PDA

Zobacz pełną wersję : Górsko-transportowe dylematy ;-)

Mariusz888
18-03-2010, 21:22
Otóż zbliża się lato, a w tym roku planuję trochę większą intensywność górskich wypadów i jest mały problem ;) mam torbę naramienną (dużą i małą) ale odpadają z wiadomych względów ;) mam Slingshota 200 AW i jest fajny ale na krótsze wypady zwłaszcza jeśli prowiant itd niesie kto inny bo np dużej butelki wody do tego nie ma szans włożyć (ogólnie górna kieszonka jest trochę "chorawo" pomyślana bo przez ten mega skos jest mało pakowna ;) ale ilość sprzętu który chcę nosić w te góry mieści się tam na luzie w sumie bo wiadomo że wszystkie ze sobą brał nie będę ;)

Ostatnio wykombinowałem, że zamienię Slingshota i mała torbę naramienną na system pasa i pokrowców do niego mocowanych + również wisząca na pasie torba... jednak żeby nie było za pięknie to:

a) dłuższe pokrowce czy bardziej podłużna pionowa torba/kabura nie mogą wisieć z przodu bo będzie to niewygodne na podejściach... z boku wydaje się ok dopóki nie zacznie się machać rękoma a dwa że jak się pójdzie z kijami trekingowymi to chyba będzie to przeszkadzać, z tyłu też nie za bardzo bo po to chcę pas + pokrowce żeby mieć normalny plecak na resztę gratów a nie upychać wszystkiego do Slingshota albo żeby nie mocować go kretyńsko do innego plecaka ;) więc pytanie jak to rozwiązać sensownie? ;) może jakoś z tyłu po skosie? Chociaż generalnie pokrowce będą raczej krótkie...

b) pas jest wygodny jak nie mamy na sobie za dużo ciuchów - czy nie będzie to drażniące jak przyjdzie go zakładać na coś grubszego?

c) w PL dostępne są praktycznie tylko produkty Lowepro dlatego głównie o ten system mi chodzi - dwa że mam już trochę gratów od nich i zawsze byłem zadowolony więc i też to kolejny powód dla którego chcę "u nich" zostać

d) pokrowce AW w Lowepro są boskie i kocham jest ;) dlatego im większa część będzie to posiadała tym lepiej :)

e) pocenie się vs szerokość pasa... gruby pas = większa wygoda ale i większa możliwość pocenia się skóry pod nim - analogicznie mniejszy do ograniczonych ciężarów ale bardziej nazwijmy to przewiewny ;) tylko czy jak zawieszę puszkę + 2-3 szkła na cienkim to nie będzie się to wrzynać? ;)

pytam bo nie za bardzo gdzie jest obejrzeć pasy itd - futerały różnych systemów są ale futerały na same obiektywy to można sobie dopasować w każdym momencie - interesuje mnie głównie kombinacja mocowania pasa + torby/kabury :) uzupełniająco pas ma służyć jako support dla torby naramiennej tak by wisiała po jednej stronie i pokrowce po drugiej kiedy muszę zabrać więcej sprzętu ale tutaj wyjście to jest "pikuś" ;)

Pasy:
http://www.torbylowepro.pl/pasy-i-szelki/lowepro-sf-light-belt,440s
http://www.torbylowepro.pl/pasy-i-szelki/lowepro-sf-deluxe-waistbelt,439s

Z toreb myślałem o
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-inverse-100-aw,667s
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-inverse-200-aw,668s
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-orion,412s
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-outback-100,967s
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-outback-200,968s
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-photo-runner-100,1023s

I teraz pierwsze refleksje nt powyższych toreb - większość czy prawie wszystkie o ile nie wszystkie nie są dedykowane do zapięcia na pasie - większość nie ma nawet szlufki żeby przeciągnąć tam pas bo torba dysponuje własnym pasem a już nie mówiąc o zaczepie sliplock do pasa... ;)

Nie wszystkie mają pokrowiec AW chociaż wiem że taki nylon też nie jest prosto "przelać" ale lepiej gdyby był ;)

Oczywiście cenowo żeby to wyglądało jak najlepiej za możliwie jak najmniej - jednak jak będzie różnica np 100zł za coś lepszego to no problem ;)

Nosić w tym zamierzam D200 + S10-20 + jakieś 50mm którego chwilowo nie mam (24-70 zostaje raczej w domu z uwagi na wielkość chociaż dobrze by było jakby torba miała rezerwę na coś takiego) + może jakieś tele jak S150 czy N300/4 ale to już pójdzie samo szkło pewnie do futerału bo nie wiem czy mała torba to pomieści ;) w przyszłości pewnie zamiast D200 pojawi się tam D700 + coś szerokiego pod FX ;)

Z góry dzięki za pomoc ;)

JURAS12
18-03-2010, 21:43
Myślałeś o podczepieniu torby do szelek Lowepro Backpack Harness lub kabury do Lowepro Topload Zoom Chest Harness, zresztą zobacz sam http://www.torbylowepro.pl/szukaj/proste?fraza=szelki
Torbę/kaburę możesz zamocować na piersi za pomocą w/w.:)

Mariusz888
18-03-2010, 21:57
Ale backpack to są same szelki ;) a nie wiem co to za torba jest tam na foto ;) za to chest nie wiem czy jeszcze jest bo po sklepach są ale na stronie lowepro już nie ma ;) tzn jest ale nie działają linki i przekierowuje do innych produktów ;) i teraz tak - zakładając że na szelkach backpack będzie wisieć to z tyłu na maxa to teraz jak tam będzie się trzymał normalny plecak skoro na dole pleców będzie już torba? A z przodu faktycznie by się to nie bujało ale pytanie czy nie będzie w tym gorąco na maxa jak z tyłu będzie człowiek obładowany plecakiem a przodu kaburą ;) to będzie jeszcze łatwiej się pocić niż z pasem ;) tzn takie odnoszę wrażenie - nie wiem czy słuszne? ;)

JURAS12
18-03-2010, 22:06
Backpack Harness - dzięki tym szelkom można nosić torby Commercial AW,Magnum AW, Compact AW lub Pro Mag 2 AW w odwrotnym położeniu.

doktor
18-03-2010, 22:40
A może newswear (http://www.reporterpoland.pl/newswear/index.html) zrobione do reporterki (bez suwaków), mają moim zdaniem rozsądniejsze od lowepro wielkości toreb . Ja po kontaktach z produktami lowepro ostatnimi czasy (starego stealth reportera nie oddam) straciłem do nich sporo zaufania jako do rzeczy solidnych i doskonałej jakości.

lewAp7
19-03-2010, 09:43
Futerał z obiektywem przypinam do dolnych części szelek plecaka po prawej str, torbę z aparatem przerzucam przez ramię i głowę i noszę po lewej str. tułowia (najpierw zakładam plecak). Aby torba się nie majtała, można przypiąć ją gdzieś karabińczykiem - ja "nadziewam" czasami na pas biodrowy (bo w jednym plecaku jest cienki, a torba ma szelki z tyłu).
Z kijkami nie chodziłem, więc nie wiem jak to wygląda. Każdy musi dobrać i dopasować rzeczy pod siebie... z górami trzeba iść na kompromis :smile: a im mniej gratów tym lepiej (dlatego odrzuciłem swego czasu kupno pasa biodrowego - dodatkowy element "pocący")
Przyjrzyj się też torbom rezo - mają pokrowiec przeciwdeszczowy, szelki na pas i z boku szelkę na dodatkowy futerał, otwierajż się wygodnie od tyłu (dla mnie idealne).

Meggido
19-03-2010, 09:49
Podczas wycieczek górskich zazwyczaj używam obiektywu szerokokątnego, czasem tele. Aparat z szerokim kątem noszę w małej torbie po lewej stronie na prawym ramieniu, gdzie jeszcze mieszczą się dodatkowe aku i karta pamięci, nic więcej. W plecaku w pokrowcu leży tele. Plecak mam HiMountain na tyle duży żeby w razie deszczu torba z aparatem też tam się zmieściła. Szkło zmieniam tylko na "postoju". W sumie to jest dla mnie najwygodniejszy system.

Grzybu
19-03-2010, 10:08
A nie zastanawiałeś się może nad torbami biodrowymi??
Wszystko zależy jaki plecak chcesz nosić na plecach. Jeśli duży (50l-70l) to wtedy trochę lipa, ale jak masz zamiar chodzić z plecakiem ok 35l to torba biodrowa nie jest głupim rozwiązaniem.
Osobiście chodzę z LP Orion. Trzymam ją z tyłu, a plecak wędruje nad nią. Taki zestaw automatycznie odciąża ramiona, bo plecak opiera się, poprzez torbę, na biodrach. Do torby jest też łatwy dostęp bo nie jest niczym spięta z plecakiem. Niestety nie jest ona duża, ale całkiem znośna. Jest też wersja razem z plecakiem (Orion AW). Chyba znacznie większa, ale za to plecak raczej nie za wielki (nie wiem widziałem tylko na zdjęciach), chociaż po woli zastanawiam się nad wymianą. Do torby mam jeszcze pasek naramienny żeby poprawić stabilność. Przydatny jest też do wyjmowania sprzętu z torby. Jako plecak mam VauDe Wizard Air 24+4 z pseudo stelażem który pomaga odciążyć ramiona. Jeśli trzeba troczę do niego statyw.

Mariusz888
19-03-2010, 10:31
Na początek dzięki za wszelkie sugestie ;)

JURAS12 - Commercial i Magnum to strasznie wielkie bydle ;) Compact też za bardzo kompaktowy nie jest - najciekawszy jest chyba Pro Mag II :) po prostu do Commerciala czy Magnum to można zapakować sprzętu że ho ho więc z 1 body + 2-3 szkła to będzie tam wiatr hulał ;) ale ciekawe to dosyć jest - problematyczne w tym rozwiązaniu jest to że mając szelki nie jestem w stanie sięgać do tej torby (pomijając już fakt że na niej jest plecak) - po prostu mając to pospinane z szelkami torby nie obrócę w okół siebie wiec i nic z tego nie wyjmę :)

doktor - ja tam doświadczenia mam dobre ;)

lewAp7

Przyjrzyj się też torbom rezo - mają pokrowiec przeciwdeszczowy, szelki na pas i z boku szelkę na dodatkowy futerał
Tylko że tą możliwość przypięcia do pasa mają te mniejsze - bo widzę to jeszcze w Rezo 170
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-rezo-170-aw,408s
natomiast w Rezo 180 tylna ścianka jest już gładka i owych szlufek nie widzę ;)
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-rezo-180-aw,409s
ale może 170 starczy...? ;)

Meggido - właśnie chcę konieczność wprowadzania postoi zmniejszyć do minimum jeśli chodzi o focenie ;) inaczej to mógłbym kupić plecak pół foto i jakoś by może to było ;) jednak moim ideałem jest "idę idę, odkładam kije trzask prask, chowam sprzęt, podnoszę kije i ogień dalej" ;) przy czym na całość mamy 5 min ;)

Grzybu - no właśnie to się wszystko o to rozbija ;) jak z małym to faktycznie jak już wcześniej napisałem mogła by być torba wisząca na plecach pod plecakiem i np bez szelek - dało by się okręcać w okół pasa :) jednak jak zabiorę duży plecak to wtedy muszę ją nieść tylko i wyłącznie z przodu ;)

Orionowy plecak to jest coś prawie jak slingshot więc odpada ;) a sam Orion? no nie wiem - brałem go pod uwagę (link na początku) - za wielki to on nie jest ale kto wie... może jak by puszka nie wisiała szkłem w dół jak na ich fotkach tylko leżała na boku to nawet z długim szkłem by to dało radę? Szkoda że nie ma AW no ale... ;)

Muszę to jakoś rozkminić bo zagwozdkę mam niezłą hehe ;)

Meggido
19-03-2010, 10:39
Mariusz888, póki co to jest jedyna wypracowana przeze mnie najwygodniejsza metoda. ;-) Ale może coś jeszcze wykombinujemy ciekawego. :-)

Grzybu
19-03-2010, 11:17
Myślę, że tutaj trzeba iść na jakiś kompromis. Jeśli chcesz wygodny dostęp to masz niewygodny transport, jeśli ma Ci się to nosić dobrze, to dostęp do sprzętu będzie gorszy. Tak przynajmniej mi się wydaje. Chociaż od moich dylematów i analizy co lepsze, minęło już trochę czasu i coś mogło się pozmieniać. Druga opcją na jaką bym stawiał to opcja Jurasa12, pas na klatę i jakiś toploader. Faktycznie może nie będzie komfortu "przewiewu" ale dostęp do tego będziesz miał błyskawiczny. Jeśli miałbyś wybrać jakieś szelki, to zwróć uwagę na to żeby były płaskie, bo inaczej będą się "gryzły" z szelkami od plecaka. Niestety na ramionach nie ma zbyt wiele miejsca.
Jest jeszcze jedna opcja, ale trochę ryzykowna i chyba bardziej niebezpieczna niż samo łażenie po górach... Znajdź sobie jakąś "drugą połówkę". Po paru tygodniach pracy nad nią, po doborze odpowiedniego koloru plecaka wyprawowego (pamiętaj że ważny jest KOLOR a nie wygoda czy jakaś tam funkcjonalność), masz miejsca na sprzęt na swoich plecach do woli ;)
Problem polega tylko na tym, że jak Ci się nie uda "formowanie" to będziesz miał przesr*ne ;)

doktor
19-03-2010, 11:20
Możliwość podpięcia do pas miał teź stary stealth reporter, więc pewnie ten nowy też ma. Pas przechodził pod poduszką na tylnej ścianie torby. Poza tym daje się wyciągać sprzęt górą przez suwak w klapie
P.S. W przypadku produktów lowepro popsuł się stosunek jakość/cena. jakość, zwłaszcza materiałów spadła, a cena nie

marcinez
19-03-2010, 12:46
Mam podobny dylemat jak autor wątku :) Plecaków foto, które mają dużo miejsca na rzeczy "niefotograficzne" nie jest dużo, a jeśli już są nie podoba mi się rozwiązanie, gdzie sprzęt jest na "dole" plecaka i praktycznie na sprzęcie stawia się plecak :( Kiedyś, jak nie miałem lustrzanki, tylko trochę większego kompakta to przypinałem pokrowiec do szelek plecaka z przodu. Trochę dziwnie to wyglądało, ale dostęp miałem błyskawiczny :) Teraz zastanawiam się nad zabieraniem dodatkowo torby, ale bliższej koncepcji jeszcze nie mam.

Meggido
19-03-2010, 12:48
Plecaków foto, które mają dużo miejsca na rzeczy "niefotograficzne" nie jest dużo, a jeśli już są nie podoba mi się rozwiązanie, gdzie sprzęt jest na "dole" plecaka i praktycznie na sprzęcie stawia się plecak
Skąd ja to znam... Nie wiem kto ten asortyment projektuje, ale na pewno robi to bez głowy.

marcinez
19-03-2010, 12:55
Moim ideałem byłby wygodny turystyczny plecak, który miałby komorę na samą lustrzankę, do której byłby dostęp gdzieś z boku plecaka. Resztę sprzętu nosiłbym zwyczajnie w plecaku :) Niestety nikt nie wpadł na takie rozwiązanie :(

lewAp7
19-03-2010, 13:02
Tylko że tą możliwość przypięcia do pasa mają te mniejsze - bo widzę to jeszcze w Rezo 170
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-rezo-170-aw,408s
natomiast w Rezo 180 tylna ścianka jest już gładka i owych szlufek nie widzę ;)
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-rezo-180-aw,409s
ale może 170 starczy...? ;)
Ta torba noszona z przodu/boku ma być jak najmniejsza. 180 jest za wielka jak na mój gust. Jeśli rozważasz takie rozwiązanie, to do tej torby ma wejść tylko aparat z obiektywem (ewentualnie z max. 2 obiektywami) + dodatki typu filtry. Dodatkowy obiektyw przypinasz w osobnym futerale gdzieś z boku plecaka... Wygodniejszego rozwiązania na razie nie znalazłem (ale pracuję nad tym - niedługo odwiedzę decathlona...).

D50 i rezo 170: http://www.cambags.com/nikon/d50/shoulder/Lowepro_rezo170aw_desc.htm
myślę, że d200 też wejdzie (nawet w 160 można próbować)

yaroN
19-03-2010, 14:24
Ja mam taki wynalazek. http://www.swiatobrazu.pl/naneu_k5__idealny_plecak_dla_turystyfotografa.html
Sporo jeżdżę i wędruję, więc sprawdza się i jako pojemny plecak i dość solidna ochrona sprzętu, którego można sporo zmieścić. Bardzo sobie chwalę uchwyt na statyw, a ponieważ bardzo często przypinam głowicę panoramiczną, nie znalazłem lepszego rozwiązania. Statyw z głowicą spokojnie i w całości się przypina. Wygodnie i stabilnie. Cała konstrukcja jest dobrze wyważona i sztywna. Jest wiele możliwości regulacji. Tak jak napisałeś. Krótki postój myk po sprzęcik. Trzask, prask i dalej w drogę do zaplanowanego celu. Jedynie trochę inaczej umieszczam torbę wewnętrzną niż na pokazanych zdjęciach. Wsuwam ją bokiem czyli rozsuwaną klapą torby w kierunku rozsuwanej klapy plecaka. Dzięki temu po zdjęciu i postawieniu plecaka, rozsuwam tylko dwa krótkie suwaczki i sprzęcik jest w ręku. Ten właściwy plecaczek foto wykorzystuję spokojnie w warunkach "stacjonarnych". Do K5 wrzucam właściwie wszystko co potrzebne jest na kilkudniowym wypadzie. Ale ja jestem "oryginał", który lubi być przygotowany na każde okoliczności. Nie każdy typ tak ma więc i nie każdemu fotografującemu przypadnie do gustu takie rozwiązanie choć po złożeniu zabezpieczeń torby wewnętrznej robi się aż 80 litrów przestrzeni. Sporo browaru można przenieść...;) A ... po zapakowaniu i sprzętu i rzeczy turystycznych jest łatwy dostęp do wszystkiego i nawet po wyjęciu torby wewnętrznej nie robi się burdel. Rzeczy pozostają tam gdzie mają być, bo są odpowiednie przegrody. K5 to to może taka ciekawostka ale uważam, że przed sezonem warto o niej wiedzieć i pamiętać. Na stornie pokazuję prezentację, kiedy gościu przypina plecak fotograficzny z przodu do szelek i tak wędruje. Niby wtedy masz rzeczywiście wszystko pod ręką na klacie, jednak ja nie lubię jak mi coś dynda z porzodu... ;)
Pozdrawiam.

marcinez
19-03-2010, 16:02
Kiedyś oglądałem w internecie ten plecak, ale zapomniałem już o nim. :) W sumie nie powinienem się wypowiadać, bo osobiście nie oglądałem tego plecaka, ale rozwiązanie z dodatkowym plecakiem jest niepraktyczne, poza tym przynajmniej w fotografii widać, że dużo miejsca zajmuje ten plecak na sprzęt. Gdyby było coś podobnego, ale tylko z komora na sprzęt o mniejszych wymiarach i oczywiście mniejszą cena plecaka, to pewnie bym się skusił :)

Meggido
19-03-2010, 16:07
Swego czasu szukałem plecaka na górskie wędrówki z przedziałem sprzętowym, ale jakoś nic mi nie podeszło. Został sposób plecakowy ze szkłami zapakowanymi w futerały.

Mariusz888
19-03-2010, 17:10
Jest jeszcze jedna opcja, ale trochę ryzykowna i chyba bardziej niebezpieczna niż samo łażenie po górach... Znajdź sobie jakąś "drugą połówkę". Po paru tygodniach pracy nad nią, po doborze odpowiedniego koloru plecaka wyprawowego (pamiętaj że ważny jest KOLOR a nie wygoda czy jakaś tam funkcjonalność), masz miejsca na sprzęt na swoich plecach do woli
Problem polega tylko na tym, że jak Ci się nie uda "formowanie" to będziesz miał przesr*ne
Od jakiś 5lat owa druga połówka istnieje więc myślę że bardziej przewalone by było gdybym zaczął szukać kolejnej ;) a co do obecnej to też nie chcę robić tak że ja niosę aparat a ona dźwiga masę klamotów i wygląda jak szerpa ;)

Jeśli chcesz wygodny dostęp to masz niewygodny transport, jeśli ma Ci się to nosić dobrze, to dostęp do sprzętu będzie gorsz
No w tym jest sporo racji i gdzieś bez kompromisu się chyba nie obejdzie ;)

Ta torba noszona z przodu/boku ma być jak najmniejsza. 180 jest za wielka jak na mój gust. Jeśli rozważasz takie rozwiązanie, to do tej torby ma wejść tylko aparat z obiektywem (ewentualnie z max. 2 obiektywami) + dodatki typu filtry. Dodatkowy obiektyw przypinasz w osobnym futerale gdzieś z boku plecaka.
Nie no to wiadomo - dlatego myślę że 170 starczy "gdyby co" - w końcu D200 czy nawet D700 nie są jakoś porażająco dużo wyższe w porównaniu do np D3 ;) ale najlepiej będzie to przymierzyć ;)
yaroN - ale ten jest i drogi a przede wszystkim ogromny ;) aż tak wielkiego nie potrzebuję ;) 80L to mogę sobie swój normalny plecak zabrać ;)

kwasniak
21-03-2010, 17:12
Lowerpro Inverse 100 AW super torba pas szeroki nie uwiera dodatkowo mozliwosc zapiecia przez ramie co daje poczucie wiekszego bezpieczenstwa sprzetu ja uzywam jej do d5000 18-105, 70-300 dodadkowo pod spodem masz pasy do statywu dostep jeden ruch i aparat w reku naprawde polecam na wycieczki gorskie .

Mariusz888
16-04-2010, 23:09
Będę musiał obadać tą Inwerse bo może będzie całkiem niezła :) cały czas poszukuję więc będzie trzeba podjechać ją gdzieś zobaczyć - może gdzieś będzie tak żeby sprawdzić czy wejdzie co ma wejść :)

di_
17-04-2010, 00:30
Będę musiał obadać tą Inwerse bo może będzie całkiem niezła :) cały czas poszukuję więc będzie trzeba podjechać ją gdzieś zobaczyć - może gdzieś będzie tak żeby sprawdzić czy wejdzie co ma wejść :)
O. Byłbym wdzięczny jakbyś obadał co i jak do tej torby wchodzi i podzielił się swoimi uwagami;) Nie ukrywam, że od jakiegoś czasu jest w orbicie moich zainteresowań, jako torba typowo wycieczkowa na body+jedno ew. dwa małe szkła. Kasa niby odłożona, ale zawsze jakieś nietypowe wydatki się pojawiają :P. Może przed końcem miesiąca uda mi się podjechać do Foto-Zooma w Łodzi i jakby mieli to ja tam ją obadam;)

kondziu
25-04-2010, 13:43
Mój sposób na długie wypady to zwykły plecak turystyczny a sprzęt owinięty np w bluzę czy polara ( zawsze zabieram coś grubszego) pakowany na samej górze plecaka jako ostatni, wypróbowane wiele razy.

marcinez
25-04-2010, 17:50
To chyba najtańszy sposób :) A co robisz z resztą sprzętu? również każdy obiektyw owijasz w jakieś ubranie?

kondziu
25-04-2010, 20:09
Zawsze staram się zabrać body plus jedno szkiełko, waga się liczy.

kondziu
25-04-2010, 20:19
A cały sprzęt noszę w Mini Trekker AW ale tam oprócz sprzętu i netbooka nic nie wejdzie.

xMAREKx
01-05-2010, 20:38
Na wycieczke w góry polecam:

Lowepro Topload Zoom AW lub podobny, mniejszy.
http://www.sklepfotograficzny.pl/torby,futeraly/Lowepro/Topload-ZoomAW/
W zestawie jest beznadziejny pas naramienny i świetne szelki. Idealnym rozwiązaniem jest noszenie tej torby na piersi, w środku zmieści się:
D200 (z gripem) i 24-70/2,8 lub 70-300VR z osłoną "na bojowo" i 50mm wewnątrz osłony.
Do przedniej kieszonki udało mi się zapokować F80 z MB-16 ale ten korpus jest nieco chudszy od D200.
Na samym spodzie jest jeszcze kieszonka na akumulatory lub filmy ale za ciasna na 50mm.
Torba ma dwa mocowania SLIPLOCK i bardzo szeroką szlufke na pas, założyłem ją nawet na gruby i szeroki pas plecaka 65L.
Szlufka ma też pewną słabość jest umiejscowiona na środku torby zamiast na samej górze przez co noszenie przy pasku w spodniach nie jest idealnym rozwiązaniem.

D200, S10-20 i N50 wejdzie idealnie i ze sporym luzem.
Nie wiem jakie ma wymiary 300/4 ale możliwe że zapięta do body wejdzie do Toploada a S10-20 i N50 do małych pokrowców przypinanych po bokach.
Idea podobna do Lowepro Outback tylko nie wiem czy do niego można zakładać szelki.

Na pewno daje troche ciepełka ale dla mnie w granicach tolerancji jak stanie się niewygodne to zmieniasz szelki na pas i na ramie jak zwykłą torbe.

Typowo na pas to może być:
Kata H-16
http://www.sklepfotograficzny.pl/torby,futeraly/kata/H16/
Ją tylko na zdjęciach oglądałem ale szlufka jest na samej górze.

Mariusz888
01-05-2010, 20:46
Dzięki za link ;) będę musiał to obadać bo ostatnio czas nie jest moim sprzymierzeńcem i mam za dużo roboty żeby coś iść po przymierzać ;) a to co zapodałeś to drogie w sumie nie jest i w dodatku ma AW :)

Jastus
01-05-2010, 21:31
ja osobiście śmigałem po górach (ale na rower też idealnie pasuje) pas biodrowy Lowepro Off Trail 2. Wszystko pod ręką i wygodnie :)

kZC_
01-05-2010, 22:06
na górskie wycieczki lato / zima, proponuje plecak Dakine Squence.
Połączenie wygody plecaka z torbą foto, która jest w środku. Torbę można w każdej chwili wyjąć.
Torba / plecak mieści np 2 body , tele 70 200, 24 70 , 50 , 85 i lampę + niezbędne człowiekowi akcesoria. Komora na laptopa z przodu i oczywiście możliwość przypięcia statywu etc. Do boków plecaka można przypiąć bluzę czy kurtkę.
Posiada folie AW, chociaż mi ani razu nie przemókł gdy nie miał jej założonej.
Fotki : http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/DAKINE/SEQUENCE2009/index.htm

marcinez
02-05-2010, 09:11
Plecak rzeczywiście ciekawy, ale ja bym w góry nie zabierał. Za mało miejsca na inne "niefotograficzne" rzeczy.

turbo
02-05-2010, 10:36
Polecam Toploadera: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=131516&page=5 :)

forbes
06-05-2010, 15:38
A co ze statywem? Słoiki, puchy wsadzimy do plecaka lub do pasa biodrowego. Jak nosicie statyw w górach? Często chodzę po górach i noszenie statywu to jakaś makabra. Macie jakiś patent? Chciałbym kupić plecak z miejscem na statyw, ale nie wiem czy te zaczepy wytrzymają około 3 kg statyw. Jak myślicie?

hubik
06-05-2010, 23:11
Po górach co prawda nie chodzę, jedynie po "plaskatym" Roztoczu, ale dorzucę swoje 3 gr... Gdy miałem 1 puszkę, 2 szkła i statyw, wystarczał jedynie plecak polsportu (+/- 50 L), kabura z przodu (przewieszona na skos przez kl. piersiową) i statyw przytroczony do pasków kompresyjnych plecaka. Na szczęście wytrzymywały. Rzeczy do wędrówki w plecaku, najpotrzebniejsze foto pod ręką w kaburze.

Gdy się rozrósł sprzęt foto, miejsce kabury, zajęła torba systemowa nikona (czarna), zaś plecak zmniejszył się (nawet i lepiej) do bardziej pożytecznych rozmiarów (badziewiasty semi line, ale za to rozsądnie uszytymi kieszeniami i paskami). Konieczny był jedynie zakup pokrowca p-deszczowego. Paski kompresyjne po bokach plus paski do przytroczenia czegoś na dole - mimo, że plecak szmelcowaty (jakość materiału - pokrowiec nawet na mżawka niezbędny, jakość wykonania - paski trzeba było szyć na nowo, suwaki czasem nie chcą się równo zapiąć), to jednak, na krótką wędrówkę plecak za punkty smart wbrew pozorom daje radę. ;-)

3 lata temu przesiadłem się wpierw na plecak case logic (dslr 4), ale szybko odpadł - tylko sprzęt foto (i lapka), na turystyczne rzeczy brak miejsca. Raz zaliczył deszcz - mimo jednego suwaka "wodoodpornego" - sprzęt nie ucierpiał. Pod tym względem plecak spełnił swoje zadanie. Ale to jednak, trochę za mało.
Następnie kupiłem i czasem noszę na grzbiecie mekko c31 (OIDP). No to to jest wręcz "lodówka" - wielkie, pojemne, ustawne, z fajnym miejscem na statyw, z pokrowcem w dnie. Ma jeden jedyny minus - waga. Z tego powodu najczęściej leży w domu jako miejsce, w którym trzymam cały dobytek foto, zaś w teren jedynie z badziewiem semi line plus torba lub kabura, w zależności o ilości sprzętu foto.

Siedzę od ok. 2 tyg. na allgero i szukam jakiegoś plecaka, tak ok 35 L, do którego mógłbym mógłbym podczepić statyw (zwykły velbon), do pasa biodrowego kaburę plus pokrowiec na obiektyw. I widzę, że za mniej niż 150 zł się nie da.
Trochę lepsze (chć z pewnością nie dla każdego - nie każdy ma w miarę lekki statyw), noszenie statywu w pokrowcu, przewieszonego przez ramię (nawet na skos), mimo wszystko jest niewygodne. Przeszkadza, gdy nagle się trafia "kadr" i chce się szybko zdjąć statyw i okazuje się, że zaczepia o jakąś klamerkę plecaka...

Mariusz888
31-05-2010, 11:28
Odświeżę swój wątek ;) jakoś nadal nie jestem do niczego przekonany - niektóre torby trochę małe a mi się zestaw ciut rozrasta (D200 jest właśnie zastępowane przez D700 które jest większe tak jak większość szerokich kątów pod FX jest większa niż S10-20) a fajne torby jak jakieś toploadery które nie przeszkadzają w machaniu kijami ( ;) ) znowu zasłaniają widok pod nogi co może nie przeszkadza w wyprawach pieszych po pagórkach ale po górach grozi np złamaniem nogi więc nie można mieć przed sobą dużej torby - a "wyglądanie" przed nią jest trochę uciążliwe jak trasa jest dłuższa ;)

Wobec tego kombinuję jeszcze tak:

Czy np Lowepro robi jakieś taki plecak który:
- ma komorę na sprzęt na górze a na klamoty na dole? Bo praktycznie wszystkie mają komorę foto na dole - oczywiście jest to podyktowane prostotą konstrukcyjną bo łatwiej zrobić sztywny dół i workowatą górę - sęk w tym że wolę kłaść aparat na klamotach niż klamoty na aparacie ;), dwa że przy kontakcie z ziemią trafiacie w nią dokładnie sprzętem foto...
-ma mocowanie na statyw
-ma plecy wygięte w łuk - tak jak to ma miejsce w części plecaków turystycznych? W takich po 30-40l jest to dosyć popularne rozwiązanie - a sęk w tym że praktycznie każdy większy plecak foto to jest sztywna skrzynia która nie dosyć że nie ma miejsca na nic innego niż sprzęt foto to jeszcze jest płaska i w lecie będzie pięknie nas grzać po plecach... więc po zdjęciu plecaka mamy totalnie mokrą koszulkę... :roll:
-ma pokrowiec przeciwdeszczowy (AW)
-ma jakąś ew. przegródkę na butelkę wody z boku
-ma ze 2-3 miejsca w które można przypiąć dodatkowy pokrowiec z systemu - np sliplock?
-i żeby nie kosztował kroci - tzn nie za bardzo chcę plecak np za 1 czy 1,5k zł ;)

Cała ta lista wydaje się banalna ale jakoś nie potrafię trafić na plecak który by oferował to czego potrzebuję - a jak widać nawet pominąłęm tutaj na liście pozycję "szybki dostęp do sprzętu (np z boku jak Slingshotach)" bo po prostu nie wiem czy tamta lista jest wykonalna a co dopiero z tym ;)

np Lowepro ma dużo fajnych plecaków ale albo są małe albo bardzo duże ale na sam sprzęt foto... już nie mówiąc że płaskie więc przylegają do pleców... :roll:

Moje takie wstępne typy jeśli o plecaki chodzi (Lowepro) to:
-CompuPrimus AW (859.00 pln)
-Primus AW (585.00 pln)
-DryZone Rover (999.00 pln)
-Orion AW
-Lowepro Rover AW II Backpack (cena: 489,00 zł)
-Lowepro Rover Plus AW (cena: 549,00 zł)

Jak widać nic nie odpowiada dokładnie mojej liście ale to są praktycznie jedyne plecaki Lowepro które mają pokrowce AW i mają przestrzeń na inne rzeczy niż sprzęt foto... heh ;)

marcinez
31-05-2010, 16:59
Wszystkie elementy, które wymieniłeś chciałbym, żeby miał mój plecak :) Opisując swoje wymagania, opisałeś tez moje. Mnie tez dziwi, że chyba żadna firma nie zrobiła takiego plecaka. Z wymienionych przez Ciebie plecaków interesuje mnie LP primus. Niestety wydaje mi się , że ma za małą komorę na rzeczy "niefotograficzne". Podobną propozycją do LP rover plus są plecaki vanguard kenline 59 i vanguard oregon 59. Mają dużo miejsca na przedmioty "niefoto", lecz mają wadę, podobnie jak reszta plecaków, że sprzęt jest na dole plecaka. :( Ciekawym rozwiązaniem jest plecak naneu K5, ale nie dość, że drogi, to moim zdaniem za dużo miejsca zajmuje ta "torba/pokrowiec w którym znajduje się sprzęt foto.

Doe
31-05-2010, 17:26
Szczerze to nie spotkałem się jeszcze z plecakiem foto, który dawałby podobny komfort przy dłuższym łażeniu co dedykowany plecak górski. Niestety pewnych rzeczy się przeskoczy. Moja rada taka:

- poszukać plecaka górskiego z pewnym marginesem litrażu na klamoty foto
- szkła i inne duperele pakować możliwie wysoko, możliwie jak najbardziej na zewnątrz w porządnych neoprenowych pokrowcach
- body + podstawowe szkło na szyję (dodatkowo zabezpieczyć przed dyndaniem przód-tył paskiem piersiowym z plecaka) - chodziłem tak po Orlej i zdjęcia mogłem robić w dowolnym momencie
- statyw na zewnątrz - dedykowany plecak górski powinien mieć troki na kijki i inne więc nie powinno być z tym problemu
- ODCIĄŻYĆ system!! - wybrać absolutne minimum na wyprawę, a nie pół media-marktu

Jedyny problem - deszcz. Jak zbiera się na padanie to klamoty w neoprenach dodatkowo do foliówek, body + szkło w pokrowiec przeciwdeszczowy i do plecaka, na plecak również pokrowiec na deszcz i idziesz dalej. Jak leje to i tak odpada ochota na pstrykanie;)

EDIT:
Zobacz sobie w wątku "My w plenerze" zdjęcia użytkownika McEarl - na kompakt oczywiście są lepsze triki (np. kieszeń w pasie biodrowym plecaka foto) - ale to jest IMO najlepszy sposób na łażenie po górach z większym kalibrem.

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1273849&postcount=68

Mariusz888
31-05-2010, 23:14
Taki normalny plecak to mam (75l pojemności) więc to nie jest problem - w razie czego mniejszy też sobie mogę kupić - to nie jest problem ;)

ODCIĄŻYĆ system!! - wybrać absolutne minimum na wyprawę, a nie pół media-marktu
Ja nie chcę ze sobą ciągnąć pół MM ;) jednak sama puszka FX trochę waży i do tego ze 2-3 szkła też wielkości kompakta nie są - powiedzmy jakieś 17-35/2.8 czy 14-24/2.8 + S150/2.8 to jest "trochę" więcej objętości niż kompakt a przyznam że fajnie by było mieć jeszcze jakieś 50mm (oczywiście to nie jest problem bo to małe jest) ale też jakieś np 300mm ;) więcej generalnie ze szkieł mi nie potrzeba ;) - oczywiście jeszcze dojdzie ten statyw, jakieś filtry, karty, baterie itd - to już ciężkie nie jest (no po za statywem oczywiście) ale miejsce też zajmuje ;)

A dyndającego aparatu nie lubię ;)

Jeszcze kombinuję z wyrobami Katy bo widzę że jest kilka produktów które mogły by się nadać - tzn nie są idealne ale tańsze i można tam statyw doczepić a górna komora ciut bardziej pakowna chyba - muszę się wybrać pooglądać :)

Doe
02-06-2010, 20:53
Na dyndający aparat to właśnie uprząż jest najlepsza. I niestety - pełna klatka waży swoje.
2 jasne zoomy 2.8, tele, i butelka wody to już 5kilo do dźwigania. A reszta? W całej tej zabawie górsko-transportowo-plecakowej najważniejsze to niedopuścić do stwierdzenia: "ta pierdółka nic nie waży". Owszem - sama nie, ale 10 takich pierdółek, ziarnko do ziarnka i tak dalej:)

bradley
02-06-2010, 21:21
Jeżeli poważnie myślisz łazić, to plecak trekkingowy, do którego wlezie wszystko,
co konieczne, a sprzęt foto do jakiejś kaburki, jako zło konieczne. W górach ważniejsza jest butelka z wodą , czy kurtka niż dodatkowe szkło.
No chyba, że się idzie na godzinny spacer pod krokiew, to wtedy można się zastanawiać nad ilością przegródek w plecaku foto.
Ja na jednodniowe wycieczki mam plecak 45l (żarcie, woda, kurtka itp), ze wszystkim, co mi trzeba, a do niego wrzucam Tamrac Velocity, w którym mieszczę obecnie D300 plus dwa szkła. Nigdy (nawet jak mnie kusi)
Podczas wędrówki tamraca mam z przodu, pod ręką. Jak mi czasem odwali i czego prawie zawsze potem to do plecaka jeszcze statyw "przytroczę".

bradley
03-06-2010, 02:01
...hmm, chyba ktoś mi tu "coś zbyt agresywnie wyedytował" bo jedno zdanie (właściwie nie jest to zdanie) jest niekompletne i nielogiczne....

qbazdz
03-06-2010, 21:03
Mariusz888, widze ze w podobnej sytuacji jestes...
Ale takich nas to wiecej ;)
Ja oprocz szerokiego, 50tki, i ew. czegos dluzszego potrzebuje jeszcze miejsce na filtry Lee plus 1541T z glowica.
Przeszukalem sie i probowalem wymyslic cos madrego ale NIGDZIE nie znalazlem plecaka z czescia na sprzet u gory - zawsze jest na dole.
Znalazlem natomiast cos takiego - http://www.clikelite.com/shop/medium-nature/
Minusy to cena i niestety dostepnosc. W polsce tego nie uswiadczy, ba, w Europie tez nie...
Powaznie sie nad nim zastanawiam bo puki co nie znalazlem alternatywy :/

idealnie byloby miec cos nieprzemakalnego na body plus szeroki i dostep do zmiany szkla bez sciagania plecaka, ale jak sie tak nad tym zastanowilem, to idac i tachajac statyw, robie to po to zeby poswiecic conajmniej 5-10min na zdj i ustawianie wszystkiego jak chce ,wiec i tak bedzie to maly postoj.
A z kolei chcac robic fotki w czasie chodzenia, to wystarczy zeby sprzet wisial z przodu ale nie dyndal.

Doe, jak jest zamocowane body z przodu ze nie dynda? jakos sie dopatrzyc nie moge? przyczepione do paska biodrowego?

Doe
03-06-2010, 22:00
Trzeba by się sptać McEarla jak on to ma podpięte na tym zdjęciu ;)

Ewentualnie takie coś:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img704.imageshack.us/i/78d53.jpg/)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img46.imageshack.us/i/778a3.jpg/)

Ja zawieszam sobie aparat na szyję, szkłem (35 1.8 z zamocowaną osłoną) pionowo do dołu i paskiem biodrowym dociskam obiektyw lekko do siebie.

marcinez
04-06-2010, 16:41
Znalazlem natomiast cos takiego - http://www.clikelite.com/shop/medium-nature/
Minusy to cena i niestety dostepnosc. W polsce tego nie uswiadczy, ba, w Europie tez nie...
Powaznie sie nad nim zastanawiam bo puki co nie znalazlem alternatywy :/
Plecaki bardzo ciekawe. Niestety rozwiązanie identyczne jak u konkurencji, i aparat na dole plecaka :(

qbazdz
04-06-2010, 16:55
Niestety :/
z tych z was ktorzy juz kozystali z tego typu plecakow (pol na pol) to ile razy bylo tak ze cos sie stalo ze sprzetem w wyniku upadku i tego ze byl on w dolnej czesci?