PDA

Zobacz pełną wersję : Okiełznać Nikona D300s

Marylka
18-03-2010, 15:00
Witam serdecznie. Od 2 dni jestem szczęśliwą posiadaczką Nikona D300s i mam pytanie do użytkowników a mianowicie. Gdzie szukać i czy jest w ogóle taka opcja włączenia histogramu na Live view i możliwość regulowania przysłoną bądż czasem naświetlania tak aby na histogramie ( wyświetlaczu ) widac było poprawną rozpiętość ?

Meggido
18-03-2010, 15:13
Jest, wszystko się da, trzeba troszkę cierpliwie poszperać w menu i w instrukcji. :-)

Marylka
18-03-2010, 15:24
Dzięki, będe uważnie szperać w menu.

fafniak
18-03-2010, 21:33
a co to jest poprawna rozpiętość?

cheyenne
18-03-2010, 23:10
kadruj przez wizjer nie na LV
nad histogramem popracujesz potem jak w ogóle będzie taka potrzeba
zrób kilka kadrów i podejrzyj je na wyświetlaczu z widokiem histogramu, skasuj te które marnie wyszły, możesz sugerować się histogramem ale nie musisz
poprawny histogram nie świadczy ani o poprawnym kadrze, ani tym bardziej o jego wartości
najważniejsza jest treść, ostrość, uchwycenie tego co zamierzaliśmy, choćbyśmy złamali wiele zasad, byle tylko czynić to świadomie

Marylka
18-03-2010, 23:20
a co to jest poprawna rozpiętość?

Dla mnie rozpiętość ( histogram ) to zdjęcie bez przepaleń czy niedoświetleń.

Nie kadruję przez ''telewizorek'' sporadycznie. Chodzi mi tylko czy jest taka opcja wyświetlenia histogram i korygowanie czasem naświetlania lub przysłoną. Siedze i wgryzam sie w instrukcję.

Meggido
18-03-2010, 23:23
Dla mnie rozpiętość ( histogram ) to zdjęcie bez przepaleń czy nie doświetleń.
To raczej poprawna ekspozycja.

Marylka
18-03-2010, 23:34
Ok, zgadzam się. Ale na wykresie jaki prokazuje histogram można ocenieć czy zdjęcie bedzie przejarane czy niedoświetlone.

artko
19-03-2010, 00:19
Trochę można, trochę nie można to zależy od rozpiętości tonalnej sceny - jak kontrast sceny przekracza możliwości rejestracji matrycy i tak nic to nie da . Odpowiadając na twoje pytanie - w D300 nie było takiej możliwości i chyba w D300s też nie ma - chyba żaden nikon nie ma czegoś takiego co sobie wymyśliłaś .

Piotr_
19-03-2010, 07:06
Nie ma możliwości wyświetlania histogramu w LV. Można włączyć wirtualny horyzont lub ramki do kadrowania (przycisk "info").

Szakall1
19-03-2010, 09:39
...
najważniejsza jest treść, ostrość, uchwycenie tego co zamierzaliśmy, choćbyśmy złamali wiele zasad, byle tylko czynić to świadomie
idealnie ujęte :)
ja tam najpierw fotografuję, później sprawdzam zdjęcie na LCD (jak coś jest nie tak to klikam kolejne), a następnie jak jest potrzeba to poprawiam i to najczęściej tylko WB (jestem przeciwnikiem wprowadzania większych zmian w zdjęciu)w CaptureNX. Histogram to jakoś omijam... ważne jest aby mi się zdjęcie podobało.

Marylka
19-03-2010, 11:24
Trochę można, trochę nie można to zależy od rozpiętości tonalnej sceny - jak kontrast sceny przekracza możliwości rejestracji matrycy i tak nic to nie da . Odpowiadając na twoje pytanie - w D300 nie było takiej możliwości i chyba w D300s też nie ma - chyba żaden nikon nie ma czegoś takiego co sobie wymyśliłaś .

Chodziło mi tylko o tę opcję włączenia na LV histogramu. Skoro w instrukcji nie ma więc ok. Nie wymyśliłam sobie tego bez powodu, ponieważ miałam Olka E-3, Canona 40D i taka funkcja była.

artko
19-03-2010, 11:58
Chodziło mi tylko o tę opcję włączenia na LV histogramu. Skoro w instrukcji nie ma więc ok. Nie wymyśliłam sobie tego bez powodu, ponieważ miałam Olka E-3, Canona 40D i taka funkcja była.

Ja wiem że nie bez powodu o to pytałaś . Po prostu w nikonie inżynierzy uznali to widać za zbędne . Pamiętam, że któraś minolta miała opcję wyświetlenia histogramu w wizjerze nawet chyba - i to moim zdaniem była fajna funkcja .

Marylka
19-03-2010, 12:18
To była tylko moja ciekawość :)

arturjb
19-03-2010, 12:27
to nie kompakt :)

kichu
19-03-2010, 12:40
to nie kompakt :)

D3s (i chyba D3 po upgrade firmware tez to maja :) fajne kompakty :)

arturjb
21-03-2010, 10:40
tak. wczoraj miałem w rękach Canona 500D czy jakoś tak. I też ma AF z LV. No normalnie kompakt z lustrem

251kris
21-03-2010, 11:04
Ogólnie lustrzanki typu DXXX są troche za ciężkie do trybu Zombie Mode, no chyba, że statyw, ale to już nie jest klasyczny Zombie Mode :smile:

thor88
21-03-2010, 14:40
za ciężkie do czego? a kto mówi o wszystkich zdjęciach w LV? koleżanka pytała czy jest taka możliwość. Nie mówi, że będzie tylko pstrykać w ten sposób. Ja często robię zdjęcia moim d700 trzymając go nad głową tłumu. Mam dopięty grip, ciężkie szkło i co? też mam "za ciężki" aparat?

251kris
21-03-2010, 14:50
Ja często robię zdjęcia moim d700 trzymając go nad głową tłumu. Mam dopięty grip, ciężkie szkło i co? też mam "za ciężki" aparat?
No tak, tylko co innego dynamiczne, reporterskie strzały, a co innego:
włączenia histogramu na Live view i możliwość regulowania przysłoną bądż czasem naświetlania tak aby na histogramie ( wyświetlaczu ) widac było poprawną rozpiętość

december
21-03-2010, 15:36
D300s da się okiełznać choć instrukcja obsługi jest zaje***cie obszerna. No dobra, histogram histogramem, ale nie lepiej skorzystać z punktowego pomiaru światła? Pamiętaj, że idealny histogram to nie jest udane zdjęcie, a co przy bardzo kontrastowych scenach? A jak fotografujesz np. nocne niebo i gwiazdy?
Anyway ja dość często korzystam z live view ale głównie używam do niskich i wysokich kadrów, np. ręce wysoko nad głową. LV jest przydatnym gadżetem.

Tommy
21-03-2010, 16:49
aż przykro czytać większość tych komentarzy - koleżanka chce wiedzieć czy taka funkcja jest czy nie, a połowa osób się uważa za wszechwiedzących fotografów i zamiast odpowiedzieć na pytanie to bredzi o tym że to złe i w ogóle że do niczego, nie mając pojęcia co autorka pytanie fotografuje. Najlepiej jak stado dzikich psów zaszczuć kogoś na forum

251kris
21-03-2010, 17:26
Najlepiej jak stado dzikich psów zaszczuć kogoś na forum
Gdzie ty to wyczytałeś? Normalna dyskusja IMHO. Widziałem tu setki gorszych, zjadliwych wątków, a tu...
Czy koleżanka czuje się zaszczuta?

Marylka
21-03-2010, 17:36
Nie czuję sie zaszczuta :). Nie z jednego pieca chleb sie jadło. Fotografuje głównie krajobrazy http://plfoto.com/46884/autor.html więc czasami korzystam z Lv w celu oceny ostrości.

251kris
21-03-2010, 18:03
Fotografuje głównie krajobrazy http://plfoto.com/46884/autor.html (http://plfoto.com/46884/autor.html)

O w morde jeża! (komplement) :-)

Meggido
21-03-2010, 18:16
Marylka, bardzo ładne zdjęcia, jednak, w moim odczuciu, za "słodkie". Mimo wszystko gratuluję. :-)

Marylka
21-03-2010, 18:46
Dzięki, takie lubie właśnie, aczklolwiek odchodzę już od Ps_ucia zdjęć. W tym roku stawiam na Infrared.

Szakall1
21-03-2010, 23:47
ujęcia śliczne, ale jak dla mnie PS daje za bardzo po oczach :((

Dzoszu
23-03-2010, 00:42
Mam d300s od 3 miesięcy i LV 5 x użyłem. Do kręcenia Filmów.
Ciesz sie 51 polami af w czystym nieskompresowanym cyfrowo obrazie optyki,
A nie Live view.
A Co do histogramu, grzebie i grzebie i nic takiego nie znajduje.

Marylka
23-03-2010, 12:18
Mam d300s od 3 miesięcy i LV 5 x użyłem. Do kręcenia Filmów.
Ciesz sie 51 polami af w czystym nieskompresowanym cyfrowo obrazie optyki,
A nie Live view.
A Co do histogramu, grzebie i grzebie i nic takiego nie znajduje.

Cieszę sie z Nikosia, co do histogramu na LV to nie ma, szukałam bo mam przyzwyczajenia z E-3 i C-40D :). Jak wczesniej napisałam to sporadycznie używam LV, filmików na razie nie kręciłam.

tomdoe
13-04-2010, 08:57
No bez przesady panowie ale nie wmawiajcie dziewczynie ze skoro inżynierowie z Nikona nie postarali się o tą (w/g mnie i nie tylko mnie), pożyteczną funkcję jaką jest histogram na żywo, to nie znaczy że tak ma być i nie znaczy że jest całkowicie zbędna .

Nikt o zdrowych fotograficznych zmysłach nie będzie go używał przy bardzo kontrastowych scenach, za to bardzo przydatny jest np. w pomieszczeniach (i nie tylko) przy równomiernie rozłożonym świetle gdzie wystarczy spojrzeć na histogram i już mniej więcej wiemy co jest nie tak w kompozycji, nawet chłopaki z dpreview uznali to za wadę czyli jego brak.

http://www.dpreview.com/reviews/nikond300s/page30.asp

Dlatego bądźmy sprawiedliwi i nie traktujmy marki Nikon za wyrocznię.

Dudek1974
22-04-2010, 10:47
Witam,

jeśli koleżanka jeszcze nie znalazła włączania histogramu to podaję:
przy odtwarzaniu zdjęcia na wyświetlaczu aparatu proszę nacisnąć kółko wyboru pola ostrości do dołu, zmienia to sposób wyświetlania zdjęć.

Pozdrawiam i miłego użytkowania.

masta
22-04-2010, 13:13
wydaje mi sie ze w watku byla mowa o wlaczeniu histogramu podczas robienia zdjecia a nie w czasie przegladania fotek...

Dudek1974
22-04-2010, 13:53
Wątek był/jest tak wciągający że nie mogłem sobie odmówić zaistnienia w tak wyborowym towarzystwie :-)