Zobacz pełną wersję : [ Portret ] toś mnie k*&^ urządził
Sezon ślubny zacząć!
Nie jestem pewien czy ta konwencja przyjmie się na tym forum, ale spróbujmy ;)
01.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://blog.krzysztofskory.eu/wp-content/uploads/2010/03/DSC9299.jpg)
02.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://blog.krzysztofskory.eu/wp-content/uploads/2010/03/DSC9189.jpg)
.... w 25 rocznice ślubu, żona mówi do męża:
- gdybym zabiła ciebie w dniu ślubu, dzisiaj byłabym wolną kobietą... ;)
------------------------------
Sądzę, iż jako żart, dodatek do ślubnej konwencji pomysł idzie w dobrym kierunku. Chociaż wymaga
jeszcze dopracowania koncepcyjnego ;)
Żeby nie było nieporozumień, to oczywiście nie panna młoda ani tym bardziej zdjęcie do ślubnego albumu ;)
Patologia jakaś. Skojarzenia z plakatem i hasłem "Bo zupa była za słona". To ma byc przestroga przed czymś?? Za 2 miesięce mam własny ślub i zdecydowanie tego nie kupuję.
To była zaplanowana sesja, czy po prostu są to dwie reporterskie fotki z jakiegoś spektaklu? Pytam, bo jest to zaświecone bardzo - teatralnie, nazwijmy to :)
Według mnie słabe wykonanie. Brak konsekwencji w stylizacji, dziwne, nic nie mówiące pozy, sztuczne światło. Co ja tu widzę? Widzę osobę bojącą się pobrudzić stroju, usiłującą za pomocą światła i słabej charakteryzacji wywołać mocniejszy efekt - kompletnie nieprzekonująco.
Patologia jakaś. Skojarzenia z plakatem i hasłem "Bo zupa była za słona". To ma byc przestroga przed czymś?? Za 2 miesięce mam własny ślub i zdecydowanie tego nie kupuję.
Ty te zdjęcia bierzesz na poważnie jako ślubniaki? ...
kobyll, tak, sesja planowana, zarówno stylizacja jak i światła miały tak wypaść ;)
mOSAd, świtało faktycznie sztuczne bo to błyskotki były a słońca ostatnio jak na lekarstwo :P uwierz mi o strój nikt się nie bał, po za tym przedstawione zdjęcia wykonane są akurat w chwili gdy modelka zupełnie się tego nie spodziewała
btw, w zalewie ociekających słodyczą zdjęć na tym forum wiedziałem że będzie problem przebić się z inną konwencją ... ale trudno ... mam jeszcze jeden set w tym klimacie więc Was pomęcze :)
Pomysł fajny, tylko wykonanie w takim razie nie do końca, a raczej obróbka, jak jakbym robił już taki odjazd to ostro bym to pojechał obróbkowo, dowalił jakieś tekstury, pojechał może troszkę jakimś draganem itp.itd., bo tak jak jest teraz to już Ci napisałem jakie mam odczucia - jakbyś reportaż robił w trakcie jakiegoś spektaklu teatralnego. Mimo wszystko na pewno zapadną mi te zdjęcia w pamięci, a to chyba najważniejsze, żeby nie być nijakim.
ooo tekstura! no właśnie czegoś mi brakowało, dzięki ;)
btw, w zalewie ociekających słodyczą zdjęć na tym forum wiedziałem że będzie problem przebić się z inną konwencją ... ale trudno ... mam jeszcze jeden set w tym klimacie więc Was pomęcze :)
Mylisz się, mało kto (no chyba, że bierze ślub niedługo ;)) tu czepiał się będzie konwencji, tylko WYKONANIA.
Znowu picie do mnie. Proszę mi wybaczyć ale co to za konwencja, w której panna młoda ocieka krwią??? I nie myślałem, że to prawdziwe ślubniaki, jeszcze do końca mnie nie porypało. Tylko zauważam, że Ci którzy w innych tematach uważaja WYKONANIE za mało istotne, tutaj zarzucają jego niedostatek. Jakieś "bractwo chorągiewek" się zawiązało czy co??? W zależności ile komentów jest na plus czy minus tak sami komentują.
Witek "Wisz"
19-03-2010, 20:22
Przepraszam Krzysiek, ale nie trafia do mnie taka konwencja :)
hrabi, taka sama konwencja jak pokazywanie przesłodzony, odpicowanych panienek których wygląd tak naprawdę nie za wiele ma wspólnego z rzeczywistością, sam w większości robię takie zdjęcia, nie ma co ukrywać, ale czasami warto spróbować coś co może widza zaintrygować, zatrzymać na chwilę i zostać zapamiętane. Sporą ilość prac prezentowanych na forum można opisać dwoma słowami - ładne, brzydkie; zobaczysz i zapomnisz. Co do drugiej części Twojej wypowiedzi to pamiętaj że na forach funkcjonuje taki twór jak TWA więc pewnych zachowań nie przeskoczysz ;)
Witek, tak jak dla większość, zauważ że zdjęcia prezentowane na forum (chodzi o portrety/fashion/glamour) które uznawane są za fajne, trzymają się jednego stylu, tak więc już na początku zaznaczyłem że jestem świadom tego że te zaprezentowane przeze mnie nie znajdą tutaj akceptacji :)
Sprawa (w moim przypadku) z akcentem poprawności wykonania jest dość prosta. Dzielę zdjęcia (umownie bardzo) na techniczne i artystyczne. Czasem się to miesza, ale na tym forum dość rzadko. Jeżeli warstwa techniczna leży, to należy to zauważyć. Jeżeli warstwa artystyczna przesłania warstwę techniczną, wykonanie może być słabsze. Jeśli "artyzm" leży, też to wytykam. Możliwe, że jest to mój osobisty punkt widzenia przejęty z ogólnie pojętego reportażu i portretu, w którym moment, emocje, "ta chwila" - są ważniejsze niż technika. Ważniejsze, co nie znaczy, że wykonanie nie jest istotne. Musi ono być na jakimś tam sensownym poziomie po prostu i mnie to zadowala. Warsztat obróbkowy można dopracować, dorzucić teksturkę, winietkę, pomachać kolorkami i będzie artystycznie. Dla mnie podstawa to samo zdjęcie jednak. Pomysł, kadr, światło, emocje, kompozycja, przekaz.
Poza tym jestem świadom sytuacji, w których ktoś *świadomie* łamie pewne zasady, umie wykonać zdjęcia poprawne, ale nie chce tego robić.
Natomiast w zdjęciach takich jak powyżej słabe jest zarówno wykonanie jak i warstwa artystyczna, przekaz (IMHO). Jest teatralnie, sztucznie, reportersko - nic tu nie przyciąga mojej uwagi. Stąd potraktowanie ich bardziej technicznie niż artystycznie. Jeżeli natomiast dopracowane były by wszystkie elementy zdjęcia, to koncepcja nie ma dla mnie znaczenia. Krew i ślub, akt i maski gazowe, wojna i dzieci, różowy lizak i liszka na liściu, babcia na rowerze i dziadek w czołgu, głodujące dzieci, portret mordercy za kratkami - nie ma znaczenia. Tematu nie oceniam (a jeżeli już to bardzo delikatnie i podkreślając subiektywność odczuć), oceniam wykonanie.
mOSAd, widzisz, miało wyjść teatralnie, czyli wrażenia jak najbardziej poprawne, reszta leży w interpretacji tematu i otwartości umysłu...
Przykro mi, mój ci umysł zamkniętym jest. Czaszka w całości go przykrywać raczy. Przeto rzeczy istoty pojąć za nic nie mogę, jak interpretacje czynić wypada. :(
Przykro mi, mój ci umysł zamkniętym jest. Czaszka w całości go przykrywać raczy. Przeto rzeczy istoty pojąć za nic nie mogę, jak interpretacje czynić wypada. :(
To dziwne nieco, zawsze sądziłem że to mózg czaszka przykrywa :P
Mi się podoba. W lipcu biorę ślub to zrobię sobie plener w tym klimacie. W razie rozwodu będą dowody przemocy w rodzinie :mrgreen:
jacek.gold
22-03-2010, 15:05
Mi się podoba. W lipcu biorę ślub to zrobię sobie plener w tym klimacie. W razie rozwodu będą dowody przemocy w rodzinie :mrgreen:
hehehe
kto zdjęcia robi? sam?
hehehe
kto zdjęcia robi? sam?
sea21 zapewnia charakteryzacje :D
hehehe
kto zdjęcia robi? sam?
jak to mawiają: "Nie takie rzeczy się ze szwagrem po pijaku robiło" :mrgreen: