PDA

Zobacz pełną wersję : Najciekawsze portfolia

pablo0102
18-03-2010, 16:24
Witam, od jakiegoś czasu łapię się na tym, że przeglądając post za postem na forum, wypatruję linków do portfolia autora, umieszczonych w stopce. Praktycznie zawsze je odwiedzam:wink: Ciekaw jestem, które strony fotografów polskich lub zagranicznych Wam podobają się najbardziej. Chodzi mi o samo wykonanie strony, pomysł, nie o zawartość merytoryczną, czy ocenę zdjęć.
Mnie np bardzo podoba się pomysł na stronę:
http://adamtrzcionka.pl/
+ prosto
+ przejrzyście
+ ogólnie z pomysłem

swider
18-03-2010, 16:28
Ale to nie jest forum łebmajsterskie tylko fotograficzne... my Tu o zdjęciach, nie o layout'ach :)

Adam Trzcionka
18-03-2010, 16:37
a dziękuję :)
ojcem strony jest, choć poznany poza forum - jeden z forumowiczów, Dantesz - geniusz tabletu, graficzny wizjoner i designerski mistyk 8) i z tego miejsca wyrazam wielkie podzięki ;)

mswilk
18-03-2010, 16:46
Ale to nie jest forum łebmajsterskie tylko fotograficzne... my Tu o zdjęciach, nie o layout'ach :)

co prawda to prawda, jednak chcąc pokazać swoje prace należy to robić ze smakiem, a nie stosować przerostu formy nad treścią

pablo0102
18-03-2010, 16:49
Wydaje mi się, że temat jak najbardziej powiązany. Nie dyskutujemy przecież o kodzie strony, tylko o pomyśle i ogólnym wrażeniu, jakie robi na odwiedzających. Moim zdaniem dobrze wykonane portfolio jest w dzisiejszych czasach niezbędnym elementem reklamy profesjonalnego fotografa.

swider
18-03-2010, 17:04
[...] chcąc pokazać swoje prace należy to robić ze smakiem, a nie stosować przerostu formy nad treścią
Naturalnie.

Moim zdaniem dobrze wykonane portfolio jest w dzisiejszych czasach niezbędnym elementem reklamy profesjonalnego fotografa.
No ba! Oczywista oczywistość :)

Aleee... jednak na naszym forum (fotograficznym przeca) raczej skupiamy się na ocenie prac autora, mniej na jego stronie (proporcje tych ocen są sprawą indywidualną). W każdym razie uważam, że to nie ten dział na tego typu dyskusję.

PS.
hmmm... teraz widzę, że w pierwszej wypowiedzi nie sprecyzowałem... chodziło mi o dział forum :)

microbot
18-03-2010, 20:11
Witam, od jakiegoś czasu łapię się na tym, że przeglądając post za postem na forum, wypatruję linków do portfolia autora, umieszczonych w stopce. Praktycznie zawsze je odwiedzam:wink: Ciekaw jestem, które strony fotografów polskich lub zagranicznych Wam podobają się najbardziej. Chodzi mi o samo wykonanie strony, pomysł, nie o zawartość merytoryczną, czy ocenę zdjęć.
Mnie np bardzo podoba się pomysł na stronę:
http://adamtrzcionka.pl/
+ prosto
+ przejrzyście
+ ogólnie z pomysłem

Mnie zniechęca przeglądanie strony bo przez ustawienie padding-top:75px nie widzę menu i muszę ją przewijać aby się do niego dostać. Uciążliwe dla userów posiadających 768px wysokości.
Ja bym przykleił typografię do góry (ew. 5px bym zostawił) i menu byłoby widoczne zawsze.

edit:
oczywiście po wejściu w portfolio wszystko wygląda OK - tylko strona główna spowodowała ze kliknąłem X zamiast szukać menu. Ale ja leniwy jestem :)

Leatherface
18-03-2010, 22:03
Oczywiste jest że dana stronka będzie inaczej odbierana przez osoby pracujący przy monitorach o różnych rozdzielczościach. Jak ma się dajmy na to jakiś standard 19cali to ci z 17 mogą już odczuwać dyskomfort jeśli właściciel domeny nie weźmie pewnych rzeczy pod uwagę.

Mnie natomiast wku*$*($@# niesamowicie, jak ktoś ma galerię opartą o nawigację za pomocą kursora, tzn. nie ma buttonów do przewijania zdjęć lecz sterowanie kursorem prawo lewo przewija całą listę zdjęć. Nie podoba mi się to, bo zamiast skupić się na smakowaniu zdjęć muszę ciągle ruszać myszką (i uważać, żeby zrobić to z odpowiednią 'siłą') jakby nie można było po prostu klikać w to samo miejsce.
W temacie o znanych fotografach i ich portfoliach któryś tak miał...