Zobacz pełną wersję : help! blaszak jaka plyta i procesor
moj komputer zdaje sie za moment wyzionie ducha wiec musze szybko cos kupic
zastanawialem sie nad makiem ale jak raz brak kasy wiec zostane przy blaszaku
a im wiecej czytam tym wiekszy mam metlik w glowie.
chce kupic szubka i stabilna plyte pod procesor intela
prawdopodobnie gigabyte (jaki) bo mam duze zaufanie do tej marki
jaki procesor? widze ze sa jakies i3 i5 i7 ...a tyle ich ze w powodzi parametrow sie pogubilem
co sugerowalibyscie na dzien dzisiejszy z perspektywa wymiany za 2 lata do grafiki i dtp (cs4, lr)
bede wdzieczny za konkretne sugestie i podpowiedzi poparte empirycznym doswiadczeniem.
pozdr
Konrad
ps. do tej pory uzywalem pc z core 2 quad 2.4 + 2GB RAM, (karta grafiki, dyski (sata) i reszta bebechow pewnie powedruje do nowego bo tu akurat nie mam zastrzezen do niczego)
krolewicz
18-03-2010, 22:11
co to znaczy, że zaraz wyzionie ducha? procesor masz dobry, ramu troszkę mało, ale dokupienie to groszowe sprawy
ja bym zaczął od sprawdzenie, co dolega obecnemu blaszakowi
muli jak sam djabel restarty etc...postawilem czysty system i dalej to samo...wymienilem zasilacz i dalej to samo...imo plyta zdycha
sokrates
18-03-2010, 22:39
sprawdź pamięci memtestem lub primem, stawiał bym na pamięci, a jak faktycznie płyta to wymień ją i po sprawie. Nie ma sensu wymieniać procka bo masz bardzo dobry i wystarczy jeszcze na trochę.
dokladnie to gateway GM5478 http://support.gateway.com/s/PC/R/1009570/1009570sp3.shtml a wiec jak widzisz juz starawa konstrukcja
Przewalkuj ten (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=129523) watek.
http://allegro.pl/item961593463_intel_xeon_x3440_o_c_bez_problemu_4g hz_p_fv_wwa.html znalazlem jeszcze taka ciekawostke co myslicie ?
kiedys na xeonach stacja robocza zjadala komputer na procesorach o generacje wyzej .....
kiedys na xeonach stacja robocza zjadala komputer na procesorach o generacje wyzej .....Zalezy w jakich zastosowaniach. ZTCMW softowi "fotograficznemu" Xeony lataja kolo...
primo jesli wydajnosc tego procesora jest na poziomie i5 750 + HT to chyb adobrze
secundo - czemus xeony sie wsadza do serwerow a mi zalezy nie tyle na mozliwosciach krecenia co na stabilnej i bezproblemowej pracy
nie twierdze ze to najlepszy wybor dlatego pytam
ps. w watku ktore wskazales raczej nic konkretnego na temat procesorow "i" nic nie znalazlem
secundo - czemus xeony sie wsadza do serwerowMimo wszystko serwer to nie stacja do obrobki zdjec. Nie zawsze najbardziej zaawansowany procesor sprawdza sie wysmienicie we wszystkich zastosowaniach. Tak jak wiekszosc gier nie wykorzysta wiecej niz 1 rdzenia, ze juz o 64-bitach nie wspominajac, tak tez ficzery Xeona leza odlogiem w operacjach przeprowadzanych przez typowe aplikacje graficzne. Pchali je tez do Macow Pro i m.in. na ten temat czytalem nie jeden raz opinie fachowcow, ze one kompletnie nic nie wnosza do obliczen w "standardowym" sofcie.
ps. w watku ktore wskazales raczej nic konkretnego na temat procesorow "i" nic nie znalazlemSorry. Mialem na mysli ten (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=99018).
Twój komp to nie taki złom. Nie wiem czy wiele zyskasz na zmianie całości. Ja bym najpierw sprawdził co siedzi w tym co masz. Zacznij od dokładnego czyszczenia sprężonym powietrzem, wymień pastę pod wentylem procka, przeczyść styki pamięci i grafiki - czystą szmatką (żadnych papierów ściernych!). Potem zrób test pamięci , a jak to nie pomoże to zmień stery od grafiki bo to bardzo prawdopodobne, że to one robią problem. Pozdrówki
wszystko latalo jak trzeba....sterowniki fabryczne...czyscilem zloma jakis czas temu i wszystko bylo ok...
Z moich doświadczeń wiem, że 90% przypadków zwalniania systemu (kiedy jest czysty) to brak wgranych sterowników do chipsetu płyty głównej i kontrolerów. Spróbuj ściągnąć najnowsze stery do płyty.
Co do zakupu nowego kompa to wszystko zależy od kasy jaką chcesz w nim utopić. Ja mam quad cora 2,4, 8 GB Ram, Płytę główną Asusa, grafe ATI HD4870 x2 i jako główny dysk Raptora. Na takim sprzęcie mam otwartego PS-a, odpaloną muze, internet, programy pomocnicze i wszystko śmiga bez zacięć :).
fabryczne w sensie dedykowane do komutera czyli od gatewaya do tego konkretnego modelu wiec o braku sterownikow lub niewlasciwej wersji raczej nie moze byc mowy
Sprawdź jeszcze dyski jakimś testem, bo coś mi się nie wierzy, że aż tak zamula na tych podzespołach..
Quad spokojnie wystarczy jeszcze na trochę..
Zgadzam się z kolegą jazco. Sam mam podobną konfiguracje i z tego wszystkiego dysk jest najwolniejszy. Jedynie raid może rozwiązać sprawę.
Polecam dyski VELOCI RAPTOR 10.000 obrotów. Po zamontowaniu tego dysku czuć że komp dostaje dobrego kopa :)
muli jak sam djabel restarty etc...postawilem czysty system i dalej to samo...wymienilem zasilacz i dalej to samo...imo plyta zdycha
Kolego a pamięć masz jakąś firmową?? Miałem podobny problem. Wymieniłem dysk i ram i od razu ożył. Winny też może być dysk nie masz żadnych bad sektorów itp? I co do samego blaszaka to min 4 Gb ramu pod grafike wystarczy:)
Zgadzam się z kolegą jazco. Sam mam podobną konfiguracje i z tego wszystkiego dysk jest najwolniejszy. Jedynie raid może rozwiązać sprawę.Albo po prostu szybszy dysk.
dyski ok pamiec ok sterowniki ok
kupilem nowa plyte w poniedzialek przyjedzie zobaczymy jak sie bedzie zachowywac zlomek:)
ps. dolozylem dzis wiadro ramu i nie ma to absolutnie zadnego wplywu na prace wiec na 99% plyta bo reszte podzespolow sprawdzilem
sokrates
19-03-2010, 18:36
a nie zainstalował ci się z jakimś softem np. google desktop? zanim zaindeksuje całość potrafi nieźłe zamulać kompa.
Jak sprawdzałeś pamięć - bo skoro twierdzisz ze jest OK to jakoś musiałeś testować. Zerknij do menedżera urządzeń czy wszystkie składniki mają dobrze zainstalowane sterowniki. Najważniejszy chipset płyty i podsystemu dysku. To że instalowałeś z płyty nie oznacza że coś się nie "wykrzaczyło".
ja mam takiego samego proca jak ty, podkrec go do 3giga spokojnie śmiga i ma temperatury rzedu 45 stopni max, podkręcisz tez delikatnie ram i bedzie wszystko ladnie smigac, mam zwykly dysk WD 1 TB (32 mega) szystko ladnie dziala
wylacz indeksowanie na dyskach twardych, pozbądź sie niepotrzebnego softu z msconfig, wylacz wizualizacje w windowsie i podobne wodotryski i bedzie git, napisz co masz za płyte
teraz juz mam gigabyte....ale z drugiej strony ciekawostka wsadzilem stara do innego kompa...okazalo sie ze to jest jakis interl i smiga tak samo slicznie jak GB....zglupialem...ale z drugiej strony teraz po problemie bo na gigabyte wszystko lata cacy....dzieki