Zobacz pełną wersję : Czy butik może zabronić publikacji zdjęc swoich ciuchów na modelce
oldarcher
19-03-2010, 11:19
Witajcie.
Mam zagwostkę prawną.
Przed wczoraj robilem malą sesje zdjęciową w przytulnym lokaliku w Radomiu dwóm znajomym modelkom jako zabawe TFP.
Ubrania do tej sesji pożyczyłem od malego butiku/firmy sprowadzającej i projektującej ubrania.
Wspólpracuje z nimi ale nie jestem powiązany umową, kiedyś tam robilem im zdjecia do katalogu ale na to mialem umowe o dzielo.
Teraz problem: wlaścicielka nie tak wyobrazala sobie zdjęcia i dostalem nakaz natychmiastowego ich pousuwania.
Na zdjęciach nie ma widocznej metki ani loga firmy.
Wydaje mi sie ze nie ma prawa tego żądać.
Co wy na to
W tym przypadku możesz odesłać ich na drzewo.
Ciuchy to wzornictwo, więc podlega pod prawo własności przemysłowej.
Jedynie czego nie wolno Ci zrobić, to kopiować wzoru i sprzedawać pod własną marką. Ale musi być spełniony warunek. Wzór musi być zastrzeżony, czyli zarejestrowany w Urzędzie Patentowym.
marszull
19-03-2010, 15:45
Freefly czy to co napisales odnosi sie tez do projektow autorskich ubran (takich w jednym egzemplarzu) ?
Freefly czy to co napisales odnosi sie tez do projektow autorskich ubran (takich w jednym egzemplarzu) ?
Jeśli chodzi o zdjęcia to oczywiście, zwłaszcza jeśli autor sam Ci udostępnia ciuch.
Jeśli sobie zrobisz beret na drutach, a mi taki beret się spodoba i tez sobie taki własnoręcznie wydziergam, to co mi zrobisz. Ale jak taki beret zastrzeżesz jako wzór użytkowy, to już mogą być konsekwencje prawne, zwłaszcza gdybym chciał takie berety dziergać na handel.
A jak zrobię fotkę Twojego berecika to co?
Miałem cztery lata temu przejście z pewnym koncernem farmaceutycznym produkującym implanty stomatologiczne.
Sami mi udostępnili takie implanty do zdjęć, a później jeden Pan dyrektor miał ze mną na pieńku i przyczepił się , że sprzedaje fotki z ich produktem. Ich prawnicy próbowali straszyć mnie sądem, jeśli nie zaprzestanę sprzedaży fotek.
Odesłałem ich do mojego adwokata i nawet się z nim nie skontaktowali.
Nastał spokój.
marszull
22-03-2010, 00:47
dzieki za odpowiedz
Czyli, że można robić zdjęcia czegokolwiek i je wykorzystywać komercyjnie o ile nie widać np znaku firmowego, tak?
Nie ma tu czegoś takiego jak przy fotografii osób, że wizerunek jest prywatną własnością?
miron19j
12-04-2010, 18:26
Czyli, że można robić zdjęcia czegokolwiek i je wykorzystywać komercyjnie o ile nie widać np znaku firmowego, tak?
Nie ma tu czegoś takiego jak przy fotografii osób, że wizerunek jest prywatną własnością?
nie jestem prawnikiem, ale z tego, co wyczytałem:
nie wolno wykorzystywać zdjęć czegoś w tym samym zastosowaniu
czyli tak po naszemu - nie możesz zrobić zdjęcia plakatu i zrobić z tego plakat. Albo sfotografować obraz i sprzedawać zdjęcie jako reprodukcję. Ale możesz zdjęcie "bitwy pod Grunwaldem" Matejki wykorzystać jako teksturę w swoim kolażu.:-)