - już mogłeś minimalnie wyprostować...
Poza tym że boskie, o czym wspominać już nie trzeba, chciałbym się dowiedzieć jak taki efekt osiągnać ?
inflames
31-03-2010, 08:37
Pięknie
Ładna dziewczyna - pięknie pokazana i doskonała obróbka!
Bardzo mi się podoba...
camilvein
01-04-2010, 16:14
Dla mnie to zdjęcie to idealne wyczucie subtelności kobiecego piękna, podziwiam i gratuluję udanego zdjęcia.
pozdrawiam.
Cudne zdjęcie, świetna obróbka, dzięki za zdradzenie kilku technikaliów.
streetfighter69
05-04-2010, 10:58
Ciekawe, ze Phoenixowi nawet ta "plaskosc" rysunku (vide pierwsze zdjecie) przechodzi wsrod zachwytow i braw, a innym zazwyczaj sie to mocno wypomina ;)
Ale to tak mimochodem, ot spostrzezenie na temat niekonsekwencji w ocenach forumowiczow :) Zdjecia oczywiscie piekne, z klimatem, w ktorych nawet ewentualne bledy techniczne bledna wobec ogolnego wrazenia.
Bardzo subtelna seria, jak dla mnie rewelacja !!!
slawek213
05-04-2010, 11:33
Zmysłowa kobieta. Mam nadzieję że ma więcej niż 13 lat
:smile: A to się dziewczyna ucieszy :) :smile::smile: bo ma 10 lat więcej :)
Bardzo ładne a i obróbka rewelacja :)
FttSniper
07-04-2010, 15:58
Same konkrety, gratuluje zdjęć :) Pozdr!
Matko.... Boskie! Również te z www. :)
Człowieku... Zostań moim guru ;) Patrzę i patrzę i napatrzeć się nie mogę. Urzekające to z kwiatem.... Pierwsze. Ale wszystkie Twoje na WWW urzekają po prostu.
Ale nie sprzedam sprzętu, tylko pracował nad tym by doskonalić to, co chcę powiedzieć przez zdjęcia a tak wspaniała twórczość tylko w tym pomaga gdy się ją analizuje.
Ale 1 to najpiękniejsze zdjęcie jakie widziałem przez ostatnie pół roku. Obróbka... OMG.
Pytanie, skąd się bierze teksturki i jak tego używać? Można wymyślać swoje?
Chyba polubię glamour, dotąd był to dla mnie pusty dział fotografii pełny wykrzywiających ciała panienek, teraz jest inaczej.
puchatek-cz-wa
08-04-2010, 22:29
nic dodać nic ująć...
Człowieku... Zostań moim guru ;) Patrzę i patrzę i napatrzeć się nie mogę. Urzekające to z kwiatem.... Pierwsze. Ale wszystkie Twoje na WWW urzekają po prostu.
Ale nie sprzedam sprzętu, tylko pracował nad tym by doskonalić to, co chcę powiedzieć przez zdjęcia a tak wspaniała twórczość tylko w tym pomaga gdy się ją analizuje.
Ale 1 to najpiękniejsze zdjęcie jakie widziałem przez ostatnie pół roku. Obróbka... OMG.
Pytanie, skąd się bierze teksturki i jak tego używać? Można wymyślać swoje?
Chyba polubię glamour, dotąd był to dla mnie pusty dział fotografii pełny wykrzywiających ciała panienek, teraz jest inaczej.
zawsze kiedys trzeba zacząć, jakbys zobaczył moje początki, to naprawdę miałbyś co krytykować :D...zresztą nadal nie uważam się za guru fotografii i sam często błędy wciąż popełniam :)
a teksturkę sam znalazłem w necie, choć naprawde jest łatwo samą takową stworzyć...kiedys taką mocno pordzewiałą blachę fociłem, ścianę, nawet gleba się nadaje czy beton :)...pozdrówka i dziękuję Wszystkim za miłe słowa...faktycznie sesja się udała...ale również mocno za sprawą modelki i jeszcze przy pomocy Tadzia Wilka, którego 2-seta naprawdę dodaje duzo :)
Jestem po wrazeniem. REWELACJA!! Super modelka, super obrobka po prostu super!!
Cudowne.
A czwórka to...
:)
Piotr Gorus
09-04-2010, 20:51
zawsze kiedys trzeba zacząć, jakbys zobaczył moje początki, to naprawdę miałbyś co krytykować :D...zresztą nadal nie uważam się za guru fotografii i sam często błędy wciąż popełniam :)
a teksturkę sam znalazłem w necie, choć naprawde jest łatwo samą takową stworzyć...kiedys taką mocno pordzewiałą blachę fociłem, ścianę, nawet gleba się nadaje czy beton :)...pozdrówka i dziękuję Wszystkim za miłe słowa...faktycznie sesja się udała...ale również mocno za sprawą modelki i jeszcze przy pomocy Tadzia Wilka, którego 2-seta naprawdę dodaje duzo :)
Może ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi teksturami jak to nie tajemnica oczywiście, bardzo by mnie to ciekawiło bo efekt niesamowity, gratuluję prac, naprawdę świetne.
Super, jestem pod wrażeniem.
Proszę zobaczyć jakie komentarze: http://www.photosight.ru/photos/3675996/?from_member Fotki naprawdę super!!!
Proszę zobaczyć jakie komentarze: http://www.photosight.ru/photos/3675996/?from_member Fotki naprawdę super!!!
z tym to akurat jest dość zabawna historia, otóż mam swojego "moda" w Rosji, który założył konto na tej stronie i kopiuje foty z plfoto nastepnie wystawiając je na tym portalu :D, na początku chciałem zrobic jazdę z tym, ale ponieważ się nazwał tak samo, a mnie sie nie chce tam pisać (i tłumaczyć) to zostawiłem tak jak jest :)...tym bardziej, że całkiem popularny sie tam zrobiłem ;)...właściwie to powinienem tej osobie podziękować, że za free robi mi reklamę :D:D
Gorzej jak po pewnym czasie pojawią się już nie Twoje zdjęcia w jego portfolio.
Kordian d70
27-04-2010, 16:30
Phoenix a jakbys sie troszke nudzil to napisz jakiegos tutka, z fotkami dla nas laikow, bo ja jestem naprawde pod wielkim wrazeniem Twoich prac
Mozesz mi nawet napisac na PM jak chcesz.
Pozdrawiam ;-)
Kuba Borysko
27-04-2010, 17:28
Eee tam na PM, pisz tu....
Tak, tutaj :D jakieś jedno przykładowe zdjęcie z opisana mniej więcej obróbką...
Pośle zimne piwko pocztą :D
Michał Fąfrowicz
29-04-2010, 08:56
Klasa.
Optycznie, technicznie i post-produkcyjnie pięknie :)
Ehhhhhhhh, rozpieściłbyś nas gdybyś zdradził parę pikantnych szczegółów z obróbki - więc ja też podpisuję się pod kolegami :)
Mnie ciekawi najbardziej post-process, ale żeby sprecyzować to marzy mi się osiąganie takich kolorów - krem, beż, jasny brąz.
Czy w programie typu LR/ACR zostawiasz kolory naturalne z poprawionym WB, a takie nasycenie brązem/beżem osiągasz w PS na warstwach? Czy wszystko co związane z kolorami leci w LR?:)
Oczywiście jeśli można poznać tajniki :)) Pozdrawiam :)
łooo:D czadowo pewnie 200mm f/ 2?
Napisz tutka, no bo już przecież karierę kończysz :) to się wiedzą podziel :)
Zdjęcie i modelka Rewelacyjne :)
Zgadza się modelka prześliczna a zdjęcie subtelne do granic ludzkiej percepcji. Wielkie gratulacje !
Pershing
10-05-2010, 23:53
No to co z tym tutkiem. Ja za taką naukę to przez rok mogę torbę ze sprzętem za Tobą nosić, a wniej zawsze zimny browar:)
oki, więc co do tutka, to pisałem właściwie juz wszystko wcześniej...ale spoko postram sie usystematyzować cały proces.
Na początek kilka słów wyjaśnień, nie dam tu tutka krok po kroku, tylko wskazówki, wszyscy, którzy nie będą mieli pojęcia o czym piszę muszą się jeszcze nauczyć podstaw, naprawdę nie da się kilku lat doświadczeń i praktyki zamienić w prosty schemat obróbki i gotowe. Są naprawdę świetne książki , które pozwolą wiele zrozumieć o co w tym peesie chodzi sam przeczytałem i wszystkie książki Kelbiego i Biblię Photoshopa i jeszcze kilka innych po to aby wiedziać czego mam uzywać.
1. pierwszy temat to sam proces powstawania zdjęcia, czyli sprzęt i sesja
Co do sprzętu to z całą pewnością na wynik końcowy ma i wielkość matrycy (w domyśle pełna klatka - sam przechodziłem wszystkie etapy rozwoju sprzętowego i mogę śmiało zaświadczyć, że dopiero od pełnej klatki obrazowanie mi zaczęło pasować), oczywiście szkło...z doświadczenia wiem, że calkiem inaczej obrazuje na mocno otwartych przesłonach (znów plastyka plus spadek kontrastu - który mi akurat pasi), jak i rodzaj szkła..pomimo posiadania dość ciekawego zestawu szkła praktycznie focę tylko 85-tką...ten obraz mi pasuje i tylko to szkło mnie trzyma za serce (jest jeszcze mały wyjątek - 200/2, ale to już kompletnie inna bajka - głównie cenowa :D)
kolejny temat - to ustawienie sprzętu - może Was zaskoczę , ale robie tylko w jpg...zaczynałem od jpg robiłem bardzo dlugo w NEF, ale odkąd kupiłem FF odkryłem, że owszem obraz jpg mi pasi, ale już NEF niekoniecznie i aby osiągnąć ten sam co na jpg musiałem kilka dobrych chwil stracić na poustawianie wszystkich suwaczków w konwerterze :)..po jakimś czasie (robieniu jpg+NEF) zostawiłem ostatecznie jpg - oczywiście cos tam regulując w body, np. D-light na środkowe ust. ciut mocniej ostrość i to właściwie wszystko.
Kolejeny etap to samo ustwienie body na sesji, z reguły WB ustawiam w Kelvinach i generalnie o jedną lub dwie działki podkręcam do góry w stosunku do warunków zastanych i tak jeśli słoneczny dzień do okolo 5500K, to u mnie będzie coś koło 5800K..stąd tak częsta u mnie ciepła barwa fot :)
nastepny temat to modelka: modelka ma ogrommy wpływ na ostateczny rezultat, wyraźnie widzę po moich pracach, że im więcej modelkę znam i lubimy się z nią - tym lepsze efekty: dlaczego?...naturalność, uczucia , które fotografia pokazuje jest o wiele łatwiej wtedy pokazać...modelka musi mieć absolutne zaufanie do fotografa, dobrze się czuć w jego towarzystwie, wówczas będzie pokazywać prawdziwe emocje - a nie sztywno grać :) (wiele można o tym etapie napisać - pamiętajcie jednak , że jest on najwazniejszy w sesji)
dochodzimy teraz do postprocesu:
1. pierwszy etap to najżmudniejsza praca czyli łatkowanie, w powiększeniu 200% trzeba doprowadzić skóre do stanu idealnego...dlaczego łatka?...każde inne narzędzie widać tylko ona zachowuche idelanie strukturę skóry...dodatkowa uwaga robie łatkowanie na dodatkowej warstwie i nigdy nie zostawiam pełnego krycia...czasem taka "połatkowana" bzuia wygląda naprawdę nieciekawie...ale po kryciu 50% juz całkiem inaczej :)...tu też niestety potrzebna jest praktyka, czym więcej łatkujesz - tym lepiej wychodzi :)
2. drugi etap to to już właściwie zabawa nik pro color i silver, czasem viveza (jak jakieś fragmenty obrazu trzeba rozjaśnić czy przyciemnić) ...bardzo częo stosuję film effects, czasem glamour glow (b. małe krycie góra 20%), cross processing i takie rózne inne zależności o kaprysu...musicie pamiętać , że obróbka tez jest w dużej mirze procesem twórczym, więc nie robię foty od jakiejs sztampy, czy tez nie puszczam gotowej akcyjki.
3. kolejny etap to ostatnio przynajmniej nalozenie tekstury - swoja ściągnąłem z sieci nie chcialo mi sie robić...kolor jeje jest rudo-brązowy - kolejny czynnik wpływający na ciepły odcień foty...jedynie mieszanie tej warstwy to mój patent - sof light, a nie krycie z maskowanie czy inne :)
4. poprawienie tonalności (rozpiętości tonalnej) to kolejny etap - jest juz sporo programików do tego - nie mogę wszystkiego dawać na tacy - google rulez :)
5. często zmniejszam nasycenie kolorów...robie to poprzez nik pro silver - i gaszę kolory małym kryciem z warstwą bewu (oczywiście parametryzuję jaki rodzaj bewu w danej chwili mi najbardziej odpowiada)
na tym koniec...fota gotowa :)
ale pamiętajcie postprocess - to tylko szlif, nie da się samym postprocessem zrobic extra foty :)
Pershing
13-05-2010, 16:06
No popatrz takie kurde proste niby też tak robię a efekty marniutkie, no ale ja nie mam pełnej klatki. A tak poważnie dzięki, trzeba się jeszcze z parę lat pouczyć żeby choć nieznacznie zbilżyć się do Twojego poziomu. I jeszcze jedno jak już tu wpadłeś bo nie daje mi spokoju ten wpis na MM co to znaczy to już koniec -wybierasz się gdzieś czy jak? czy mam nadzieję jaja se robisz drogi Phoenixie?
Michał Fąfrowicz
17-05-2010, 09:19
Fajnie Phoenix że się podzieliłeś wiedzą :) Niewielu się na to decyduje, a szkoda, bo można się wiele od siebie nauczyć :)
Dzięki!
I jeszcze jedno jak już tu wpadłeś bo nie daje mi spokoju ten wpis na MM co to znaczy to już koniec -wybierasz się gdzieś czy jak? czy mam nadzieję jaja se robisz drogi Phoenixie?
Też przyłączam się do pytania... mam nadzieję, że ten wpis (jeśli na poważnie) to tyczy się tylko MM, a nie ogólnie zdjęć :x
Dzięki za opis, właściwie tak podejrzewałem, że tak robisz, po wcześniejszych wzmiankach w innych wątkach, chociaż zaskoczyłeś z tym jpg. I w sumie nie wiem o co chodzi z punktem 4 :mrgreen:
nathaniel
17-05-2010, 18:33
Również dziękuję za tutka, i również czekam na odpowiedź o co chodzi z tą niepokojącą informacją na MM
Robson_87
21-05-2010, 00:36
Phoenix jakbys chcial zrobic jakies wieksze powiekszenie to jednak przydaje sie 14 bitowy raw, choc troche czasem meczy wywolanie. Po zainstalowaniu nowych profili w ACR jest juz lepiej, choc ostatnio testuje nx2 i w kilka chwil wychodzi fajny obrazek co mnie cieszy. Niestety to co mowia o jego wolnym dzialaniu to prawda...
a ja bym do tego tutka jeszcze widzial dolaczony jpg prosto z puszki :)
Leatherface
21-05-2010, 17:49
Daj już spokój. I tak Phoenix jak mało kto odpowiada na pytania dot. swojej pracy, dzięki Ci chłopie :)
śliczna kobita, szkoda ze tylko jedna fota :)
jak to jedna... na stronie 4 jest więcej cudownych fotografii! :)
Wielkie brawa!!!! Twoje zdjęcia z tą modelką = jedne z piękniejszych rzeczy, ta miękkość i ten styl... SUPER!!!