Zobacz pełną wersję : Okiełznać Nikona D300s
Witam serdecznie. Od 2 dni jestem szczęśliwą posiadaczką Nikona D300s i mam pytanie do użytkowników a mianowicie. Gdzie szukać i czy jest w ogóle taka opcja włączenia histogramu na Live view i możliwość regulowania przysłoną bądż czasem naświetlania tak aby na histogramie ( wyświetlaczu ) widac było poprawną rozpiętość ?
Jest, wszystko się da, trzeba troszkę cierpliwie poszperać w menu i w instrukcji. :-)
Dzięki, będe uważnie szperać w menu.
a co to jest poprawna rozpiętość?
cheyenne
18-03-2010, 23:10
kadruj przez wizjer nie na LV
nad histogramem popracujesz potem jak w ogóle będzie taka potrzeba
zrób kilka kadrów i podejrzyj je na wyświetlaczu z widokiem histogramu, skasuj te które marnie wyszły, możesz sugerować się histogramem ale nie musisz
poprawny histogram nie świadczy ani o poprawnym kadrze, ani tym bardziej o jego wartości
najważniejsza jest treść, ostrość, uchwycenie tego co zamierzaliśmy, choćbyśmy złamali wiele zasad, byle tylko czynić to świadomie
a co to jest poprawna rozpiętość?
Dla mnie rozpiętość ( histogram ) to zdjęcie bez przepaleń czy niedoświetleń.
Nie kadruję przez ''telewizorek'' sporadycznie. Chodzi mi tylko czy jest taka opcja wyświetlenia histogram i korygowanie czasem naświetlania lub przysłoną. Siedze i wgryzam sie w instrukcję.
Dla mnie rozpiętość ( histogram ) to zdjęcie bez przepaleń czy nie doświetleń.
To raczej poprawna ekspozycja.
Ok, zgadzam się. Ale na wykresie jaki prokazuje histogram można ocenieć czy zdjęcie bedzie przejarane czy niedoświetlone.
Trochę można, trochę nie można to zależy od rozpiętości tonalnej sceny - jak kontrast sceny przekracza możliwości rejestracji matrycy i tak nic to nie da . Odpowiadając na twoje pytanie - w D300 nie było takiej możliwości i chyba w D300s też nie ma - chyba żaden nikon nie ma czegoś takiego co sobie wymyśliłaś .
Nie ma możliwości wyświetlania histogramu w LV. Można włączyć wirtualny horyzont lub ramki do kadrowania (przycisk "info").
Szakall1
19-03-2010, 09:39
...
najważniejsza jest treść, ostrość, uchwycenie tego co zamierzaliśmy, choćbyśmy złamali wiele zasad, byle tylko czynić to świadomie
idealnie ujęte :)
ja tam najpierw fotografuję, później sprawdzam zdjęcie na LCD (jak coś jest nie tak to klikam kolejne), a następnie jak jest potrzeba to poprawiam i to najczęściej tylko WB (jestem przeciwnikiem wprowadzania większych zmian w zdjęciu)w CaptureNX. Histogram to jakoś omijam... ważne jest aby mi się zdjęcie podobało.
Trochę można, trochę nie można to zależy od rozpiętości tonalnej sceny - jak kontrast sceny przekracza możliwości rejestracji matrycy i tak nic to nie da . Odpowiadając na twoje pytanie - w D300 nie było takiej możliwości i chyba w D300s też nie ma - chyba żaden nikon nie ma czegoś takiego co sobie wymyśliłaś .
Chodziło mi tylko o tę opcję włączenia na LV histogramu. Skoro w instrukcji nie ma więc ok. Nie wymyśliłam sobie tego bez powodu, ponieważ miałam Olka E-3, Canona 40D i taka funkcja była.
Chodziło mi tylko o tę opcję włączenia na LV histogramu. Skoro w instrukcji nie ma więc ok. Nie wymyśliłam sobie tego bez powodu, ponieważ miałam Olka E-3, Canona 40D i taka funkcja była.
Ja wiem że nie bez powodu o to pytałaś . Po prostu w nikonie inżynierzy uznali to widać za zbędne . Pamiętam, że któraś minolta miała opcję wyświetlenia histogramu w wizjerze nawet chyba - i to moim zdaniem była fajna funkcja .
To była tylko moja ciekawość :)
to nie kompakt :)
D3s (i chyba D3 po upgrade firmware tez to maja :) fajne kompakty :)
tak. wczoraj miałem w rękach Canona 500D czy jakoś tak. I też ma AF z LV. No normalnie kompakt z lustrem
Ogólnie lustrzanki typu DXXX są troche za ciężkie do trybu Zombie Mode, no chyba, że statyw, ale to już nie jest klasyczny Zombie Mode :smile:
za ciężkie do czego? a kto mówi o wszystkich zdjęciach w LV? koleżanka pytała czy jest taka możliwość. Nie mówi, że będzie tylko pstrykać w ten sposób. Ja często robię zdjęcia moim d700 trzymając go nad głową tłumu. Mam dopięty grip, ciężkie szkło i co? też mam "za ciężki" aparat?
Ja często robię zdjęcia moim d700 trzymając go nad głową tłumu. Mam dopięty grip, ciężkie szkło i co? też mam "za ciężki" aparat?
No tak, tylko co innego dynamiczne, reporterskie strzały, a co innego:
włączenia histogramu na Live view i możliwość regulowania przysłoną bądż czasem naświetlania tak aby na histogramie ( wyświetlaczu ) widac było poprawną rozpiętość
december
21-03-2010, 15:36
D300s da się okiełznać choć instrukcja obsługi jest zaje***cie obszerna. No dobra, histogram histogramem, ale nie lepiej skorzystać z punktowego pomiaru światła? Pamiętaj, że idealny histogram to nie jest udane zdjęcie, a co przy bardzo kontrastowych scenach? A jak fotografujesz np. nocne niebo i gwiazdy?
Anyway ja dość często korzystam z live view ale głównie używam do niskich i wysokich kadrów, np. ręce wysoko nad głową. LV jest przydatnym gadżetem.
aż przykro czytać większość tych komentarzy - koleżanka chce wiedzieć czy taka funkcja jest czy nie, a połowa osób się uważa za wszechwiedzących fotografów i zamiast odpowiedzieć na pytanie to bredzi o tym że to złe i w ogóle że do niczego, nie mając pojęcia co autorka pytanie fotografuje. Najlepiej jak stado dzikich psów zaszczuć kogoś na forum
Najlepiej jak stado dzikich psów zaszczuć kogoś na forum
Gdzie ty to wyczytałeś? Normalna dyskusja IMHO. Widziałem tu setki gorszych, zjadliwych wątków, a tu...
Czy koleżanka czuje się zaszczuta?
Nie czuję sie zaszczuta :). Nie z jednego pieca chleb sie jadło. Fotografuje głównie krajobrazy http://plfoto.com/46884/autor.html więc czasami korzystam z Lv w celu oceny ostrości.
Fotografuje głównie krajobrazy http://plfoto.com/46884/autor.html (http://plfoto.com/46884/autor.html)
O w morde jeża! (komplement) :-)
Marylka, bardzo ładne zdjęcia, jednak, w moim odczuciu, za "słodkie". Mimo wszystko gratuluję. :-)
Dzięki, takie lubie właśnie, aczklolwiek odchodzę już od Ps_ucia zdjęć. W tym roku stawiam na Infrared.
Szakall1
21-03-2010, 23:47
ujęcia śliczne, ale jak dla mnie PS daje za bardzo po oczach :((
Mam d300s od 3 miesięcy i LV 5 x użyłem. Do kręcenia Filmów.
Ciesz sie 51 polami af w czystym nieskompresowanym cyfrowo obrazie optyki,
A nie Live view.
A Co do histogramu, grzebie i grzebie i nic takiego nie znajduje.
Mam d300s od 3 miesięcy i LV 5 x użyłem. Do kręcenia Filmów.
Ciesz sie 51 polami af w czystym nieskompresowanym cyfrowo obrazie optyki,
A nie Live view.
A Co do histogramu, grzebie i grzebie i nic takiego nie znajduje.
Cieszę sie z Nikosia, co do histogramu na LV to nie ma, szukałam bo mam przyzwyczajenia z E-3 i C-40D :). Jak wczesniej napisałam to sporadycznie używam LV, filmików na razie nie kręciłam.
No bez przesady panowie ale nie wmawiajcie dziewczynie ze skoro inżynierowie z Nikona nie postarali się o tą (w/g mnie i nie tylko mnie), pożyteczną funkcję jaką jest histogram na żywo, to nie znaczy że tak ma być i nie znaczy że jest całkowicie zbędna .
Nikt o zdrowych fotograficznych zmysłach nie będzie go używał przy bardzo kontrastowych scenach, za to bardzo przydatny jest np. w pomieszczeniach (i nie tylko) przy równomiernie rozłożonym świetle gdzie wystarczy spojrzeć na histogram i już mniej więcej wiemy co jest nie tak w kompozycji, nawet chłopaki z dpreview uznali to za wadę czyli jego brak.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond300s/page30.asp
Dlatego bądźmy sprawiedliwi i nie traktujmy marki Nikon za wyrocznię.
Dudek1974
22-04-2010, 10:47
Witam,
jeśli koleżanka jeszcze nie znalazła włączania histogramu to podaję:
przy odtwarzaniu zdjęcia na wyświetlaczu aparatu proszę nacisnąć kółko wyboru pola ostrości do dołu, zmienia to sposób wyświetlania zdjęć.
Pozdrawiam i miłego użytkowania.
wydaje mi sie ze w watku byla mowa o wlaczeniu histogramu podczas robienia zdjecia a nie w czasie przegladania fotek...
Dudek1974
22-04-2010, 13:53
Wątek był/jest tak wciągający że nie mogłem sobie odmówić zaistnienia w tak wyborowym towarzystwie :-)