Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ładunek natychmiastowy i pinhole.

MirekM
18-03-2010, 17:51
Mam pytanie typowo laickie , czy jestem w stanie zastosować ładunek polaroida w pinholu bez specjalnej kasety . Przede wszystkim nie wiem jak aktywuje się proces wywołania po naświetleniu . Zakładam że instaluje ładunek w ciemni i w ciemni go wyjmuję z kamery i co dalej ?

wkrass
19-03-2010, 02:59
Mam pytanie typowo laickie , czy jestem w stanie zastosować ładunek polaroida w pinholu bez specjalnej kasety .

Nie.

Przede wszystkim nie wiem jak aktywuje się proces wywołania po naświetleniu .

Lopatologicznie/w skrocie: zaczynajac wyciagac ladunek z dedykowanej kasety inicjujesz proces wywolania uwalniajac skladniki zan odpowiedzialne. Recznie tego nie zrobisz, tylko w dedykowanej kasecie. Na dzis, film natychmiastowy produkuje tylko zdaje sie fuji. Cena kasety fuji (uzywanej lub nowej) do tego typu filmu odzwierciedla ten fakt.

Zakładam że instaluje ładunek w ciemni i w ciemni go wyjmuję z kamery i co dalej ?

Nie zakladasz ladunku w ciemni i nie zakladasz go do kamery, tylko do kasety montowanej z tylu kamery.
Przyjmuje, ze mowimy caly czas o kamerach na film 4x5, gdyz takie najczesciej widuje.

Bielik
19-03-2010, 14:49
Polaroida też można dostać, pod kasetę 545. Niedługo wystartuje Impossible Project (http://theimpossibleproject.com/), to będzie taniej. Ogólnie to ma średni sens, zwykłe 4x5 cala wychodzi taniej, tanio zrobisz stykówkę, a potem możesz powiększyć do woli.

MirekM
19-03-2010, 17:15
Dzięki za zainteresowanie . Mam już pewien obraz sytuacji , ale i dalsze pytania . W jaki sposób odsłaniany jest materiał światłoczuły po załadowaniu do kasety ? I jak to się dzieje że przy wyjmowaniu aktywuje się wywoływanie ? Sama kaseta nie jest przecież magicznym pudełkiem w którym odbywają się czary/mary ?

wkrass
20-03-2010, 04:19
Material swiatloczuly odslaniasz wyciagajac zabezpieczajacy go kawalek papieru.
Inicjacja wywolywania mniej wiecej wyglada tak: jezeli widziales kiedys w zyciu pralke Franie z wyzymaczka to widziales tez wnetrze kasety na film natychmiastowy. Wyciagajac naswietlony film z kasety przeciagasz go przez "wyzymaczke" rozgniatajaca zbiorniczki z chemia umieszczone na filmie i rozprowadzajaca owa chemie rownomiernie po powierzchni naswietlonego materialu. Proste jak konstrukcja cepa a genialne tak, ze chce sie powiedziec: "czlowiek to brzmi dumnie", nieprawdaz?

MirekM
20-03-2010, 07:53
Prawdaż ! No o to mi chodziło . Teraz czas na eksperymenty . Jedno tylko wygląda kiepsko - natychmiastowość , ale to jest niejako wpisane w mój zamiar . Dzięki .